Бъркотията, наречена британски избори

Те вещаят нещо непривично за Обединеното кралство – ново коалиционно правителство или правителство на малцинството. Това ще има последствия и за ЕС

Когато след предишните парламентарни избори британците осъмнаха с коалиционно правителство, за тях това бе истински шок. Макар другаде в Европа кабинетите от две и дори повече партии да са съвсем обичайни, в Обединеното кралство подобно нещо се случваше за пръв път от Втората световна война насам. Съюзът между консерватори и либералдемократи тогава бе съшит с бели конци и постоянно се правеха прогнози за преждевременния му разпад. Но сега, пет години по-късно, той може да се стори на мнозина като оазис на стабилността, тъй като се очаква резултатът от новите избори да предизвика още по-голяма бъркотия.

Прогнозите са вотът на 7 май да доведе до още един парламент, в който никоя политическа сила да няма абсолютно мнозинство, и до ново коалиционно правителство или правителство на малцинството. Като този път две партии може да не са достатъчни, за да се сформира управление, и да се наложи участие на три и дори повече формации. Това предвещава край на традиционната двупартийна система във Великобритания, което може да има непредвидими политически последици, включително и провеждането на по-ранен референдум за членството на страната в ЕС. 


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се