Кенет Кърли: Либия предоставя неограничени възможности пред бизнеса
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кенет Кърли: Либия предоставя неограничени възможности пред бизнеса

Кенет Кърли: Либия предоставя неограничени възможности пред бизнеса

Консултантът и експерт по въпросите на ислямския фундаментализъм и сигурността пред "Капитал"

4986 прочитания

© Цветелина Белутова


Колко голяма е заплахата от Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) в Либия в момента?

В случая с ИДИЛ всичко започна с много малка контролирана група. Сега имаме между 20 000 и 40 000 екстремисти. Те искат да убиват хора, да променят живота им и възгледите им. ИДИЛ са заплаха. Те заплашват фундаменталните принципи на свободните хора. Либия в момента е страна в преход. И решението как ще протече той трябва да бъде взето от самите либийци, точно както българите решават за страната си, а ние – за САЩ. Наша отговорност – говоря за публичния и частния сектор - е да дадем най-доброто от себе си. Не мога да коментирам държавната политика. Но частният сектор може да помогне.

Как може да стане това?

В частния сектор имаме възможност да привлечем ресурси, както и хуманитарна помощ – лекарства, дрехи, строителни материали. Не забравяйте, че след подобни конфликти винаги има голяма бежанска вълна. В момента има стотици хиляди души, които прииждат към Южното Средиземноморие. Те нямат домове, работа, храна и достъп до вода. Това се превръща в предизвикателство пред съответните държави.

Бях поканен в България, за да проуча възможностите за сътрудничество за извършване на хуманитарна дейност заедно с правителството в Триполи. Това е добре за българската икономика, защото вместо да търсим необходимите ни продукти от други места, идваме в България за фармацевтични продукти, дрехи, медицински изделия и подобни, които можем да договорим директно тук.

Как да бъде договорена тази помощ с правителството в Триполи, което международната общност не признава. Виждате ли противоречие тук?

Според мен е важно за България да преговаря с правителството в Триполи. Не забравяйте, че представителите на Триполи бяха на последния кръг от мирните преговори под егидата на ООН в Мароко. Това е голяма стъпка към легитимирането им пред света и ООН. За България е важно да изпрати послание. Хората в Триполи – правителството, бизнесът и обикновените жители, се опитват да обявят пред света, че не са екстремисти и са легитимни управляващи. Върховният съд на страната постанови, че изборите, довели на власт това правителство, са законни. Затова сега имаме стария кабинет и този в Триполи. Тепърва самите либийци трябва да решат кой управлява страната. Ние можем да допринесем с хуманитарна помощ, но и като създадем възможности пред бизнеса.

А можете ли да назовете надежден стратегически партньор за Запада в Либия?

Предстои да настъпи промяна и това ще е скоро. Тя ще дойде посредством водените под егидата на ООН преговори. Това ще помогне за идентифицирането на новите стратегически партньори.

Говорите за бизнес. Какво е да се прави бизнес в Либия днес? Какви са възможностите?

Мисля, че са неограничени. Нека първо направим уговорката, че всичко започва със сигурността. Но в момента 90% от петролния сектор не функционира. Така е и с училищата, образованието, туризма, хотелите, болниците, инфраструктурата. Дори само това дава хоризонт за бизнес възможности от 15-20 години и дори повече. Всеки път, когато има военен конфликт, той се отразява по подобен начин на хората – от качеството на живота им до възстановяване на институциите и инфраструктурата.

Има ли много чуждестранни компании, които в момента правят бизнес в Либия?

Не знам за конкретни компании, но знам, че има много възможности и има много хора, които образно казано, са накацали по оградата и чакат. Всяка уважаваща себе си компания в подобен случай има два приоритета – първият е хората да се върнат към обичайните си занимания. За да се случи това, трябва да се гарантира вторият – сигурността. Що се отнася до възстановяването на бизнеса, съм оптимист, защото виждам, че се правят стъпки в тази посока. По отношение на сигурността има какво да се желае, въпреки че от разговорите ми с хора в Триполи виждам, че макар и бавно, и това се подобрява. Има още много време дотогава, но това ще се случи и бизнесът ще се завърне.

Кога очаквате това да се случи?

Не съм гадател, нито магьосник, така че не мога да прогнозирам.

Вие сте служили в Ирак по време на възникването на "Ал Каида" там. Виждате ли прилика между нея и ИДИЛ и между Либия днес и Ирак тогава?

Със сигурност има паралели между подобни организации. Те може и да носят различни имена, но имат еднаква цел. Тя е да наложат волята си и ако някой им се противи – да избиват хора. Така че приликите между двете страни са в това, че когато има екстремисти, това създава хаос, който погубва живота на обикновени хора. Това е лошата страна на нещата. Добрата е, че има начини това да се преодолее. И тук се връщаме отново към отговорностите – от една страна, това са глобалните политически лидери. От друга страна, бизнесът също може да помогне. Ние например се опитваме да правим малки положителни стъпки в хуманитарната област. Ако успеем да го постигнем – например да свържем българския бизнес с правителството в Триполи, това ще бъде добре за българската икономика и се надяваме да допринесе и за намаляване притока на бежанци. Защото това е реален проблем. Представете си, ако утре в София се появят 300 000 души, които нямат работа, дрехи, храна и покрив над главите си. Това ще е огромно бреме за системата ви. Затова международната общност трябва да търси начини да помогне. Един от тези начини е да окаже хуманитарна помощ в самата страна, като достави ресурси – лекарствени и медицински продукти, дрехи, строителни материали, образование. Надяваме се с това, заедно с усилията ни в сферата на сигурността, да предотвратим наплива на бежанци в Южното Средиземноморие.

Подобни бяха и посланията преди години от Ирак. Какви грешки оттам трябва да избегне Западът по отношение на Либия и кои уроци да приложи?

Всяко общество има своя традиция. Нека опитаме да я възстановим. Най-важният урок от Ирак е, че възстановяването на обществото трябва да започне отвътре. Хората отвътре трябва да получат възможност да поискат необходимите им за това ресурси. В конкретния случай с Либия, когато успеем да осигурим безопасна среда, частният сектор може да се окаже в челните редици на битката за възстановяване. Но всичко започва със сигурността. А тя се установява от самото общество.

Към уроците трябва да добавя и интелигентния подход към разрушена от войната страна и нейните хора и нуждата да не подценяваме заплахата. Защото тероризмът е заплаха, с която трябва да се заеме както държавният, така и частният сектор. Борбата срещу нея включва например закони и регулации.

Какво е посланието ви към българския бизнес по отношение на Либия?

В момента се откриват огромни бизнес възможности. България има богата история в търговията с Либия и сега има шанс да помага на хората там. Това ще бъде положително и за двете страни.

Интервюто взе Методи Герасимов

 

Профил

Американският полковник от запаса Кенет Кърли е експерт по въпросите на ислямския фундаментализъм, ИДИЛ и сигурността. Основател е на консултантската компания Raymond&Asssociates LLC. Като военен е адютант на ген. Норман Шварцкопф по време на операция "Пустинна буря" в Ирак. След уволняването си от армията през 1998 г. заема редица длъжности в управлението на щата Ню Йорк и другаде. През 2003 г. е заместник-директор по въпросите на логистиката на коалицията, осъществила операция "Иракска свобода". След прехвърлянето през 2004 г. на управлението в страната към иракчаните, компанията му получава договор за охрана на американските генерали в Ирак.

Колко голяма е заплахата от Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) в Либия в момента?

В случая с ИДИЛ всичко започна с много малка контролирана група. Сега имаме между 20 000 и 40 000 екстремисти. Те искат да убиват хора, да променят живота им и възгледите им. ИДИЛ са заплаха. Те заплашват фундаменталните принципи на свободните хора. Либия в момента е страна в преход. И решението как ще протече той трябва да бъде взето от самите либийци, точно както българите решават за страната си, а ние – за САЩ. Наша отговорност – говоря за публичния и частния сектор - е да дадем най-доброто от себе си. Не мога да коментирам държавната политика. Но частният сектор може да помогне.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  bitdefender avatar :-|
  bitdefender

  Но в момента 90% от петролния сектор не функционира. Така е и с училищата, образованието, туризма, хотелите, болниците, инфраструктурата. Дори само това дава хоризонт за бизнес възможности от 15-20 години и дори повече.
  -------------------------------------------
  И за 30-40 година напред няма да се достигне онова, което беше при Кадафи. Либия я потопиха в лайната и няма измъкване. А следващите 15-20 години сигурно ще има какво още да се краде като за последно. Сигурно това има предвид Кенет Кърли.

 • 2
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Явно г-н Кърли не осъзнава че идеологията на ИСИЛ/ИД за разлика от останалите терористични групировки има много сериозен икономически компонент: осигуряване икономиката на халифата на 21-я век. Затова приказки от типа че в Либия "В момента се откриват огромни бизнес възможности" са доста голословни, но следващото изречение като че ли изяснява основният смисъл на постановката: "Тъй като България има добри традиции в Либия, хайде вие да вършите нашата работа там". (Пък и по-евтино ще ни излезе - последното е моя редакция ).

 • 3
  bluesky1 avatar :-|
  bluesky1

  Този иска да каже, че има още за опоскване в тази трагично и брутално разрушена страна...

 • 4
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  Нищо ново, имаше го още при "Хлапето" от Чарли Чаплин. Първо цапаш обувките и после има работа за обущаря.
  .... Всеки път, когато има военен конфликт, той се отразява по подобен начин на хората – от качеството на живота им до възстановяване на институциите и инфраструктурата.....

 • 5
  zeroone avatar :-|
  ZeroOne

  Запада разруши една авторитарна, но функционираща държава и за какво? Да се пръкне поредната варварска групировка или групировки за да им продават на безценица петрола принадлежащ на либийския народ. Това тоя лицемер възможности за бизнес.

 • 6
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  На който му е омръзнал живота,може да пробва.

 • 7
  chuggun avatar :-|
  chuggun

  За какъв чеп идва тука.Дано никой българин не се хване на въдицата на този мошеник,за да не загубят главите си ,както стана с Кепов и приятел в ИРАК

 • 8
  plamenhristov5 avatar :-?
  plamenhristov5

  До коментар [#2] от "daskal1":

  какво лошо има в това да свършим и тази работа, ако ни платят подобаващо. Исторически там сме имали значително бизнес присъствие, което ще ни се удаде да си върнем. А затова, че ни дават тежката и рискова работа - такъв ни е имиджът.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.