Лондон иска бързо да излезе от Royal Bank of Scotland

Държавата държи 79% от банката, след като я спаси по време на финансовата криза.

Британското правителство иска "да се отърве" от дела си в Royal Bank of Scotland (RBS) възможно най-бързо, заяви в петък финансовият министър Джордж Озбърн. "Като казвам да се отървем, имам предвид да предоставим дела си в добри ръце на частни инвеститори", каза Озбърн в интервю за Financial Times. Министърът също призна, че е допуснал грешка, като не е пристъпил към реструктурирането ѝ, след като водената от консерваторите коалиция дойде на власт през 2010 г.

Разлика в цената

Британските данъкоплатци все още държат 79% от трезора, след като правителството в Лондон се принуди през 2008-2009 г. да излее 45 млрд. паунда в трезора, за да предотврати колапса му. Озбърн предупреди, че продажбата на този дял, който по днешните борсови котировки се равнява на 34.4 млрд. паунда, може да се проточи с години, давайки да се разбере, че правителството не е склонно да излезе от банката със загуба от над 11 млрд. Интервюто на министъра идва два месеца преди парламентарните избори на 7 май, чийто резултат е трудно предвидим.

"Мисля, че хората искат да видят как си връщат парите. Британският данъкоплатец няма да е доволен да разбере, че е претърпял подобна огромна загуба. Така че около този ход все още съществуват задръжки, но със сигурно бих искал да го стартираме лятото след изборите", допълва Озбърн. Досега никоя от двете основни партии - консервативната на министър Озбърн и опозиционната лейбъристка, няма твърда преднина в предизборните проучвания.

Бързай бавно

Според източници от банковите среди нежеланието на министъра да продава на загуба означава, че правителството няма да може да продаде дяловете си в RBS поне още 18 месеца.

Докато срещу нея продължават да текат разследвания в страната и САЩ, банката се опитва да завърши преструктурирането си. Изпълнителният директор Рос Макюън обяви преди седмица, че RBS ще ограничи инвестиционните си операции до 13 държави в сравнение с 51 през 2009 г. Потенциалните купувачи вероятно ще изчакат да има яснота около банката, преди да проявят интерес към нея, коментират източници на Financial Times.

Акциите на RBS се продаваха по 373.4 пенса в четвъртък след публикуване на интервюто. Това е много под цената от 502 пенса, при която Лондон купи дела си. Сега правителството се нуждае от цена 455 пенса за акция, за да си върне 45-те млрд. паунда, които е вложило в спасението на банката.