Съдът на щата Ню Йорк постанови Чорни да влезе в затвора

Олигархът показал неуважение към магистратите

Майкъл Чорни в България
Майкъл Чорни в България    ©  Капитал
Майкъл Чорни в България
Майкъл Чорни в България    ©  Капитал

Върховният съд на щата в Ню Йорк е разпоредил олигархът Майкъл Чорни да бъде настанен в окръжния затвор в града.

Нарушението

Това е станало с решение от 10 март тази година, след като съдия Чарлз Рамос е приел, че Чорни се е държал неуважително към съда. Това обаче едва ли ще се случи, защото Чорни не е в САЩ, а от години е издирван от Интерпол.

В системите на англосаксонското право съществува възможност на съда, в случай, че установи, че е налице неуважение (contempt to court) едностранно  да наложи ограничена санкция, която може да бъде и лишаване от свобода. В България съдът може единствено да налага глоба.

В конкретния случай, съдът е изпратил на Чорни указания, с които е по поискал да представи доказателства, но той не го е сторил, въпреки, че е бил наясно с последствията, които го застрашават.

Спор за дълг от 500 млн. долара

Санкцията е наложена по делото, което бизнесменът Александър Гликлад заведе срещу Чорни през 2009 г. Двете страни по делото - Майкъл Чорни и Александър Гликлад, са родени в бившия СССР (в Узбекистан и Украйна), като през 90-те години получават израелско гражданство. Днес Гликлад живее в САЩ, а Чорни – в Израел.

В основата на процеса е спор за дълг от 500 млн. долара. Основният спор по делото е полица, която е подписана от Чорни, според която той се задължава към Гликлад с 270 млн. долара, като сумата надмина 500 млн. долара, след като съдът прие, че бившият собственик на  ПФК "Левски" дължи и по 9% лихва на година.

Александър Гликлад твърди, че парите са били взети от Чорни през 2003 г., за да закупи 26% от "Кузбассразрезуголь" - втората по големина въглищодобивна компания в Русия. Тезата на Майкъл Чорни е, че е подписал погрешка на мястото за длъжник, защото е бил пиян. Всъщност парите, които е получил от Гликлад, са погасяване на заем, който Чорни му е отпуснал в края на на 90-те години. 

В началото на годината Върховният съд на щата Ню Йорк взе решение собствеността на Майкъл Чорни в австрийската компания Petrochemical GMBH да бъде прехвърлена на Гликлад.

Присъствието в България

В края на 90-те години Майкъл Чорни, чието богатство е натрупано по неясни начини след разпада на СССР, имаше значително присъствие в България, където беше собственик на първия мобилен оператор "Мобилтел", ПФК "Левски" и вестник "Стандарт". През 2000 г. директорът на Националната служба "Сигурност" ген. Атанас Атанасов издава заповед, с която забранява на Чорни и на други трима чуждестранни бизнесмени - Денис Ершов , Владимир Анатолиевич Горшенин и Равил Накипович Хайрулин, да влизат в България за срок от 10 години. Те са посочени като носители на заплаха за националната сигурност, тъй като поддържат връзки или са част от международни престъпни организации. Впоследствие Чорни продава собствеността си в страната, като футболният клуб "Левски" минава в ръцете на адвоката му Тодор Батков.

През 2010 г. "Интерпол" обяви на сайта си, че испанските власти издирват Майкъл Чорни по разследване за пране на пари и организирана престъпност. Днес израелският бизнесмен все още се издирва с червена бюлетина.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  smart_za_batkov avatar :-|
  Батков-вън

  Ясно. Явно така е станало и при трансфера на Чиликов

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  yorddj avatar :-|
  yorddj

  Така си живеят големите ''перачи'' на още по-голямата КГБ. В техният свят 500 милиона са пари за семки. Въпросът е, каква част от ''семките'' управлява днес Батков? И до кога?

 • 3
  kalnik avatar :-|
  Калник

  [quote#0:"Статията"]Върховният съд на щата в Ню Йорк е разпоредил олигархът Майкъл Чорни да бъде настанен в окръжния затвор в града. [/quote]

  Предлагам да отворят филиал у нас и да започнат да "настаняват"

 • 4
  info111 avatar :-|
  info111

  Руски олигарси и бизнесмени, които са за пример и модел на българските:

  Подписал бил документ за заем за 270 мил. долара като длъжник, вместо като получател на върнат кредит ПОГРЕШНО, ЗАЩОТО БИЛ ... ПИЯН!?!?
  И от тогава не могат да се разберат кой крив, кой прав!
  Това банки, предварителни договори за кредит, обезпечителни документи, гаранции, срокове, адвокати, свидетели, нотариални заверки,...явно са непознати неща или незначителни подробности за тези!
  А и за руските власти, които раздържавяват и продават предприятия без явно да се формализират и преглеждат такива досадни неща, като надеждност и платежоспособност на купувача, призход на парите и т.н.
  Мили родни картинки!
  Преди години пак стана "грешка" с едни пари на Чорни - 6 милиона долара,, с които кръгът на Жан Виденов (орсовките) си отвориха банка - БСПБ, и после същите пари минаха през още няколко банки и послужиха за отварянето на още няколко банки. И там се завъртяха едни безкрайни дела и батаци.

 • 5
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#2] от "yorddj":

  Наскоро някой от бившите хора във властта разказваше как при договори в енергетиката Богомил Манчев се мръщел на едни 20-30 милиона долара - това за него не били пари, явно му е под достойнството да гепва под 100 милиона по батаци за милиарди, като ямата Белене или "Южния потоо"...

 • 6
  yorddj avatar :-|
  yorddj

  КГБ командирова Чорни в България в началото на 90 те години. Тогава бкп/бсп усвояваше далаверата ''открий'' банка. С ''неговите'' пари комуноидите отвориха ''Банка за зенеделски кредит'', която фалираха успешно през 1994г., като упражнение за големия удар 95/96 г. с 17 подобни перачници. Вече съм забравил подробностите, но милионите на Чорни ''изчезнаха''. А, той започна да съди държавата. По този сценарии се развиха нещата и с КТВ. Тук държавата връща откраднатита средства без съд. По закон. Най - интерсния факт, че руската ВТБ е миноритарен собственик на КТБ и притежава 10% от капитала е извън обхвата на медийния интерес. Аз не съм чул нито един коментар как руснаците се разделиха с такава огромна сума.

 • 7
  yorddj avatar :-|
  yorddj

  До коментар [#5] от "info111":
  Коментар 6 бе адресиран до теб.

 • 8
  winterbach avatar :-P
  Петър Иванов

  Преди няколко бях в едно чехско сателитно на Прага градче. Приятели чехи ми казаха , че наблизо живеел мой сънародник -българин. Човекът дойде ръкувахме се ... Похвали се че е бил зам управител на Банката за Зем. Кредит. Пита как е животът в България , напредваме ли ?

 • 9
  x3m avatar :-|
  x3m

  contempt OF court*

 • 10
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Този ние трябваше да го тикнем в затвора.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход