Завръщането на Тройката

Макар и под друго име, международните кредитори на Гърция отново й помагат да си напише домашното по реформи

Времето не е на страната на Алексис Ципрас
Времето не е на страната на Алексис Ципрас
Времето не е на страната на Алексис Ципрас    ©  Reuters
Времето не е на страната на Алексис Ципрас    ©  Reuters

По-малко от половин час продължи дискусията на Еврогрупата в Брюксел в понеделник върху гръцките предложения за реформи. Причината? Според източници от Еврогрупата финансовите министри просто са счели списъка на Атина, който е условие за получаване на останалите 7.2 млрд. евро от международната финансова помощ, за "неадекватен". И са поискали от нея да представи по-конкретни предложения за справяне с икономическата криза. Сега те на практика се залавят да пренапишат идеите на Атина. Технически екипи на международните кредитори на Гърция от ЕК, ЕЦБ и МВФ, известни също като Тройката, започнаха работа с гръцките си колеги експерти още тази сряда. А в еврозоната вече не крият раздразнението си от бавното темпо, с което гръцкото правителство работи по удължаването на спасителната програма, договорено на 20 февруари. Досега "не се е случило кой знае какво, така че възниква въпросът колко сериозни са те (гръцката страна – бел. ред.)", каза председателят на Еврогрупата, холандският финансов министър Йерун Дейселблум, и обяви последните две седмици на преговори с Атина за "загуба на време".

Ако не друго, предложенията на гръцкото правителство успяха да привлекат внимание, макар и не по очаквания начин. Броени часове след като писмото, което Атина изпрати на Еврогрупата, изтече в медиите, то се превърна във вдъхновение за вицове. От седемте изброени мерки на най-голям интерес се радва идеята гръцките власти да наемат туристи, студенти и домакини като тайни агенти на данъчните служби. Те трябвало да следят дали собствениците на таверни, квартални магазинчета и хотели надлежно издават касови бележки и съответно декларират доходите си. "Културата на укриване на данъци има дълбоки корени в гръцкото общество", пише в писмото на Атина. "Данъчните служби не само са с недостатъчно персонал, но също са изцяло погълнати от логиката на проверяване на сметките, докато в същото време истинският проблем се намира извън тези сметки", продължават авторите на писмото. За да се справи с този проблем, правителството предлага "наемането на случаен принцип и за кратък срок (за не повече от два месеца и без възможност да бъдат наети отново) на голям брой непрофесионални инспектори, които след кратко обучение да влязат в ролята на клиенти от името на данъчните власти и да бъдат оборудвани с техника за записване на звук и видео". Не се споменава в какъв срок се предвижда да се проведат тези инспекции, нито какви са очакваните разходи за наемането на данъчни под прикритие и поне прогнозни числа за приходи и ползи от това.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  vassilun avatar :-|
  vassilun
  • + 15

  СИРИЗА изглежда протакат, но Гърция има нужда от милиарди сега, а не след месеци. Нямам идея как ще се развие гръцкия проблем, но най-нормалното е да се поправи една грешка, допусната преди години. Гърция влезе с измама в ЕЗ и най-нормалното е да бъде изгонена. По-добре късно отколкото никога. Пак казвам, че ако ЕЗ се огъне пред Гърция, то Подемос ще спечели следващите избори в Испания и това ще е края на ЕЗ.

  Нередност?
 • 2
  yossarian2014 avatar :-|
  yossarian2014
  • - 3
  • + 19

  Какво се случи за месец и половина с предизборните обещания на СИРИЗА:
  - отписване на дълг - ПРОВАЛ
  - преструктуриране на дълг - ПРОВАЛ
  - обща европейска политика за дълга (разбирай отписване на дълг на ниво ЕС) - ПРОВАЛ
  - край на икономиите - ПРОВАЛ
  - изгонване на Тройката - ПРОВАЛ

  На практика СИРИЗА забавлява Европа с безумните си действия като например последното писмо с мерките, които щели да предприемат, както и исканията им Германия да им изплаща репарации за втората световна (които много странно съвпадат по размер с дълга им).

  За мен от тук нататък има два възможни варианта: излизане от еврозоната или оставка, изброи и идване на власт на предишните управляващи.

  Хубавото е, че цяла Европа видя какво значи да гласуваш за комунисти и това фиаско трябва да доведе до цялостен отлив на подкрепа към всякакви такива левичари/марксисти/социалисти/русофилистици и т.н.

  Нередност?
 • futurika
  • + 5

  Нямат никакво намерение да прилагат мерките, нито да постигат резултати. Прех в очите на кредиторите, това целят. Ефтини номера , само му вижте физиономията на Цапрас на снимката. Тя казва всичко: отегчен, оскърбен и високомерно самонадеян. Този не е в състояние да действа, дори и да иска. А той не иска.

  Нередност?
 • 4
  k_ avatar :-|
  k_
  • + 2

  Време е да се направи филм по гръцката драма. Съдия изпълнителя тропа на вратата заедно с полиция, готов да опише вещите на фалиралото домакинство.
  До преди няколко месеца излизаше костюмиран представител на семейството и успяваше да ги убеди, че днес точно не може да влязат и айде да е другата седмица, като междувременно се намери начин на опрощаване нещичко.
  Времето минаваше и когато все пак бирника почна да настоява да влиза и събира каквото може - извадиха младия Сашко Ципрата да се разправя с тях.
  Сашката, куражлия момче излезе и им тегли една майна, тръшна вратата под носа на бирника, кредиторите и сега вътре фамилията обира квото е останало за папане в хладилника и мазето. От време на време пущат по някой да се покаже навън да се изблещи и кълчи на лихварите, а отвътре по команда почва джабула, гюролтия и трошене на посуда. Лихварите припотени за имуществото, което си смятат за тяхно си мислят дали пък да не намалим още десетина милиарда, но успеем да получим все пак нещичко.

  Нередност?
Нов коментар