Как се отразява силният долар на потреблението на американците

Цените на много стоки за крайните потребители ще спаднат
Цените на много стоки за крайните потребители ще спаднат    ©  Reuters
Цените на много стоки за крайните потребители ще спаднат
Цените на много стоки за крайните потребители ще спаднат    ©  Reuters
Намаляването на инфлацията към средата на годината е предизвикателство за Фед.

Американският долар в момента отбелязва най-силното си равнище от над 11 години насам и ефектът му скоро ще се почувства в магазините в САЩ, пише Bloomberg. Поскъпването на валутата с 24% от юни постепенно ще предизвика вълнение в най-голямата световна икономика, като първо ефектът ще се прояви в по-ниските разходи за внасянето на стоки от американските компании, а после и в крайните цени за потребителите, смятат икономисти от Barclays, Goldman Sachs Group и JPMorgan Chase & Co.

Дрехи, електроника и автомобили са сред стоките, които вероятно ще поевтинеят. Това ще даде допълнителен стимул за покупателната способност на домакинствата, която вече се възползва от най-ниските цени на бензина от шест години насам и от повечето работни места. "Не може да се очаква по-добра среда за потребителите", казва Грегъри Дако, икономист от Oxford Economics в Ню Йорк. Според него в комбинация с по-евтините горива "силният долар оказва допълнителен натиск върху спада на инфлацията".

Надолу, надолу

Разходите за вносните стоки и услуги отбелязват спад за седми пореден месец, основно поради ниските цени на енергията. Вносните цени с изключение на горивата спаднаха с 0.7% през януари. Цените за потребителите вероятно също ще поевтинеят, тъй като търговците се стремят да останат конкурентни. Същевременно ценовият индекс, който изключва горивата и хранителните стоки, се е покачил с едва 1.3% през дванадесетте месеца до януари, отбелязвайки най-малкия си годишен ръст от март 2014 г.

Но извън стимулирането на домакинствата намаляването на инфлацията към средата на годината представлява предизвикателство за Федералния резерв, защото анализаторите очакват по това време централната банка на САЩ да започне да вдига лихвите. И Фед трябва да прецени дали бързото подобряване на пазара на труда (безработицата намаля до 5.6%) дава основание за покачване на лихвените нива за пръв път от 2006 г., или заради по-ниските цени ще трябва да се позволи на икономиката да нарасне още.

Грегъри Дако прогнозира, че поскъпването на долара ще намали годишната инфлация с 0.2 процентни пункта, докато икономисти от JPMorgan Chase смятат, че ефектът ще е двойно по-голям.

Вдигане на лихвените нива

Според някои прогнози Фед ще вдигне нивата на лихвите през юни. Миналия месец председателят Джанет Йелън призна, че заради спада на цените на петрола и силния долар нивата на инфлацията се разминават с целите на централна банка. По думите й скорошното забавяне на цените с изключение на хранителните стоки и горивата "частично отразява спада на цените на много вносни стоки".

Икономисти са на мнение, че Фед ще действа и ще вдигне лихвените равнища до средата на годината. "Ако нивата на инфлацията биха били пречка пред това Фед да натисне спусъка през юни, те нямаше да дава сигнал за това", твърди Джошуа Шапиро, главен икономист от Maria Fiorini Ramirez в Ню Йорк.

При последната си среща през януари управляващите заявиха, че макар и повишаването на цените да намалее в идващите месеци, "се очаква инфлацията да се покачва постепенно към 2% в средносрочен план, докато пазарът на труда се подобрява още повече и краткотрайните ефекти на ниските цени на енергията и други фактори изчезват". Но ефектът върху инфлацията от стоките, произвеждани в чужбина, може да означава, че това ще отнеме повече време.

Според Bloomberg иронията е, че колкото повече инвеститорите смятат, че централната банка скоро ще вдигне нивата на лихвите, толкова повече доларът поскъпва и в резултат толкова повече инфлацията се разминава с целите на Фед.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  arax avatar :-|
  arax

  За потреблението им не знам, но е бич за бизнеса им, който изнася (ако произвеждат и изнасят изобщо нещо). Очаквайте скоро поскъпване в Европа на ред стоки произвеждани в Китай и внасяни с долари - даже поскъпването вече е започнало...

 • 2
  beriya avatar :-|
  beriya

  Изключително бързо и качествено се прероди икономиката на САЩ, направо си е като феникс. Силно се надявам икономиката на ЕС да не я асоциираме в близко бъдеще с Титаник.

 • 3
  peaspiring avatar :-|
  peaspiring

  До коментар [#1] от "arax":

  Потреблението е по-голямата част от икономиката на щатите. Преди 20 години външната търговия беше едва 10%-на процента, при последния бум май стигна около 20%. Ефектът в/у мултинационалните фирми ще е по-скоро счетоводен.

  До коментар [#2] от "beriya":

  Щатската икономика е най-конкурентоспособната в момента. Гугъл, Фейсбук, Епъл, Майкрософт, Боинг - забавното е, че вероятно всеки ден плащаш нещо на американска фирма, без дори и да го знаеш.

  Виж, любимата ти матушка единствено сипва бензин в колата ти (освен ако не караш Лада, както би трябвало да прави един истински русофил)

 • 4
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#3] от "peaspiring":

  Да, точно така е, коментар #1 освен, че е лекичко злобен и самопротиворечащ си (хем Щатите нищо не произвеждали и изнасяли, хем скъпият долар бил бич за бизнеса им, ... , който изнасял, ама той не изнасял...), е и далеч от истината.
  Американските големи компании и инеедтитори са наистина най-диверсифицираните в света и са доказали, че умеят да преодоляват и използват кризите и колебанията на долара.
  Мисля някои вместо да плачат на чужди гробища да видят какво става със собствената им валута - рублата, и икономика:)

 • 5
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  До коментар [#1] от "arax":

  Китайски стоки, внасяни с долари... дори не съзнаваш какво пишеш. Бегай във форума на Дневник, там в навалицата няма да се излагаш толкоз.

 • 6
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  "Цените за потребителите вероятно също ще поевтинеят..."

  Капиталци, цените могат да нарастнат или намалеят, но не и да поевтинеят. Къде ви е редактора, да не емигрира? Или и той не знае?

 • 7
  kadiyata avatar :-P
  Белият Негър

  Писането на подобни бози, е най малкото показател за ниска култура на афтура.
  Какво да ви коментирам?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход