Тук Путин, там Путин

След 10 дни отсъствие, които почти разтърсиха света, руският президент отново се появи

Снимка от среща на Путин с председателя на Върховния съд Вячеслав Лебедев беше пусната на 13 март, но без доказателства кога наистина се е състояла.
Снимка от среща на Путин с председателя на Върховния съд Вячеслав Лебедев беше пусната на 13 март, но без доказателства кога наистина се е състояла.    ©  Ria Novosti
Снимка от среща на Путин с председателя на Върховния съд Вячеслав Лебедев беше пусната на 13 март, но без доказателства кога наистина се е състояла.
Снимка от среща на Путин с председателя на Върховния съд Вячеслав Лебедев беше пусната на 13 март, но без доказателства кога наистина се е състояла.    ©  Ria Novosti

Владимир Путин отново е тук. След десет дни отсъствие от публичната сцена в понеделник руският президент се появи на официална среща в Санкт Петербург и разсея мъглата около местоположението си. Той посрещна президента на Киргизстан Алмазбек Атамбаев в Константинския дворец днес по обяд. А няколко часа по-рано внезапно обяви военни учения на целия Северен флот, десантните войски и части от Западния военен окръг, чийто център е бастионът на Путин Санкт Петербург. В маневрите участват над 38 000 войници и 330 единици бойна техника, 42 кораба, 15 подводници и 110 самолети и хеликоптери.

Путин не се беше появявал публично от 5 март и това предизвика вълна от коментари, започващи от безобидния сайт "Путин на Шрьодингер", през догадки за преврат и въпроси какво ще се случи с Русия след края на ерата Путин. Заради необичайното изчезване на президента и съвсем вялия опит на Кремъл да разсее спекулациите, срещата в понеделник се очакваше с огромно внимание, за да пресече слуховете, че държавният глава на Русия е починал или е тежко болен.

 

Притесненията за здравословното състояние на 62-годишния Путин, който от 15 години - последователно като президент, премиер и отново в Кремъл, не слиза от информационния поток,  възникнаха миналата седмица. Тогава той отмени пътуване до Казахстан за среща с колегата си Нурсултан Назърбаев и беларуския президент Александър Лукашенко. Източник от правителството на Казахстан сподели тогава пред Reuters, че срещата е отменена заради заболяване на Путин.

За последно руският президент беше видян публично на среща с италианския премиер Матео Ренци в Москва на пети март. На нея той изглеждаше в цветущо здраве.

"Няма повод за притеснения, всичко е наред", отговори миналата седмица говорителят на Путин Дмитрий Песков на въпрос от радио "Ехото на Москва" за здравето на президента. Песков добави, че Путин "е постоянно в срещи, но те не са публични".

Междувременно обаче Путин отмени в последния момент и среща с представители на самообявилата независимост от Грузия република Южна Осетия миналата сряда. Не се появи на годишната среща в четвъртък на офицерите от Федералната служба за сигурност, наследник на КГБ, където Путин е служил.

Да изчезнеш за пореден път

В най-добрите традиции на вече несъществуващия Съветски съюз здравословното състояние на лидерите се пази в тайна от властта и става обект на догадки и хумор от обществото.

През 2012 г. Путин отмени няколко посещения в чужбина. Според слуховете той беше пострадал по време на полет с моторизиран делтапланер заедно със сибирски жерави. Говорителят Песков тогава обяви, че Путин, който има черен колан в джудо, е получил "нормална спортна травма".

През 2010 г. по време на пресконференция в Украйна Путин се появи със силен грим, който покриваше черно петно около лявото му око. Песков по-късно отдаде това на лошото осветление в залата. Слуховете твърдяха, че това е резултат от неуспешно инжектиране на ботокс.

Що се отнася до последното изчезване Кремъл направи опит да го маскира, но бе бързо разобличен в манипулации. Сайтът на президентството пусна миналата сряда снимка и транскрипт от срещата в Кремъл между Путин и премиера на република Карелия Александър Худилайнен. Според местни медии и новинарския сайт RBK срещата е била не на девети март, а на четвърти. Песков настоя на кремълската версия. Тя обаче бе опровергана от друг карелски информационен сайт, който посочва, че на девети март премиерът е бил на съвещание на местното правителство.

Сред най-упоритите слухове беше версията, че Путин е при партньорката си Алина Кабаева, която ражда в швейцарска клиника, или че се бори за поста си със свои опоненти във властта.

Социалните медии родиха и други версии, често прехвърлящи добрия тон. Сред тях беше сайтът putinumer.com. На често срещания в последните дни въпрос "Умер ли Путин?" (Умрял ли е Путин – от руски), той генерира автоматични отговори, като "Не. Вонята в Москва беше от друго".

Появи се и сайт "Путин на Шрьодингер", който е алюзия за парадоксалната живо-мъртва котка на австрийския физик. На сайта се отброява времето, в което обществеността не е виждала президента. Броячът е на фона на балета "Лебедево езеро", който съветската телевизия пускаше при обявяване на траурни вести от подобен ранг.

При всички случаи дългото изчезване на Путин, липсата на публичност около случая и последвалата обществена реакция, граничеща с параноя, са пример за модела на управление в Русия. Той е дотолкова свързан с личността на настоящия президент, че дори и временното му изчезване предизвиква  масова истерия. Този модел също така се влияе толкова много от пропаганда, че мнозина руснаци не вярват на официалните изявления на институциите и са склонни да приемат и най-невероятните конспиративни теории.