Румъния сваля данъците още от 2015 г.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Румъния сваля данъците още от 2015 г.

Премиерът Виктор Понта претърпя изненадващо поражение на президентските избори през ноември, но това му помогна да се фокусира върху реформите и сплотяването на партийните редици.

Румъния сваля данъците още от 2015 г.

Първо ще падне ставката по ДДС, а след няколко години и данъците върху доходи и печалби, както и осигуровките

12795 прочитания

Премиерът Виктор Понта претърпя изненадващо поражение на президентските избори през ноември, но това му помогна да се фокусира върху реформите и сплотяването на партийните редици.

© Reuters


Обнадежден от солидния бюджетен излишък през първите два месеца на годината, румънският премиер Виктор Понта заяви във вторник, че може да започне намаляване на данъците още през тази година и пак да се вмести в договорения с МВФ бюджетен дефицит от 1.8%.

Освен това след няколко месеца ще бъде направено борсово предлагане на пакети от 15-25% от столичното летище, пристанището в Констанца и енергийната компания "Хидроелектрика".

Защо и какво се променя

На среща с журналисти той обясни, че през първите два месеца първичният бюджетен излишък е почти 1 млрд. евро. По-добри от очакваното са и преките чуждестранни инвестиции и износът за този период. Запитан да уточни дали не обмисля да изтегли напред планираните за 2016 - 2019 г. данъчни реформи, Понта отвърна: "Ако фискално можем да си го позволим, би било глупаво да не го направим."

Пакетът за данъчни промени бе представен през февруари и ще бъде внесен в парламента следващата седмица, допълни премиерът. Според него правителството ще успее да убеди МВФ, че понижаването на данъците няма да дестабилизира финансите.

Фондът подпомага Румъния с поредица от споразумения за оказване на помощ след спукването на имотния балон през 2009 г. и потъването на страната в рецесия. Последното от тези споразумения изтича през септември и довършва програмата за съкращаване на дефицита и провеждане на реформи.

"Изобщо не изключвам идеята през годината да стимулираме икономическия растеж. Но всички фискални мерки през 2015 г. ще бъдат в рамките на договорения дефицит от 1.8% от БВП", каза Понта, но не посочи кои данъци би могло да бъдат намалени.

При представянето на 18 февруари на новия данъчен кодекс правителството между другото предложи:

- 20% ще е ДДС от 2016 г. при сегашните 24% (в България ДДС е 20%)

- 9-процентната намалена ставка за ДДС за някои храни ще бъде разширена и върху други хранителни (месо и зеленчуци) и основни стоки (в България само туристическите услуги се облагат с 9%; всички искания досега за по-ниски ставки за групи стоки не са били приемани с обяснението, че трудно се администрират).

- 14% ще стане плоският данък (върху доходите на физическите лица и корпоративните печалби) от 2019 г. при сегашните 16% (в България е 10%).

- Ще бъдат понижени акцизите върху горивата и ще бъдат премахнати акцизи от някои потребителски стоки

- Ще бъдат вдигнати данъците върху имотите, като в последния момент са добавени по-високи ставки за терените и земеделските площи в рамките на населените места

- Правителството обмисля и отмяна на някои данъци върху върху земеделската техника според медиите, но тази мярка не присъства в законопроекта

- Предвижда се намаляване и на социалните осигуровки. Вноската на работодателите се понижава от 15.8% на 13.5%, а тази на работещите - от 10.5% на 7.5%. (Социалните осигуровки в България са в размер на 17.8%, като разпределението е в съотношение 60:40 в полза на работодателя.)

Понта залага правителството срещу реформата

Опозиционни политици казват, че данъчната реформа трябва да е още по-амбициозна и да има силен акцент върху събираемостта – в момента според тях тя е едва около 41%. Понта обаче демонстрира решителност и казва, че ще прокара проекта си, дори ако трябва да мине през вот на доверие в парламента. Редовните избори в страната би трябвало да са в края на 2016 г.

Председателят на Сената Калин Попеску-Търичану предложи, щом плоският данък ще остане още 3-4 години, за това време в данъчния кодекс да се включат данъчни облекчения за влагащите в частно образование, здравеопазване и частно пенсионно осигуряване. Така ще се стимулира насочването на средства към определени части от икономиката и ще се спестят известни разходи на държавата, цитира мотивите му агенция "Аджарпрес".

Малко преди да бъде принуден да подаде оставка заради разследване за корупция, финансовият министър Дариус Вълков също заяви, че ДДС ще бъде намален "най-късно до края на годината", за да стимулира вътрешното потребление и икономическия растеж. Според него това зависи от стабилното повишаване на бюджетните приходи и трудни разговори през април с представителите на МВФ.

Изчисленията показвали, че непосредственият ефект от намалените данъци ще бъде загуба за бюджета от 4.4 млрд. леи (1 млрд. евро), но в крайна сметка реалната сума може да е поне два пъти по-малка, защото по-ниският ДДС може да стимулира фирмите да не укриват данъци.

Сред най-либералните в ЕС след 3 години

Вълков, който бе един от основните автори и двигатели на новия данъчен кодекс, заяви, че Румъния планира до 2018 г. да има една от най-либералните фискални политики в ЕС. Макар и в оставка, той ще остане на поста си до приемането на новия данъчен кодекс и данъчно-процесуален кодекс, заяви премиерът. Предполага се, че те ще минат по съкратена процедура на дебати и одобрение в парламента, за да влязат в сила още през юни.

Със съкращаване на държавни заплати, ограничаване на бюджетните служители и вдигане на данъците страната премина през програма за съкращаване на дефицита, който в най-тежката 2009 г. достигна 7.2%.

През 2014 г. икономическият ръст бе 2.9% на годишна база при 3.5% за предходната (когато добрата реколта изстреля икономиката). Националната валута се държи стабилно от началото на годината, а доходността по 10-годишните облигации на Румъния се е установила от известно време на около 1.84%.

Данъчните промени в Румъния ще окажат влияние и върху България. Те могат да направят по-изгоден износа, но пък в пограничните зони могат да спрат потреблението на български стоки от румънци, ако намаленото ДДС изравни цените. За миналата година към Румъния са изтъргувани стоки за 3.42 млрд. лева, като вносът е малко по-голям - 3.5 млрд. лв.

"Понижаването на данъците е добра новина и за българските производители, които изнасят продукция за Румъния, тъй като това ще стимулира потреблението още повече. Допълнителен стимул в момента е и поскъпващата лея", коментира представител на български производител на бързооборотни стоки, който изнася за там. Според него данъчните промени в Румъния ще стимулират още повече икономиката на страната и тя ще дръпне значително пред България и в това отношение.

"Правосъдието е чисто от политическа намеса"

Кампанията за борба с корупцията, която през уикенда доведе до оставка на финансовия министър Дариус Вълков, демонстрира, че правораздавателната система в Румъния вече е "напълно свободна" от политическа намеса, коментира премиерът Виктор Понта. Той обаче постави акцент върху факта, че това се случва при встъпилия в длъжност в края на декември президент Клаус Йоханис. Това се възприема като атака срещу предшественика му Траян Бъсеску, с когото Понта има лична политическа вражда.

Подобни разследвания и процеси могат да помогнат Румъния да бъде приета в шенгенската зона, допълва Понта, цитиран от Reuters.

По повод външната политика на страната премиерът каза, че заради заплахи от Русия ще бъдат удвоени до 24 бойните самолети на страната. Понта сподели също, че "политиката на съседна Унгария към Русия тревожи не само Румъния, но и би трябвало да се дискутира на европейски равнище".

Обнадежден от солидния бюджетен излишък през първите два месеца на годината, румънският премиер Виктор Понта заяви във вторник, че може да започне намаляване на данъците още през тази година и пак да се вмести в договорения с МВФ бюджетен дефицит от 1.8%.

Освен това след няколко месеца ще бъде направено борсово предлагане на пакети от 15-25% от столичното летище, пристанището в Констанца и енергийната компания "Хидроелектрика".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Не виждам как намаляването на ДДС ще вдигне събираемостта, при условие, че в момента тя е едва 41%. Очевидно има проблем в проследяването на продажбите от страна на данъчните и слаба наказуемост на укриващите. Затова който е укривал, пак ще укрива.

  Посочените данъчни мерки може да дадат тласък на потреблението, но сами по себе си не създават основа за нови инвестиции, т.е. в дългосрочен период ефектът им е под въпрос.

 • 2
  stf avatar :-|
  Стефанов

  Браво на румънците!
  БГ политиците нека се червят.

 • 3
  wbk1424190256390809 avatar :-|
  Безуспешно чакащ промяна

  До коментар [#2] от "Стефанов":

  Изказахте се неподготвен. Срам е непозната дума за българските политици. Тези, които го познават, сигурно минават през редица хипнози за прецизно отстраняване.

 • 4
  lamio avatar :-?
  lamio

  Ето колко е важно да имаш едни кадърни и разумни хора начело на страната. При положение, че намалят сега данъците, чуждите инвеститори ще предпочетат Румъния пред България, тъй като има стабилност и воля за промени. А ние ще се молим за заводи... "Нищо няма да стане с мрънкане и лежане" е казал един рапър - Явката :) Изводите и студената вода са си за нас, дето сме останали тука. Усмихвайте се въпреки всичко и приятен завършек на работната седмица.

 • 5
  baygeorgi avatar :-|
  Милош

  Кога е първият автобус за Румъния?

 • 6
  kirilbulgaria avatar :-(
  kirilbulgaria

  До коментар [#2] от "Стефанов":

  Да се червят ли ? Вие видяхте ли каква дрямка бяха ударили преди няколко дни в Парламента .. Повечето от тях според мен гледат новините само с целта да разберат дали са им разкрили далаверите им .. Повечето,не всички

 • 7
  kirilbulgaria avatar :-(
  kirilbulgaria

  До коментар [#5] от "Милош":

  Не според мен това не е правилният избор, това даже ще е в типичен български стил.. Ние сме си виновни но и НИЕ може да оправим нещата !!

 • 8
  baygeorgi avatar :-|
  Милош

  До коментар [#7] от "kirilbulgaria":

  И аз си мислех като теб доста време. Но все повече се убеждавам, че съм в грешка.

 • 9
  velikabulgaria avatar :-|
  velikabulgaria

  До коментар [#8] от "Милош":
  До някъде Вие сте прави господине, но все пак, рано или късно така и да се каже проблемните политици ще се пенсионират. Затова аз мисля че обществото трябва ако не да се бори, то поне да не се отказва от идеята че някога ще има промяна. Това поне е моето мнение.

 • 10
  velikabulgaria avatar :-|
  velikabulgaria


  До коментар [#8] от "Милош":
  прав*


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK