Напускане по погрешка
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Напускане по погрешка

Поне засега сигналите от сърцето на Европа не са много обнадеждаващи за СИРИЗА

Напускане по погрешка

Въпреки все по-хладния тон на Брюксел премиерът Алексис Ципрас продължава да вярва в намирането на политическо разрешение на спора с кредиторите

10540 прочитания

Поне засега сигналите от сърцето на Европа не са много обнадеждаващи за СИРИЗА

© reuters


Той е безспорната звезда на новия гръцки кабинет – вече от два месеца насам финансовият министър Янис Варуфакис доминира заглавните страници на гръцките и международните медии. Публичните му изяви засега не носят голяма полза на намиращата се от пет години в криза Гърция. По-скоро обратното. Последното му медийно изказване скандализира дори неговите сънародници и почитатели. Таблоидното френско списание Paris Match публикува фоторепортаж за луксозния му живот в атинското жилище на Варуфакис, който иначе сам обича да се представя като "финансов министър на една банкрутирала държава". И преди духовете да успеят да се успокоят, той отново успя да шокира обществеността с онова, което някои полушеговито, полусериозно вече наричат "Фингъргейт". Миналата неделя се появи видеозапис от реч на Варуфакис в Загреб през май 2013 г., в който той показва среден пръст на Германия. Спорът дали това е фотомонтаж или не само илюстрира изострените отношения между Атина и Берлин.

Междувременно поредният опит на премиера Алексис Ципрас да намери политическо решение на финансовата криза в Гърция отново се провали. В рамките на срещата на ЕС на високо равнище в Брюксел в четвъртък той поиска разговор с германския канцлер Ангела Меркел, шефа на ЕЦБ Марио Драги, шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер, френския президент Франсоа Оланд и шефа на еврогрупата Йерун Дейселблум. Ципрас е убеден, че влиятелни европолитици като Меркел и Оланд, само ако пожелаят, са в състояние да убедят технократите в еврогрупата бързо да преведат още пари на Гърция. Вместо нова финансова помощ от ЕС обаче гръцкият премиер се ангажира с нови реформи. "Гръцкото правителство ще поеме пълна отговорност за реформите и ще внесе списък с тези реформи... в следващите дни", каза Меркел след тричасовата дискусия. Тя извика Ципрас на среща в Берлин идния понеделник.

В същото време в Атина спря работата на техническите екипи на тройката. Говорителят на гръцкото финансово министерство Димитрис Янопулос отрече пред "Капитал", че одитът на международните експерти в Атина е спрял, но добави: "В четвъртък нямаше никакви официални срещи в Атина, но ако те имат нужда от някаква информация, ще я получат от нас. Срещата в Брюксел ще определи целите за по-нататъшната работа с европейските ни партньори."

Грешни изчисления

"Това правителство не познава добре цифрите, а кредиторите се интересуват именно от цифрите", каза пред "Капитал" източник, близък до предишното правителство на консервативната партия "Нова демокрация", който помоли да остане анонимен. Той потвърди слуховете, че Варуфакис не си общува със служителите в министерството и не иска от тях информация за състояние на финансите на страната. Пропуските в знанията му напоследък станаха очевадни. На срещите на еврогрупата на 16 и 20 февруари например той обяви, че първичният бюджетен излишък на Гърция за 2014 г. възлиза на 1.5% от БВП – числото, планирано първоначално. Пред гръцки телевизионен канал в края на миналата седмица обаче Варуфакис заяви, че не знаел никакви цифри и първо трябва да ги потърси. Само няколко дни по късно финансовото министерство внесе поправка в прогнозата за първичен бюджетен излишък – след нови изчисления се оказа, че той ще е едва 0.3%. Причината? "Имаше голям срив на приходите в държавния бюджет заради политическата несигурност от миналия декември до февруари", обясни източникът. Фискалната година в Гърция приключва в края на февруари. Още в края на миналата година, веднага след обявяването на предсрочните парламентарни избори, някои гърци престанаха да плащат данъци с надеждата, че след изборната си победа радикалната лява партия СИРИЗА ще ги отмени или поне драстично ще ги намали. Двата предсрочни вота – президентският през декември и парламентарният през януари, също глътнаха непредвидени бюджетни средства.

Правителството на радикалната левица не само не отмени данъците. Напротив - втората му законодателна инициатива е проектозакон за "рестартирането на икономиката" за събирането на стари данъчни задължения и неплатени здравни осигуровки. Общата сума на дължимите до момента данъци възлиза на 76 млрд. евро, от които 41 млрд. евро са били генерирани през последните четири години – от избухването на кризата насам. Финансовото министерство счита само 12% от тях, или около 9 млрд. евро, за събираеми и предложи схема за насърчаване на данъкоплатците, чрез намаляване на лихвите и изплащане на вноски. Неплатените вноски за социално осигуряване пък възлизат на 21.5 млрд. евро, от които 6.3 млрд. евро от наказателни лихви.

Проектозаконът е част от пакета с реформи, който Атина предложи на Брюксел в замяна срещу оставащите 7.2 млрд. евро от международната финансова помощ за Гърция. Сред останалите мерки бяха закон за органичния бюджет, който да намали и ограничи държавните разходи, както и създаването на специален данъчен съвет – независим орган за контрол на фискалната политика на страната. Всъщност последните две предложения съвсем не са идея на СИРИЗА. Проектозаконите бяха предложени от предишното правителство и гласувани миналата година. Тогава депутатите на радикалната левица гласуваха и срещу двете мерки, които сега представят от свое име на международните кредитори.

Недостатъчни мерки

Еврогрупата определи пакета от предложения на правителството като недостатъчни и още миналата седмица изпрати технически екипи на Тройката – международните кредитори ЕС, ЕЦБ и МВФ, които СИРИЗА упорито нарича "Институциите" в знак, че е успяла да освободи страната от игото на международните финансови инспектори. Към мерките, предложени от кабинета "Ципрас", Брюксел настоява да добави истински наболелите въпроси като фискалната и финансовата дупки в бюджета, пенсионната реформа, реформата на ДДС и схемата за заплатите в публичния сектор.

Тройката или Институциите настояват да прегледат сметките на Атина на място, преди да могат да пренапишат пакета й с реформи. Вместо да правят това както досега – на място в съответните министерства, международните финансови експерти обаче работят скрити в два атински хотела, където гръцки чиновници им носят необходимите документи. "Дискусиите са на практика със старите екипи на Тройката, но сега те стоят по хотелите, за да се създаде впечатлението у хората, че нещо се е променило", каза за "Капитал" анонимен източник, който е запознат с програмата на представителите на международните кредитори. Едно от ключовите предизборни обещания на СИРИЗА беше да възстанови достойнството на гърците, като се спре унижението им чрез "диктата" на международните кредитори.

Тройката/Институциите обаче не са никак поласкани от законодателната активност на Атина. Тази седмица парламентът гласува и закон срещу "хуманитарната криза" в страната, който предвижда субсидии за храна, електричество и жилищен наем за няколкостотин хиляди гръцки домакинства, живеещи под нивото на бедността. В писмо, подписано от Деклан Костело, шеф на Директората на Европейската комисия по икономическите и финансовите въпроси, което изтече по медиите, ЕК поиска спиране на гласуването на двете законодателни мерки. "Силно настояваме първо да се проведат необходимите политически консултации, включително за съвместимост с усилията за реформи", пише Костело. "Всяко друго действие би означавало вземането на едностранни решения на парче, което е в несъответствие с отговорностите, поети включително към еврогрупата, както те са записани в комюникето от 20 февруари", се казва още в писмото. Атина досега винаги е настоявала, че няма да предприема каквито и да било едностранни действия, без консултации с европейските си партньори.

Размахан пръст

Според наблюдатели в страната гръцкото правителство трескаво търси средства за последната седмица на март, след като ЕЦБ не му разреши да напечата нови държавни облигации извън 15-милиардния лимит за страната. Това означава, че ако не получи поне част от заема, то няма да е в състояние да покрива текущите си разходи и задълженията към кредиторите. Досега Атина е успяла да закърпи положението, като е бръкнала в резервите на държавни институции и е прехвърлила някои плащания от февруари и март за април. В последната маневра засегнато е било здравеопазването и болници още чакали полагащото им се финансиране, казаха запознати с финансовото състояние на страната.

Поне засега сигналите от сърцето на Европа не са много обнадеждаващи за СИРИЗА. "Няма да държим Гърция в еврозоната на всяка цена, а при строги условия, приемливи и за двете страни", предупреди преди броени дни комисарят по финансовите въпроси Пиер Московиси в интервю за германския ежедневник Die Welt. Той е поредният европейски лидер, който публично размаха пръст на Атина. Ако тя не разпознае алармения сигнал навреме, думите на германския финансов министър Волфганг Шойбле може накрая действително да се превърнат в изпълнено пророчество: Гърция сама да се постави в ситуация на Greccident - тоест да напусне еврозоната по погрешка.

Той е безспорната звезда на новия гръцки кабинет – вече от два месеца насам финансовият министър Янис Варуфакис доминира заглавните страници на гръцките и международните медии. Публичните му изяви засега не носят голяма полза на намиращата се от пет години в криза Гърция. По-скоро обратното. Последното му медийно изказване скандализира дори неговите сънародници и почитатели. Таблоидното френско списание Paris Match публикува фоторепортаж за луксозния му живот в атинското жилище на Варуфакис, който иначе сам обича да се представя като "финансов министър на една банкрутирала държава". И преди духовете да успеят да се успокоят, той отново успя да шокира обществеността с онова, което някои полушеговито, полусериозно вече наричат "Фингъргейт". Миналата неделя се появи видеозапис от реч на Варуфакис в Загреб през май 2013 г., в който той показва среден пръст на Германия. Спорът дали това е фотомонтаж или не само илюстрира изострените отношения между Атина и Берлин.

Междувременно поредният опит на премиера Алексис Ципрас да намери политическо решение на финансовата криза в Гърция отново се провали. В рамките на срещата на ЕС на високо равнище в Брюксел в четвъртък той поиска разговор с германския канцлер Ангела Меркел, шефа на ЕЦБ Марио Драги, шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер, френския президент Франсоа Оланд и шефа на еврогрупата Йерун Дейселблум. Ципрас е убеден, че влиятелни европолитици като Меркел и Оланд, само ако пожелаят, са в състояние да убедят технократите в еврогрупата бързо да преведат още пари на Гърция. Вместо нова финансова помощ от ЕС обаче гръцкият премиер се ангажира с нови реформи. "Гръцкото правителство ще поеме пълна отговорност за реформите и ще внесе списък с тези реформи... в следващите дни", каза Меркел след тричасовата дискусия. Тя извика Ципрас на среща в Берлин идния понеделник.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  name.mg.forum avatar :-|
  name.mg.forum

  Алексис Ципрас се оказа много способен политик.
  Като премиер е железен, няма грешка !!!

  Ако накара ГЕрмания да си плати за огромните материални, и най-вече човешки жертви, които причини на Европа, и Гърция конкретно, ще е супер!!!
  Трябва да се натиска Германия до дупка , и да се напомня всеки ден колко народ са избили германците ....

 • 2
  bobi221 avatar :-P
  bobi221

  До коментар [#1] от "Евразиеца":

  Смени си дилъра , че субстанциите дето ги взимаш сега са ти силни !

 • 3
  shatpat avatar :-|
  ZEN

  Понеже Сталин и останалите пияндета от кремъл са ангели с крила... Що не си биете камшика към мАсква най сетне, ми мъчите с присъствието си нормалните хора в България?

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  anu avatar :-(
  Ronald Reagan

  Просто не мога да повярвам, че този измамник още не е паднал от власт. но това ще се случи в момента, в който Гърция излезе от еврозоната. Тогава гърците ще го разкъсат. Лошото е, че покрай тях може да пострадаме и ние. Присъствието на гръцки банки в България е сериозно, така че...

 • 8
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  До коментар [#4] от "Ronald Reagan":


  [quote#4:"Ronald Reagan"]Просто не мога да повярвам, че този измамник още не е паднал от власт. но това ще се случи в момента, в който Гърция излезе от еврозоната. Тогава гърците ще го разкъсат. Лошото е, че покрай тях може да пострадаме и ние. Присъствието на гръцки банки в България е сериозно, така че...[/quote]

  Не знам дали ще го разкъсат, защото би трябвало да си скъсат собствените си ризи, поне тази част от тях, които са гласували за СИРИЗА, но продължавам да смятам, че справедливо и строго наказание (изваждане от еврозоната) би охладило левите страсти за печатане на пари в Италия, Франция, Испания и дори Австрия. С една дума, колкото и да е неприятно, Гърция ще стане лошия пример.
  Що се отнася до нас и влиянието на един срив в Гурция на нашата икономика, еднозначно ще е лошо. Лично аз се надявам, особено след случая КТБ няма да е в банковия сектор, все пак макар и "гръцки" въпросните банки са регистрирани и работят у нас и по нашите правила . Но няма как обедняването на гърците, предвид стокообмена между двете страни, няма как да не се получи спад, което означава увеличение на безработицата и приходите за бизнеса у нас.

 • 9
  k_ avatar :-|
  k_

  До коментар [#8] от "tsvetko_51":

  [quote#8:"tsvetko_51"] Лично аз се надявам, особено след случая КТБ няма да е в банковия сектор, все пак макар и "гръцки" въпросните банки са регистрирани и работят у нас и по нашите правила [/quote]
  Хм, "нашите банкови правила" ги видяхме миналата година. Искров и Нелито, баш надзорничката в БНБ са си там и там се надяваш на някви правила е малко наивно.

 • 10
  plamenhristov5 avatar :-|
  plamenhristov5

  Ситуацията с Гърция прилича на финансова агония. Трябва радикално решение - фалит.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Как ще балансира Макрон

Как ще балансира Макрон

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK