В бизнес плана на "Ислямска държава" започнаха да се появяват пукнатини

Групировката може да бъде принудена да промени източника си на средства

Разширяването на "Ислямска държава" досега беше основано до голяма степен на изнудване и кражби. Използвайки приходите от завзети петролни кладенци в Сирия, от грабежите в Мосул и от платените откупи за заложници, групировката беше в състояние бързо да наеме много бойци на щедри заплати.

Но постъпленията от петрол намаляха както заради американските въздушни удари, така и поради глобалния спад в цените, а чуждестранните заложници не са неизчерпаем ресурс. В резултат "Ислямска държава" е на кръстопът, досегашната й стратегия за развитие става все по-неустойчива и предстои промяна, пише в анализ за Reuters Ора Зекели от американския Clark University.

Три подхода

Всички такива групировки се нуждаят от различни ресурси, за да осъществят целите си – от оръжия и пари до бойци и политическа легитимност. Те разчитат на три начина да ги получат – кражба, бартер и дарение. Някои крадат това, от което имат нужда, заграбват реколтата на местни фермери или отвличат хора срещу откуп. Други предлагат услугите си като бойна сила в замяна на пари и оръжие. Трети се опитват да убедят както местните общности, така и потенциалните държави спонсори доброволно да осигурят политическа и материална подкрепа за каузата им. Често се използва микс от тези три подхода.

Досега "Ислямска държава" разчиташе основно на първия подход – кражбата. Но използването на тази стратегия става все по-трудно, тъй като вече заграбените ресурси – петрол, пари от местни банки и заложници, се изчерпват. А тормозенето на цивилното население затруднява получаването на по-широка местна подкрепа. Групировката би могла да се прехвърли към бартера и да действа като наемническа сила за държава спонсор, която няма голям интерес към цялостната й стратегия. Но "Ислямска държава" успя да отдалечи повечето от потенциално поддържащите правителства в региона, като дори тези, които са против сирийския президент Башар ал Асад като Йордания и Турция не виждат групировката като надежден партньор.

Търсене на донори

"Ислямска държава" може да се обърне и към третия подход – дарението, като се опита да изгради вътрешна и международна подкрепа за своя политически проект. До известна степен групировката вече полага усилия в тази насока. Огромната й кампания в социалните мрежи привлече известно финансиране от симпатизиращи индивидуални донори от Катар и Кувейт, но те представляват относително малка част от нейните приходи и малко правителства в региона са заинтересовани да подкрепят "Ислямска държава". Иран и Сирия са открито враждебни към нея, а монархиите от Персийския залив се чувстват застрашени от нейното желание да създаде халифат, който представлява заплаха за легитимността на техните режими.

За да проработи стратегията за дарения, "Ислямска държава" ще трябва да се хареса повече на местното население в областта, която контролира, като подобри управлението си и омекоти авторитаризма, и едновременно с това като ухажва потенциалните си регионални съюзници, твърди авторът на анализа. Това ще изисква да обуздае амбициите си за експанзия, да намали експлозивната си риторика и да изглежда по-малко заплашителна за държави като Саудитска Арабия. С други думи, трябва да стане напълно различна групировка от тази, която е в момента. Но дали ще иска, или ще успее да го направи, остава неясно.

През миналата седмица стана ясно, че над 26 държави, включително и България, и няколко международни организации учредиха група за борба с финансирането на бойци от движението "Ислямска държава". Целта е да се изгради структура за обмяна на информация и разработване на контрамерки.