Квотите за мляко в ЕС отпаднаха

Фермери се тревожат, че новият режим ще е в полза на големите производители

Ирландската асоциация на фермерите изчислява, че новият режим ще създаде 9500 работни места и ще увеличи износа на страната с 1.3 милиарда евро.
Ирландската асоциация на фермерите изчислява, че новият режим ще създаде 9500 работни места и ще увеличи износа на страната с 1.3 милиарда евро.    ©  reuters
Ирландската асоциация на фермерите изчислява, че новият режим ще създаде 9500 работни места и ще увеличи износа на страната с 1.3 милиарда евро.
Ирландската асоциация на фермерите изчислява, че новият режим ще създаде 9500 работни места и ще увеличи износа на страната с 1.3 милиарда евро.    ©  reuters

Квотите за мляко в ЕС отпаднаха в сряда, след като действаха повече от 30 години, и този сектор от икономиките на 28-те страни членки започна да работи в нова реалност. За едни това носи възможности за нова експанзия, докато други го възприемат като заплаха за препитанието си.

Сдружения във водещия производител Германия и ключовият износител Ирландия приветстваха прекратяването на режима, въведен през 1984 г. Целта му бе да се справи със свръхпроизводството, довело до прочутите "езера от мляко и планини от масло".

Сега Европейският млечен борд предупреждава, че е вероятно пазарът да не може да се овладее по безболезнен начин подновеното разширяване на добива. "Хронични сривове на цените ще бъдат неизбежни, следващата криза вече се задава", заяви Ромуалд Шабер, президент на борда, обединяващ млекари от 13 държави.

Досегашният режим включваше индивидуални и национални квоти за производство. Надхвърлилите лимита трябваше да плащат глоби, но това обикновено ставаше, когато се премине и над националната квота, обяснява Reuters. Комбинацията от квоти и заплаха от глоби помогна да се удържи производството на стока, която потребителите не търсеха. През последните седем години квотите постепенно се увеличаваха в подготовка за цялостното им премахване.

Предизвикателство и възможност

От сряда европейските млекопроизводители ще могат да се конкурират с международните фирми в бранша на бързо развиващите се пазари в Азия и Африка. Очаква се производството в Ирландия, Холандия и Германия да се увеличи значително. Фермерите във Великобритания обаче коментират за предстоящ спад в цената на произвежданото от тях мляко.

Комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хогън коментира, че новите условия представляват едновременно предизвикателство и нова възможност за ЕС. "Предизвикателство е, понеже едно цяло поколение млекопроизводители ще трябва да работят при изцяло различни условия, в които най-вероятно ще има много повече волатилност", коментира той. "Със сигурност ще има нови възможности от гледна точка на растеж и нови работни места", добави Хогън.

Националната фермерска асоциация на Германия приветства премахването на квотите. "Млекопроизводителите ще бъдат освободени от цената на квотите. В периода, в който квотите бяха в сила, германските фермери са платили приблизително 15 милиарда евро за глоби и покупки на квоти", обяви асоциацията DBV. "Премахването им ще донесе повече свобода при взимането на решения колко мляко да се произвежда и повече отговорност в развитието на фирмите в бранша, но и повече волатилност на цената на млякото."

Европейската асоциация на млекопроизводителите също подкрепи премахването на квотите. "Очевидно е, че краят на квотите ще намали административната тежест на всички нива. Това от своя страна естествено ще повиши конкурентоспособността на целия сектор", заяви генералният секретар на асоциацията Александър Антън.

Euronext обяви във вторник, че от 13 април ще започне да предлага нов комплекс млечни деривати. Той ще включва фючърси за масло, обезмаслено сухо мляко и суроватка на прах. Те трябва да заменят дериватите за обезмаслено сухо мляко, които така и не заработиха като борсов инструмент.

Германската борса Eurex вече има търговия с квотите за масло, обезмаслено сухо мляко и деривати за суроватка на прах, но сделките с тях са минимални.

Недоволните

Британският Национален съюз на фермерите призова всички страни да "действат отговорно и колективно" и обяви, че премахването на квотите ще доведе до спад на цените за фермерите в Англия и Уелс, работили в рамките на системата от квоти през последните 15 години.

Белгийски и други производители на мляко излязоха на протест в Брюксел във вторник поради опасения, че премахването на квотите ще изтласка от пазара малките ферми. Според тях новите условия ще са от полза само на големите производители на храни и най-едрите производители на мляко, чиято ефикасна дейност им позволява да работят с много малка печалба.

Министърът на земеделието на Северна Ирландия Мишел О'Нийл коментира, че млекопроизводителите са изправени пред "трудни времена", но въпреки това "има основания за оптимизъм в дългосрочен план... в случай че производителите възприемат пазарна ориентирана стратегия, при която решенията се вземат въз основа на производствените цени и пазарните печалби".

Какъв ще е ефектът за БългарияТежка година очакват животновъди и млекопреработватели в страната след падането на млечните квоти от 1 април. Прогнозите са за по-голямо предлагане и падащи цени на суровото мляко, както и за продължаващ дъмпинг на пазара. Повод за притесненията и за сериозния натиск върху производителите е, че падането на квотите беше предшествано от забраната за износ на някои видове храни към Русия. Ембаргото съвпадна с период на увеличено предлагане на мляко както в ЕС, така и в световен мащаб. Това оказа допълнителен натиск за понижение на цените на млечните продукти в евросъюза през последните няколко месеца след рекордно високите нива, достигнати в началото на 2014 г. Затвореният руски пазар доведе до пренасочване на европейски млечни продукти към други държави, сред които и България. Изобилието от продукти, някои от които на нереално ниски цени, доведе до спад на производството, складиране на продукция и затруднения за сектора. Според анализ на Института за пазарна икономика засилената конкуренция и либерализирането на европейския пазар на мляко ще ускорят процеса на преструктуриране в българското млечно говедовъдство.