"Външният министър" на "Донецката република": Стига ни да ни признае Русия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Външният министър" на "Донецката република": Стига ни да ни признае Русия

"Външният министър" на "Донецката република": Стига ни да ни признае Русия

Александър Кауфман от непризнатата от никого ДНР смята, че споразумението от Минск е почти мъртво

Огнян Георгиев
6963 прочитания

© Огнян Георгиев


Александър Кауфман е странна фигура. Бивш строителен инженер, а също така и икономист, бивш ръководител в една от украинските банки, той в момента е външен министър на непризнатата Донецка народна република. Кауфман сам казва, че се е занимавал "с развитие на търговските мрежи, банково дело и компютърни модели", а преди началото на събитията в Източна Украйна "си седях на дачата, работих си, мечтаех си за спокойна зряла възраст и доста рядко отивах в града".

За него началото е дошло на 22 февруари 2014 г., когато по собствените му думи е отишъл в центъра на Донецк, за да донесе "един варел, в който да се горят дърва и да се топлят хората, които протестират там". Участва в няколко от също така непризнатите от никого избори в територията. Първо става депутат в парламента на т. нар. Новороссия, а след като се кандидатира за президент на републиката, губи срещу своя приятел Александър Захарченко и поема поста на външен министър. За краткото съществуване на непризнатата република, тя вече сменя трети човек на този пост.

"Капитал" се срещна с Кауфман по време на пътуване в Донецка област и го разпита, заедно с други журналисти, за ситуацията там в момента и за перспективите за мир.

Как оценявате сегашния момент?

Лошо. Примирието се нарушава изцяло от страна на Украйна. Сега по-малко, но преди дни беше повече. Днес (интервюто е взето на 2 април - бел. ред.) беше установена смърта на две деца - на 8 и 10 години. В града действат диверсионни групи, които разстрелват на контролни пунктове. Такава група преди време уби мой приятел. Ситуацията е доста тежка.

Чакаме развръзката на този конфликт - било то ескалация на конфликта от украинска страна, било то окончателна деескалация и да седнем да преговаряме и да обсъждаме границите ни, които се намират доста по-далеч от това, което е сега. Да напомня, че на референдума на Донецката република, който протече във всички градове на областта, навсякъде бе прието решение за суверенитет. Това се отнася за Константиновка, Крематорск, Мариупол, Славянск, това са наши територии, където живеят наши граждани.

Т.е. в момента няма преговори?

Има вяли контакти между групите, но докато украинците не спазят условията, за какво да разговаряме?

Какви са тези нарушения?

Украйна не съблюдава нито един пункт от договорите от Минск. Тя не прекрати огъня, не изтегли тежкото въоръжение, не определи заедно с нас статута на нашите територии и границите, не проведе конституционна реформа, след която да има избори. Те веднага нарушиха договореностите, като изискаха избори по настоящите закони, преди конституционна реформа.

На Запад има много мнения, че този референдум тук е бил незаконен, че хората са карани до урните под дулата на автомати?

Сложно ми е да коментирам глупости. Невъзможно е 4 млн. души, колкото гласуваха в Донецк и Луганск, да ги закараш с пушки. Вие ни виждате, общувате с нас, виждате хората по улиците. Как смятате, ако бяха водени под оръжие на референдум, щяха ли да се държат така, както днес?

Как започна всичко?

През април аз пред камера на украински журналисти обясних, че искаме федерализация. Всичко може да е мирно, ако ни се позволи това. След което, нас започнаха да ни убиват. На 2 май изгориха дома на профсъюзите в Одеса (където загинаха десетки хора). И така въпросът за федерализацията отпадна от само себе си. Има такава поговорка, че една армия може само веднъж да стреля по своя народ. След това той вече не е неин народ. Те направиха така, че тук има съвършено чужд народ.

Украинците отговарят, че вие също не спазвате уговорките - също не изтегляте тежкото въоръжение?

Вие сте няколко дни в Донецк, виждате ли тежко въоръжение?

Не сме стигали до бойната линия, не можем да го видим..

Имате акредитации доколкото знам, а щом сме ви дали, значи не се боим от това, което ще видите. Ние махнахме цялото тежко въоръжение, няма го. В Донецк, който е на самата линия, вече няма такова. Спазихме условията.

А относно мнението, че в самото начало "руски туристи" са започнали вълненията?

Така говорят, но всъщност става дума за нас. Аз, Оксана, Саша, Ринат (депутати от парламента на непризнатата Новороссия, които присъстват на интервюто) и още хиляди хора, които бяха там в първите дни.

В първите дни, след като взехме властта, заминах за Москва, за да търся помощ за референдум за нашата идея за федерализация. В това време обявихме независимост и аз чуках по десетки затворени врати там. Никой не искаше да ме вижда. Русия разбираше до какво ще доведе за нея поддържането на нашата кауза. Тя няма никакво отношение към организацията на тези събития. Какво получи тя? Санкции?

Кога се отвориха вратите?

Когато тук започнаха да избиват хора.

Четох днес интервю по британската BBC с руски военен доброволец, който казва, че Русия командва и контролира военните действия на бунтовниците, с помощта на малки оперативни групи.

Аз вече съм виждал не едно интервю с доброволци, които нито веднъж не сме виждали тук. Не мога да кажа дали е имало малки оперативни групи от Русия, тъй като не зная. Но ако нашето командване опровергава това, то тогава не е вярно.

Т.е. никаква помощ от Русия не сте получавали?

Хуманитарна да. Военна - не. Не, чакайте - доброволците от Русия, военна помощ ли са? Офицери от запаса, уволнили се, или взели си отпуск, за да воюват тук, това военна помощ ли е? Такива има, да.

Създавате ли конституция сега?

Сега работим по временна конституция, която е разработена от нашите депутати и се пише пълноценна конституция на ДНР. Новороссия е по-голямо обобщение, това са осем републики, от които сега само две влизат в нейния състав - Донецка и Луганска. А сега говорим за конституция само за Донецката.

Това не противоречи ли също на споразумението от Минск?

Приемането й вероятно би било в противоречие, да. Но когато ще говорим за нейното приемане, то това ще значи, че договореностите са напълно нарушени и вече не са валидни. Засега няма да я приемаме. Минск вече е доста нарушен и ако зависи от мен, аз бих обявил, че този формат е нарушен и няма смисъл да се следва.

А готови ли сте да воювате за територии, които не са под ваш контрол - Мариупол, Днепропетровск, Одеса?

Не, не, вие говорите твърде на едро. Готови сме за нашата земя, в която имаше референдум. Другите републики трябва сами да си отстояват независимостта. Ние можем да им помогнем, но няма да се вдигаме за тях - нито за Одеса, нито за Харков.

Лидерите на общественото мнение в тези места много бързо ги убиха, затвориха, унищожиха. Заставиха ги да дойдат тук. Там са загубили всичко - домове, коли, работа. Те тук се намират в доста тежки условия. Това, което на украинците не им се отдаде да направят тук, направиха там. Но пред тяхната неграмотна идеологическа и икономическа политика, вече се появяват нови лидери на мнение, които и така ще надигнат областите срещу тях.

Говорихте за военната роля на Русия, но каква е политическата й роля?

Мога да кажа за себе си - говоря редовно с политици. Не общувам с чиновници. Те са представители на държавата, които могат да говорят само с признати републики и ръководства. Но с политици може да се общува и го правим. Получаваме съвети, хуманитарна помощ. А руските чиновници представляват нашите интереси на преговорите в Минск.

С какви политици?

Лидерът на партията "Справедлива Русия" Сергей Миронов, лидерът на комунистите Генадий Зюганов, с Владимир Жириновски, Казбек Тасаев.

А с украински политици?

Не, с тях въобще не. Гледайки изказванията им, стигаш до извода, че там няма политици, а стадо жадни търговци, добрали се до властта. Последният скандал на олигарха Коломойски с Порошенко доказва това.

Казахте, че Коломойски е една от причините вие да се включите в битката?

И заради него, да. Когато чух "московците под ножа", когато видях фашистка и нацистка символика, когато видях при "Десен сектор" символиката на Das Reich - естонската СС дивизия, тогава разбрах, че ще воювам до последно с тези хора. Много от тях са финансирани именно от Коломойски. Той има зад себе си десет хиляди въоръжени хора. Той е главният сепаратист в Украйна. Ние искахме предимно федерализация на страната, а неговата задача е да си получи свой дял от страната, в който да управлява еднолично. Той сега контролира Харковска, Днепропетровска, Одеска, Херсовска, Запорожска и Николаевска област. Това вече е неговия дял. Единствената му кост в гърлото са Луганск и Донецк.

Срещате ли се със Сергей Лавров (руският външен министър - бел. ред.)?

Аз лично, не. И докато не ни признаят, няма да мога.

А с какво се занимавате като външен министър на непризната република?

Опитвам се да се сдобием с признание. Водим разговори с Абхазия, страни от Латинска Америка, с лигата на непризнатите републики.

Имате ли преговори с американски дипломати?

Не. Знам, че има американски фондове, които ни предлагат средства. Ако помните историята, Израел в началото е про-съветска държава. След което Голда Меир отива в САЩ и като получава финансиране, обръща държавата към САЩ. Това, надявам се, тук няма да се случи.

Даваме си сметка, че ако приемем тази помощ, ще ни позволят да станем независими, ще укротят Украйна, ще ни дадат значителни средства, но за щастие, ние родината си няма да предадем.

Вие попаднахте в списъка със санкции, как ви влияе това?

Въобще не ме интересува. Веднъж ме вкараха като председател на парламента, веднъж като външен министър. Не възнамерявам да пътувам в Европа, така или иначе.

Но трябва да говорите с нея, нали. За вас те са важни?

За разлика от другите непризнати държави в света, Донецката е пълноценна територия, доста голяма, с огромни технологични ресурси. Затова сме нужни на Европа повече, отколкото тя на нас. Достатъчно самодостатъчни сме. Стига да спрат да ни бомбардират, ще успеем да се върнем към позитивен баланс за половин година и ще стигнем до състоянието отпреди войната. Видяхте Донецк, можете да си представите какъв беше преди войната. Много ли европейски градове, които не са столици, са на това ниво?

Затруднявам се да се сетя каква помощ ни е оказвала Европа, с изключение на отварянето на втория фронт (вероятно става дума за Втората световна война - бел. ред.). На нас не ни трябват заеми от МВФ. Стига да ни признае Русия и нашият икономически потенциал ще е достатъчно висок, за да се справим с разрушенията.

А вие сте сигурен, че Русия ще ви признае?

Надявам се на това. Това е основната ми задача. Когато чуете това, значи съм постигнал целта си.

Т.е. целта ви е да сте независими, или да сте част от Русия, или част от Украйна?

Готови сме да се върнем в състава на Украйна, само ако има наказания за онези, които са виновни за днешните събития, и има разоръжаване на онези организации, които убиваха мирни хора тук. Условно казано, за да се съединят източна и западна Германия, трябваше първо да се унищожи този фашизъм, който беше там. Разделиха ги за много години. В Украйна има нацизъм. Нашата главна задача е унищожаването на този нацизъм. Но това са мечти.

На практика най-вече искаме да сме независими. Когато имаме достатъчно потенциал, може да помислим и за влизане в състава на Руската федерация.

Кога ще се възстанови някаква банкова система, която работи?

Вече има. Не съвсем чрез банки, но чрез частна компания, която позволява хората да получават помощ от чужбина, чрез руски банки.

Очаквайте тази седмица в "Капитал" разказ за ситуацията в Донбас и Украйна и ефектите от случващото се там.

Александър Кауфман е странна фигура. Бивш строителен инженер, а също така и икономист, бивш ръководител в една от украинските банки, той в момента е външен министър на непризнатата Донецка народна република. Кауфман сам казва, че се е занимавал "с развитие на търговските мрежи, банково дело и компютърни модели", а преди началото на събитията в Източна Украйна "си седях на дачата, работих си, мечтаех си за спокойна зряла възраст и доста рядко отивах в града".

За него началото е дошло на 22 февруари 2014 г., когато по собствените му думи е отишъл в центъра на Донецк, за да донесе "един варел, в който да се горят дърва и да се топлят хората, които протестират там". Участва в няколко от също така непризнатите от никого избори в територията. Първо става депутат в парламента на т. нар. Новороссия, а след като се кандидатира за президент на републиката, губи срещу своя приятел Александър Захарченко и поема поста на външен министър. За краткото съществуване на непризнатата република, тя вече сменя трети човек на този пост.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

24 коментара
 • 1
  igla avatar :-?
  Time is on my side

  "...жадни търговци"

  Да не би да са "алчни" тези търговци?

  "На нас не ни трябват заеми от МВФ. Стига да ни признае Русия и нашият икономически потенциал ще е достатъчно висок, за да се справим с разрушенията."

  Цял "Ципрас от Донецк" е този товарищ.

 • 2
  winterbach avatar :-P
  Петър Иванов

  Да ни признае Русия. А тя можела и да не ви признае...

 • 3
  citoplast avatar :-|
  citoplast

  Когато ви налегне тегобата от лирсата на елементарни условия за живот, и се прекратят доставките на грузове от Русия(защото и те ще спрат), тогава излез и кажи на хората, дали ви стига признанието на Русия.

 • Иван K

  Много проукраински настроени граждани в Донецк изчезнаха. Хората говорят, че са затворени в стотици импровизирани подземия. Как ще се върнат тези хора в реалния свят?
  Или за да не се разчуе съдбата им ще ги унищожат. Ако има масово унищожение на граждани, няма да се повтори скритостта на ГУЛАГ. Светът ще научи.

 • 5
  dimko avatar :-P
  dimko

  До коментар [#4] от "Иван К":

  Аз научих това на спирката, една жена каза и много се притеснихме ...

 • 6
  bai_toz avatar :-|
  Без коз

  С това немско име за външен министър върви се разграничавай от "нацистите". Рашисти,жалки сте!

 • 7
  bai_toz avatar :-|
  Без коз

  " Условно казано, за да се съединят източна и западна Германия, трябваше първо да се унищожи този фашизъм, който беше там."
  Ко?
  Сашка,ти в какво училище си хотил,батка?
  В коя Германия е бил фашизъмът дето ги е раздеял? Ако искаше да кажеш комунизмът,да... имаше такива работи. ТИ удари Волен Сидеров в зетята по изкривяване на историята.Такива измислици не бях и подозирал,че има.

 • 8
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  На тези със сигурност ... медицинското обслужване им е под всякаква критика. Видно е от интервюто.

 • 9
  cap_shakespeare avatar :-?
  Captain Shakespeare

  Гладна кокошка, просо сънува.....
  Да прочете какво е мнението на Батя от Беларусь1

 • 10
  antonio_vivaldi avatar :-|
  antonio_vivaldi

  Кауфман е строго руска и православна фамилия.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK