Гърция плаши Европа с обявяване на фалит
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Гърция плаши Европа с обявяване на фалит

Финансовият министър Янис Варуфакис заяви, че приоритет ще бъде придържането към ангажиментите вътре в страната

Гърция плаши Европа с обявяване на фалит

Той може да стане факт, ако не се стигне до споразумение с международните кредитори до края на април

10517 прочитания

Финансовият министър Янис Варуфакис заяви, че приоритет ще бъде придържането към ангажиментите вътре в страната

© Reuters


Гърция се подготвя да предприеме драматична стъпка – обявяване на фалит, ако не успее да постигне споразумение с международните кредитори до края на април, пише Financial Times, позовавайки се на вътрешни източници.

Атина отрече тези обвинения. Но според информацията на Financial Times гръцкото правителство, което вече привършва средствата, с които да плаща заплатите на държавните служители и пенсиите, е решило, че няма да плати 2.5 млрд. евро задължения към Международния валутен фонд (МВФ) през май и юни, ако не бъде сключена сделка. "Стигнахме до края на пътя. Ако европейците не отблокират парите по спасителната програма, няма да има алтернатива на фалита", казва неназован правителствен представител.

Драматична стъпка

Гръцкият фалит би представлявал безпрецедентен шок за валутния съюз само пет години след като Атина получи първия от двата спасителни пакета на обща стойност 245 млрд. евро. Това може да е просто тактика в преговорния процес, целяща да се постигнат най-леките възможни условия от страна на гръцките кредитори. Но все пак подчертава факта, че средствата на страната свършват.

Фалитът е сценарий, за който останалите европейски правителства също започват да се подготвят. В краткосрочен план това почти сигурно би довело до спиране на спешната ликвидна помощ от страна на Европейската централна банка за гръцкия финансов сектор, затваряне на гръцки банки и икономическа нестабилност. Въпреки че фалитът не би довел автоматично до напускане на еврозоната, той със сигурност ще затрудни премиера Алексис Ципрас да задържи страната във валутния блок. А това беше сред целите, които бяха част от предизборната платформа на крайнолявата СИРИЗА.

Германия и други страни от еврозоната твърдят, че са уверени, че валутният блок е достатъчно силен, за да издържи на последиците от евентуалния гръцки фалит. Но някои експерти признават, че това би било скок в неизвестното. Според австрийския финансов министър Ханс Йорг Шелинг непланираното напускане на еврозоната от Гърция, или Grexident, не е станало по-вероятно през изминалия месец, въпреки че контролираното излизане от валутния блок може да бъде дискутирано. "Всички ние осъзнахме, също така и Гърция, че непланираното напускане представлява най-големият възможен проблем. Ако има някакъв вид контролирано излизане, тогава може да обсъдим как да стане това", заяви той пред радио ORF.

Гръцкото финансово министерство отново потвърди ангажимента на правителството за постигане на сделка с кредиторите. "Продължаваме да търсим взаимно изгодно решение в съответствие с мандата ни", заявиха от министерството. Гърция поднови преговорите с кредиторите в понеделник в Атина и Брюксел по отношение на фискалните мерки, бюджетните цели и приватизацията, без които няма да получи необходимите й средства.

Правителството се опитва да намери 2.4 млрд. евро за изплащането на заплати и пенсии този месец. Освен това трябва да плати на МВФ 203 млн. евро на 1 май и 770 млн. евро на 12 май. Други 1.6 млрд евро трябва да бъдат платени през юни.

Необходими реформи

Кризата с недостига на средства се изостри отчасти, тъй като 7.2 млрд евро по спасителната програма, които трябваше да бъдат изплатени на Гърция миналата година, бяха блокирани заради разногласия между Атина и кредиторите относно структурните икономически реформи, включително ремонт на пенсионната система и мерки, позволяващи улеснени уволнения в частния сектор.

Въпреки че преструктурирането на дълга беше централна тема в предизборната кампания на СИРИЗА, след като дойде на власт, правителството промени тона и заяви, че ще спази задълженията си към МВФ. Все пак финансовият министър Янис Варуфакис коментира миналата седмица, че топ приоритет ще бъде придържането към ангажиментите вътре в страната, включително плащането на пенсиите.

В същото време за пръв път уважаван американски инвеститор – Уорън Бъфет, говори за това, че излизане на Гърция от еврозоната може да бъде положително за еврото. "Ако се окаже, че гърците напуснат, това може да не е лоша новина за единната валута. Ако всеки научи, че правилата означават нещо, и ако се стигне до основно споразумение за фискалната политика сред страните членки, това може да бъде нещо добро", заяви Бъфет пред CNBC.

Гърция се подготвя да предприеме драматична стъпка – обявяване на фалит, ако не успее да постигне споразумение с международните кредитори до края на април, пише Financial Times, позовавайки се на вътрешни източници.

Атина отрече тези обвинения. Но според информацията на Financial Times гръцкото правителство, което вече привършва средствата, с които да плаща заплатите на държавните служители и пенсиите, е решило, че няма да плати 2.5 млрд. евро задължения към Международния валутен фонд (МВФ) през май и юни, ако не бъде сключена сделка. "Стигнахме до края на пътя. Ако европейците не отблокират парите по спасителната програма, няма да има алтернатива на фалита", казва неназован правителствен представител.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

19 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today
  • -10
  • +114

  Да се махат от еврозоната, да поживеят в мизерия и инфлация, че да видят всички докъде води гласуването за социалисти и популисти.

 • 2
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Те не искат да се махнат от еврозоната, само не искат да си платят за хубавия живот на кредит.

 • 3
  sebulba avatar :-|
  sebulba

  Хайде де обявете фалит. Откога се чака някой да се изгъни качествено и си го изкарат на него. Съдбата на Гърция при евентуален фалит ще бъде нагледен пример всеки управник тръгнал да харчи без покритие, смо на кредит не се живее.

 • 4
  elviejo avatar :-|
  elviejo

  [quote#3:"sebulba"]Хайде де обявете фалит. Откога се чака някой да се изгъни качествено и си го изкарат на него. Съдбата на Гърция при евентуален фалит ще бъде нагледен пример всеки управник тръгнал да харчи без покритие, смо на кредит не се живее.[/quote]Ами нашият ББ защо тръгна по този път, нали уж е голям антикомунист?!

 • 5
  the_shadow avatar :-P
  The Shadow

  И аз се опитвам да изплаша едно куче с един салам, ама не ми се получава...
  ЕЗ ще живне без тези мързеливи наглеци.

 • 6
  mockinbird avatar :-|
  Vladimir Lyubenov

  Гръцкият фалит ще е добра новина за всички :) ще е необявен, разбира се. Ще е временен, тримесечен, шестмесечен, мораториум, временна неплатежоспособност, а през цялото време Циприза ще вика неволята, после полутайно ще подпише и ще започне исканите реформи, някъде след три-шестмесечието и предсрочни избори, изобщо - представете си управлението на България като коалиционно между сидеров и бареков, с финансов министър Ал. Томов и ще можете да предсказвате бъдещето си сами, без мен :) ...
  Но фалитът им ще е добър за всички. И за самите тях, разбира се.

  И когато след десетина години изплатят последните си десет милиарда от сегашния батак, някой ще издаде книга - "Гърция. Никога повече социализъм".

 • 7
  info111 avatar :-|
  info111

  "Фалитът е сценарий, за който останалите европейски правителства също започват да се подготвят. В краткосрочен план това почти сигурно би довело до спиране на спешната ликвидна помощ от страна на Европейската централна банка за гръцкия финансов сектор, затваряне на гръцки банки и икономическа нестабилност."

  Питам се доколко официалното обявяване на фалита на Гърция, след като това е правдиво отражение на реалното състояние на нещата, на обективната реалност (колкото и нежелано да е това от някого), на трайната й неплатежоспособност, та доколко това всъщност е наистина функция на искреното желание и воля на гръцкото правителство. Мисля, че тази връзка се надценява и преекспонира - ако обективната реалност е трайна неспособност на Гърция да се реорганизира с една стегната и трудна програма и да преодолее неплатежоспособността си в един обозрим и вазимно приемлив период, тоест да положи наистина необходимите усилия, жертви и трудности, то всъщност нещата са до голяма степен предрешени и тогава всъщност въпросът не е дали, а кога и как точно да стане - по възможност по-организирано, планомерно и контролирано.
  А това кой какво иска и не иска, независимо кой е той май не е от толкова голямо значение, след като нещата са стигнали до тук.
  Големите заеми или трябва да се връщат, или да не се връщат със съответните последствия за провалилия се, или без - което освен всичко друго е с опасен потенциал като прецедент в еврозоната и има силно демобилизиращ ефект и гневни последици, защото някой трябва да поеме тези загуби.
  Ако измислят някой друг начин, ще се радвам да го науча, а и много други.

  Истината е, че Ципрас и Сириза преди изборите на практика обещаха в прав текст, че те ще уредят гърците да НЕ изплащат големите си заеми, и опитаха какво ли не - чак се опитаха да върнат лентата до нацистките времена. И всъщност точно затова спечелиха популярност и изборите, но как се обещава нещо, което не зависи (само) от теб, или е съпроводено с много, много тежки последствия!?!

 • 8
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  До коментар [#1] от "today":

  Всъщност не е толкова важно дали гърците са избрали ляво или дясно правителство. Авантата и неплащането на данъци е техен национален спорт и именно затова се докараха до тук.

  Щом и ЛилиПутин не даде пари на Ципрас, който на крака отиде да се моли, значи ситуацията е повече от ясна - маляшкият блъф вече не действа.

 • 9
  plamenhristov5 avatar :-|
  plamenhristov5

  Би било едно закономерно развитие. Нищо лошо няма в един фалит. В случая дори би бил предпочитан пред продължаване на тази агония.

 • 10
  t_ avatar :-|
  t_

  Тея пък. Намерили да плашат ЕС с това, с което той ги плаши от сума време. По - голямата част от дълга им е изкупена от ЕЦБ. Тоест в банковия сектор срив няма да има. На фона на голямото печатане и количеството пари няма да пострада, както и всичко свързано с него. Ние да му мислим, с всички фирми, които изнасят за Гърция. Ама на ЕС какво им пука да се тормозят за дреболии...Ако измислят някаква компенсационна схема и там, ще е ок.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.