Изкопаемите горива губят състезанието с възобновяемата енергия

В момента годишно се инсталират повече ВЕИ мощности, отколкото за въглища, газ и петрол, взети заедно

Развитието на възобновяемата енергия достигна повратна точка. В световен мащаб се добавят повече мощности за такава енергия всяка година, отколкото за въглища, природен газ и петрол, взети заедно. И тази тенденция е необратима, пише Bloomberg.

Според анализ, цитиран от бизнес изданието, промяната е настъпила през 2013 г., когато в световен мащаб са били добавени 143 гигавата мощности за възобновяема енергия в сравнение със 141 гигавата в нови централи, работещи с изкопаеми горива. Тенденцията ще продължава да набира все повече скорост и до 2030 г. ще бъдат инсталирани над четири пъти повече ВЕИ мощности.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


25 коментара
 • 1
  fta avatar :-|
  FTA

  "Всяка година ще е необходимо да се инвестират стотици милиарди долари, за да се избегнат най-тежките последици от промените в климата, ако средните температури се покачат с над 2 градуса по Целзий."

  Стига с измислиците, няма човешка дейност способна да покачва глобалната темепература, или да променя планетарния климат.

 • 2
  pag avatar :-P
  pag

  Както беше казал един мъдър човек, тогавашния министър на петрола на Саудитска Арабия: "The Stone Age didn’t end because we ran out of stones."

  Пикът на използване на дървесината като източник на енергия е бил около 1820 г., на въглищата - около 1920 г., а на петрола - през 1985 г.

  Така че тенденцията не е от вчера. Дано доживеем деня, в който петрола ще се използва само като суровина за химическата промишленост, а не да се хаби като елементарен източник на топлинна енергия.

 • 3
  zetxxz avatar :-|
  zetxxz

  здрастеее, сетиате се 2 години по късно :Д

 • 4
  bushmaster avatar :-|
  bushmaster

  Няма да спирам да повтарям, че петролът няма алтернатива,
  защото движи всички трактори, комбайни, кораби и самолети. Биогоривата са с нисък добив и едвам достигат енергията вложена за добиването им. Следователно няма как да заменят световното търсене от 100 милиона барела на ден!
  За преминаване на ток от веи липсват ефективни системи за съхранение на енергията. По този въпрос въобще не се работи и говори, следователно няма как да преминем на 100% използване на електричество от веи. В момента тези централи съществуват само заради субсидиите и преференциалните изкупни цени. Всеки разумен човек иска неизчерпаема 'зелена' енергия, но за сега подобни статии са само добро пожелание и водят само до пълна заблуда на читателите.

 • 5
  dkolov avatar :-|
  dkolov

  [quote#4:"bushmaster"]Няма да спирам да повтарям, че петролът няма алтернатива,
  защото движи всички трактори, комбайни, кораби и самолети. [/quote]

  Това най-вероятно означава че някой ден ще има трактори, комбайни, кораби и самолети използващи възобновяема енергия - просто технологиите може да не са толкова евтини.

  Всъщност за тракторите и комбайните едва ли ще е чак толкова голям проблем колкото за корабите и самолетите. От друга страна тези две превозни средства могат да се заменят с вклакове и даже виж какви хубави влакове прави Япония. Те съвсем спокойно могат да си се движат на възобновяема енергия.

 • 6
  koliokazandjqta avatar :-|
  Волният Ибрик

  [quote#5:"dkolov"]
  Всъщност за тракторите и комбайните едва ли ще е чак толкова голям проблем[/quote]
  Ами проблем ще е, хората не ядат кораби и корабите на орат и не жънат..
  Catching my drift?

 • 7
  bawarec avatar :-|
  bawarec

  "Въпреки промяната в цените на петрола и природния газ ще наблюдаваме значителен РЪСТ на възобновяемата енергия, който вероятно ще бъде десет пъти по-голям от РЪСТа на въглищата и газа",
  И колко е на РЪСТ възобновяемата енергия, т.е. колко е ВИСОКА. Не става ясно.
  Българските дума са НАРАСТВАНЕ или ПРИРАСТ, Дърветата РАСТАТ, а не РЪСТАТ.
  РЪСТ е излишен руски плевел, останка от руската ни окупация.

 • 8
  vladimiryosifov avatar :-?
  Владимир Йосифов

  Добре е, че спряха АЕЦката в Белене !

 • 9
  abadobata avatar :-|
  Distributed

  До коментар [#4] от "bushmaster":

  Говорите пълни глупости.

  Съветвам ви да спрете да се информирате от прашасалите броеве на сп "КОСМОС", а да чете съвременна и актуална информация.

  Английски знаете ли? Ако да слушайте тази лекция:

  http://about.bnef.com/video/michael-liebreich-at-bnef-summit-2015/

 • 10
  earthian avatar :-?
  earthian

  Става дума за развитие на нови енергийни източници, което ще доведе до появата и развитието на нови технологии в рамките на доста по-дълъг период от време. Никой не бива да очаква, че от утре тракторът ще започне да се движи със слънчеви батерии. Подобна миграция към нови технологии би била идентична с еволюиране на комуникациите през миналия и настоящия век, например.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход