Новият брой: Магистрален грабеж

Той блестя само няколко месеца

Той блестя само няколко месеца

С изваждането на Янис Варуфакис от преговорите едно от препятствията пред сделка между Атина и кредиторите отпада. Но другите остават

11324 прочитания

Превърнало се е в нещо като традиция при тръгването си от офиса на гръцкия премиер Алексис Ципрас финансовият министър Янис Варуфакис леко да забавя мотора си, за да махне с ръка на събралите се на тротоара пред сградата журналисти и зяпачи. Това обаче не се случи миналата събота вечер. След отчета си за приключилата ден по-рано среща на Еврогрупата в Рига министърът бързо нахлупи черна каска и отпраши с пълна газ. Може би е бил още ядосан от напрегнатите разговори с колегите му от останалите 18 държави на еврозоната. Или пък Ципрас вече му беше съобщил, че смята да го отстрани от активните преговори с международните кредитори на Гърция в лицето на ЕС, ЕЦБ и МВФ.

"Добре е, че се отърваха от Варуфакис, но защо на Ципрас му отне толкова време да направи това", попита реторично пред "Капитал" представител на кредиторите, който помоли да остане анонимен. Ексцентричният професор по теория на игрите се превърна в международна медийна знаменитост почти веднага след като зае министерския пост в Атина. Но голямото му его от самото начало вся напрежение в контактите с останалите му колеги от еврогрупата. След първата им среща в Атина нейният председател, холандският финансов министър Йерун Дейселблум, отказа да се ръкува с Варуфакис. Той се оказа изолиран и по време на пролетната среща на МВФ във Вашингтон през април. А на 24 април в Рига чашата преля и всички останали финансови министри от еврозоната го заклеймиха като аматьор и го обвиниха, че им губи времето. Той им върна, като не се появи на официалната вечеря след края на разговорите – грубо нарушение на протокола - и отговори в Twitter с цитат на Франклин Делано Рузвелт: "Те са единодушни в омразата си към мен и аз я приемам." След целия този фарс Ципрас констатира очевидното: "Трябва да призная, че има негативен климат. Те определено не желаят да работят с него."

Варуфакис като супернова

От самото начало на преговорите с правителството на радикалната лява партия СИРИЗА кредиторите се оплакват от липсата на конкретни предложения от страна на Атина. За сметка на това слушаха лекции от Варуфакис, който първо заяви, че не иска никаква външна помощ, после промени позицията си и сега се опитва да получи останалите 7.2 млрд. евро от последния финансов пакет. Но за да ги вземе, Атина ще трябва да е готова да проведе смислени реформи. Макар да започна да говори за отстъпки в някои области, като цяло кабинетът "Ципрас" още отказва да пресече своите "червени линии" - пенсионна реформа, либерализиране на трудовия пазар, приватизация и вдигане на ДДС. Надеждата е изваждането на Варуфакис да разплете възела. Бивш високопоставен член на икономическия екип на предходното правителство на консервативната партия "Нова демокрация" е скептичен. "Много министри от настоящия кабинет подкрепят онова, което самите те наричат "креативна неяснота" в преговорите с кредиторите – тоест умишленото неангажиране с конкретни политики и числа. Това далеч не беше идея на Варуфакис", обяснява той пред "Капитал".

Всъщност представители на кредиторите дори хвалят първия списък с реформи на Варуфакис от седем точки, който стана основа за споразумението с Еврогрупата от 20 февруари. Причината: тези предложения били напълно в духа на меморандума между Гърция и кредиторите. Онова, което Атина представи като негов разширен вариант в 25 страници, обаче беше определено като "липса на смислени ангажименти и неразбираеми общи приказки, чийто сумарен ефект е нулев". Цялостната оценка на кредиторите за преговорите до този момент е, че - обратно на твърденията на гръцкото правителство - позициите на двете страни все повече се раздалечават.

Отстраняването на Варуфакис се тълкува като жест на добра воля от Ципрас към международните му партньори. На което всъщност според Рони Яниари, говорителката на Евклидис Цакалотос (зам.-министъра на външните работи, който застава начело на преговорния екип на мястото на Варуфакис), не бивало да се отдава особено голямо внимание. "Преструктурирането на преговорния екип има за цел просто подобряване на организацията и ефективността", казва тя пред "Капитал".

На практика Варуфакис не е напълно вън от играта и като финансов министър ще продължава да представлява Гърция на срещите на еврогрупата. "Но той е напълно кастриран", обобщава пред "Капитал" политологът Джон Лулис. Друг гръцки политолог, Георгиос Цогопулос, обяснява рокадата по следния начин: "Ципрас получи много оплаквания от чужбина по адрес на Варуфакис, но не можеше директно да го уволни, защото това би изглеждало сякаш се поддава на външен натиск".

В резултат отсега нататък Цакалотос ще координира работата на преговорния екип. Професор по икономика в Атинския университет, Цакалотос е роден в Холандия и е следвал в "Оксфорд". Той беше член и на предишното правителство на "Нова демокрация". Колегите му в Атинския университет го описват като "пълната противоположност на Варуфакис, тих, интровертен, почти срамежлив, но с много остър ум." Той се радва на добра репутация и в Брюксел, макар мнозина там да го определят като академичен типаж, който живее в света на левите икономически теории.

Още по-интересни са две други имена, които се появиха във връзка с промените в преговорния екип. Президентът на икономическия съвет към правителството Георгиос Хулиаракис ще координира работата на гръцката страна с т.нар. Брюкселска група - новото кодово име на Атина за международните кредитори, след като правителството на СИРИЗА отказва да използва омразното "Тройка". В Брюксел се провеждат преговори на политическо ниво, а в Атина тече техническа работа. Докато предшественикът му, генералният секретар на финансовото министерство Никос Теохаракис, се смяташе за приближен на Варуфакис, Хулиаракис минава за човек на определяния като умерен вицепремиер Янис Драгасакис. Чуждите партньори на страната наричат Хулиаракис най-разумния човек в гръцкия преговорен екип. До миналата година той водеше няколко макроикономически курса в Университа в Манчестър, но си е взел академичен отпуск, за да се включи в работата на правителството.

Най-любопитната нова фигура е онази, за която се споменава най-малко - Спирос Саяс. Това е човекът, който поема координацията на работата на техническите екипи в гръцката столица. Тяхната задача е да проучат реалното състояние на икономиката като основа за изработването на план за реформи. Саяс не попада в установения модел на леви политици и академични работници, с които се е обградил гръцкият премиер. Той е технократ - адвокат, старши партньор в атинската кантора "Саяс и партньори". Специалността му е в областта на търговското и публичното право и най-вече в сферата на държавните поръчки, концесиите и инвестиционните планове. Запознати казват, че е участвал в предишни приватизационни сделки, като опита да се раздържави старото атинско летище "Елиникон". Мнозина смятат, че включването му в преговорите е опит на Ципрас да протегне ръка към старата консервативна политическа класа в страната.

Сделка или референдум

Междувременно в началото на седмицата Ципрас изненада с още един неочакван ход и заговори за нещо, за което от седмици се спекулира и в Атина, и в Брюксел. В над двучасово телевизионно интервю той за пръв път сам спомена възможността за провеждането на референдум – в случай че кредиторите го принудят да наруши предизборните си обещания към избирателите. Това е двойна заплаха, насочена както към международните партньори на Гърция, така и към вътрешнопартийната му опозиция в лицето на радикалните леви фракции, смята Цогопулос. С уговорката: "Ципрас обаче остави много неясноти около референдума, като не каза нито какъв въпрос ще бъде формулиран, нито какво е личното му мнение за провеждането на подобно допитване."

Рокадите в преговорния екип и недомлъвките около евентуален референдум продължават в духа на неяснотата, характерна за досегашното управление на СИРИЗА. В последните събития обаче се прокрадва и надежда, че Ципрас е осъзнал сериозността на ситуацията - Брюксел всъщност не блъфира и финансовите резерви на Атина наистина свършват. Така следващият кръг от разговорите обещава да е по-задоволителен и за двете страни.

Превърнало се е в нещо като традиция при тръгването си от офиса на гръцкия премиер Алексис Ципрас финансовият министър Янис Варуфакис леко да забавя мотора си, за да махне с ръка на събралите се на тротоара пред сградата журналисти и зяпачи. Това обаче не се случи миналата събота вечер. След отчета си за приключилата ден по-рано среща на Еврогрупата в Рига министърът бързо нахлупи черна каска и отпраши с пълна газ. Може би е бил още ядосан от напрегнатите разговори с колегите му от останалите 18 държави на еврозоната. Или пък Ципрас вече му беше съобщил, че смята да го отстрани от активните преговори с международните кредитори на Гърция в лицето на ЕС, ЕЦБ и МВФ.

"Добре е, че се отърваха от Варуфакис, но защо на Ципрас му отне толкова време да направи това", попита реторично пред "Капитал" представител на кредиторите, който помоли да остане анонимен. Ексцентричният професор по теория на игрите се превърна в международна медийна знаменитост почти веднага след като зае министерския пост в Атина. Но голямото му его от самото начало вся напрежение в контактите с останалите му колеги от еврогрупата. След първата им среща в Атина нейният председател, холандският финансов министър Йерун Дейселблум, отказа да се ръкува с Варуфакис. Той се оказа изолиран и по време на пролетната среща на МВФ във Вашингтон през април. А на 24 април в Рига чашата преля и всички останали финансови министри от еврозоната го заклеймиха като аматьор и го обвиниха, че им губи времето. Той им върна, като не се появи на официалната вечеря след края на разговорите – грубо нарушение на протокола - и отговори в Twitter с цитат на Франклин Делано Рузвелт: "Те са единодушни в омразата си към мен и аз я приемам." След целия този фарс Ципрас констатира очевидното: "Трябва да призная, че има негативен климат. Те определено не желаят да работят с него."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  thepirineagle avatar :-|
  thepirineagle

  Варуфакис "блестя" няколко месеца с надменност,липса на професионализъм,популистки изхвърляния и тотално и предизвикателно пренебрегване на протокола и елементарно уважение към останалите партньори от еврозоната, МФВ и ЕЦБ....
  С всяка изминала седмица благодарение на този икономически "гений" и не по-малко "гениалния" политик Ципрас, Гърция се доближава до ефективен фалит и гърците ще платят в бъдеще многократно по-болезнена цена за тарикатлъка на сегашното правителство,октолкото би им коствало едни разумни крачки към реформи и затягане на коланите през февруари....Честито!

 • 2
  xyha avatar :-P
  xyha

  "Добре е, че се отърваха от Варуфакис, но защо на Ципрас му отне толкова време да направи това", попита реторично пред "Капитал" представител на кредиторите, който помоли да остане анонимен.

  Ето такива анонимни дърпат конците на цяла Европа .

 • 3
  brick40 avatar :-|
  bricky

  До коментар [#2] от "xyha":

  Глупости. Това че е пожелал да остане анонимен за коментара не значи, че е анонимен по принцип.

  Истината е, че Ципрас вече разбра, че няма да му минат номерата и няма да може да вика и плюе както преди изборите. Не е в позиция, в която може да поставя условия, ама никакви. Затова махна дърдоркото без капчица идеи за това КАКВО трябва да се направи - да сте чули Варуфакис да е предложил грам реформа? Не. Ето сега колко по-умерено говорещи хора се появиха - дано поне те проявят малко разум.

 • 4
  rjt1429635844398434 avatar :-|
  Krasimir Petrov

  Гърците много добре осъзнават сериозността на залозите в играта, нека не се заблуждаваме. Приказките за лека нощ, че Варуфакис това, Ципрас - онова, Саяс - на свой ред нещо си, всъщност се базират на логиката, че някой в настоящото гръцко правителство и приближени експерти и администрация вземат самостоятелни решения. Грешка! Играта е колективна, дами и господа! Варуфакис изразява общата позиция, правителствената, гръцката национална позиция. Гърците пробват, ако им се размине, ако могат да не плащат, ако могат да получат още...

  Къде виждате тук самостоятелни акции на Варуфакис?! В неявяването му на официалната вечеря ли?! Та тя е само брънка в протокола! По-важните действия са в преговорите - където Варуфакис презентира официалната гръцка позиция, съгласувана с Ципрас и целия останал екип. Ако е осъществима. Ако се съгласят!

  В този дух би следвало да се четат и всички останали назначения в екипа на Ципрас - официални предизборни обещания за неплащане, за разсрочване, за нежелание да се следва политика на икономии... Точно така, както всеки длъжник се опитва да "избяга" от задълженията си.

 • 5
  ali_ibn_isa avatar :-|
  ali_ibn_isa

  Цялото гръцко положение може да се обобщи със следната сентенция: "Колкото и да се върти другаря Ципрас, то гъзът му винаги остава отзад" :D


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал