Той блестя само няколко месеца

С изваждането на Янис Варуфакис от преговорите едно от препятствията пред сделка между Атина и кредиторите отпада. Но другите остават

Превърнало се е в нещо като традиция при тръгването си от офиса на гръцкия премиер Алексис Ципрас финансовият министър Янис Варуфакис леко да забавя мотора си, за да махне с ръка на събралите се на тротоара пред сградата журналисти и зяпачи. Това обаче не се случи миналата събота вечер. След отчета си за приключилата ден по-рано среща на Еврогрупата в Рига министърът бързо нахлупи черна каска и отпраши с пълна газ. Може би е бил още ядосан от напрегнатите разговори с колегите му от останалите 18 държави на еврозоната. Или пък Ципрас вече му беше съобщил, че смята да го отстрани от активните преговори с международните кредитори на Гърция в лицето на ЕС, ЕЦБ и МВФ.

"Добре е, че се отърваха от Варуфакис, но защо на Ципрас му отне толкова време да направи това", попита реторично пред "Капитал" представител на кредиторите, който помоли да остане анонимен. Ексцентричният професор по теория на игрите се превърна в международна медийна знаменитост почти веднага след като зае министерския пост в Атина. Но голямото му его от самото начало вся напрежение в контактите с останалите му колеги от еврогрупата. След първата им среща в Атина нейният председател, холандският финансов министър Йерун Дейселблум, отказа да се ръкува с Варуфакис. Той се оказа изолиран и по време на пролетната среща на МВФ във Вашингтон през април. А на 24 април в Рига чашата преля и всички останали финансови министри от еврозоната го заклеймиха като аматьор и го обвиниха, че им губи времето. Той им върна, като не се появи на официалната вечеря след края на разговорите – грубо нарушение на протокола - и отговори в Twitter с цитат на Франклин Делано Рузвелт: "Те са единодушни в омразата си към мен и аз я приемам." След целия този фарс Ципрас констатира очевидното: "Трябва да призная, че има негативен климат. Те определено не желаят да работят с него."


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал