Новият брой: Да си посееш бъдеще

Векът на Азия

Векът на Азия

Индия и Китай маршируват към световния икономически връх. Но това няма да им гарантира политическо лидерство

14863 прочитания

© reuters


През 1950 г. светът изглежда съвсем различно от днес. Изтощените от войната Германия и Франция отстъпват челните си места като икономически сили на страни като Нова Зеландия и Венецуела. Никоя от тях двете обаче не се превръща в световен политически лидер.

През 2050 г. светът също ще е различен от днес. Според наскоро публикуван доклад на PricewaterhouseCoopers (PwC) страните от Г-7 ще загубят икономическото си първенство за сметка на онази част от света, която коментаторът Фарид Закария бе нарекъл останалите. Китай и Индия вероятно ще се превърнат в държавите с най-голям брутен вътрешен продукт (БВП), измерен по пазарни цени, казва още докладът, озаглавен "Светът през 2050 г. Ще продължава ли завоят в икономическата мощ?". Той изследва 32-те най-големи икономики в света, които произвеждат 84% от световното богатство, и дава прогнози за развитието им в средата на века.

Авторите му не обсъждат дали икономическата тежест е равна на политическо влияние. Но точно това поражда еднакво огромни надежди и предизвикателства за седемте най-големи развиващи се икономики Бразилия, Индия, Индонезия, Китай, Мексико, Русия и Турция, наречени от PwC Е-7. Например, преди да осъществят пророчеството на анализатори за Века на Азия, Китай и Индия трябва трайно да разрешат банални проблеми като образование, хигиена и устойчиво развитие. А специално Китай и въпроса с прехода от планова към пазарна икономика, отбелязва пред "Капитал" Никълъс Ларди от Peterson Institute for International Economics. Колкото повече растат икономиките и апетитите на двете за глобално лидерство, толкова по-големи ще бъдат тези проблеми.

Цар от Г-7 на Е-7

Е-7 вече изпреварва Г-7, или седемте най-богати страни - Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония по БВП, измерен по паритет на покупателната способност (ППС). Това е мярка при сравняване обема на произведените стоки и услуги в две държави, като валутите им се приравнят към изчисляваната от Световната банка имагинерна единица международен долар. При така измерения БВП предимството на Е-7 означава единствено, че всеки продукт и услуга от тези страни има по-малка себестойност от аналога им, идващ от Г-7.

За да поеме Е-7 скиптъра на глобалната икономика, е необходимо нейният БВП, измерен по пазарни цени, да превъзхожда този на Г-7. Към 2014 г. развитите икономики имат с около 45% по-голям БВП по пазарни цени, сочат предварителни данни от МВФ.

PwC предвижда Е-7 да измести Г-7 и по този показател около 2030 г. Към средата на века новият цар на глобалната икономика ще е около два пъти по-голям от конкурента си по ППС и с над 50% по пазарни цени. През цялото това време Е-7 ще бъде моторът на глобалния растеж със среден годишен икономически ръст от 3.8% срещу 2.1% за Г-7. Основната тежест на царската корона ще легне върху Китай и Индия. Според проекцията на PwC през 2050 г. те ще бъдат най-големите икономики в света, следвани от САЩ. Япония, която днес е четвърта в света икономика, измерена по ППС, ще падне до седмо място. Ще я изместят Индонезия, Бразилия и Мексико. Петата днес по този показател Германия ще се срине до десето място, веднага след Русия и Нигерия.

Подобен сценарий е силно хипотетичен и съпътстван от редица неизвестни величини. Въпреки това завоят на икономическата мощ в посока към Азия е ясен, отбелязват авторите на доклада. Те сравняват тенденцията с "епохата отпреди Индустриалната революция, когато Китай и Индия са имали несравнимо по-голям БВП от останалата част на света основно благодарение на огромното си население и сравнително ефективното за времето си земеделие".

Все пак срещу чисто количествените показатели на двете страни експерти изтъкват слабите страни в икономическия ръст на Китай и Индия. Ако Пекин не продължи трудното политическо решение за прехвърляне на икономическата тежест от държавния към частния бизнес, едва ли ще се спаси от "капана на средните доходи", смята Ларди. С този термин се означава трудният скок от първоначалния етап на растеж, базиран на евтин труд и диво натрупване на капитал, към по-софистицираната фаза, когато двигателят са образованите работници и повишаването на производителността.

В Индия, която според прогнози на Световната банка и МВФ съвсем скоро може да изпревари Китай и да се превърне в най-бързо препускащата голяма икономика в света, ръстът в последните години пък се дължи на сектора на услугите. Това прави траекторията в развитието на страната твърде необичайна, защото Индия е направила преход директно от земеделско общество към базирана на услугите икономика, без да минава през индустриализацията, посочва пред "Капитал" Милан Вайшнав от института Carnegie Endowment for International Peacе. Това означава, че основният двигател на индийската икономика е потреблението за разлика от производството, както е в Китай или Южна Корея, допълва пред "Капитал" Амитенду Палит, старши изследовател в Institute of South Asian Studies към National University of Singapore.

Равно ли е големи на влиятелни

Прогнозите на PwC потвърждават увеличаването от последните десетилетия на икономическата мощ на Азия за сметка на държавите от двете страни на Атлантика. В началото на новото хилядолетие тази тенденция бе толкова силна, че през 2001 г. Goldman Sachs лансира идеята за БРИК, или групата на Бразилия, Русия, Индия и Китай. Бащата на термина Джим О'Нийл твърдеше, че бъдещият глобален икономически ред ще зависи в по-малка степен от Запада, отколкото от огромни икономики като тези на БРИК.

Това допринесе за насаждането на неясно очакване на своеобразна глобална революция. През 2004 г. тогавашният главен редактор на Foreign Policy предупреди Запада за обезпокоителното "зараждащо се изместване на глобалните центрове на власт". Коментатори вещаеха настъпването на Века на Азия. В книгата си от 2008 г. Post-American World икономистът Фарид Закария добави към зараждащите се гиганти американски страни като Колумбия и Бразилия и африкански като Нигерия. Той описа новите световни лидери като "останалите". Само че, както коментира професорът по международни отношения Майкъл Кокс от London School of Economics (LSE) в публична лекция от 2012 г.: "Огромният проблем в подобни хипотези е фактът, че авторите им имплицитно поставят знак за равенство между икономическата мощ и политическото влияние."

Количество vs. качество

А и за икономическата мощ следва да де съди не само по описващите я числа, но и по качествени критерии. Индия и Китай със сигурност са огромни икономики и ще се разрастват, но това не ги прави автоматично конкурентни на Запада.

Проучване от 2011 г., когато БРИК бе във възход, поставя икономиката на САЩ на четвърто място по конкурентност в света. За сравнение, 11 от първите 15 държави в списъка са западни. Останалите четири са тясно свързаните със Запада Япония, Тайван, Хонконг (пресметнат отделно от центъра Пекин) и Сингапур. Китай е на 27-о място, а Индия е 51-ва.

Друг качествен критерий са иновациите в науката и технологиите. Понастоящем на САЩ се падат почти 40% от глобалните разходи за проучвания и развойна дейност и 38% от патентованите в света открития в областта на новите технологии. Нещо повече, в САЩ работят над 70 нобелови лауреати, а 49% от всички цитирани научни публикации в света са написани отново там.

Измерването на национални икономики не отчита също влиянието, което дадена страна упражнява посредством "твърда" и "мека" сила. Така например, когато Китай пусна на вода през 2011 г. единствения си засега самолетоносач, редица негови съседи се изплашиха, че Пекин ще предяви претенции към техни територии. Няколко държави поискаха увеличено американско военно присъствие в региона. Макар Пентагонът да има повече самолетоносачи от целия останал свят, Япония, Южна Корея, Тайван и дори комунистически Виетнам намират американската армия за по-малка заплаха от китайската.

Така въпреки спорните си военни кампании в Афганистан, Ирак и другаде САЩ продължават да се радват на широк кръг съюзници за разлика от Китай. За това вероятно допринася и притегателната "мека" сила на западното образование. Сред десетте най-престижни университета в света за 2014 г. осем са в САЩ и два – във Великобритания, сочи ежегодното проучване на в. Times. В първите 50 англосаксонският свят има общо 38 висши учебни заведения срещу само две китайски. В топ 100 няма индийски университет.

Демографията на Индия също илюстрира защо е необходимо количеството да се превърне в качество. Днес почти половината от всички 1.25 млрд. жители на държавата са под 25 години. От една страна, това е потенциално предимство пред основния регионален конкурент Китай, подчертава Амитенду Палит. През следващите 15 години в трудовия пазар там ще се влеят толкова хора, колкото в четирите най-големи европейски икономики, взети заедно. Тук обаче идва клопката за Индия. Когато става въпрос за производителност, страната изостава драстично. Ако не намери начин да се справи, работната ръка от сила ще се превърне в бреме. За да не се случи това, Индия трябва да промени законодателството си. Много от трудовите закони и нормативни актове датират от 40-те години на миналия век. Някои от тях уреждат например вида и броя на плювалниците в предприятията. Други постановяват, че компания с над 100 служители се нуждае от правителствено разрешение, ако прави съкращения или затваря врати. Заради подобни пречки правенето на бизнес е основен проблем в Индия и те трябва да бъдат премахнати, коментира Палит. Това означава, че страната трябва да осигури регулации, обществени блага и необходимия "институционален софтуер" за подкрепа на динамична икономика, допълва Милан Вайшнав.

Ако Индия не разреши тези банални проблеми, тя може да се превърне в поредното мимолетно икономическо явление, подобно на следвоенна Венецуела, а Векът на Азия да се отмени. Историята помни много несбъднати прогнози – от изказаната в края на 80-те години теза за стабилността на Съветския съюз до уверението на Федералния резерв на САЩ от 2005 г., че пазарите никога не могат да рухнат.

През 1950 г. светът изглежда съвсем различно от днес. Изтощените от войната Германия и Франция отстъпват челните си места като икономически сили на страни като Нова Зеландия и Венецуела. Никоя от тях двете обаче не се превръща в световен политически лидер.

През 2050 г. светът също ще е различен от днес. Според наскоро публикуван доклад на PricewaterhouseCoopers (PwC) страните от Г-7 ще загубят икономическото си първенство за сметка на онази част от света, която коментаторът Фарид Закария бе нарекъл останалите. Китай и Индия вероятно ще се превърнат в държавите с най-голям брутен вътрешен продукт (БВП), измерен по пазарни цени, казва още докладът, озаглавен "Светът през 2050 г. Ще продължава ли завоят в икономическата мощ?". Той изследва 32-те най-големи икономики в света, които произвеждат 84% от световното богатство, и дава прогнози за развитието им в средата на века.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 3
  gottijohn avatar :-P
  gottijohn

  Петата днес по този показател Германия ще се срине до десето място, веднага след Русия и Нигерия.
  а Великобритания и Франция ша са наредят след северна корея и венецуела

  п.п дневник да си праим маитап ма чак дотам не бива

 • 4
  x3m avatar :-|
  x3m

  - Urget matters, I have to go, said Omi.
  - Where I come from if you leave the game, you lose.
  - That's the only way you can win Anjin san, laughed Omi while hurring away.
  - I win any way I can, mumored Blackthorn.

  - Shogun, James Clavel

  За добро или за лошо, Запада никога няма да изгуби от Изтока.

 • 5
  kiro1234 avatar :-P
  kiro1234

  Колко Русия ще стане световен лидер, толкова и Индия.

 • 6
  sto67nes avatar :-?
  sto67nes

  Хм,хитрите англосаксонци няма да се изоставят така! Икономическия център,може и да е в Азия,но политическия ще бъде от двете страни на Атлантика...

 • 7
  historama avatar :-|
  historama

  [quote#3:"gotijohn"]а Великобритания и Франция ша са наредят след северна корея и венецуела [/quote]
  това ще се случи, но не е казано кога. След 50 или 100 години. Да не говорим, че тогава няма да има Германия, Франция, Ю.К, а един икономически колос, наречен СЕЩ.

 • 8
  peter1946 avatar :-|
  Peter Stoychev

  Количеството води ли до промяна на качеството? Хуваво е навсякъде има да има прогрес, но пропуснато трудно се наваксва. Защо за 25 г не настигнахте Европа?

 • 9
  val1320 avatar :-|
  val1320

  Работя в Китай в западна компания за огромен мултинационален проект в областта на петрола и газа.Подизпълнители са китайски фирми.Ако ги оставиш да работят ,както си знаят-прявят нещо ала-бала.Ако ги натиснеш да гонят план-качеството умира!Ако ги накараш качествено да работят-изпълняват плана на 50%.Е, и ние се принудихме да свием надеждите, за да могат да произвеждат качествено,както ни трябва.Да не пропусна-в такава тежка индустрия женският труд е 30%!И другото,което ме шокира-в Китай не можеш да намериш китайските стоки,които се продават в България-те просто ги произвеждат по поръчка,манифактурно...В Китай чужденец не може да обмени юани за друга валута-забранено е!Обратното-приемат всяка валута с удоволствие...Градовете са им бетон,асфалт и много зелено.Пътищата са идеални,колите нови,шофьорите-безобразни!Просто Китай!

 • 10
  petkata1 avatar :-|
  petkata1

  До коментар [#7] от "historama":

  Икономически колос с 18 трилиона и с неконтролируемо нарастващ вътрешен дълг!!! И БРИКС, който се подготвя да създаде своя конвертируема валута с реално покритие. Прекалено интересен поглед.

 • 11
  petkata1 avatar :-|
  petkata1

  До коментар [#9] от "val1320":

  Така е пич. Явно не ги мотивирате финансово както трябва. Прословутата евтина работна ръка и Вие си правите каквото Ви е кеф, а на всичко отгоре искате и качевство. И в допълнение - Нормата прецаква формата. Явно си забравил тази азбучна истина.

 • 12
  iazdakaja avatar :-|
  iazdakaja

  До коментар [#11] от "petkata1":


  [quote#11:"petkata1"]Явно не ги мотивирате финансово както трябва.[/quote]

  И да иска - не може: правителството веднага ще натисне юана - така държи заплатите ниски от отдавна. Все пак властниците там се издържат от робовладелство както руските от газа.


  [quote#10:"petkata1"]Икономически колос с 18 трилиона и с неконтролируемо нарастващ вътрешен дълг[/quote]

  Това е вътрешен дълг, не бери грижа. По тая логика най-задлъжнял е Китай - като сметнеш последствията от политиката на едно дете и неподсигуреното застаряващо население.


  [quote#10:"petkata1"]БРИКС, който се подготвя да създаде своя конвертируема валута с реално покритие[/quote]

  Това ти сега си го измисли, но защо, каква ти беше целта?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход