Reuters: Пенсионният фонд на Световната банка е правил спорни инвестиции
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Reuters: Пенсионният фонд на Световната банка е правил спорни инвестиции

Джим Йон Ким

Reuters: Пенсионният фонд на Световната банка е правил спорни инвестиции

Агенцията твърди, че косвено средства са влагани против принципите на институцията

3109 прочитания

Джим Йон Ким

© Reuters


Световната банка косвено инвестира част от огромния пенсионен фонд на служителите си в компании, работещи в индустрии като въгледобив и производство на тютюн, което противоречи на призивите на световната финансова институция за етично инвестиране и влагане на средства в нисковъглеродни производства, разказва Reuters.

Агенцията се позовава на вътрешно съобщение до персонала, в което счетоводителят на банката казва, че 40% от дяловото участие на институцията представлява активно или пасивно инвестиране във фондове, влагащи средства и в компании, свързвани с екологични и здравни проблеми.

Два източника от банката, пожелали анонимност, са показали на Reuters дискусиите между персонала и ръководството, водени на вътрешен сайт, както и кратък доклад, съставен от служителите. В този доклад се изразява загриженост за пенсиите и се предоставят подробности за това къде са влагани отчислените средства. В текста се повдига въпрос защо Световната банка не използва социално отговорни алтернативи, описва агенцията. Какъв е проблемът

В практиките си за кредитиране в развиващия се свят от банката отказват за инвестират в производство на тютюн и е забранена финансовата подкрепа за строеж на електроцентрали на въглища, освен ако най-бедните държави просто нямат друга възможност.

Пенсионият фонд, съдържащ 18.8 милиарда долара, досега не е разкривал подробности къде са влагани средства. В доклад от миналата седмица на Asset Owners Disclosure Project банката е критикувана, че се "влачи" по отношение на прозрачността и управлението на климатичните рискове. Базираната във Вашингтон организация е поставена в доклад по-ниско от пенсионните фондове на компании като British Coal или на държавната петролна компания на Азербайджан. "Много е трудно за банката да държи на принципите си за прокарване на устойчиво развитие и в същото време да не управлява рисковете на собствения си огромен потрфейл или да не казва нищо за него", казва Джулиан Поултър, главен изпълнителен директор на инициативата. От ръководството на пенсионния фонд на банката се изисква да поставя на първо място финансовите приходи за служителите. Анализатори на инвестициите му казват, че средствата му биха могли да бъдат насочвани към предварително проверени и подходящи за мисията на банката фондове, изключващи компании, които не прилагат принципи на добро управление и екологична и социална отговорност.

Не всички осигурени имат проблем с политиката на фонда. Кенет Лей, вицепрезидент на бившите служители, обединени в сдружението 1818 Society, казва, че основната мисия на тази структура все пак е да постига максимална възвращаемост на вложените средства. Къде са влагани пари

Част от средствата са вложени в индекса Russell 3000, проследяващ състоянието на около 3000 компании, включително въгледобивните Peabody Coal и Arch Coal и тютюневия гигант Philip Morris, се посочва в доклада на служителите, цитиран от Reuters.

Други пари са инвестирани във фондове, вързани с индекса MSCI на Morgan Stanley, включващ големи компании от типа на ExxonMobil, сочи същият документ. Както MSCI, така и други индекси предлагат портфейли, до които не се допускат компании от индустрии с предполагаеми етични проблеми.

Част от тези фондове са с по-добра доходност от собствените инвестиции на самата Световна банка, която заявява пред Reuters, че влагането на средства в тях се прави заради превъзходната им възвращаемост и управление на рисковете "благодарение на които да можем да изпълняваме отговорностите на пенсионния фонд".

Публикация на вътрешен сайт за блогове на банката от октомври казва, че според служители целта от 3.5% годишна доходност може да се постига и със социално отговорни инвестиции, които не противоречат на публичната ѝ мисия. В индивидуалните си планове имаме избор в какво да инвестираме, но не ни се предлагат етични алтернативи, допълва съобщението. Ситуацията не е черно-бяла

Мадлин Антончич, която е счетоводителят на Световната банка, отговаря, че "нещата не винаги са черно-бели" и дава пример с биомедицинско поделение на тютюневата компания Reynolds American Inc., разработващо ваксина срещу ебола от модифицирани листа на тютюна. Антончич отговаря за управлението на активи на Световната банка за 140 милиарда долара, както и за пенсионния фонд.

Това се случва на фона на тенденция подобен род инвеститори да се дистанцират от изкопаемите горива и фондовете, влагащи в компании със спорни практики. Норвежкият Government Pension Global Fund – най-големият в света социален фонд за около 850 милиарда долара, обяви през февруари, че се оттегля от компании, свързани с "петролните пясъци" в канадската провинция Албърта и златодобивните мини. Пенсионният фонд на ООН, възлизащ на 53 млрд. долара, вложи средства през декември в два фонда за нисковъглеродни инвестиции на BlackRock и State Street.

Задължения към 25 000 служители

Активите на пенсионния фонд на банката се държат в отделни тръстове, администрирани от нейния Пенсионен финансов комитет (PFC). Негов председател е главният финансист на банката и в комитета членуват представители на ръководството, персонала и пенсионираните служители. Оперативно фондовете се управляват от външни инвеститори. 

Световната банка призовава към въздържане от инвестиции в компании за изкопаеми горива, а президентът ѝ Джим Йон Ким напомни на инвеститорите, че носят отговорност за повече прозрачност относно влагането на средства в дейности, влияещи на глобалния климат. Банката провежда и ревизия на политиките си за корпоративна устойчивост, но инвестициите на пенсионния ѝ фонд не са включени, защото принадлежат на отделна управленска структура. Всички служители на Световната банка са длъжни да се осигуряват в нейния пенсионен фонд. Той работи за около 15 000 настоящи и около 10 000 пенсионирани бенефициенти.   

Банката не коментира за Reuters конкретни инвестиции и отговаря, че носи отговорност да управлява парите "по възможно най-добрия за бенефициентите начин", както и че се следва "принципен и прагматичен подход" относно цялостните изисквания да се преценяват рисковете и възможностите. Да се работи изключително в полза на бенефициентите на пенсионния фонд е и изискване на федерален закон в САЩ, макар че се допуска известна гъвкавост относно това кои точно инвестиционни принципи да бъдат следвани.

Световната банка косвено инвестира част от огромния пенсионен фонд на служителите си в компании, работещи в индустрии като въгледобив и производство на тютюн, което противоречи на призивите на световната финансова институция за етично инвестиране и влагане на средства в нисковъглеродни производства, разказва Reuters.

Агенцията се позовава на вътрешно съобщение до персонала, в което счетоводителят на банката казва, че 40% от дяловото участие на институцията представлява активно или пасивно инвестиране във фондове, влагащи средства и в компании, свързвани с екологични и здравни проблеми.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  comandante avatar :-|

  Е аз от кога казвам ,че на Световната Банка не и е читава работата?
  Трябва да се разследват много внимателно всичките им машинации а имплантираните от световната банка политици да се отстранят от висшите етажи на властта в ЕС !

 • 2
  jordani avatar :-|
  jordani

  Ха ха - царят е гол !
  То винаги е било така - обущарят ходи бос.

  Един от най-мразените и в същоето време най-венцехвалените премиери, Костов, се оказа депозант в КТБ - толкова за неговата икономическа култура.
  Брад Пит от Ловеч даже няма да го коментирам - отиде в Русия на заплата в рубли...ха, сетих за искреният певец от БНБ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.