Самотната годишнина на Москва
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Самотната годишнина на Москва

Самотната годишнина на Москва

Западните съюзници няма да честват заедно с Путин 70-ата годишнина от победата над нацизма, но това не притеснява Кремъл

18184 прочитания

© reuters


Александр Братерский е руски журналист, който работи за Gazeta.ru, Moscow Times и "Капитал"

Парадът на победата в Москва не е променял ритуала си от времето, когато на него е присъствал покойният Тодор Живков. Министърът на отбраната ще поздрави войската от открития си автомобил, военни от различните родове войски ще минат по Червения площад заедно с бойна техника, а държавният лидер ще произнесе тържествена реч.

Не е нужно да се вглеждате внимателно обаче, за да забележите, че някои други неща от времето на Студената война също са се завърнали: макар от победата да се навършват точно 70 години, основните съюзници Великобритания, САЩ и Франция няма да имат свои представители на трибуната до президента Владимир Путин. Всички те заявиха - кой пряко, кой под различен предлог, че решението им да не дойдат в Москва, е свързано с агресивните действия на Русия в Украйна. Това е първият парад по случай кръгла годишнина, на който няма да присъстват лидери на страни съюзници.

Празнуването на победата над нацизма, чиято 70-а годишнина Русия отбелязва не на 8 май, когато свършва войната в Европа, а ден по-късно – на 9 май, когато Германия окончателно капитулира, ще протече в момент на тежка ситуация в съседна Украйна, сред разединено общество и със символи, които едни хора боготворят, а други не приемат.

Сянката на криза

Сред либералната руска общественост премина въздишка на облекчение при новината, че лидерът на КНДР Ким Чен Ун също се е отказал да пристигне в Русия. Както обаче твърдят експерти, подобна визита едва ли щеше да се състои така или иначе. Ким не предприема каквито и да било посещения в чужбина и дори отказа да се срещне с монголския президент, който пристигна в Пхенян (защо, е тема на съвсем друг анализ).

В последния момент от това пътуване се отказа обаче и обикновено най-верният съюзник на Кремъл - беларуският Александър Лукашенко. Няма да го има, разбираемо, и украинския лидер Петро Порошенко. Той демонстративно ще отбележи победата в Полша на 7-8 май.

Все пак има и един позитивен момент - в деня след парада на победата, в Москва ще дойде германският канцлер Ангела Меркел, за да положи цветя пред съветските войни, спасили родината ѝ от нацизма. Разбира се, главната ѝ цел е да разговаря още веднъж с Владимир Путин за ситуацията в Украйна.

Тези откази обаче няма да повлияят кой знае колко на ръководството, което за пореден път ще посрещне парада на Червения площад. Ръководителят на отдела за стратегически оценки при Центъра за ситуационен анализ към Руската академия на науките Сергей Уткин казва, че Кремъл е бил психологически готов, че лидерите на руските съюзници няма да дойдат в Москва. "Мисля, че това влияе върху имиджа на Кремъл единствено в очите на онези, които и без това се отнасят към него критично. Неприятно е, разбира се, но вероятно този дискомфорт е бил отчетен и пресметнат в категорията на приемливите щети, още когато са се взимали ключови решения за Украйна", разсъждава експертът. Според него тази стъпка няма да има "електорален ефект".

Повечето европейски страни, включително и България, ще бъдат представени на парада от посланиците си в Русия. В сегашните условия на де факто "студена война" това ниво на представителност е най-приемливото. "Русия загуби всички свои европейски съюзници и това ще свърши зле", казва за "Капитал" с тъга в гласа един от високопоставените европейски дипломати, работещи в Москва.

Все още съюзници

Не може да се каже, че в Русия съвсем са забравили за съюзниците, с които заедно се води борбата срещу нацизма. Месец преди празника по телевизиите можеше да се видят документални филми, в които ветерани си спомнят за американските самолети и изпитаните камиони "Студебейкър", станали платформи за знаменитите катюши. Приносът на САЩ за победата съвсем не е маловажен. Започвайки от 1943 г., САЩ доставят техника, суровини и продукти за общо $11 млрд.

Деликатните отношения между Русия и САЩ не попречиха на провеждането в Москва на конференция, посветена на 70-ата годишнина от срещата на съветските и американските военни на река Елба в Германия. Посланикът на САЩ в Русия Джон Тефт се срещна със съветски ветерани. В речта си той отбеляза "героизма на съветския народ".

Разбира се, и тук не мина без проблеми. Властите се опитаха да спрат изложба в Екатеринбург, посветена на съвместната борба на СССР и САЩ с нацизма, "по нареждане от Москва". Причината звучеше абсурдно - местният музей си сътрудничи с посолствата на САЩ и Великобритания. Кметът на града Евгений Ройзман, един от малцината представители на опозицията в местната власт, нарече чиновниците "болни от антиамериканизъм".

Освен преминаването на военни и техника по време на Парада на победата на 9 май е планирано още едно събитие. Наречено е "Забравеният полк". В него ще участват обикновени хора – ветерани или роднини на загинали войници, които ще носят техни портрети. Един от участниците в акцията – 39-годишният Михаил, чиято баба е загинала на фронта, намира участието си за важно. "Длъжен съм да отида, защото това е родовата памет на семейството ми", разказва той за "Капитал".

В Русия вече останаха съвсем малко живи ветерани и участници във войните. Онези, които са отишли на война на по 18 години, вече са на по 90. Но личният спомен за милионите загинали по време на войната войници и мирни жители започва постепенно да отстъпва място на държавното отбелязване на празника.

Според скорошно проучване на независимия социологически институт "Левада център" все повече руснаци смятат, че 9 май е по-скоро държавен, а не народен празник, който трябва да се отбелязва с паради и помпозни тържества, а не като се съхранява споменът за онези, които са участвали във войната. Броят на загрижените за ветераните е паднал от 56% на 49% от 2010 г. насам, намалява и броят на тези, които скърбят за жертвите (18%). За сметка на това се увеличава на 17% броят на хората в Русия, които считат за фалшиви тайните протоколи от пакта "Молотов - Рибенторп", между СССР и Германия. 

Самият президент Путин е отражение на противоречивото отношение към тази дата. В навечерието на празника той публикува есе за своя баща ветеран, за когото казва, че въпреки ужасите на войната никога не е изпитвал ненавист към германците, които просто "гонел на фронта". В същото време и въпреки личните спомени президентът със сигурност ще използва празника на Победата като символ на консолидация на нацията на фона на събитията в Украйна, смятат експерти.

Мускули и символи

"След като видя поддръжката за Украйна на Запад и в САЩ, Москва иска да покаже мускули и да демонстрира на света, че с Русия шега не бива. Този празник не е носталгия, а желание да се покаже, че Русия ще оцелее, каквото и да става", казва пред "Капитал" Теодор Карасик, чуждестранен експерт в областта на сигурността и постсъветското пространство.

Голяма роля в това показване на мускули играят символите. Най-важен сред тях стана Георгиевската лентичка. Това е черно-оранжевата лента на ордена на свети Георги, използван в царската армия. В навечерието на празника тя се е провесила, подобно на змей, от покрива на зала в московски търговски център. Хора я окачват на антените на автомобилите си и на дамски чанти. Наскоро авторът на тази статия стана свидетел на следната сцена – след като получи като подарък Георгиевска лентичка от сервитьорката в кафене, объркана тийнейджърка започна да я върти между пръстите си. Възмутената ѝ майка накрая извика: "Вържи си я на гащите!"

Преди няколко години, когато Георгиевската лентичка беше измислена като неформален символ на 9 май, повечето хора я носеха с удоволствие. След като сепаратистите в Източна Украйна я избраха за свой разпознавателен знак, отношението към нея се промени. Публикуването на лентичката от произволен потребител на фейсбук предизвиква вълна от възмущение. Друг символ, който поражда чувства от обожание до ненавист, е Сталин. На официалните празненства няма да има портрети на Сталин, но ликът му започва да се появява в различни области под безразличния поглед на местните власти.

Би било пресилено обаче да се твърди, че в страната се е възродил култът към съветския тиранин. Високопоставен служител в Кремъл клати възмутено глава: "Това е страшно време и то не бива да се повтаря", казва той пред кореспондента на "Капитал". Официалната позиция за отношението към Сталин се демонстрира в скорошния пропаганден филм "Президентът". В него Путин поставя цветя пред мемориал на жертвите от репресиите на НКВД от 30-те години.

В същото време в Москва в музея на руската армия към Министерството на отбраната спокойно могат да се купят сувенирни чинийки и ключодържатели с профила на Сталин. Пред очите на кореспондента на "Капитал" мъж купи такъв ключодържател за дъщеря си. Друг купувач му подметна, че "Сталин не е най-добрият герой за подражание". Като помисли минутка, мъжът отвърна спокойно: "А кой е?"

Александр Братерский е руски журналист, който работи за Gazeta.ru, Moscow Times и "Капитал"

Парадът на победата в Москва не е променял ритуала си от времето, когато на него е присъствал покойният Тодор Живков. Министърът на отбраната ще поздрави войската от открития си автомобил, военни от различните родове войски ще минат по Червения площад заедно с бойна техника, а държавният лидер ще произнесе тържествена реч.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

55 коментара
 • 1
  graoveca avatar :-?
  graoveca

  Факт са 20 млн. жертви от руска страна, останалото е политика и пропаганда...
  Но пък щеше да е хубаво да победим във войната, сега щяхме да живеем като първи съюзници на Великия Райх... , който не го разбира е русофил...

 • 2
  nnikolov_bg avatar :-|
  Никола Николов

  "Русская власть — грубая, блевотная, состоящая из мужских анекдотов, мата, бифштекса из сырого мяса, забывчивости, мутной головы, долгосрочного пьянства, садизма, луковой отрыжки, безнаказанности, унижения всех подряд..."
  Виктор Ерофеев

 • 3
  krokodila_gena avatar :-?
  Гражданин
  • -111
  • +42

  "Русия загуби всички свои европейски съюзници и това ще свърши зле", казва за "Капитал" с тъга в гласа един от високопоставените европейски дипломати, работещи в Москва.---------------------------------Колко "тъжен" този дипломат?!? Когато си изгубил 27 милиона съграждани в една война, започнала в името на унищожението на родината ти, едва ли има значение, какво е казал поредния КОНСУЛ?!!!! А, кои бяха съюзниците на СССР на 22 юни 1941 г. в Европа? Аз не съм чувал даже, за такива! Няма да им е леко на братушките и в тази засега полустудена война! Но какво да се прави?

 • 4
  shule avatar :-|
  shule

  Със сигурност Путин е поплакал ден,два от мъка че няма да дойдат,но после му е минало. Ако в Европа имаше истински политици от времето на 20 век (Де Гол, Чърчил, Кол,Митеран и т.н.) Нямаше да се стигне до тези безсмислени санкции.Нищо няма да постигнат с тях.Нито Крим ще бъде върнат нито Донецк и Луганск ще бъдат същите. И най - важното ,че от тях губи цяла Европа, а доволно потриват ръце само САЩ. Тяхна отколешна мечта е да видят Европа разединена и слаба ,за да могат те спокойно да бъдат жандарм № 1 на света.

 • 5
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  "Започвайки от 1943 г., САЩ доставят техника, суровини и продукти за общо $11 млрд."

  Изчакали са да бъдат избити милиони руснаци и европейци.. и едва когато руснаците са обърнали войната те са се намесили.

  Типично.

 • 6
  lxo07370614 avatar :-|
  lxo07370614
  • -13
  • +137

  До коментар [#5] от "mickmick":

  Първо - тези 11 милиарда се равняват на днешни над 150 милиарда.
  Второ - помощта за Франция и Великобритания започва още от дните, в които Сталин и Хитлер са първи приятели, поделили Полша и заети с избиването на поляци и от двете страни на разделителната линия (по-заети са били руснаците, между другото - справка - Катин).
  Трето - колкото и да ви е неприятно и мъчно - ако не бяха американските консерви (640 000 тона свинско, например), суровини, камиони, самолети... Нещата щяха да са различни. Че Сталин е удавил Хитлер в кръв - факт е (жертвите на СССР като военослужещи са два пъти по-голями от жертвите на Германия по ВСИЧКИ ФРОНТОВЕ). Но да омаловажавате ролята на другите съюзници просто не е редно!

 • 7
  znayko84 avatar :-?
  znayko84

  Хаха, ако не бяха САЩ червените щяха да спечелят войната, ама друг път. Лошото е единствено, че ние останахме под червения бутуш, който унищожи и без това крехката ни държавност.

 • 8
  pepix avatar :-|
  PepiX

  Тези повтарящи мантрата за многото загинали.. замисляли ли сте се в битките с немците какви са съотношенията на загубите? И защо са такива?

  Нека ви го кажа така.. ако съветските пълководци бяха мислили малко повече и ги беше грижа за загубите.. дали щяха да са такива коефициентите?

  Освен това.. нали не приписвате всичките загуби на Русия? Как пък никой не взе да се тръшка, че 7 милиона украинци (те са част от тези 24 милиона съветски граждани дали живота си) са дали живота си в тази война? Някой оплака ли се, че няма официални посещения в Киев?

  Извода.. гадни рубладжии, които са склонни да не мислят а да повтарят лозунги!

 • 9
  gnomusminimus avatar :-|
  gnomusminimus

  До коментар [#3] от "Гражданин":

  "... А, кои бяха съюзниците на СССР на 22 юни 1941 г. в Европа? Аз не съм чувал даже, за такива! ..."
  +++

  Кои бяха съюзниците на СССР ли? Хитлерова Германия, с която БРАТУШКИТЕ ТИ разделиха на 2 Полша и избиха хиляди пленени военни. Същите тези ТВОИ БРАТУШКИ избиха интелигенцията на България и зарад тях още тънем в мизерия и корупция. Така стоят нещата с твоите братушки, батюшка, затова, за моравите ви празници - специални поздрави за майка ти и за тях.

 • 10
  yorddj avatar :-|
  yorddj

  До коментар [#4] от "shule":
  Таварищ, нещо ти куца анализа. Ако е подобен опит, разбира се, или си е обикновена проруска пропаганда.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Бетонна бъркотия

Бетонна бъркотия

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK