Изборите в Турция: Известните и неизвестните неща

Този вот не е толкова за следващия парламент, нито дори за АКР, а за политическото бъдеще на Ердоган

Турските парламентарни избори от 7 юни крият парадокс. Да, без съмнение те са най-важният вот, който по всяка вероятност ще подпечата облика на страната за следващите най-малко десет години. И все пак, въпреки цялата неизвестност и огромните залози, някак знаем кой ще ги спечели.

Ето щрихите на това, което да очакваме картина. Управляващата Партия на справедливостта и развитието (AKP) със сигурност ще е първа - както е била досега в седем последователни вота (без да броим и двата референдума – през 2007 и 2010 г.), последните от които бяха местните и президентските през 2014 г. Основният претендент, Републиканско-народната партия (СНР), ще събере най-малко една четвърт от вота. Партията на националистическото движение (MHP) ще завърши трета с около 15-17% (отдавна отминаха времената, когато партията, която сега е във възход, едва успяваше да прескочи изборния праг). AKP ще се представи добре в цялата страна, а не само в Анадола, където са корените й. За разлика от нея, гласовете за останалите партии ще се разпределят в няколко възлови региона: напр. Егейското крайбрежие и Тракия за СНР или Адана и Османийе за МНР. С други думи, господството на АКР над турската политическа сцена ще се запази.

Голямата загадка е дали партията ще остане толкова силна в бъдещия парламент. Прокюрдската Народна демократична партия (HDP) държи ключа към това. Ако прескочи 10-те процента, партията на практика ще лиши АКР от мнозинството от 330 места в парламента, което се равнява на три пети от всички 550 депутати и е достатъчно за промяна на конституцията. Ако не успее, нейните гласове ще отидат в АКР и ще позволят на президента Реджеп Тайип Ердоган да наложи президентска република, като пренапише едностранно основниязакон и поиска одобрение с референдум. Въпреки че от години крои подобни планове, досега той не успяваше да ги осъществи. През 2011 г. На АКР не достигна съвсем малко за желаните 330 места, а опозицията блокира опитите на партията да прокара нова конституция.

Ще се справи ли HDP? Нейното ръководство в лицето на харизматичния Селахаттин Демирташ предприе огромен риск, впускайки се в изборите като партия, а не като независими кандидати, както постъпваше досега. Проучванията й дават шанс, но както бе отбелязано от експерта по Турция Арън Стайн, анкетите не разкриват рамките на социологическата грешка. За да увеличи шансовете си HDP, която се смята за политическото крило на забранената от закона Кюрдска работническа партия (ПКК), залага предимно на два типа избиратели. Едните са консервативните от кюрдския югоизток, разочаровани от АКР. Макар и да симпатизират на реториката на Ердоган за единство и солидарност между мюсюлманите, мнозина от тях искат признаването на кюрдските културни и езикови права и дори евентуално за частична автономия. Вторият тип избиратели са левичарите и либералите от урбанизирания турски запад. Под предизборния слоган за "Голяма човечност" (Büyük İnsanlık), заемка от легендарния поет левичар Назъм Хикмет, HDP иска да излезе от дрехите си на защитник на кюрдските права и да се превърне в общотурска партия, която добросъвестно защитава правата на умерената левица в страната. Това би й привлякло гласове от СНР, особено сред по-младите и по-свободомислещите турци, които намират кемалистките дрехи за твърде тесни и просмукани от национализъм, както и/или от други партии от либералния и радикалния спектър.

Ако залогът на Демирташ спечели, то ще бъде с гръм и трясък. АКР вероятно ще има мнозинство (за което се искат най-малко 276 депутати), но няма да може да промени конституцията без кюрдите. Ако HDP пък не влезе в парламента, това вещае само неприятности. Това може да тласне кюрдските националисти да оспорят легитимността на турския парламент и да изложат т.нар. "процес на разрешаване" - или мирните преговори между правителството на АКР и ПКК, които започнаха през 2013 г. - пред невероятни изпитания. Ясно е, че ако насилието се завърние, губят всички.

За AKP нещата са значително по-лесни: след почти 13-годишно управление партията държи здраво лостове на властта, кандидатите й получава лъвския пай от медийното внимание, а президентът Ердоган, който само по себе си е страховито голяма сила във всяка изборна кампания, престъпи конституционните рамки на поста си, за да оглави кампанията. От друга страна, доколкото Ердоган е поляризираща фигура, е вероятно много от опонентите му да гласуват за HDP, колкото и да им е чужд кюрдският сепаратизъм (МНР се възползва силно от подобен тактически вот през 2011 г.). Самата AKP може да изгуби подкрепа заради забавянето на икономическия ръст на Турция. БВП нарасна с едва 3% през 2014 г., сравнение с ръста от 9.2% и 8.8% през годините на бума 2010 и 2011 г., когато бяха  предишните парламентарни избори.

Въпреки това е реалистично партията да повтори успеха си от март 2014 г., когато на местните избори получи 43% от гласовете. Един зрелищен неуспех може да коства поста на сегашния премиер Ахмет Давутоглу. Ердоган може да го принуди да отстъпи и да направи място за доверен на президента човек. Ако партията загуби позициите си пред опонентите си, това означава, че в близко бъдеще ще бъде изправена пред перспективата да управлява в коалиция. Това ще е връщане към Турция отпреди 2002 г. И MHP, и HDP могат някой ден да станат коалиционни партньори, въпреки че този ден определено не е толкова близо, колкото може би изглежда.

Процесът има не по-малко значение от непосредствената развръзка на изборите. Залогът е качеството на изборите като демократична институция. Досега Турция е провела 16 парламентарни многопартийни избори, и то като цяло успешно. В седем случая от 1950 г. досега опозицията идва на власт след избори. Правозащитната организация Freedom House, която определя Турция като "частично свободна", оценява изборния процес в страната с 11 точки при максимални 12, и определи вота от 2011 г. като свободен и честен.

Ако AKP използва предимството на властта и манипулира резултата, за да не допусне HDP да прескочи бариерата, като така преразпредели гласовете ѝ, това ще компрометира силно интегритета на институциите. Турция може да се върне обратно към своето някогашно не-либерално "аз:ю", където свободата на медиите, гражданското общество и върховенството на закона понасят последователно удари, макар и - все още - страната да отговаря на критериите за изборна, неконсолидирана демокрация. Оспорваното преизбиране на дългогодишния кмет на Анкара Мелих Гьокчек през март 2014 г. хвърля сянка на съмнение. Ердоган, който обича да легитимира патерналистичното си управление с позоваване на "народната воля", изразена в избирателните урни, трябва да внимава и да играе по правилата. В противен случай ще нанесе силна вреда като отдалечи HDP и подкопае политическите постижения на Турция.

В крайна сметка тези избори не са толкова за следващия парламент, нито дори за АКР, а за политическото бъдеще на Ердоган. С влизането си в кампанията президентът опита да превърне надпреварата от битка между политически програми, които да се осъществяват в рамките на система от пропорционално представителство, в плебисцит за собствената му лидерска роля със силен мажоритарен привкус. Всичко се свежда до това дали Турция иска двустепенна изпълнителна власт от пряко избран президент и министерски съвет, или визията на Ердоган за президентска република, както той си я представя – широко обсъжданата "Нова Турция". Важният въпрос екакво ще означава евентуалният успех или провал на президента за неговата партия. В крайна сметка е нереалистично да очакваме позитивна промяна в Турция, докато не се появи тласък за това в самата АКР.

Очаквайте повече от мен – след 7 юни!

* Димитър Бечев е политолог и изследовател в London School of Economics. Текстът е написан за Open Democracy. "Капитал" го препечатва с позволението на автора.