Несигурността след изборите потопи лирата и борсата в Истанбул

Американският долар поскъпна до почти три лири в понеделник сутринта, преди да се успокои
Американският долар поскъпна до почти три лири в понеделник сутринта, преди да се успокои    ©  MURAD SEZER
Американският долар поскъпна до почти три лири в понеделник сутринта, преди да се успокои
Американският долар поскъпна до почти три лири в понеделник сутринта, преди да се успокои    ©  MURAD SEZER

Турската лира падна до историческо дъно спрямо американския долар, а основният индекс на турската борса потъна, след като избирателите лишиха управляващата Партия на справедливостта и развитието от мнозинството й за пръв път от почти 13 години, съобщава Bloomberg.

4% спад на валутата

Лирата падна до 2.8096 за долар, след което се закрепи на 2.8061 за долар. Обезценяването на валутата с над 4% е най-голямото от октомври 2008 г. Борсата в Истанбул отчете спад, като преди отварянето на сесията основният 100 Index се срина с 8.2%. Лихвите по 10-годишните държавни облигации скочиха до 9.95%, което е най-високото им ниво от септември 2014 г. Националната валута загуби общо 15.6% от стойността си спрямо долара само за тази година. Това е най-силното поевтиняване от валутите на 24 водещи развиващи се държави след този на бразилския реал.

"Пързалката при турските активи е очевидна", заяви Гюлсен Аяз, директор по институционални продажбите в Deniz Yatirim в Истанбул, цитиран от Bloomberg.

Забавяне на растежа

Ръстът на турската икономика, който беше средно по 5% годишно през 12-годишното управление на АКР, падна почти наполовина началото на годината. Предвижданията са БВП да се повиши с 3.2% през 2015 г. Безработицата почти стигна шестгодишно дъно, а инфлацията е над заложените през 2011 г. от турската централна банка цели.

"Много инвеститори все още се надяват на еднопартийно правителство", казва пред Bloomberg Озгюр Алтуг, главен икономист в истанбулската BGC Partners. "Преговорите за коалиция или спекулациите за нови избори повлияят негативно на тренда на финансовите пазари" и докато инвеститорите не видят ясни знаци, пазарите ще бъдат слаби, прогнозира икономистът.

Стратегът на J.P. Morgan Asset Management по глобални пазари Дейвид Стъбс обобщава пред WallStreet Journal парадоксалната наглед негативна реакция на пазарите към загубата за Ердоган. "В развиващите се пазари инвеститорите обичат сигурността и силното лидерство, а точно това в момента липсва в Турция. Тя е една от петте крехки икономики, при това е в трудна икономическа ситуация и затова последното нещо, от което се нуждае сега, е подобна несигурност. Ключовият въпрос е какво ще направи централната банка в светлината на огромните загуби на лирата."