Европейският парламент отложи гласуването на резолюция за ТПТИ

Комисията по международна търговия ще трябва да преразгледа препоръките си за споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц реши да отложи пленарното гласуване на препоръките на ЕП към преговарящите относно Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ)
Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц реши да отложи пленарното гласуване на препоръките на ЕП към преговарящите относно Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ)    ©  Jean-Marc Loos
Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц реши да отложи пленарното гласуване на препоръките на ЕП към преговарящите относно Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ)
Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц реши да отложи пленарното гласуване на препоръките на ЕП към преговарящите относно Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ)    ©  Jean-Marc Loos

Европейският парламент (ЕП) отложи гласуването и дебата по препоръчителната резолюция на ресорната Комисия по международна търговия за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между САЩ и ЕС. Препоръките на ресорната комисия към преговорния екип на ЕС трябваше да бъдат гласувани на пленарно заседание на ЕП днес, 10-ти юни. Председателят на ЕП Мартин Шулц обаче реши да върне доклада с препоръки заради предложените над 200 поправки към документа. Тази сутрин на пленарната сесия 183 евродепутати подкрепиха отлагането, 181 гласуваха против и 37 се въздържаха. Въпреки, че одобрението на ЕП на този етап не е от съществено значение за продължаването на преговорите, то при всички положения е задължително за успешното договаряне на ТПТИ.

Това, което предстои, е Шулц да върне резолюцията, заедно с предложените поправки по нея, на Комисията по международна търговия, която ще трябва да ги разгледа. Следващото заседание на комисията е на 15 и 16 юни в Брюксел.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
 • kamaknee

  Каква е ТПТИ (“TTIP”)? Обикновеният човек никога не е чувал за него, а онези, които все пак са чували не могат да го обяснят с прости думи и това съвсем не е случайно.

  ТПТИ или Трансатлантическото Партньорство за Търговия и Инвестиции е търговско споразумение, което тайно се договаря в продължение на години. Сделката включва Съединените щати и всички страни членки на Европейския съюз в това число и България. Много хора ще бъдат засегнати от него, но по някаква причина на обществото не му се позволява да се запознае с този договор. В действителност много от депутатите, които са на път да гласуват по това споразумение дори не са го прочели. А на тези, които са го чели им е забранено да разпространяват съдържанието му. Ако цялото това нещо ви се струва съмнително, то не сте единствените.

  Ние хората нямаме право на дума по тази сделка, но мултинационалните корпорации имат. Повече от 600 корпоративни представители участват в тези преговори при затворени врати. Очевидно е, че тези представители не се грижат за нашите интереси а за интересите на своите работодатели.
  Въпреки, че обществеността няма достъп до пълния текст на това споразумение, изтеклите части от съдържанието му доказват защо то се прокарва по такъв подъл и завоалиран начин. Може би сте чули, че някои анализатори изразяват своята загриженост относно вероятността ТПТИ да доведе до загуба на работни места в предприятията от малкия и среденя бизнес. Въпреки, че тези опасения са основателни, те не са най-опасната част от споразумението.

  Истинската опасност се крие в начина, по който това споразумение нарушава суверенитета на нациите. ТПТИ ще създаде система от “сенчести” търговски трибунали, които ще позволят на корпорациите да отменят и правят нищожни законите във всяка страна членка. Тези трибунали са извънсъдебни. Тяхната власт се простира над националните съдебни системи. Арбитрите не се избират от държавата и не носят отговорност пред хората.

  Законите, които ще бъдат предмет на това ново споразумение, включват (но не са ограничени до) права над интелектуалната собственост, храната и безопасността на продуктите, екологичните стандарти, както и почти всеки друг регламент, който може да повлияе на начина, по който компаниите правят бизнес. При ТПТИ, ако една страна приеме закон, който защитава своите граждани или такъв, който намалява замърсяването в определен сектор, мултинационална корпорация, която е засегната от това решение може да принуди правителството да отмени закона, чрез завеждане на иск до трибунала. Взетото решение ще бъде правно обвързващо. Няма да има значение за кого и как са гласували хората.

  Фактът, че правото на интелектуална собственост е обхванато от ТПТИ има сериозни последици за бъдещето на интернет. Съгласно това споразумение дружества, които твърдят, че са увредени от слабата защита на авторското си право ще имат вратичка, за да прокарат нови драконовски разпоредби за всяка от участващите страни. Това напълно ще заобиколи нормалните законодателни процеси.

  Помните ли “SOPA”? Ако бъде прието ТПТИ няма да има нужда да се прокарва нов закон. Корпорациите биха могли да наложат своите непопулярни мерки като тази по-горе директно чрез решение на извънсъдебния търговски трибунал, а политиците просто ще си измият ръцете с него. Ако това “първоначално поробване” им се размине може да бъдете сигурни, че няма да спрат до тук.

  Не става въпрос за търговия, нито за работни места. Става въпрос за властта и силата, които тайно се отнемат от хората в полза на транснационалния капитал и мултинационалните корпорации.

  На корпоративната управляваща класа вече не и е достатъчно да държи политиците в джоба си. Сега тя иска да може напълно да заобикаля избори и конституции, волята на хората. Политиците, които се мъчат да прокарат този законопроект имат имена и адреси. Моментът е настъпил да ги подведем под отговорност. Сега е времето да се окаже натиск върху тях, идват избори. Нека знаят, че знаете какво ви се готви и ще им бъде търсена сметка. Това търговско споразумение е само началото. А магарето се товари докато може да носи!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход