Имигранти се промъкват през вратички в европейските закони

Reuters

Имигранти се промъкват през вратички в европейските закони

Десетки хиляди влизат нелегално в Европа, за да изпреварят по-строги регулации

5090 прочитания

Reuters

© Reuters


През май Дежен Асефав е спасен със стотици други имигранти в Средиземно море и откаран в Сицилия. Сега 24-годишният еритреец, минал през затвора и принудителна военна служба в родината си, се надява да получи статут на бежанец в Европа.

Само че той не кандидатства за този статут в Италия, където е стъпил на европейския бряг. Вместо това Асефав е на австрийската граница с надежда да стигне до Швеция и чак там да се представи на властите. Чакайки на перона на жп гара в Южен Тирол, той разказва за Reuters колко е лесно да избегнеш регистрация в Италия и защо е платил над 5000 долара на трафикантите, за да стигне до Европа.

Историята му разкрива част от пропуските в подхода на ЕС към нелегалните имигранти. Съюзът реши да утрои разходите за спасителни мисии в Средиземно море и помощта за италианските и гръцките власти, посрещащи понякога хиляди чужденци всеки ден. Обсъжда се и система за преселване на хиляди от вече пристигналите имигранти.

Остарели принципи

Но сериозни са вътрешните спорове какво да се прави с чужденците, след като те вече са на брега. Съгласно правилата в ЕС, известни като одобрената в началото на 90-те години Регулация от Дъблин, регистрацията им трябва да се прави в първата страна, където са влезли на територията на съюза. Този принцип се брани основно от страните от Северна Европа като средство да се предотврати вълна от молби за регистрация в по-богатите държави от тази част на континента. Някои твърдят, че Италия гледа през пръсти на регистрацията на пристигащите на нейните брегове. Преди няколко месеца френската полиция спря около 1000 чужденци на границата с Италия и ги върна. Подобно нещо, макар и в значително по-малки мащаби, се случва всеки ден на границите с Австрия – основно при прохода Бренер.

Това е новата гореща точка на трафика, след като от април френски патрули по влаковете увеличиха три пъти спрямо 2014 г. броя на репатрираните обратно към Италия имигранти. "Някои държави не работят достатъчно за регистрирането на бежанци и търсещите убежище", казва Щефан Майер, консервативен германски депутат, част от комисията по имигрантско законодателство в Бундестага.

Италия отвръща, че регулацията е несправедлива към страните в ЕС и логистично невъзможна за прилагане, поради което призовава за основно преосмисляне. "Това не са правила, които ни помагат да решим проблема, защото те оставят Италия изолирана", заяви в неделя премиерът Матео Ренци.

Властите засилват кампанията си за снемане на отпечатъци от всички пристигнали, но въпреки това смятат, че между 25% и 50% от тях заобикалят процедурата. Част от проблема е, че да откажеш да си дадеш отпечатъците не е престъпление в Италия, казва Фулвио Косволи, секретар на полицейския профсъюз Coisp в Болцано. Идеята е чрез отпечатъци да се проследява къде някой е влязъл нелегално в ЕС, но полицията не принуждава хората да го правят. Косволи коментира, че така "Италия иска да спасява хората, но не и да се грижи за тях. С други думи, искаме те да изчезнат".

Болцано - любимата гара

Всяка сутрин десетки и дори стотици имигранти се изсипват от влака от Рим на гарата в Болцано близо до границата с Австрия. Опърпани мъже с уморени очи и жени, носещи деца, са посрещани с "Добре дошли" от доброволци, говорещи няколко езика, включително английски, тигрин и арабски. Те ги насочват към пункта на неправителствена организация, където хората да си вземат вода, сандвичи, плодове и елементарни хигиенни средства.

Малко по-късно Асефав и 19-годишната му годеница Небият Менгисту се качват на препълнения влак към Австрия с надежда да се прехвърлят на международния влак за Мюнхен. Цял вагон е пълен с имигранти, разговарящи тихо, докато гледат през прозореца средновековните замъци в долината.

Еритреецът разказва, че през 2010 г. вече е пробвал да избяга от страната си, но го хванали на границата и го затворили за 6 месеца. Асефав е завършил университет със специалност аквакултурно земеделие, но му било наредено да преподава в училище срещу заплата, равняваща се на 5 долара месечно. "С толкова не може да се оцелее", казва той. В Швеция се надява да намери нова работа, да помага на семейството си у дома и да се ожени за годеницата си.

За случващото се в Болцано разказва и Wall Street Journal, като допълва, че регулациите на ЕС не казват ясно как да се постъпи при среща на полицията с нелегален имигрант – те не могат да ги принудят да дадат отпечатъци и най-много да бъдат глобени, че се движат без документ за самоличност.

Изданието описва случая на 26-годишния сенегалец Омар, прекарал година в специални центрове в Сицилия, преди да пристигне в Германия. Той избягвал срещата с полицията, като сменял автобусите и пътувал нощем.

Негови събратя по съдба са се научили да изхвърлят веднага след пресичането на австрийската граница билета си, за да няма основание да ги върнат в Италия. Така не може да се докаже от коя страна са потеглили и най-много да ги глобят, че пътуват без билет. Онези, които вече са получили заповеди да бъдат върнати, също не се притесняват особено, тъй като обикновено те не се изпълняват. През миналата година Германия е поискала депортиране към Южна Европа на 35 000 души, но са реализирани само 15% от тези решения.

Арест, отпечатъци, депортиране

- През 2014 г. близо 625 000 души са потърсили убежище в ЕС, сочат данните на Eurostat. Почти една трета (200 000) са поискали закрила в Германия, следвана от Швеция с 81 000 души. Реално разликата е съществена между ефекта от имигрантите в 80-милионна Германия и 9.5-милионна Швеция.

- От над 170 000 имигранти, нелегално пристигнали на бреговете на Италия през миналата година, едва една трета са поискали статут на бежанец в страната, показват още данните от Eurostat.

- Повечето имигранти дават пръстови отпечатъци, когато кандидатстват за бежанец. През последните години сирийците и еритрейците (те най-често получават такъв статут) отказват да го правят в Италия. Документ на италианската полиция дори твърди, че някои от тях си изгарят пръстите, за да не могат да оставят отпечатъци.

- За справяне с проблема Европейската комисия предложи създаване на центрове за идентифициране в Италия и Гърция. Идеите, които ще се обсъждат от страните членки по-късно през юни, включват още арест, употреба на сила и дори депортиране на отказалите да дадат пръстови отпечатъци.

- Одобряването на новите мерки някъде през есента би трябвало да увеличи броя на кандидатстващите за убежище в южноевропейските държави, където основно пристигат, и да го намали в Северна Европа. За баланс еврокомисията предлага преместване на 40 000 имигранти – предимно от Сирия и Еритрея – от Италия и Гърция към другите държави от ЕС в рамките на следващите 24 месеца.

- Няколко държави са против идеите, Лондон обяви, че не участва, Варшава призовава страните членки да участват доброволно в такава система, Рим смята мярката за недостатъчна, временна и само първа крачка към основно пренаписване на правилата.

През май Дежен Асефав е спасен със стотици други имигранти в Средиземно море и откаран в Сицилия. Сега 24-годишният еритреец, минал през затвора и принудителна военна служба в родината си, се надява да получи статут на бежанец в Европа.

Само че той не кандидатства за този статут в Италия, където е стъпил на европейския бряг. Вместо това Асефав е на австрийската граница с надежда да стигне до Швеция и чак там да се представи на властите. Чакайки на перона на жп гара в Южен Тирол, той разказва за Reuters колко е лесно да избегнеш регистрация в Италия и защо е платил над 5000 долара на трафикантите, за да стигне до Европа.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  thermobee avatar :-|
  Thermobee

  Ще берем ядове с тая напаст и гнилият либерализъм ще ни излезе през европейските кратуни...

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  olivanova avatar :-|
  Димитър Антимов

  Цялото това пълнене на Европа с тарамбуки е умишлени,когато пожелае Световното Правителство може да си разпали Война в старата Европа!!!Това с човешките права е едно от най наглите манипулации от тази изгнила капиталистическа система!!!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  eyf30306659 avatar :-(
  eyf30306659

  Бог да ни е на помощ,обърка се светът...

 • 4
  leo_k avatar :-(
  Лео

  Това не са емигранти, това вече е принудително разселване!

 • 5
  bobsyn avatar :-|
  Batezuzi

  Колко изненадани сме европейците!?! Векове наред Португалия, Холандия, Испания, Великобритания, Франция разпределяха света с колониите си, натрупваха печалби от робски труд, безплатни полезни изкопаеми, търговия с кораби и какво ли още не. Изведнъж се оказа, че някои държави след даването им на независимост са до такава степен съсипани от глад, болести, корупция и какво ли още не, че гражданите им предпочитат да рискуват живота си само, за да дойдат в Европа. Еми всичко се връща дами и господа и сега дойде момента да решите дали ще почнете да стреляте по опитващите да оцелеят или ще мислите начин как да възстановите щетите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход