Гърция се приближава към фалит

ЕС смята срещата на еврогрупата в четвъртък за "последен опит"

Гръцкият премиер балансира върху много тънък лед, след като даде знак, че ще отхвърли предложението, което кредиторите определиха като "последно", за разблокиране на 7.2 млрд. евро
Гръцкият премиер балансира върху много тънък лед, след като даде знак, че ще отхвърли предложението, което кредиторите определиха като "последно", за разблокиране на 7.2 млрд. евро    ©  ALKIS KONSTANTINIDIS
Гръцкият премиер балансира върху много тънък лед, след като даде знак, че ще отхвърли предложението, което кредиторите определиха като "последно", за разблокиране на 7.2 млрд. евро
Гръцкият премиер балансира върху много тънък лед, след като даде знак, че ще отхвърли предложението, което кредиторите определиха като "последно", за разблокиране на 7.2 млрд. евро    ©  ALKIS KONSTANTINIDIS

Гърция влезе в критична седмица, след като в неделя отхвърли поредното предложение на кредиторите си за споразумение, което да отключи жизненоважните за страната 7.2 млрд. евро. Премиерът Алексис Ципрас продължава да иска от кредиторите да смекчат исканията си за провеждане на реформи, докато канцлерът Ангела Меркел обяви, че без участието на Международния валутен фонд в споразумението германският парламент няма как да го одобри. От своя страна еврокомисар Гюнтер Йотингер заяви в понеделник, че ЕС трябва да се подготви "за извънредно положение", ако Гърция фалира и излезе от еврозоната, съобщава Reuters.

Нужда от пари

До края на месеца страната, чиято хазна е почти празна, трябва да плати 1.6 млрд. евро на МВФ. Гърция, която не е получавала външна помощ от август 2014 г., разчиташе на последните 7.2 млрд. евро от кредитния пакет на тройката кредитори, но те искат срещу това реформи, по които преговарят с Атина от четири месеца.

След неделния провал на преговорите в Брюксел кредиторите виждат последна възможност за Атина на предстоящата в четвъртък среща на еврогрупата. Ако финансовите министри на страните от еврозоната не дадат съгласие за отпускане на транша, който да бъде разблокиран след срещата на ЕС на върха на 25 юни, срокът на програмата ще изтече. Така Гърция няма да получи последния транш от него и почти сигурно няма да разполага със средства, за да се издължи и на МВФ.

Патовата ситуация възроди опасенията за фалит на страната. Германският еврокомисар Гюнтер Йотингер заяви в понеделник, че ЕС трябва да се подготви "за извънредно положение", ако Гърция фалира и излезе от единната европейска валута. На това гръцкият премиер Алексис Ципрас отвърна, че правителството му отхвърля предложенията на еврокомисията и търпеливо чака кредиторите на страната да станат "по-реалистични".

Разминаване за пенсиите

Атина продължава да не приема искането на кредиторите за намаляване на разходите за пенсии. Разходите за пенсии и заплати на държавните служители заемат 75% от бюджетните. Останалите държавни разходи бяха орязани и затова кредиторите настояват новите съкращения да дойдат от пенсии, обяснява в блог главният икономист на МВФ Оливие Бланшар. Според него разходите за пенсии се равняват на повече от 16% от гръцкия БВП, а паричните трансфери от бюджета към пенсионната система са почти 10% от БВП.

МВФ смята, че "е необходимо съкращаване на разходите за пенсии с 1% от БВП и то може да се направи, като се предпазят най-бедните пенсионери", пише Бланшар. Експерти от новата дясноцентристка партия "То потами" припомнят, че, от една страна, вече 45% от пенсионерите живеят под прага на бедността, но препъникамъкът е в нежеланието на правителството на Ципрас да пристъпи към орязване на преференциалните пенсии (за служители, чиято пенсионна възраст е много по-ниска от останалите), с които се ползват редица професии.

На аргументите на тройката Ципрас отвърна единствено с довода, че ЕС, МВФ и ЕЦБ искат да унищожат демокрацията там, където тя се е родила. Премиерът твърди, че Атина е направила необходимите отстъпки и е ред на кредиторите. Те твърдят, че на срещата в неделя гръцкият преговорен екип, воден от заместник-министъра на финансите Янис Драгасакис, дори не е предложило нищо различно от последната седмица. Към момента двете страни изглеждат толкова далеч от разбирателство, че дори не са единодушни по това колко време е продължила срещата в неделя, подчертава Reuters. Според Драгасакис преговорите са продължили 45 минути, а според кредиторите - половин час.

 

Продължава сривът на борсата в Атина

Провалът на преговорите в Брюксел срина в понеделник Атинската фондова борса с над 7%. Основният индекс Athex потъна със 7.14% до 719.16 пункта. Акциите на Alpha Bank AE, Eurobank Ergasias SA, National Bank of Greece SA и Piraeus Bank SА паднаха с между 6.5% и 14%. Само от началото на юни четирите банки са загубили по над 18% всяка. Загубите им от началото на годината пък са между 35 и 65%. Това зарази и европейските пазари. Индексът Stoxx Europe 600 отстъпи в началото на сесията с около 1%, а германският DAX-30 загуби 1.2%. Еврото загуби 0.5% от стойността си спрямо американския долар.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  yoankata avatar :-|
  yoankata

  "На аргументите на тройката Ципрас отвърна единствено с довода, че ЕС, МВФ и ЕЦБ искат да унищожат демокрацията там, където тя се е родила."

  Някой да обясни на ципурата, че демокрацията се е зародила в различните европейски държави по различен начин, нито един от тези начини няма общо с някакви идеи дори от Гърция или древна Елада. 'Гръцката' идея е изобретена в Европа около 17 век.

  Второто, което имам да кажа на ципурата е, че демокрация не значи един народ да си гласува да му опростят дълговете към друг такъв. Но ако това е демокрацията, то той е напълно прав, че именно в Гърция се е зародила. :)

 • 2
  dereck avatar :-|
  dereck

  [quote#0:" "]"Янис Варуфакис заяви, че е възможно споразумение да бъде постигнато бързо, ако Ангела Меркел се включи в преговорите. Той отхвърли излизането от еврозоната като неразумно решение."...
  "Алексис Ципрас отвърна, че правителството... търпеливо чака кредиторите на страната да станат "по-реалистични" [/quote] На какво е заложило гръцкото правителство, и какво ще е неговото поведение след 01 юли!?
  Вече съм сигурен какво ще направят, но въобще не знам дали това ще е добро за гърците в дългосрочен или краткосрочен план и дали ще намали дълговете им?!
  - 1. Няма да платят 1.6 млрд. евро на МВФ.
  - 2. Ще обявят, че признават задълженията си и ще платят когато икономиката им позволи.
  - 3. Ще обявят своя програма за развитие на Гърция, която да ги изведе от дълговата криза.
  - 4. Ще запазят еврото като разплащателно средство и ще се бранят при никакви обстоятелства да не се връща драхмата. (това е гръбнака на играта им)
  - 5. Ще използват изказвания, случайни и "безобидни" средства да разлюлеят финансовите пазари и евро зоната.
  - 6. Ще се стремят да задържат несигурността, а може би бягството на финансовите пазари от еврото, възможно най-дълго със цел европейските политици от евро зоната да "размислят" и преценят, че загубите за страните в ЕС са много по-големи от варианта да бъде радикално преструктуриран(радикално намален) дълга на Гърция и незабавно да и се налеят свежи пари.
  Според мене това е целта на фин. министър Варуфакис, който е експерт по Теория на игрите, още от преди идването на СИРИЗА на власт... В цялата тази схема не е ясно как ще реагира ЕЦБ и лидерите от еврозоната.
  Това, че Гърция нямаше собствена парична единица (драхма) в момента когато дълговете и надхвърлиха 100% я лиши от пристигането на хипер инфлация и решаване на проблема с дълговете ѝ. Сметката щеше да се плати от хората с пари в банки (както през 1996 в Б-я) и с хронична липса на парични средства за около две години за работещите... Сега са минали пет години, а гърците се намират в начална точка...

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D


  Гърция в момента плаща политическия рахатлък на клановете Караманлис и Папандреу, които се редуваха във властта 35 години и натрупаха 350-те млрд Е държавен дълг.

  Доколкото познавам ситуацията в Гърция от лични впечатления и от публикации в гръцката преса и сайтове, правителството на г-н Ципрас има подкрепата на около 35% от населението. Това е подкрепа срещу орязването на пенсиите, срещу диктуваната разпродажба на апетитни държавни активи, срещу исканото увеличаване на ДДС и т.н.
  Познавайки и какво се случи в България през последните 25 г., за мен това е единствената национално отговорна позиция.

 • 4
  absent avatar :-|
  Абсент

  Аман от "последни опити", те само гърците имат нужда от пари, аз никога не съм чул някой друг да има нужда, ако ще фалират да фалират, ами така де, целия ЕС само с тях се занимава от години. Нещо не мога да се трогна за тях. Само да си припомним как се държаха с българите които им работиха години наред, като РОБИ, като патриции към плебеи. Тези които са работили там имат какво да разкажат. Все едно не сме всички хора. Да фалират най-накрая, омръзнаха ми тъпите им византийски номера, иначе Гърция е невероятно красиво място, обаче хората...

 • 5
  jonson avatar :-|
  jonson

  До коментар [#2] от "dereck":

  При "кредитно събитие", гърците няма как да запазят еврото като разплащателно средство, просто защото няма да го имат. При следващото раздаване на пенсии и заплати в държавния сектор Ципрас няма как да нарисува нужните парични знаци. Вероятно ще издаде някакви облигации или други кредитни инструменти, на които пише, че гръцката държава ще изплати ХХХ евро, които облигации веднага ще бъдат подложени на обменен курс за истински евро и свирепа инфлация. В крайна сметка ще бъдат заменени от драхми, които след още хиперинфлация ще намерят някакъв равновесен курс към еврото.
  В политически план равновесната точка на драхмата ще бъде достигната едва след падане на СИРИЗА от власт и заместването им с приемлив за Запада управленски екип (вероятно някаква коалиция). Самият дълг, естествено никога няма да бъде платен, но ще бъде преобразуван в някаква версия на Брейди облигациите и ще бъде държан като инструмент за бой по главите на всякакви сиризообразни, ако случайно пропълзят до властта.3

 • 6
  kilmer avatar :-|
  kilmer

  Като че ли връщане назад няма и почти всички европолитици къде директно къде имдиректно започват да говорят за фалита. А той май е все по неизбежен. Така или иначе тази агония не може да продължи още дълго и ще има развръзка н

  Публикувано през m.capital.bg

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Капитал, моля, намерете някой експерт, който да напише коментар какво означава в ХХІ в една държава от ЕС и член на еврозоната да обяви неплатежоспособност.

  Като чета макар и малкото вече коментари под тази тема, оставам с впечатлението, че публиката мисли, че Великите сили (без Русия, разбира се!) ще спретнат Берлински конгрес - ІІ и ще си разпределят териториално Гърция, пропорционално на вземанията си...
  И разбира се по историческа справедливост на БГ ще се даде Тесалоники...

 • 8
  tougherty avatar :-|
  tougherty

  Единственият негатив, който виждам от евентуален гръцки фалит е срив на еврото спрямо другите валути. И защо ще стане това? Ами защото финансовите спекуланти досега са си мислили, че да си купиш гръцки ДЦК е като да си купиш германски, но на по-ниска цена. Съответно след фалит на Гърция "инвеститорите" ще разберат, че не всичко що е в евро се ползва със същата сигурност и ще побързат да се отърват от други гръцкоподобни ДЦК. В резултат еврото ще се срине с всички негативни последици от това.

 • 9
  edin131 avatar :-|
  Bai nik

  ами излиза ,че пенсиите ,които преди 2 години бяха по 1500- 2000 евра ,сега станаха около 1000 ,трябва да станат поне 400 евра , на фона на нашите от средно по 100 евра и по 250 за милиционери и партийци ,които формират червения ни елит с привилегиите си и за които цялото общество работи вече 25 години непрестанно .


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход