Кой живее по-добре от гърците

Все повече източноевропейски държави изпреварват Гърция по БВП, но не и България

Въпреки всички сътресения в последните години в Гърция, редовният отговор на това в България е, че гърците все пак живеят много по-добре от нас. За съжаление, за доста области от страната това е вярно (макар да не е вярно за София, която се равнява с нивото на развитие на почти всички гръцки региони, с изключение на Атина). Но за други бивши "нови" държави в ЕС, това вече не е така.

Поглед към данните на Евростат показва, че брутният вътрешен продукт на Гърция спада трайно от 2003 г. насам. Ето защо е логично по-бързо развиващите се източоноевропейски страни да изпреварват икономически южната ни съседка (виж графиката). Вчера във фейсбук старши икономистът в институт "Отворено общество" Георги Ангелов публикува следния коментар към графика, която сравнява БВП на Гърция и Естония през последните 11 години.

"През 2014 година пет източноевропейски страни вече са по-богати от Гърция - това са Чехия, Словения, Словакия, Литва и Естония. Още две други страни са съвсем близо и скоро ще изпреварят Гърция - това са Полша и Унгария.

И това се случва дори без Гърция да е фалирала, да е отпаднала от еврото и да е въвела драхмата. При по-тежка ситуация, Гърция може да обеднее много по-бързо и повече.

На графиката се вижда сравнението между Гърция и Естония. При влизането си в ЕС Естония беше много по-бедна страна от Гърция, но само десетилетие по-късно това вече не е така - благодарение както на усилията на Естония, така и на самата Гърция."

Разбира се, само заблудените биха се радвали на пропадането на Гърция - проблемите там вървят към точката на пречупване и съвсем скоро могат да се удвоят. За една съседна държава като България (с 5.5 млрд. лв. стокообмен с Гърция през 2014 г.), това значи предимно проблеми. Но е естествено държави като Естония да изпитват удовлетворение от скока, който са постигнали в последните десет години. И е отново повод да се запитаме, защо ние не сме сред тях.