Гръцката централна банка предупреди за болезнен Grexit

Споразумението с кредиторите е от изключителна важност за икономиката на страната, пише финансовата институция в годишния си доклад

   ©  Alkis Konstantinidis
   ©  Alkis Konstantinidis

Гръцката централна банка предупреди в сряда, че страната ще се озове в "болезнен курс" към банкрут и излизане от еврозоната, ако правителството и международните му кредитори не успеят да постигнат споразумение за отпускане на блокираните 7.2 млрд. евро срещу реформи от Атина. Институцията използва представянето на доклада си за паричната политика като повод за пространно обръщение, граничещо с молба, към премиера Алексис Ципрас. В отговор той подчерта, че е готов да поеме отговорността "да кажем голямото не за продължаване на катастрофалните за Гърция политики".

Дни преди приемания за финален срок за постигане на съгласие до края на тази седмица (след това може да няма време евентуален договор да се прекара през парламентите на всички страни от еврозоната до края на месеца, когато Гърция има плащане към МВФ) не само че няма сближаване на позициите, а и реториката се изостри. Страните от ЕС продължават да държат исканията си за реформи - включително и политически самоубийственото ново намаляване на пенсиите. А Ципрас в пламенна реч, граничеща с най-популистките му изказвания за вътрешна употреба преди изборите, обвини Брюксел, че реално иска да извърши преврат, а МВФ - че има "престъпна отговорност" за състоянието в страната.

В европейските издания се появиха информации, че ЕС подготвя план за капиталови ограничения в Гърция по подобие на Кипър. В сряда ЕЦБ трябваше да оповести дали ще продължава да осигурява извънредна ликвидна подкрепа на гръцките банки. А словесната война между двете страни нараства (виж карето).

Началото на края?

"Ново споразумение с партньорите ни е от изключително голямо значение, за да се ограничат непосредствените рискове за икономиката, да се намали несигурността и да се гарантира перспективата за стабилен ръст на страната", пише в резюме на годишния доклад на централната банка на Гърция.

"Ако не се постигне такова споразумение, това ще сложи началото на болезнен курс, който първо ще доведе до фалит на Гърция, а после до излизането на страната от еврозоната и по всяка вероятност от Европейския съюз", продължава докладът. Той очертава "неконтролируема криза", при която Гърция ще се прости завинаги с всички постижения на икономиката си след влизането в ЕС и особено в еврозоната, и от изконен член на ЕС ще се превърне в страна - парий от европейския юг.

Затова централната банка на Гърция "смята твърдо, че сключването на споразумение с нашите партньори е исторически императив, който не можем да си позволим да пренебрегнем".

Депозитите изтичат

Ескалацията на напрежението между Атина и тройката кредитори увеличава паниката сред гръцкото население, което продължава да тегли банковите си спестявания. Данните на централната банка на страната показват, че за последните седем месеца - от октомври 2014 г. до април, са изтеглени депозити за 30 млрд. евро.

В края на април общата сума на депозитите в гръцката банкова система е намаляла до 139.4 млрд. евро от 145 млрд. евро през март. Размерът на депозитите беше над 240 млрд. евро в края на 2009 г. По медийни публикации, цитиращи банкери, само в последните дни тегленията са възлизали на по няколкостотин милиона евро дневно. Досега този напускащ ресурс се компенсираше от ЕЦБ, но при липса на споразумение това може да се окаже невъзможно. Най-малкото ако тегленията продължат със същия темп, скоро банките може да се окажат без налични обезпечения, които ЕЦБ изисква и е склонна да приема (виж долния текст).

Бизнесът реагира по същия начин, както и вложителите. Циментовият гигант Titan например има общо 138 млн. евро парични резерви, от които само 12 млн. евро са в гръцки банки, посочва Bloomberg. Йоргос Алевизос, финансов мениджър на Fourlis Holdings SA, която държи франчайза за IKEA в Гърция, Кипър и България, казва, че компанията има опит с извънредни ситуация от март 2013 г., когато влезе в сила планът за спасяване на Кипър. "В краткосрочен план винаги има жестоки турбуленции", казва Алевизос пред Bloomberg. Дистрибуторът на козметика Sarantis пък държи от 2013 г. парите си извън Гърция.

Ще има ли ефект в България

Заради дълговата криза в Гърция анализаторите често смятат, че икономиката и финансовият сектор на България ще пострадат най-силно. Напълно нормално е да се очаква негативен ефект, но трябва да се има предвид, че за последните няколко години част от бизнеса и износа се е пренасочил към други пазари, а банките с гръцка собственост у нас са задължени от БНБ да свият до минимум експозициите си към Гърция и вероятността за зараза е по-скоро ограничена.

Все пак заради психологическия фактор за пръв път от началото на дълговата епопея на Атина четирите български банки с майки от Гърция (Алфа банк, ОББ, Пиреос банк и Пощенска банка) реално трябва да посрещат отлив на клиенти. Данните на БНБ за първото тримесечие показаха, че на фона на продължаващия ръст на депозитите в системата те са изгубили общо близо 1 млрд. лв. депозити, които са се насочили към други институции. Заглавия за фалит на Гърция може да ускорят този процес. При свръхликвидността на банковата система засега то не изглежда да е проблем - показателите за ликвидност на четирите банки остават солидни, повечето от тях през миналите години вече отчетоха загуби и изчистиха голяма част от лошите кредити и сега са на печалба, а зависимостта от финансиране от централите отдавна е минимализирана.

Словесна война

От началото на седмицата словесната война между двете преговарящи страни се увеличава. Късно във вторник председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер рязко втвърди тона си към Гърция, като обвини премиера Алексис Ципрас, че умишлено изкривява предложението му за уреждане на дълговата криза.

Видимо ядосан, той каза на пресконференция в Брюксел, че го е грижа за гръцкия народ и най-вече за бедните гърци, но не и за правителството на Гърция. Думите му са в остър контраст с поддържания 4 месеца добронамерен тон към младия крайно ляв премиер, коментира Reuters. От своя страна, финансовият министър Янис Варуфакис каза, че правителството не е подменяло позицията на Юнкер, а че или той не знае какво предлага администрацията му, или му изневерява паметта.

В пламенна реч в парламента в Атина премиерът заяви, че предложенията на ЕС и МВФ били да се намаляват пенсии и да се вдигат данъци, "за да бъде унижено не само гръцкото правителство, но и целият гръцки народ". Той посочи, че кредиторите искали 10 пункта увеличение на ДДС върху електричеството (бел.ред. - от 13% на 23%), а министри критикуваха предложение за вдигане на ДДС върху лекарствата.

"Не подкрепям повишен ДДС за тока и лекарствата и премиерът прекрасно знае това. Това би било голяма грешка. Дебатът в Гърция и извън Гърция би бил по-лесен, ако гръцкото правителство казва точно какви са реалните предложения на Еврокомисията", каза Юнкер. "Обвинявам ги, че казват на гръцкото общество неща, които не съответстват на това, което съм заявил пред гръцкия премиер."

Всъщност, Ципрас не каза изрично, че предложението за ДДС е от Брюксел, но Варуфакис го направи с коментар: "Юнкер или не чете документите, които дава на Ципрас, или ги е чел и е забравил." Председателят на Еврокомисията поясни още, че не е разговарял с гръцкия премиер от неделя насам, "когато реших да спра преговорите, понеже - предвид гръцката позиция - те не водят никъде".
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  gogo2011 avatar :-|
  gogo2011

  "Все пак заради психологическия фактор за пръв път от началото на дълговата епопея на Атина четирите български банки с майки от Гърция (Алфа банк, ОББ, Пиреос банк и Пощенска банка) реално трябва да посрещат отлив на клиенти."
  За Алфа банк не мога да кажа, но останалите три са трагични. И отлив на клиенти има не толкова заради някакъв страх на клиента от гръцкия им произход, а от силно влошеното качество на обслужването - намаляване броя на клоновете, мудна и неефективна система, постоянно увеличение на таксите, неконкурентни лихви по кредити и депозити. Искат да увеличат печалбите си единствено като свият разходите и увеличат таксите. В краткосрочен план това имаше ефект, но като гледам ще имат ядове в бъдеще - не една и две фирми ги напуснаха.

 • 2
  olivia14 avatar :-|
  olivia14

  ПБ бе най-активна в голямата измама, наречена "кредити в шв.франкове". Въпреки писмото от края на 2005 г. с указания от БНБ към банките да се въздържат от кредитиране във валута различна от евро и лв., ПБ агресивно и в нарушение на Препоръката на Европейския съвет за системен риск относно предоставяне на кредити в чуждестранна валута, предлагаше кредити в шв.франкове в пика на финансовата криза. Нито един от клиентите не е получил по сметката си за усвояване на кредит шв.франкове, а само и единствено евро и лв. за което са заявили. ПБ е раздавала кредити в евро и лв. със задължение към клиентите си, да погасяват в шв.франкове. КЗП излезе с Протоколът, който констатира, че обвързването на кредита с франка е неравноправно, че кредитите са еврови или левови, но банките заблуждават потребителите. Измамно е, че лихвите по тези кредити са ниски, те варират от 7% до 11%. http://www.banker.bg/finansov-dnevnik/read/kreditopoluchatelite-v-shveicarski-frankove-izlizat-na-nov-protest

 • 3
  plamenhristov5 avatar :-|
  plamenhristov5

  Играта свърши. Разликата с Кипър е, че преди прилагането на мерките против изтичане на капитали кипърската страна сключи споразумение с кредиторите. В случая с Гърция няма нищо такова, което предполага спекулации от всякакво естество. Е, гърците си го заслужиха!

 • 4
  destino avatar :-|
  destino

  [quote#2:"olivia14"] "кредити в шв.франкове"[/quote]

  Сложих ви минус, защото ми омръзна тази тема с тези франкове.
  Всеки трябва да си носи риска, получателят на заема в това число.

  Не казвам, че банките са цветя за мирисане, но пък и не са благотворителни дружества.

  По темата:
  Просто не знам на какво разчитат от Сириза.
  Предполагам при евентуален Грекшит, ще кажат на народа:
  -Ами ние направихме всичко възможно, но пустите немци искат да ни превземат. И ще върнат Гърция поне 20г назад.

  Най-кофтито в случаят е, че са ни комшии.

 • 5
  hlngr avatar :-|
  hlngr

  Според мен ще се разберат в последната минута (стил Емил Костадинов).

  Иначе са изгубили връзка с реалността и си заслужават съдбата, което няма какво да му коментираме повече.

 • 6
  alabalko avatar :-|
  alabalko

  До коментар [#1] от "gogo2011":

  Алфа е клон. Капичне ли се в Гърция ще пусне и кепенци тук и българските вложители ще си търсят парите от гръцката държава. Ако ако въведат драхмата може да започнат изплащане в драхми, вместо в евро, по изгоден за държавата курс.

 • 7
  olivia14 avatar :-|
  olivia14
 • 8
  destino avatar :-P
  destino

  [quote#7:"olivia14"]http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32011Y1122%2801%29[/quote]

  Госпожо, там е написано:
  Препоръчваме да вземете кредит, във валутата в която изкарвате парите си.

  Не знам защо го поствате този линк.
  Както МВнР препоръчва да не се пътува до Сирия.
  Аз ако реша да пътувам, какво правим тогава?

 • 9
  olivia14 avatar :-|
  olivia14

  До коментар [#8] от "destino":

  National supervisory authorities and Member States are recommended to:

  1.
  require financial institutions to provide borrowers with adequate information regarding the risks involved in foreign currency lending. Such information should be sufficient to enable borrowers to take well-informed and prudent decisions and should at least encompass the impact on instalments of a severe depreciation of the legal tender of the Member State in which a borrower is domiciled and of an increase of the foreign interest rate;

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  Аз доскоро смятах все пак, че ще гърците все пак ще намерят разум да договорят някаква, още една минимална отсрочка, разчитайки на поне малко здрав разум от тяхна страна, за да подготвят окончателното споразумение.(друг е въпросът доколко ще го изпълнят) И че и досега не се протакаха безумно дълго и компроментиращо, но просто не е за вярване, че хора на подобни позиции могат да бъдат толкова безотговорни. Макар че никога не съм бил оптимист за крайните резултати...
  От невижданото досега втърдяване на тона - особено от страна на Юнкер и ЕС обаче става пределно ясно, че там са разбрали, че освен че гърците не искат да се договарят сериозно, всички губпт авторитет от продължителните и бемислени разговори толкова време.
  И наистина, как се преговаря с ЕС и с МВФ, когато от другата страна категорично обявяват, че:

  1) Няма да разговарят изобщо с Фонда и кредиторите, и че
  "МВФ - има "престъпна отговорност" за състоянието в страната";
  2) И че ЕС не било точното място за тези преговори!?!?! Че искали да "унижат" Гърция и гръцкия народ?

  Как се водят финансови преговори с чисто популистки и пропагандаторски мотиви и аргументи, при това очевадно несъстоятелни, аз дори бих ги нарекъл абсурдни!!! Аз наистина не знам как изобщо се говори и договаря с подобни същества!

  Значи като теглиш голям заем не си унижен, но когато трябва да го върнеш, не можеш и не ти дават друг - тогава те унижават!
  Е.ати логиката!

  Има нещо много дълбоко сбъркано в този свят и по-точно в това, че на високи места, в управлението на държавите има възможност да се прокрадват лица, които са в състояние да правят на маймуни толкова много хора. И нямам предвид само Гърция, просто този пример е най-драстичен и актуален в момента.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход