Какви са финансовите проблеми на Атина и как стигна дотам

Гръцката криза няма да бъде решена завинаги с отпускането на последния транш от спасителната помощ

Гърция и международните й кредитори водят тежки преговори относно отпускането на поредния транш от спасителната й програма. Без него страната може да стигне до фалит - първата стъпка от серия от събития, които може да доведат до излизането й от еврозоната. АР резюмира основните теми в настоящата криза.

Проблемни моменти

Атина трябва изплати задължения в размер на 1.6 млрд. евро към Международния валутен фонд (МВФ) този месец. Тя няма тези пари и преговаря с фонда и другите страни от еврозоната за отблокирането на 7.2 млрд. евро – последният транш от спасителен пакет, който изтича този месец. Без тези средства Гърция вероятно няма да може да плати задълженията си към МВФ. Но дори още по-големи вноски предстоят по-късно през лятото. Кредиторите настояват страната да ореже пенсиите и да реформира данъчната си система, преди да отпуснат парите.

Без пазар на облигации

Атина има нужда от кредити, защото не може да взема заеми на пазарите на облигации на достъпни лихвени равнища, както правят другите държави, за да финансират разходите си. Лихвите по държавните облигации на страната скочиха рязко в края на 2009 г., когато Гърция разкри, че бюджетният й дефицит е много по-висок от очакваното.

Пречки пред сделката

Гърция не успява да сключи сделка с кредиторите, тъй като новото й правителство, избрано през януари, заяви, че няма да спазва мерките, които предишните правителства отдавна са приели. Тези мерки включват орязване на пенсиите, заплатите, работни места в публичния сектор, както и по-високи данъци. Тези мерки за икономии целят да се намали бюджетният дефицит, но също така се отразяват на икономиката, като увеличават безработицата и бедността. Сегашното правителство на СИРИЗА заяви, че няма да спазва повече подобни мерки. Кредиторите обаче твърдят, че ще му се наложи, ако иска да получава още средства. Те се притесняват, че ако Атина не подобри публичните си финанси, никога няма да си изплати дълговете.

Риск от фалит

Обявяването на фалит означава рискове за доверието на самите гърци и криза за банките. В момента банките са подкрепяни от спешна кредитна линия на Европейската централна банка (ЕЦБ). Ако Гърция не е в състояние да плаща на кредиторите си, правителственият дълг, който банките използват като обезпечение по заемите си от ЕЦБ, ще се обезцени и ЕЦБ може да оттегли подкрепата си. Тогава Гърция ще трябва сама да подкрепя финансово банките си, но няма парите да го направи. Теоретично ще трябва да започне да печата своя валута, а това ще означава напускане на еврозоната.

Дългосрочни въпроси

Гръцките проблеми няма да бъдат решени завинаги с тези 7.2 млрд. евро. Парите ще стигнат само да покрие задълженията си за няколко месеца. Така че Атина и кредиторите й трябва да намерят дългосрочно решение. Тъй като повечето гръцки дългове се състоят от спасителни заеми, ще помогне, ако кредиторите се съгласят да отхлабят условията по тези заеми – или като намалят лихвите върху тях, или като удължат срока за изплащане. Миналата година кредиторите обещаха да обмислят това. Но подчертаха, че решение може да се вземе само след като Гърция изпълни реформите, искани в замяна на отпускането на 7.2 млрд. евро.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  yoankata avatar :-|
  yoankata

  Драхми, айде на топлите драхмиииии! Топли, меки, пресни драхххмииии! :)
  Не че злорадствам... :)

 • 2
  sto67nes avatar :-|
  sto67nes

  ......... Кредиторите обаче твърдят, че ще му се наложи, ако иска да получава още средства.......

  Едно камъче......

 • 3
  alexthemaina avatar :-?
  alexthemaina

  Основния проблем в Гърция не е как ще върне заемите (това и на децата е ясно, че няма да стане), а нуждата от още пари.
  Но как се убеждава кредитор за нов заем, при положение, че не можеш да върнеш стария ще го оставим на комунистите за разрешаване!

 • 4
  2.5 avatar :-?
  2.5

  “...или като намалят лихвите върху тях, или като удължат срока за изплащане. “

  Че защо не и двете наведнаж?! - лихви равни на 0 и срок на погасяване граничещ с вечността!

 • 5
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Гърците никога няма да могат да върнат заемите си.Нови спасителни програми просто увеличават още повече дълговете и,без никакви изгледи за излизане от омагьосания кръг.

 • 6
  serafin avatar :-|
  serafin

  Пурко от "Господин за едун ден"....

 • 7
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326

  Комунистът е паразит, който никога не спира да цоца.Нищо не създава, само изпива силичките на всичко жизнено и живо.

  Та така и с Гърция - едно дебело, гнусно, лигаво комунистическо хлапе, което иска ли, иска ли, иска ли още да яде без да работи.

  Само че мъдри хора са казали още преди много време, че който не работи, не трябва да яде.

  Да го духат гърците.

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Прэблемът не е само в ".. Тези мерки за икономии целят да се намали бюджетният дефицит, но също така се отразяват на икономиката, като увеличават безработицата и бедността. ..." Освен другото страната влезе в спиралата на рецесията и свиване на икономиката....


  Затова сегашното правителство на СИРИЗА заяви, че няма да спазва повече подобни мерки и е напълно право да направи така.

  Така че ако искат да стрижат вълна от овцата Гърция, кредиторите й и в бъдеще, ще трябва да се съгласят с позицията на СИРИЗА.

  Щото Гърция може да смени валутата (направи го Унгария в 1946) и ще стане одмах пито платено...

  Решението на проблема е в политиците..... не в кредиторите, затова и МВФ се "оттегли" гузно, гузно....

 • 9
  oem14370977 avatar :-|
  oem14370977

  Като смени валутата не може да стане пито платено:) Може да си печата колкото иска драхми Ципрасчо но ДЪЛГА СИ ОСТАВА В ЕВРО И ДОЛАРИ. такова нещо като "на чисто" няма как да стане - вижте Аржентина, Исландия и други.
  Никой няма да отпусне нови кредити на фалирала държава с девалвирана валута и виждайки СУПЕР НЕКОНКУРЕНТНАТА икономика на Гърция (между другото и на БГ е такава) мъките тепърва ще започнат. Трябва да се инвестира във високи технологии, да се преструктурира икономиката, да се приватизират губещите държавни фирми, които са каца без дъно, и да се завърти колелото на икономиката. Но това е задача за Нобелова награда по икономика...

 • 10
  gimi avatar :-|
  Мавродинов

  Всъщност пари в Гърция има.... Вижте с какво темпо се теглят евро от банките или се превеждат в чужбина!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход