Еврогрупата мисли как да спаси Гърция от фалит

Меркел настоява за воля за реформи от Атина, но двете страни остават далеч от споразумение

Ако тези, които носят политическата отговорност в Гърция, проявят воля, то все още е възможно да бъде постигнато споразумение с кредиторите, заяви германският канцлер Ангела Меркел пред Бундестага.
Ако тези, които носят политическата отговорност в Гърция, проявят воля, то все още е възможно да бъде постигнато споразумение с кредиторите, заяви германският канцлер Ангела Меркел пред Бундестага.    ©  Reuters
Ако тези, които носят политическата отговорност в Гърция, проявят воля, то все още е възможно да бъде постигнато споразумение с кредиторите, заяви германският канцлер Ангела Меркел пред Бундестага.
Ако тези, които носят политическата отговорност в Гърция, проявят воля, то все още е възможно да бъде постигнато споразумение с кредиторите, заяви германският канцлер Ангела Меркел пред Бундестага.    ©  Reuters

В Люксембург днес започва редовна среща на финансовите министри от еврозоната, като основната тема е как Гърция да бъде спасена от фалита. Двете страни не очакват да постигнат споразумение, тъй като все още има твърде много различия между тях.

Преговорите продължават без видим резултат вече пет месеца и навлизат във все по-рискована фаза. В петък правителството в Атина трябва да преведе на собствениците на дългови облигации 1.6 млрд. евро, в края на месеца - на МВФ общо 1.54 млрд. евро, а на 10 юли – други 2 млрд. евро отново на частните притежатели на гръцки дълг. Атина обаче няма толкова пари в наличност и не ѝ остана време дългово споразумение да бъде ратифицирано от националните парламенти в страните от еврозоната. В Германия например за такова одобрение ще се наложи извънредно прекъсване на ваканцията на Бундестага и свикване на депутатите.

Гърция обяви, че ако не подпише споразумение с кредиторите си до края на месеца, няма как да плати дълговете си. Това би значело де факто фалит на държава в еврозоната, което ще е прецедент.

Топката е в Гърция

"Заседанието на Еврогрупата няма да бъде решаващо", опита да успокои пазарите късно в сряда еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси. "Преговорите за Гърция ще бъдат възобновени на заседанието на Еврогрупата с разбирането, че 30 юни е краят на действащата програма и крайният срок за плащанията", подчерта той.

"Наясно сме, че топката сега е в Гърция. При тази ситуация имаме нужда от хладнокръвие и политическа воля, за да постигнем резултат", каза той. Еврокомисарят припомни, че кредиторите изискват от Атина да изпълни програмата за реформи, която тя вече се е задължила да проведе. Московиси не отговори на въпроса дали Европейската комисия се готви за евентуален фалит на Гърция, посочвайки, че "има различни сценарии, но само един от тях е приемлив".

Меркел иска воля за реформи от Атина

Германският канцлер Ангела Меркел от своя страна изрази увереност, че все още е възможно да бъде постигнато споразумение между Гърция и международните й кредитори, съобщиха световните агенции. "Убедена съм, че където има воля, има и изход. Ако тези, които носят политическата отговорност в Гърция, проявят воля, то все още е възможно да бъде постигнато споразумение с кредиторите", подчерта Меркел пред Бундестага. Германия полага всички усилия Гърция да остане член на еврозоната, заяви канцлерът.

"През последните пет години Гърция стана пример за нашата солидарност", посочи германският лидер. Същевременно обаче подчерта, че солидарността и помощта от партньорите са свързани със собствената отговорност и полагането на усилия. "Ирландия, Испания и Португалия завършиха програмите си и вече стоят стабилно на крака. Гърция беше поела по добър път, но той не беше завършен. Гръцкото правителство е длъжно да проведе всеобхватни реформи", каза тя. Меркел посочи, че сега еврозоната е в по-силна позиция, отколкото преди пет години.

Европа измина дълъг път и "може да се види колко далеч е стигнала от факта, че сега се справяме с гръцката криза по много по-различен начин, отколкото бихме го направили преди пет години, в началото на мерките ни за реформи", смята Меркел.

Основните проблеми между кредиторите и Атина

1. Гърция не приема намаленията на пенсии и заплати в публичния сектор, като твърди, че две трети от пенсионерите живеят под прага на бедността.

Кредиторите настояват пенсионните разходи да се свият с 1% от гръцкия БВП, които в момента представляват 16% от БВП на страната. Кредиторите също така твърдят, че тяхната цел е да се ограничат ранните пенсии, а не всички.

2. Официални представители на ЕС заявяват, че Гърция се е съгласила да постигне бюджетен излишък от 1% от БВП тази година, 2% през 2016 г. и 3.5% до 2018 г. Гърция твърди, че нищо не е договорено, докато всичко не е договорено (основен принцип на преговорите за бюджета в ЕС).

3. Кредиторите също така настояват за въвеждане на по-широка база за облагане с ДДС. От своя страна Атина заяви, че няма да позволи допълнително ДДС върху лекарствата или сметките за ток. Гърция твърди, кредиторите се съсредоточат върху повишаване на данъците, вместо върху мерки срещу укриването на данъци. МВФ е загрижен, че Атина не предлага надеждни реформи.

Варианти за изход от преговорите

Заради липсата на разбирателство между страните в медиите вече започнаха да се представят различни варианти за изход от кризата. Подобно и на преди няколко години, когато Гърция пак висеше на ръба, се споменава прословутия Grexit - напускане на Гърция от еврозоната, макар че такъв механизъм формално няма. Договорите на ЕС обаче позволяват някой от членовете да излезе от съюза. Освен това се появиха публикации, че ЕС готви отделен спасителен план за Атина, ако преговорите приключат без резултат, който включва налагане на капиталов контрол в страната.

Ето три възможни сценария с уточнението, че са възможни твърде много вариации.

Вариант 1: Без сделка: Гърция не изплаща задълженията си към МВФ и ЕЦБ. ЕЦБ спира спешната ликвидна подкрепа на гръцките банки, налага се капиталов контрол и потенциално страната може да излезе от еврозоната.

Вариант 2: Гърция се съгласява на сделка "пари срещу реформи" с кредиторите в последната минута, избягва фалита и остава в еврозоната.

Вариант 3: Двете страни не постигат сделка, но се договарят да продължат да изглаждат противоречията и засега Гърция запазва мястото си в еврозоната.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  kanasubigi avatar :-|
  Канасубиги

  "Гърция твърди, че нищо е договорено, докато всичко не е договорено." ????
  Поне тук си четете текстовете, че пари искате.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  pjc50313869 avatar :-|
  pjc50313869

  Оф, ще ми се тия да ги няма, ма май с тях зле, без тях по-зле... не се знаят ефектите от изход

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Тройката ще редуцира дьлга, няма кьде да ходи. Инак ЕЗ навлиза в много тьмна и непозната гора. Е, и Ципрас ще трябва да даде нещичко - малко по-висока сьбираемост, например.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  tzm41313897 avatar :-|
  Mark Twain

  Е какво има да му мисли. Гърция спира да плаща задълженията си, светът спира да й дава кредити. Пък след време ще стане ясно кой е крив и кой е прав. "Обявяването" на фалит няма да промени цвета на морето, това е просто политически ход.

 • 5
  destino avatar :-|
  destino

  [quote#4:"Mark Twain"] Гърция спира да плаща задълженията си, светът спира да й дава кредити.[/quote]
  Все си мисля, че даже при фалит могат да останат в еврозоната.
  Просто няма да има финансиране отвън и ще живеят само с това което могат да произведат/ експортират / туризъм.
  Да, ще си орежат пенсиите, социалните разходи и т.н.
  Това е трудният начин.

  Могат да въведат драхмата, тогава с девалвации ще оправят нещата, но едва ли някога ще видят еврозоната отново.

 • 6
  alexthemaina avatar :-P
  alexthemaina

  Имам странното чувство, че излезат ли от еврозоната, тези съкращения на пенсии ще им се сторят песен в сравнение със съкращенията, които ще им се наложи да направят.
  Но ситуацията наистина няма кой знае какъв аналог и ще става все по-забавно.
  П.С Хич не страдам за Гърция, при положение, че са взимат 4-5 пъти по-големи пенсии и минимални заплати. Баба ми е с пенсия от 140 ЛЕВА, 30 и кусур години ТКЗС, а лекарствата и на месец са за далеч повече.
  Затова да ги мисля тия гърци ? ЕМИ НЕ

 • 7
  troll123 avatar :-|
  .!.

  До коментар [#6] от "mrazia_dps":

  Чуството ти въобще не те лъже, оставят ли ги да се оправят сами (без достъп до дълговите пазари) и с практически декапитализирани банки няма да има намаление на пенсиите, ще има отмяна!

  Вероятно част от гърците го разбират, но твърде малка или така дето ходи за гъби по изборите.

  Нагледен пример какво става като народа си сложи малоумници да го управлява. Добре че тукашните аналози като Атака още кретат около 4те процента.

 • 8
  a.nice avatar :-|
  hope

  Да се чете: евро групата мисли как да спаси еврото

 • 9
  ruark avatar :-|
  ruark

  Анджи меркел, американската канцлерка.
  Китайците й казаха госпожа меркел ние бихме исакли да купиме за билион и половина облигации от ирландия до източна европа по време на дълговата криза. тя им каза това е свободен пазар и е ок. плюс това нейното правителство и някой европейски политици на автопилот си помислиха това е ок помощ от вън. САМО, ЧЕ следващият път пак при китайско меркелската среща меркел каза на китайците , че нейните иконом. експерти мислят че ако гърция излезе от еврото, не би имало някъкъв особен проблем за ЕУ зоната, тоест всичко би се контролирало и с едно насинено око ще се излезне от последвалото сътресение на фин. пазари. ОБАЧЕ
  китайците казаха госпожа меркел не е важно какво казват вашите икономисти, важното е какво ние мислим и желаем, тоест гърция трябва да остане в евро зоната......
  Гърция отдавна би трябало да излезне от еврозоната.
  Би трябвало да има опрощаване на дълг срещу реформи и инвестиции от страна на гръцката държава.
  Би трябвало да се дадът стимули или данъчни облекчения на европейските концерни които инвестират в гърция, за да могът да се отворят работни местта и иконмиката да тръгне за да могът хората да работят и да харчат пари и от там ще има от какво да се връщат кредитите.
  НЕ само Гръцката а най вече европейската комисия и големите финансови играчи са виновни за състоянието на гърция.
  едните си затваряха очите а другите даваха кредити като луди на гърция и се га тези кредитори искат пари от еу и от гърция обратно.

 • Denis Korchev

  Добре , грижат се за Гърция , ами ние , нима ние ще останем неоправдани това вече не се търпи


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход