Какво следва за Гърция

Наблюдателите не са единодушни какво ще стане, ако до края на юни Атина не плати вноската си към МВФ

Институции, инвеститори, бизнесът и 11 милиона гърци гадаят какво ще стане, ако Атина не плати 1.6 млрд. евро на МВФ до края на месеца
Институции, инвеститори, бизнесът и 11 милиона гърци гадаят какво ще стане, ако Атина не плати 1.6 млрд. евро на МВФ до края на месеца    ©  YANNIS BEHRAKIS
Институции, инвеститори, бизнесът и 11 милиона гърци гадаят какво ще стане, ако Атина не плати 1.6 млрд. евро на МВФ до края на месеца
Институции, инвеститори, бизнесът и 11 милиона гърци гадаят какво ще стане, ако Атина не плати 1.6 млрд. евро на МВФ до края на месеца    ©  YANNIS BEHRAKIS

Пет месеца безрезултатни преговори изправят Гърция на ръба на фалита за втори път в последните няколко години. Разговорите навлизат в рискована фаза, тъй като Атина официално заяви, че ако не подпише споразумение с кредиторите си до края на месеца, няма как да плати дълговете. Финансовите министри от Еврогрупата се събраха в четвъртък в един от последните опити, за да намерят решение на дълговата криза.

Кредиторите твърдо заявиха, че няма да отпуснат последния транш от втория спасителен пакет в размер на 7.2 млрд. евро, ако Гърция не представи приемлив план за структурни реформи, който до края на годината да вкара в бюджета сума, равна на 0.6% от БВП на страната. Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис би трябвало да направи това на срещата с колегите си от еврозоната в Люксембург в четвъртък.

Още в сряда обаче последователно гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че правителството му е готово "да понесе отговорността от голямото гръцко не", парламентарната комисия по установяване истината за дълга реши, че по-голямата част от него е незаконна, а Варуфакис обяви, че не смята да обсъжда с колегите си от Еврогрупата въпроси, по които би трябвало да има решение отгоре, и конкретно от германския канцлер Ангела Меркел. Въпреки заявеното намерение при пристигането си за срещата гръцкият финансов министър обяви, че ще представи идеите на правителството.

Не е ясно какво ще стане, ако Гърция не плати на 30 юни

Всичко това възроди опасенията от гръцки фалит. Централната банка на страната предупреди, че това вероятно ще означава излизане на Гърция от еврозоната и вероятно от Европейския съюз. Уолстрийт смята, че този път има 75% вероятност поне част от този сценарий да се случи, а бизнесът, институциите и хората се питат какво ще последва.

Наблюдателите не са единодушни какво ще стане, ако до 30 юни Гърция не плати вноската си към МВФ. Според Reuters фондът не предоставя гратисен период за просрочени задължения и затова ще счете веднага страната за неплатежоспособна.

WallStreet Journal от своя страна изрично подчертава, че забава на плащането към МВФ не означава автоматичен фалит. Това е така, защото фондът е преференциален кредитор, който не притежава гръцки облигации, търгуващи се на борсите. Изданието обяснява, че при този сценарий от 1 юли МВФ ще започне да издава поредица предупреждения, които могат да завършат с изгонването след две години на Гърция от фонда.

BBC също се въздържа да говори за незабавен фалит. Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард има задължение да уведоми управителния съвет за пропусната вноска едва месец след падежа. Не че банкерите няма да са чули междувременно горещата новина, подчертава ВВС, но това все пак дава още месец на Гърция. От своя страна в чевъртък Лагард каза, че фалитът ще стане факт на 1 юли, ако Гърция не успее да направи плащането по задълженията си към фонда на 30 юни.

През този месец страната ще получи малко време, но само за да намери дължимите през юли 5.95 млрд. евро, от които 3.5 млрд. евро към Европейската централна банка (ЕЦБ). Самата ЕЦБ чака напрегнато изхода от срещата на Еврогрупата в четвъртък. Ако няма споразумение и Гърция не получи пари, с които да плати на МВФ на 30 юни, това не означава, че страната автоматично ще бъде призната за неплатежоспособна към европейските си кредитори, посочва Reuters.

ЕЦБ е на ход

По-тежко за Гърция е, че на 30 юни изтича и срокът на сега действащия кредитен пакет. Без споразумение Атина ще загуби окончателно сега блокираните 7.2 млрд. евро. Затова големият въпрос, на който ЕЦБ трябва да има отговор още на 1 юли, е дали и колко дълго е готова да подкрепя гръцките банки в следващите месеци. Отговорът в известна степен ще зависи и от това дали кредитните агенции ще оценят неплатените 1.6 млрд. евро към МВФ като фалит на Гърция.

Ако на 1 юли няма споразумение между Гърция и кредиторите и страната не е платила 1.6 млрд. евро на МВФ, е по-вероятно ЕЦБ да прецени, че нараства опасността от гръцки фалит. Тогава най-вероятно ще започне да изкупува по-евтино гръцките облигации, които приема като гаранция срещу парите, отпускани от Франкфурт по програмата за спешна ликвидност на гръцки банки, пише WallStreet Journal. Също така може да реши, че гръцките банки са неплатежоспособни, и да прекрати изливането на пари в тях. Тези сценарии ще зависят от това дали и на какъв политически натиск ще поддадат Марио Драги и колегите му (виж графиката).

Десет решаващи дни

Решението на ЕЦБ дали да оказва помощ на гръцките банки ще има решаващо значение на 10 юли. Тогава е падежът на гръцки облигации за 2 млрд. евро. Ако ЕЦБ откаже да увеличи тавана на програмата за спешна ликвидност и затегне правилата за отпускането на пари по нея, гръцките банки, които в момента са единственият купувач на гръцки държавен дълг, може да се окажат без достатъчно пари, за да помогнат на правителството, пише Wall Street Journal.

Проблемът ще стане още по-сериозен на 17 юли, когато Атина трябва да изплати още 1 млрд. евро по краткосрочни облигации. От една страна, пропускът да изкупи книжата по тези две емисии ще означава истински и автоматичен фалит. От друга страна, ако Гърция не плати на МВФ на 30 юни, може да събере пари за тези две плащания.

На 20 юли - точно десет дни след началото на финансовия вихър, Гърция ще трябва да изкупи обратно от ЕЦБ свои облигации за 3.5 млрд. евро. Ако дотогава не получи пари отвън, едва ли ще може да го направи. Тогава има опасност Атина да бъде трайно отрязана от външно финансиране. Това ще означава моментът, когато Гърция трябва да реши дали да напусне еврозоната с всички произтичащи от това неизвестни.

Разбира се, преди някой от тези сценарии да стане действителност, предстои среща на ЕС на върха в Брюксел на 25 юни. Някои гледат на нея като на истинската последна възможност за Гърция. Други анализатори смятат, че в случай на провал на срещата в Люксембург в четвъртък, европейските лидери може да обсъдят въпроса на извънредна среща в Брюксел още тази неделя.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  georgiivanov123 avatar :-P
  Георги

  Е как да не е ясно какво ще стане... Ще фалират, ще погладуват, после ще дойдат руснаците и ще ги изкупят на безценица :)

 • 2
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Варуфакис направо дразни с тази крива усмивка.Какво ли му е толкова смешно.

 • 3
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326

  До коментар [#1] от "Георги":

  И кво точно ше ги изкупят???С рубли ли :) Ще дойдат американци, китайци и британци.Руснаците следващите няколко години ще го карат по-постно.

 • 4
  thepirineagle avatar :-|
  thepirineagle

  Е, явно неизбежното ще се проточи. А през това време гръцката икономика и обикновенните хора ще продължават да се гърчат в "неизвестност". Варуфакис и Ципрас ще причинят икономически и финансови щети за Гърция / а и политически / ,колкото всички войни през 20-ти век в които Атина е участвала...
  Гърция в момента е нефункционална общност на системи и ако няма реформи болестта рано или късно ще вземе своето...

 • 5
  a_lizzard avatar :-|
  a_lizzard

  Накрая че ще дадат пари на Гърция, ще дадат - както винаги досега. Ама защо е целия цирк... още като даваха преди им беше ясно, че няма да се върнат.

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Ами нищо няма да стане особено, просто Гърция няма да плати..... и защо да плаща като няма сделка?

 • 7
  brick40 avatar :-|
  bricky

  [quote#6:"boby1945"]просто Гърция няма да плати..... и защо да плаща като няма сделка?[/quote]

  Първо, няма нищо "просто" като фалираш в чужда валута. Второ, няма нищо "просто", когато ще бъдеш изритан от парична система, на която си разчитал повече от десетилетие и за изход от която не си се подготвил изобщо. Трето, да плаща защото дължи - длъжниците трябва да си плащат, кредит означава доверие, означава, че едната страна е длъжник и е получила пари с обещанието да ги връща. Точка.

 • 8
  sylvester avatar :-|
  sylvester

  Много ми е интересно, тези "пазещи достойнството на Гърция" управляващи от СИРИЗА, ако докарат фалит, как ще финансират управлението си СЛЕД това. Защото Гърция е на тоя хал поради един основен проблем. Разходите значително надвишават приходите. И как обявяването на фалит ще промени това? Пак ще трябва да се търсят заеми, но този път от склонни да спекулират институции, на по-висока лихва. И как това е изгодно за Гърция? Ще има рязка девалвация на новата им валута (може би пак ще е драхма). Покупателната способност на хората осезаемо ще спадне. Но след това, видите ли, щяло да има голям прогрес. Защото туристите ще се увеличат, понеже да почиват в Гърция ще е по-евтино, а и изосът щял да стане много по-изгоден. Ами, те и сега туристите си идват и си плащат. И кой износ по-точно? Казвам ви - искам фалитът да стане факт, за да видят "гордите" гърци какво е да ядеш ИСТИНСКОТО дърво. А за тия спекулантчета Ципрас и Варуфакис след 10 години няма да искат да си спомнят. Малко като в България. 45% гласуваха за Царо, а сега ако питаш по улиците, един не можеш да намериш!

 • 9
  selofia avatar :-|
  Селофия

  Като бях студентка, веднъж пред деканата видях следната обява:
  "Всички студенти, родени през 19.. години да се явят в медицинската служба за ваксинация срещу хепатит. На неявилите се следва глоба!"
  Някой шегаджия беше задраскал л-то с Р в последната дума..

  Това следва за Гърчия, както и за Еврозоната на швабите....

 • 10
  brick40 avatar :-|
  bricky

  До коментар [#8] от "sylvester":

  Според комунягите като Ципрас и Бобчо, няма такова нещо приходи и разходи. Пари да се харчат, без значение на кого са и дали ще се връщат. Харч, харч, харч без край... Според комунягите, длъжна е гадната Европа, която трябва да отпуска пари без условия и без да си ги иска обратно - ей така, безвъзмездно. Завинаги.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход