ЕЦБ спаси гръцките банки, Атина обещава отстъпка на кредиторите си
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

ЕЦБ спаси гръцките банки, Атина обещава отстъпка на кредиторите си

Гръцката централна банка ще поиска от правителството да наложи капиталов контрол, ако и в понеделник няма споразумение с кредиторите, твърдят източници на Financial TImes.

ЕЦБ спаси гръцките банки, Атина обещава отстъпка на кредиторите си

Страната готви нови предложения преди решителна среща в Брюксел в понеделник

9808 прочитания

Гръцката централна банка ще поиска от правителството да наложи капиталов контрол, ако и в понеделник няма споразумение с кредиторите, твърдят източници на Financial TImes.

© Reuters


"Нямаше опашки или паника, само тихо и методично масово теглене на пари, напомнящо за истерия."

Гръцки банкер описва ситуацията в петък

След като Европейската централна банка (ЕЦБ) два пъти през миналата седмица се наложи да помага на гръцките банки, а Ангела Меркел поиска кредиторите и Атина да са се разбрали преди срещата на лидерите на еврозоната в понеделник, премиерът Алексис Ципрас заяви, че ще подготви нови предложения за реформи. Ако двете страни не се договорят в понеделник, Гърция е изправена пред заплахата от "кипърски сценарий", или забрана за банкови трансфери към чужбина, ограничения за тегленото на пари от банкомати и други форми на капиталов контрол. Според източници на Financial TImes гръцката централна банка ще поиска от правителството да наложи капиталов контрол, ако и в понеделник няма споразумение с кредиторите.

Без голяма яснота

Новият гръцки план беше изготвен през уикенда от заместник финансовия министър Янис Драгасакис, който вече оглавява преговорите с кредиторите след отстраняването на финансовия министър Янис Варуфакис. Мерките предвиждат Гърция да постигне желаните от кредиторите бюджетни цели, но с повече данъчни реформи, а не с орязвания на пенсии, както настояват Европейската комисия (ЕК), Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ).

Конкретният план трябваше да бъде обсъден от гръцкото правителство в неделя преди обед, но до 17.00 часа нямаше информация какво точно съдържа и дали е одобрен. Според различни източници той предвижда премахване на редица данъчни облекчения, включително за някои горива, продажбите на дребно и други продукти и услуги. Не беше ясно обаче дали мерките, предложени от Драгасакис и други министри, които Wall Street Journal нарича "по-прагматичната част от СИРИЗА", ще бъдат твърдо подкрепени от премиера Ципрас.

В неделя след обед Reuters съобщи, че в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер гръцкият премиер Алексис Ципрас е представил предложение за сделка. "Министър-председателят представи пред тримата лидери предложението на Гърция за взаимно изгодно споразумение, което ще предостави окончателно решение и няма да отлага повече справянето с проблема", съобщават от кабинета на Ципрас. Премиерът трябва да представи плана в понеделник в Брюксел, където първо се събират финансовите министри на страните от еврозоната, а после извънредно - и премиерите на 19-те страни.

С написано домашно

Франция и Германия са предупредили правителството на Гърция, че трябва да е подготвило окончателно споразумение за мерките за икономически реформи преди критичната среща на лидерите на еврозоната в понеделник, съобщава Financial Times. Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел са провели телефонни разговори с гръцкия премиер, в които изтъкнали, че преди срещата Атина трябва да е договорила условията тройката кредитори - ЕК, МВФ и ЕЦБ. 

Те са заявили, че срещата в понеделник няма да е за водене на преговори, които биха били невъзможни предвид участието на 19 различни държави от валутния съюз. Само ако Гърция е постигнала сделка с кредиторите, представителите на еврозоната ще могат да започнат разговори за дълга на страната и трети спасителен пакет. Френският президент е заявил на Ципрас, че е отворен за обсъждане на ново преструктуриране на гръцкия дълг. През миналата седмица страната не успя да се разбере с финансовите министри на еврозоната за отпускане на транш от 7.2 млрд. евро, който щеше да позволи разплащане на падежиращите задължения към МВФ. Според източници на FT в петък ЕЦБ се е съгласила с да увеличи обема на извънредната ликвидност за гръцките банки с 1.75 млрд. до 85.9 млрд. евро заради масовото изтегляне на депозити.

Истерия без паника

Продължаващите вече пети месец различия между Гърция и кредиторите по бъдещи структурни реформи на страната са причина Атина да не получава блокирания последен транш от втория спасителен пакет. Ако няма споразумение в понеделник, страната е изправена пред заплахата от "кипърски сценарий", който включва капиталов контрол. Спекулациите около този сценарий накараха гърците да теглят масово парите си от банките. Само в петък бяха изтеглени над 1.5 млрд. евро. "Нямаше опашки или паника, само тихо и методично масово теглене на пари, напомнящо за истерия", описва ситуацията пред Reuters гръцки банкер. Само миналата седмица от гръцките банки бяха изтеглени почти 5 млрд. евро, равни на над 3% от всички частни и корпоративни депозити в гръцките банки. От декември, когато падна предишното правителство на Гърция, от банките бяха изтеглени над 30 млрд. евро.

За да задържи гръцките банки платежоспособни, ЕЦБ спешно увеличи в петък финансовата помощ по механизма за спешна ликвидност (ELA) с 1.75 млрд. евро. Гръцката централна банка първоначално е поискала увеличение от 3.5 млрд. евро, твърдят два източника на Financial Times. Според Атина тази сума е достатъчна, за да държи банките ликвидни до следващата редовна среща на управителния съвет на ЕЦБ, която е в сряда.Ннадигащите се опасения вътре в ЕЦБ, че банката налива пари в система, която до дни може да се окаже неплатежоспособна, са накарали централните банкери на страните от еврозоната да увеличат финансовата помощ към Гърция с толкова пари, колкото да я крепят до понеделник.

Срещата в понеделник се наложи след провала на еврогрупата в четвъртък да постигне споразумение. Германският Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung съобщи, че Гърция може да получи удължаване на сега действащата кредитна програма до септември, както и известни средства, ако склони на предложенията на еврокомисията.

 

Ефектите за България

Като важен съсед, с който развива доста активни икономически отношения, България може да бъде засегната от фалит на Гърция, без значение дали Атина ще остане, или ще напусне еврозоната. Преди около месец МВФ и Morgan Stanley публикуваха доклади, според които страната ни е сред най-заплашените в региона от евентуален фалит най-вече заради банковите и търговските връзки между двете страни. Дори и тези рискове да звучат преувеличени, е добре правителството да е готово с план за действие. Такива вече обявиха, че подготвят други страни от ЕС. Засега публично нито финансовото министерство, нито правителството е съобщило, че се подготвя такъв, макар че може да се предполага, че се работи в тази посока. Още в началото на май от МВФ обявиха, че разговарят със страните от Югоизточна Европа с какви кризисни планове разполагат и какви мерки могат да вземат.

Банките

Банките с гръцка собственост у нас са задължени от БНБ да свият до минимум експозициите си към Гърция и вероятността от директна зараза е по-скоро ограничена. Заради чисто психологическия ефект има известен отлив на депозити от четирите български банки с майки от Гърция – Алфа банк, ОББ, Пиреос банк и Пощенска банка. Въпреки това показателите на тези банки за ликвидност остават добри. Освен това са български юридически лица и зависимостта им от финансиране от централите е малка.

Имиджът на страната

Макроикономическата стабилност, запазването на кредитния рейтинг на страната от трите най-големи агенции и подобряването на държавните финанси с отчетения над 1.1 млрд. лв. излишък през май дават надежди, че в очите на инвеститорите не стоим толкова зле и пазарите няма да реагират особено отрицателно спрямо България при евентуален гръцки фалит. България пласира успешно по-рано през годината 3.1 млрд. евро от международните финансови пазари и почти изпълни лимита си за набиране на външен дълг за годината. Но при неуспешен край на гръцката криза е нормално да се очаква вдигане на лихвите при бъдещо финансиране не само за другите уязвими държави.

Търговия и инвестиции

Гърция е един от основните търговски партньори на България, като стокообменът между двете страни е бил на стойност от около 5.5 млрд. лв. за 2014 г. Българският износ за южната ни съседка се състои главно от облекла, млечни продукти, житни растения, минерални горива, дървен материал, метали. Фалит на Гърция логично би намалил българския износ към тази дестинация. Но дори за малките компании, които търгуват основно с Гърция, затрудненията ще са временни, предвижда преподавателят по икономика в Institut Barcelona d'Estudis Internacionals Янис Карагианис в последния брой на "Капитал".

По отношение на българския внос от Гърция вероятно той ще се увеличи, защото ако Гърция излезе от еврозоната, стоките им ще поевтинеят. По-сериозен риск за България ще има в социален аспект – много българи, които работят в Гърция, може да загубят работата си.

Инвестициите от Гърция в България нарастват и са достигнали 18.8 млн. евро за първите четири месеца на годината. На пръв поглед това е твърде малко, но на практика именно Гърция се превръща в най-големия източник на инвестиции в дялов капитал в България от началото на годината. Това не означава, че гръцки фалит ще доведе до изнасяне на гръцки бизнес у нас, особено ако там се въведе и капиталов контрол.

Туризъм

От една страна, проблемите в Гърция отдавна са разглеждани от българските туроператори като възможност за привличане на повече туристи. При гръцки фалит обаче цените на туристическите услуги може да спаднат и повече българи да почиват в южната ни съседка, от което пък отново може да пострада секторът в България.
"Нямаше опашки или паника, само тихо и методично масово теглене на пари, напомнящо за истерия."

Гръцки банкер описва ситуацията в петък

След като Европейската централна банка (ЕЦБ) два пъти през миналата седмица се наложи да помага на гръцките банки, а Ангела Меркел поиска кредиторите и Атина да са се разбрали преди срещата на лидерите на еврозоната в понеделник, премиерът Алексис Ципрас заяви, че ще подготви нови предложения за реформи. Ако двете страни не се договорят в понеделник, Гърция е изправена пред заплахата от "кипърски сценарий", или забрана за банкови трансфери към чужбина, ограничения за тегленото на пари от банкомати и други форми на капиталов контрол. Според източници на Financial TImes гръцката централна банка ще поиска от правителството да наложи капиталов контрол, ако и в понеделник няма споразумение с кредиторите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Ще се справят гърците, важното е да не иставят магарето в калта, както съветваха разни умньовци от МВФ и някои от брюкселските зелки....

 • 2
  lxo07370614 avatar :-|
  lxo07370614

  Ne e viarno. Alpha Bank e KLON, zashtiten of gryckia fond. Pravete sis sami izvodite.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  ivanbaraban avatar :-P
  ivanbaraban

  След като Европейската централна банка (ЕЦБ) два пъти през миналата седмица се аложи да помага на гръцките банки, а Ангела Меркел поиска кредиторите и Атина да са се разбрали преди срещата на лидерите на еврозоната в понеделник
  Цирка продължава и след понеделник -и каквото и да решение да се вземе най големия потеревш ще бъде Меркел и вторият ЕС та всички "професионални анализи от евро специалисти и подсолени от некомпететни журналисти"ще предизвигат смях от компетентни читатели

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Някой да не си мисли, че ЕЦБ прави подаръци на Атина?
  И тези прословути 7,2 млрд Е ще са нов държавен дълг, с който се погасяват само лихви по старите задължения.

  Няма къде на ходят държавите-кредитори - ще им се наложи да отписват милиарди Е дълг. И тогава ще настане часът на истината и Меркел, и Оланд да обяснят на народите си защо до преди 4-5 г. държавата им е продължавала да отпуска (общо 160 млрд Е) кредити на явно затъващата и неплатежоспособна Гърция.

 • 5
  hm avatar :-|
  хм

  ако бяха въвели драхмата преди 5г досега да са забравили.

  такъв голям (спрямо БВП) дълг няма връщане без собствена валута и висока инфлация.

 • 6
  sto67nes avatar :-|
  sto67nes

  Още няколко дни цирк.....

 • 7
  brick40 avatar :-|
  bricky

  До коментар [#1] от "boby1945":

  Как, умнико?

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#7] от "bricky":

  Ами ето така дръвчо, като си защитават интереса...
  Днес съобщиха че ЕК например, е предложила да даде помощ от 30 млрд.ЕВРА за следващите 5 години на Гърция.... значи лихвите са осигурени + нещо за инвестиции...
  Гърците защитават правилна линия икономически, затова и ще успеят.... най-важното е гръцката икономика да заработи и да излезе от рецесията за да генерира първичен профицит т.е. живи парета....

  Това МВФ и останалите преговарящи го знаят и няма къде да идат....

 • 10
  brick40 avatar :-|
  bricky

  До коментар [#8] от "boby1945":

  И за доказателство официалното изказване:
  "The Commission is currently preparing a package on this... the package and the €35bn are conditional to the conditions being met, and obviously an agreement being found."
  Following the summitry of last night, President of the Commission Jean-Claude Juncker promised that Greeks would be eligible for a €35bn investment package if a deal goes ahead.
  This money is not specially allocated to Greece, but part of the investment drive spearheaded by the Luxembourg premier to tackle chronic unemployment and weak investment in the bloc.

  Което окончателно доказва, че си нагъл лъжец - тази сума няма нищо общо с икономическата линия на гръцкото правителство, нито пък с генерирането на "профицит", нито пък с "живи парета", камо ли пък да затваря устата на МВФ и преговарящите... Говориш глупости, та се пръскаш по шевовете!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK