Гърция и кредиторите се върнаха в началото на преговорите

Двете страни взаимно отхвърлят плановете си, броени дни остават за сделка

Кредиторите се събраха преди срещата с Ципрас за обсъждане на обща позиция.
Кредиторите се събраха преди срещата с Ципрас за обсъждане на обща позиция.    ©  Reuters
Кредиторите се събраха преди срещата с Ципрас за обсъждане на обща позиция.
Кредиторите се събраха преди срещата с Ципрас за обсъждане на обща позиция.    ©  Reuters

Гърция и нейните кредитори взаимно отхвърлиха последните си предложения за уреждане на дълговата криза и в сряда в Брюксел спешно бе свикана нова среща на институциите, последвана от извънредно заседание на финансовите министри от еврозоната. Еврогрупата може да се наложи да заседава до ранните часове на четвъртък в опит да представят поне някаква обща платформа на лидерите на Европейския съюз, които се събират на 25 юни привечер за редовния Европейски съвет в Брюксел.

Това бързо попари оптимизма на пазарите от понеделник за предстояща сделка с Атина и в сряда гръцкият борсов индекс падна с 4.4%, основно заради поевтиняването на банките в рамките на 9-12%. Доходността по гръцките държавни облигации с падеж през 2017 г. надхвърли 22%, а лихвата по 10-годишните наближи 11%.

Студен душ

Денят започна с поредица от лоши новини и остри коментари. Още в късните часове на вторник се появиха първите сигнали, че кредиторите не одобряват предложеното от Атина. Причината е, че мнозина от тях – и най-вече Международният валутен фонд – не смятат за постижим подхода с вдигане на данъците. Според критиците на идеята това само ще доведе до поредното повторение на една и съща грешка и невъзможност Гърция да скъса с помощните програми, вместо да си стъпи на краката, да реформира икономиката си и да постигне устойчив растеж.

В отговор кредиторите са изпратили контрапредложение, но то бързо е било отхвърлено от гърците, настояващи, че топката вече е в полето на европейците. "В такъв случай какво се събират да дискутират, след като всяка от страните отхвърля плана на другата", попита Керин Хоуп от Financial Times.

Премиерът Алексис Ципрас отпътува за Брюксел за извънредна среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, управителя на Европейската централна банка Марио Драги, управляващия директор на МВФ Кристин Лагард и председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Преди да се срещнат с гръцката делегация, те проведоха заседание в разширен формат с финансовите министри на водещите икономики от еврозоната.

Още преди това Ципрас написа в профила си в "Туитър": "Странната позиция, изглежда, демонстрира, че или няма интерес от споразумение, или се подкрепят специални интереси. Непрекъснатото повтаряне на едни и същи мерки от определени институции (бел. ред. - с това обикновено той визира МВФ) не се е случвало никога преди – нито с Ирландия, нито с Португалия."

Къде са разминаванията

Представители на ЕС настояват, че преговорите не са провалени и размяната на различни предложения е нормален елемент от преговорите. Министърът на икономиката Георгиос Статакис заяви, че само 3 от около 50 предложени мерки на Атина са под въпрос. Източници на Reuters говорят за много повече разлики, включително по трудовите закони, колективните трудови договори, пенсионната реформа, заплатите в обществения сектор, отварянето на т.нар. закрити професии, инвестициите, ставките за ДДС и корпоративния данък.

За споразумение остават броени часове. Германия е настояла то да е факт не по-късно от петък, когато завършва и Европейският съвет. След това би трябвало да има три дни за дебати и ратифициране от парламента в Атина, за да е готово всичко в неделя и в понеделник европейските правителства и парламенти също да дадат одобрението си. Така, в най-оптимистичния сценарий Гърция ще получи част от блокираните 7.2 млрд. евро помощ и ще ги използва за превода на 1.6 млрд. евро дълг към МВФ, което трябва да стане не по-късно от 30 юни. Ако това не се случи, следващата седмица гръцката държава може да изпадне в несъстоятелност с всички последици от това за членството ѝ в еврозоната и ЕС.

"Разбира се, че ние искаме промени, а те – не. Това е част от процеса на преговори, който не печели много, когато е публичен", коментира за Reuters представител на кредиторите. Няколко източници посочват, че Кристин Лагард поддържа най-твърдия тон към гърците, защото не вярва, че ще успеят да съберат приходите от данъци, които обещават. В Берлин високопоставен германски представител каза, че страната му не си представя как може да има сделка "помощ срещу реформи" без съгласието на МВФ, тъй като има необходимост от средствата и експертите на фонда.

Напрежение за Ципрас

Ципрас изглеждаше напрегнат при пристигането в Европейската комисия, влезе през подземния гараж, за да избегне срещата с камерите и журналистите. Той, изглежда, не получава отзвук на едно от основните си настоявания – да се говори за облекчаване на част от гръцкия дълг. МВФ изглежда склонен да приеме такава стъпка, но еврозоната и особено германският канцлер Ангела Меркел заявяват категорично, че изключват опрощаване на задълженията на гръцкото правителство.

Премиерът има проблем и с растящо несъгласие на сънародниците му и депутати с неговата оферта. В Брюксел в сряда бе Ставрос Теодоракис - лидерът на малката центристка опозиционна партия To Potami, който след среща с френския финансов министър Пиер Московиси каза, че би подкрепил споразумение с кредиторите, но ако то предвижда намаляване на държавните разходи на Гърция - позиция, противоположна на тази на управляващите от СИРИЗА.

След като в понеделник ЕЦБ отпусна още близо 1 млрд. евро помощ за ликвидността на гръцката банкова система, източници на Reuters от банката казват, че поддържането на гръцките банки "на система" ще продължи стъпка по стъпка с решение всеки ден до края на юни.