Четири кредита и едно недоразумение
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Четири кредита и едно недоразумение

За разлика от Гърция, португалците понесоха солидарно кризата, а Лисабон заложи на мерки за подпомагане на бизнеса и износа, които се превърнаха в стълб на икономическото възстановане.

Четири кредита и едно недоразумение

За разлика от драмите в Гърция в Ирландия, Испания, Португалия и Кипър спасителните програми вече приключиха или вървят към финал

14273 прочитания

За разлика от Гърция, португалците понесоха солидарно кризата, а Лисабон заложи на мерки за подпомагане на бизнеса и износа, които се превърнаха в стълб на икономическото възстановане.

© reuters


"Ако трябва да избирам между дълбоко нефункциониращата демокрация в Гърция и еврозоната, без никакво колебание ще избера демокрацията", написа в Twitter журналистът от гръцкия в. "Катимерини" Костас Каркаянис, докато отразяваше в четвъртък поредните критични за страната му преговори с нейните кредитори. Макар Гърция с право да се гордее като люлка на демокрацията, реторичната дилема на Каркаянис не само страда от излишен патос, но и е трудно разбираема например за хората в Ирландия, Испания, Кипър и Португалия.

В последните години всяка от тях стигна на крачка от фалит и социален взрив. И на четирите се наложи да сключат кредитни споразумения с ЕС, ЕЦБ и МВФ. Днес Ирландия и Португалия са приключили своите програми, Испания дори не използва всички заделени за нея средства, Кипър е сочен като пример за оздравяване на банковата система, а недоразумения има само между Гърция и нейните кредитори. Всяка от четирите страни стигна по различни пътища и заради различни причини до ситуация, в която да трябва да търси външна помощ. И макар гръцкият премиер Алексис Ципрас тези дни да се възмути, че ЕС и МВФ никога не са отхвърляли предложенията за реформи на Мадрид и Лисабон, както го правят сега с неговото правителство, Атина има какво да научи от останалите. Още повече ако иска да отстоява мнението си пред своите кредитори с аргумента на португалската финансова министърка "защото сме си заслужили това право".

Консенсус и доверие

"Португалия извоюва това благодарение на консенсуса първо в обществото, а оттам и в целия политически спектър, което роди доверие на финансовите пазари", коментира пред "Капитал" професорът по икономика в Lisbon School of Economics and Management (ISEG) Жоао Дуке. Португалският консенсус се изразяваше в това, че спасителната програма за общо 79 млрд. евро бе подписана в началото на 2011 г. от отиващото си социалистическо правителство на Жозе Сократеш, а последвалите реформи - наложени от наследилия го като премиер Педро Пасош Коелю. Междувременно обаче основните партии сключиха споразумение, че приемат условията на тройката (кредиторите от ЕС, ЕЦБ и МВФ) за реформи в страната. Последваха години на рецесия, в които "всеки понесе солидарно своята част от отговорността", казва професор Дуке.

Резултатът дойде през 2014 г. Португалия първо отказа последните 2.6 млрд. евро от кредита, а после обяви, че излиза от спасителната програма, защото е постигнала трайно оздравяване. Това заедно с добрите макроикономически показатели върна доверието на международните пазари в страната. В началото на 2015 г. лихвите по 10-годишните португалски облигации паднаха до 2%. Лисабон си набави евтин ресурс и веднага обяви, че за две години ще върне предсрочно на МВФ дълга си от 26 млрд. евро. През февруари върна 6.6 млрд. евро, преди броени дни нареди ново предсрочно плащане на 1.8 млрд. евро, а до края на годината ще върне още около 1.5 млрд. евро. Останалите 16 млрд. "пращящата" по думите на Албукерке хазна ще плати през 2016 г.

"Не се залъгвайте, ние продължваме да дължим тези пари, но на други хора и при други условия", казва Дуке. Той пресмята, че ако МВФ е кредитирал страната при 4% лихва, а инвеститорите купуват португалски облигации с по-малко от 2%, това спестява на Лисабон над половин милиард годишно. "А това вече е умно от страна на правителството." Но макар Португалия да е сочена за пример каква би трябвало да бъде Гърция - страна, която напълно съдейства на кредиторите си, търпеливо понася години на икономии и реформи, които постепенно да излекуват икономиката й, тя все още не е вън от опасност. И колкото и премиерът Коелю да уверява "ако се случи нещо сериозно в Гърция, Португалия няма да бъде следващата, която ще падне", това никак не е сигурно, защото страната продължава да бъде едно от най-уязвимите звена в еврозоната.

С това е наясно и лидерът на опозицията Антонио Коща. Само три месеца преди парламентарните избори в страната и въпреки че португалците продължават да страдат от съкращенията на пенсии, заплати и работни места, той остана верен на консенсуса и не прибегна до познатите от Гърция реплики срещу "диктата на тройката". "При положение че Португалия бележи най-големия си икономически ръст от 10 години, няма никаква почва за реторика против строгите структурни реформи", коментира Антонио Ролдан от консултантската агенция Еurasia Group, цитиран от Financial Times.

Добавена стойност

Ирландия, друга от "спасените", през 2014 г. отбеляза най-силния икономически растеж в еврозоната. И макар генезисът на кризата в страната да няма почти никакви паралели с този в Гърция, опитът на Дъблин също също е отправна точка за Атина. Външният дълг и на двете страни нарасна драматично през 2009 г. Година по-късно Ирландия договори с тройката кредитна програма за 68.2 млрд. евро срещу реформи. През 2013 г. първа приключи споразумението, като изплати предсрочно задълженията си към МВФ.

"Страната успя, защото имаше шанса две трети от икономиката й преди рецесията да е съставена от износ, при това към страни като САЩ, Великобритания, Белгия и Германия", коментира пред "Капитал" анализаторът Алекс Кристенсен от Global Risk Insights, специализиращ в политически риск. "По това време износът формираше едва една четвърт от брутния вътрешен продукт на Гърция, като най-големите й клиенти бяха Турция, Германия, Италия и България." Освен това Ирландия изнася стоки с висока добавена стойност като фармацевтични продукти и хардуер. Гърция пък изнася суровини като рафинирани петролни продукти, алуминий, прясна риба и необработен памук.

Структурата на гръцкия износ сочи, че страната, която не добива петрол, просто препродава излишните си запаси, коментира в своя статия за Projet Syndicate Даниел Грос от брюкселския Center for European Policy Studies. При марж на нефтените рафинерии от около 5% това не дава особено голяма добавена стойност на гръцката икономика, допълва Грос. Следователно "основният урок, който Ирландия може да сподели с Гърция, е за това какво производство иска Атина да подкрепя занапред и къде да го пласира", казва Кристенсен. Без да пропусне да отбележи благоприятния данъчен режим на Ирландия, Кристенсен допуска, че Гърция би могла да прокарва реформи за съживяване на бизнеса, вместо "да се жалва от тежките мерки, които някой я принуждава да предприема".

Историята на Кипър също съдържа поуки за Гърция. Островната икономика, която с години бе във възход благодарение на диспропорционално големия банков и строителен сектор, колабира през 2013 г. Никозия взе 10 млрд. евро кредит от тройката срещу драстични реформи в банковия сектор. Само преди броени дни МВФ одобри пореден транш от 278 млн. евро от заема, като похвали страната, че върви към устойчив растеж.

"Моделът за ръст на Кипър се приспособява към това, което наричаме безкредитно възстановяване", казва в интервю за IMF Survey Марк Луис, ръководител на мисията на МВФ в Кипър. "Сектори, които зависят по-малко от кредити, като туризъм и нефинансови бизнес услуги, са двигател за растежа", продължава той.

Към тези три истории се прибавя и Испания, която заради срива на имотния пазар и банковата си система беше принудена да приеме частична спасителна програма, а днес икономиката й се движи с най-бързия си темп от осем години насам и прогнозата е за 2015 г. ръстът да достигне 3.1%. И никак не е странно, че Мадрид заедно с Лисабон поддържат твърда линия към Атина и настояват тя да извърви пътя, който при тях доведе до излизане от рецесията. Всъщност, както отбеляза консултантската компания McKinsey в годишния си доклад за Гърция още през 2012 г., истинската дилема пред страната не е дали да превърне еврото в драхми, а как да направи от маслините и млякото си стоки с по-висока добавена стойност като пакетиран зехтин и фета.

"Ако трябва да избирам между дълбоко нефункциониращата демокрация в Гърция и еврозоната, без никакво колебание ще избера демокрацията", написа в Twitter журналистът от гръцкия в. "Катимерини" Костас Каркаянис, докато отразяваше в четвъртък поредните критични за страната му преговори с нейните кредитори. Макар Гърция с право да се гордее като люлка на демокрацията, реторичната дилема на Каркаянис не само страда от излишен патос, но и е трудно разбираема например за хората в Ирландия, Испания, Кипър и Португалия.

В последните години всяка от тях стигна на крачка от фалит и социален взрив. И на четирите се наложи да сключат кредитни споразумения с ЕС, ЕЦБ и МВФ. Днес Ирландия и Португалия са приключили своите програми, Испания дори не използва всички заделени за нея средства, Кипър е сочен като пример за оздравяване на банковата система, а недоразумения има само между Гърция и нейните кредитори. Всяка от четирите страни стигна по различни пътища и заради различни причини до ситуация, в която да трябва да търси външна помощ. И макар гръцкият премиер Алексис Ципрас тези дни да се възмути, че ЕС и МВФ никога не са отхвърляли предложенията за реформи на Мадрид и Лисабон, както го правят сега с неговото правителство, Атина има какво да научи от останалите. Още повече ако иска да отстоява мнението си пред своите кредитори с аргумента на португалската финансова министърка "защото сме си заслужили това право".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

38 коментара
 • 2
  rado7475 avatar :-|
  Radoslav Stoyanov

  Селофия, дълговете трябва да се плащат. As simple as that. Панимаиш?

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  selofia avatar :-|
  Селофия

  До коментар [#2] от "rado7475":

  Не и германците... те два пъти са сривали Европа, като Хитлер са го избрали както Ципрас - щото е обявил, че нема да плаща...
  После имало План Маршал...
  Форщтор?

 • 4
  alien_s avatar :-|
  Jessika

  Доста поучително четиво, за всички страни в криза.

 • 5
  daredebil avatar :-|
  DareDebil

  До коментар [#3] от "Селофия":

  германците обаче си плащат репарациите от първата световна война, и от втората, след като им опрощават 50% от дълга. На гърция вече опростиха 50%. Гърция не е загубила 6 млн души във войната, най-големите гръцки градове не са сринати до купчина камъни и тухли от масирани бомбардировки, гръцките заводи не са изнесени от франция, англия и русия с влакови композиции, територията на гърция не е разделена на две, не е открадната интелектуална собственост на стойност 10 млрд долара (7 пъти повече отколкото германия получава по плана маршал), гръцките научни открития не стават собственост на чужда държава (въпреки че това гърците така или иначе не би ги засегнало, те нямат научни открития и изобретения), така че всякакви намеци че гърция била зле колкото германия след войната са просто абсурдни. Германците обаче са скопени и няма кой да излезе на трибуната и да каже на варуфакис да си *** майката. А по разбиранията на ципрас за демокрация, щом гърците са гласували да няма повече икономии а да има растеж, то европейските данъкоплатци са длъжни да им дадат от залъка си и да им отпишат дълговете. По тая логика, след като хитлер е избран за да върне "достойнството" на германия и да разширява лебенсраума на райха, то гърците са били длъжни да се съобразят с този избор и да не се съпротивляват на решението на германския народ. Просто е трябвало да приемат окупационната войска и да се примирят с демократичния избор на немците. Ама и до ден днешен гърците реват за репарации, нищо че са се отказали от тях срещу финансова помощ. Типично по гръцки, договарят се нещо, после се правят на ударени или неразбрали какво са подписвали.

  Целият план маршал за европа е 13 млрд долара, или 148 млрд днешни долара. На гърция вече бяха опростени толкова, искат и още 300 да им опростят. Кирливата гърция е погълнала повече пари от цяла европа за следвоенното възстановяване. От цялата сума, великобритания получава 26%, франция 18, германия 11%, колкото италия и холандия. При приемането на англия в европейската общност, германия вече е най-голямата икономика в европа, а за великобритания се правят редица отстъпки, щото били слабо развити икономически... нищо че получават над 2 пъти повече пари, жертвите и разрушенията са несравнимо по-малки отколото тези в германия, и индустрита им остава почти незасегната от бомбардировки през войната. И все пак издрапват някак до 2-3 икономика в европа. Гърците са безнадежден случай, рядка комбинация от наглост, тъпота и отказ от възприемане на реалността и последствията от собствените им решения.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  nemakvonavi avatar :-|
  Nakom

  Много е забавно, как в тоя брой на капитал няма толкова анализи колкото гледни точки, подкрепени със смешни примери.На вижте ги тия, те са послушни и се оправиха.Глупости.
  Споменете нещо за Исландия, цапитал.Споменете как отказаха да плащат и сега продължават да имат най-високия стандард в Европа.Ама няма да се напасне в тия 4 чудни примера, които са пълни с детайли.

 • 7
  daredebil avatar :-|
  DareDebil

  исландците нямат най-високия стандарт в европа, и преди го нямаха, и сега го нямат. Поеха си 30% обезценяване на кроната, и вървят нагоре. 80% от гърците искат еврото, но 80% искат и премахване на съкращенията, а 100% сигурно искат и растеж. 100% не схващат че тия неща са взаимно изключващи се. Исландия имаше сравнително малък държавен дълг от 26% преди да гръмнат банките, затова можеше да се финансира без помощ от МВФ и ЕС, сега дългът им е 86% от БВП (това се дължи до известна степен и на псада на БВП де), а правителството е орязало харчовете си от 55% до 45% от БВП. Ти да виждаш начин гърция да вземе заем при нормална лихва при 180% дълг и очевадно нежелание да се плащат стари заеми? Или да виждаш гърците да са готови да приемат 30% намаление на заплати, пенсии и държавни разходи? Щото такова желание няма, гърците изрично си избраха Сриза за да НЕ правят тези стъпки, които исландия направи. Ако искаха да са като исландия, трябваше 2008ма да си излязат от еврозоната, след референфдума който предложи папандреу. И не, не са го сплашили, просто му казаха от МВФ и ЕС какво ще стане ако не приемат помощта. И Папандреу му се досвидя да си сложи главата в торбата. Абсолютно същите неща са казали и на исландия, но исландците въпреки това решиха да поемат по друг път. Разлики в матриала просто...

  Публикувано през m.capital.bg

 • 8
  brick40 avatar :-|
  bricky

  До коментар [#5] от "DareDebil":

  До коментар [#7] от "DareDebil":

  Браво, най-после да прочета кадърно, исторически вярно и икономически отлично обосновано мнение по темата! Писна ми да чета комунистическите простотии и идиотщините на хора, които грам представа си нямат нито от икономика, нито от следвоенна и следкризисна история. Поздрави!

 • 9
  brick40 avatar :-|
  bricky

  До коментар [#1] от "Селофия":

  Виж мнение 5, комуняго!

 • 10
  selofia avatar :-|
  Селофия

  До коментар [#9] от "bricky":

  Айде вие, американските почитатели на Айн Ранд и Милтън Фридман да си направите партийното събрание при Мит Ромни, а?...
  Или при Путин, че го надминавате по пазарен фундаментализъм...

  Прав беше Батето в едно - /не че одобрявам как беше профански го фанаха в корупция/ - това УСА не е страна, а корпорация.. всички сте служители в тая полицейска хм.. държава.. целият свят е пропищял от както мюсюлмански, така и американски протестантски фундаментализъм....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.