Как Гърция стигна отново до ръба

Алексис Ципрас обяви, че иска референдум, с което де факто почти сигурно обрече страната си на фалит

Гърците започнаха да теглят пари от банкоматите и да се редят на опашки по бензиностанциите, след изказването на Алексис Ципрас.
Гърците започнаха да теглят пари от банкоматите и да се редят на опашки по бензиностанциите, след изказването на Алексис Ципрас.    ©  Stringer
Гърците започнаха да теглят пари от банкоматите и да се редят на опашки по бензиностанциите, след изказването на Алексис Ципрас.
Гърците започнаха да теглят пари от банкоматите и да се редят на опашки по бензиностанциите, след изказването на Алексис Ципрас.    ©  Stringer

В полунощ на събота срещу неделя, гръцкият парламент ще реши дали да вкара страната във фалит, или не. След като гръцкият премиер Алексис Ципрас се върна от преговорите в Брюксел и обяви, че иска референдум дали да бъде прието споразумението с кредиторите на страната, събитията се развиха с мълниеносна бързина.

Първо, абсолютно ясно е дори по езика, който Ципрас използва, че на референдум споразумението вероятно ще бъде отхвърлено. Когато премиерът на страната говори за "унизителни условия", които пречат на Гърция да "се изправи на крака", очевидно дебатът не е особено равнопоставен. Второ, дори не е ясно дали ще има смисъл от такова гласуване, защото спасителната програма изтича на 30 юни, след което страната ще влезе де факто във фалит и няма да може да плати вноската си към МВФ. И трето, популисткото решение на Ципрас хвърли в очевиден гняв колегите му от еврозоната - малко по-късно срещата на финансовите министри излезе с решение, че спасителния план за Гърция не може да бъде продължен. Превеждането на 1.6 млрд. евро на МВФ се смята за възможно, единствено ако кредиторите и правителството се споразумеят в събота за удължаване на помощната програма срещу реформи и отпускането на част от предвидените за следващите 5 месеца общо 15.5 млрд. евро.

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че Гърция е затворила вратата за всякакви бъдещи преговори. Той посочи, че единственият изход за финансиране на страната остава решение на борда на Европейската централна банка, която трябва да прецени дали да дава ликвидност на гръцките банки. Това ще е трудно решение за ЕЦБ, която вече предоставя заеми на банките, срещу които не е ясно какво получава. 

А те ще имат нужда от тази ликвидност, защото докато тези престрелки между Атина и Брюксел вървяха, пред банкоматите в страната се извиха опашки. Според GRReporter, дори банкоматите в парламента са свършили парите, а опашки е имало и пред бензиностанциите. "Алфабанк", която има клонове и в България, е обявила временни ограничения на интернет банкирането си, като е обяснила това с технически проблеми, несвързани с кризата. Мнозина гърци обаче открито се опасяват, че в понеделник банките им ще осъмнат затворени за неопределено време.

Така всъщност парламентът на Гърция ще трябва да реши тази вечер с гласуване дали одобрява искането на Ципрас или не. Сириза има нужда от 151 гласа, за да успее, а заедно с коалиционните си партньори има над 160. Нещата в Гърция изглеждат за пореден път изгубени. 

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


46 коментара
 • 1
  jonson avatar :-|
  jonson

  Единствения въпрос, който могат да решат гърците в този референдум е дали да се казва драхма или неа драхма.

 • 2
  selofia avatar :-|
  Селофия

  Еми... започнаха да играят последното сиртаки.. за тях.... за еврото като единна валута...
  Ципрас, вместо да постъпи като мъж... като един византийски Рузвелт, и да поеме отговорността... се крие зад гърба на малаките...

  Гърците/за разлика от нас, българите/ са солидарен народ. Въпреки дълбоката криза живеят по-добре от нас.. вие сами можете да направите сравнението...
  За съжаление, /и това важи особено за нас, българите/ - каквото сам си направиш, никой не може да те предпази от суровите уроци на личния опит...

  За разведряване един виц, който смятам да е в унисон със случая:

 • 3
  selofia avatar :-|
  Селофия

  Ето вица:
  Един ловец отишъл на лов за мечки.
  Изправя се значи на поляната, гръмва мечката, тя пада в къпинака...
  ..Отива да я търси - а нея я няма там... по едно време чувства потупване по гърба..
  Мечката: - Ти ли стреля по мене, бе?
  - Аз..
  -А сега заеми стойка Г... и го поздравила брутално...
  Ловецът няколко месеца се пържил в яда си. "Бе трябва да я утрепя тая мечка.." Накупил повече патрони, по-мощни и отива в гората.
  Мечката се показва, вдига той пушката и изпразва целия арсенал.. Пада тя в храсталака - отива да я търси - пак я няма там...
  Усеща тупане по рамото:
  - Еми.. знаеш ритуала.. - казала мечката и го обидила изотзад отново..
  Ловецът направо луднал.. закупил базуки, последен модел уинчестър, капани, сателитно наблюдение и т.н. Отива в гората.
  Мечокът се появява, ловецът изгърмяна всичката огнева мощ, отива до храсталака...
  Мечокът с усмивка го потупва по бузката...
  - Бе ти... май вече не идваш тука да ловуваш.. а?...

 • 4
  njg1435434308434741 avatar :-|
  Веселин Тонев

  Гърците живеят по-добре от нас , това е видно. Ще видим оттук нататък какво ще се случи.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  гърците дали осъзнаха вече колко брутално малоумно правителство си имат или още вярват в дядо мраз?

 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#4] от "Веселин Тонев":


  [quote#4:"Веселин Тонев"]Ще видим оттук нататък какво ще се случи. [/quote]

  И какво толкова неочаквано има да се случва?
  Ако финансовите министри от еврозоната продължават в нежеланието си да редуцират гръцкия дълг, а като чета, те ще продължат да следват тази политика, нещата са ясни:
  1. Гърция спира да обслужва лихвените плащания по кредитите;
  2. Обявява несъстоятелност и отписва задълженията към МВФ, ЕЦБ и държавите-кредиторки;
  3. Въвежда паралелна валута;

  Но по-любопитното е каква ще се случи с еврозоната. Какво ще се случи в Берлин и Париж, когато 160 млрд Е кредити трябва да бъдат отписани?

  А иначе съм съгласен с вас, че гърците и в предстоящите трудни месеци ще продължат да живеят по-добре от нас.

 • 7
  leo_k avatar :-|
  Лео

  До коментар [#5] от "dreamer":

  Хахаха, наистина ли? Малоумно? Правителство, което ще защити националните им интереси, наричаш малоумно? Да, може би не им стиска да си признаят, че са фалирали, но те поставиха техният си интерес на първо място. Това честно ли е или нечестно? И за кого? В свят, в който е повече от очевидно, че парите са просто напечатани хартийки, хората предпочетоха да теглят една ***** на целия ЕС и да продължат да си живеят добре. След 10 години никой няма да помни какво е било и кой е пил една студена вода и те пак ще са си добре. Може би трябваше да се наведат глави, да съкратят половината си държавни служители, да си вдигнат данъците и защо? За да се харесат? Ха!...

 • 8
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  До коментар [#6] от "D-r D":

  Глупости на търкалета. Запомни - длъжници не могат да си отписват задължения, няма такива правила. Само кредитори могат да отписват вземания, ако искат, ако го намират в своя полза. По различни причини понякога се случва. Гърция може да фалира колкото пъти си иска, дълговете на държавата ще си останат.

 • 9
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  До коментар [#7] от "Лео":

  Какъв е техния интерес, какви са националните им интереси, сподели щом си наясно. Сподели също как ще продължат да живеят добре без да печелят или да им дават пари щото ако те са го открили и ти го знаеш този трик ще бъде от полза на всички хора.

 • 10
  gavrilov avatar :-|
  gavrilov

  До коментар [#1] от "jonson":

  нито драхма, нито неа драхла. Ще бъде евро драхма. Като в Куба.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход