Банките в Гърция ще затворят от понеделник
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Банките в Гърция ще затворят от понеделник

Банкоматите на терминала за кацащи самолети в атинското летище бързо изчерпаха наличностите си в неделя.

Банките в Гърция ще затворят от понеделник

След като ЕЦБ не увеличи помощта за страната, гърците ще чакат референдума за споразумението с кредиторите

30080 прочитания

Банкоматите на терминала за кацащи самолети в атинското летище бързо изчерпаха наличностите си в неделя.

© Marko Djurica


Съветът за финансова стабилност в Атина реши да остави затворени банките в страната от понеделник, за неопределен период от време. Решението съобщи тази вечер председателят на "Пиреус банк", след среща на съвета. Гръцката борса също ще остане затворена. Малко по-рано, Европейската централна банка (ЕЦБ) удължи извънредната помощ, която оказва чрез програмата за спешна ликвидност ELA на гръцките банки, само с 48 часа. Банката също така отказа увеличаване на помощта. Това означава, че гръцките банки биха останали без животоспасяващата ликвидна линия, която им помагаше досега.

Не е ясно докога ще продължи тази ситуация, но е вероятно да остане в сила до референдума за споразумението с кредиторите на 5 юли.

Българското Външно министерство предупреди българите, които заминават за Гърция, да носят достатъчно налични пари в себе си, тъй като е възможно банкоматите и терминалите за кредитни карти да не работят.

Когато парите свършат

Фондът ELA на гръцката централна банка, който се контролира от ЕЦБ, остава на пределното ниво от петък (89 млрд. евро) и това значи, че гръцките банки трябва да се справят с толкова средства. "Капитал" се свърза с пресцентъра на ЕЦБ, за да попита всъщност колко от въпросните 89 млрд. евро са все още налични и колко са вече използвани. Но оттам заявиха, че не могат да предоставят подобна информация и единственото, което искат да подчертаят, е, че новината от ЕЦБ е положителна, тъй като не са прекратили финансирането за гръцките банки.

Гръцките банки разчитаха на ELA, за да бъдат платежоспособни. В последните седмици управителният съвет на ЕЦБ, който се състои от председателя на банката Марио Драги, 19-те гуверньори на централните банки от еврозоната и шестима души от надзорния съвет, решаваше ежедневно дали да налива пари в гръцките банки, от които гърците теглят масово спестяванията си.

В последната седмица от Франкфурт към Атина си вливаха средно над 1 млрд. евро дневно. Това се равнява приблизително на сумата, която гръцките вложители теглят ежедневно в последните седмици от местните банки.

Повече от една трета от банкоматите в цяла Гърция се изпразниха в събота, съобщи Reuters, като се позова на три различни източника от банковите среди. Агенцията направи уточнението, че банкоматите са били наново заредени с пари. Около 600 милиона евро са били изтеглени от банковата система в събота, е съобщил високопоставен източник от една от четирите големи банки в Атина.

Още в понеделник Гръцката централна банка трябва да наложи капиталов контрол. Подобен контрол бе наложен през 2013 г. в Кипър, като последните ограничения бяха снети едва този април.

Българските банки, собственост на гръцките си майки, ще останат отворени, тъй като са отделни търговски дружества и са добре капитализирани. Освен това, всяко преливане на средства от тях към майките им е обект на надзор от страна на БНБ.

В очакване на референдума

Управителният съвет на ЕЦБ се събра извънредно в неделя, след като поредни преговори между Атина и кредиторите се провалиха окончателно в събота. Тогава гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че ще предложи референдум в страната по офертата на кредиторите. Гърците ще гласуват на 5 юли с "да", ако одобряват предложенията на кредиторите към страната, и с "не", ако са против. Вторият вариант ще означава на практика страната да напусне доброволно еврозоната.

За да се проведе референдумът, решението на гръцкия парламент, което бе подкрепено както от управляващата коалиция, така и от крайнодясната "Златна зора", трябва да бъде ратифицирано от гръцкия президент Прокопис Павлопулос. В неделя той разговаря с лидери на основната опозиционна партия "Нова демокрация" Андонис Самарас, който по-късно се срещна и с новата лидерка на ПАСОК.

*в по-ранна версия на тази статия беше обявено, че ЕЦБ е прекъснала напълно помощта за Гърция. Това не е вярно, тя просто удължи стария таван с 48 часа.

Тук можете да видите всичко по-важно днес в Атина, Франкфурт, Брюксел и Ню Йорк във връзка с опасността Гърция да изпадне в неплатежоспособност:

18:30 ч. Започна срещата на съвета за финансова стабилност на Гърция. Някъде в тълпата пред входа на финансовото министерство са министър Варуфакис и гуверньорът на централната банка Янис Стурнарас.

18:22 ч. Атинската фондова борса може да не отвори в понеделник. Това ще зависи от развитието в банковия сектор, твърдят източници от Атина, цитирани от гръцки журналисти. Борсата очевидно чака изхода от извънредната среща на гръцкия съвет за финансова стабилност, която би трябвало вече да тече. Експерти предполагат, че съветът ще наложи капиталов контрол и/или банкова ваканция, която да трае до края на седмицата, когато е референдумът.

17:49 ч. Френският финансов министър Пиер Московиси даде ясен отговор "На онези, които се чудят какво следва: 1. Гърция трябва да остане в еврозоната; 2. Вратата все още е отворена за преговори по най-новите предложения на Еврокомисията".

По-малко от час преди това Еврокомисията публикува 10-те страници с предложения. Този текст бе гръцкият премиер Алексис Ципрас отхвърли на преговорите късно в петък. Ден по-късно парламентът в Атина реши, че предложенията ще бъдат гласувани на референдум от гърците, но така и не бе огласил до момента текста.

17:39 ч. Какво да очакваме утре от банките в Гърция, коментират финансисти и наблюдатели за Alphaville, блога на Financial Times. Преобладаващото мнение е, че след решението на ЕЦБ да не увеличава прага на помощта за Гърция банките в страната може да нямат достатъчно ресурси, за да работят нормално в понеделник. Затова е твърде вероятно още тази вечер извънредният съвет по финансова стабилност на страната да реши да наложи банкова ваканция най-малко за утре, а вероятно и до петък. В неделя на референдум гърците трябва да решат дали да приемат условията на кредиторите. Евентуално одобрение може да доведе до политическа криза и оставка на правителството. Отхвърляне би се равнявало на доброволно излизане от еврозоната, каквото мнозинството от гърците не желаят.

17:09 ч. "В интерес на прозрачността и за информация на гръцките граждани" Еврокомисията публикува в неделя текста с предложенията на ЕС, ЕЦБ и МВФ към Атина, които гръцкията премиер Алексис Ципрас отхвърли и предложи да бъдат да бъдат гласувани на референдум от гърците.

16:52 ч. Кореспондентът от Брюксел на лондонския The Times Бруно Уотърфийлд коментира, че "замразяването на ELA е удар за СИРИЗА заради капиталовия контрол и подсказва на гърците за мрачната перспектива от "не". Но ЕЦБ дава шанс на референдума, като залага на "да".

— Bruno Waterfield (@BrunoBrussels) June 28, 2015

16:45 ч. С решението си да финансира още 48 часа гръцката финансова система, но без да вдига тавана от 88,77 млрд. евро, ЕЦБ реши да не нанася смъртен удар по гръцките банки, но да остави решението за това на самата Атина, коментира британският в. Guardian. Преподавателят по икономика в University College Dublin Карл Уелън се страхува, че гръцките банки все пак ще имат проблеми в понеделник:

— Karl Whelan (@WhelanKarl) June 28, 2015

16:21 ч. Канцлерът на Германия Ангела Меркел свиква лидерите на всички парламентарно представени партии в Германия за среща от 13,30 ч. местно време в понеделник по гръцката криза. Междувременно вашингтонският Council on Foreign Relations припомня кои са големите губещи в еврозоната в случай на гръцки фалит. Германия ще понесе най-голямата загуба – 58 млрд. евро, които се равняват на 1,9% от брутния вътрешен продукт на страната. Като процентно съотношение обаче Словения ще бъде най-засегната. При най-лошия сценарий нейните загуби ще бъдат 2,6% от словенския БВП.

16:10 ч. Срещата на съвета за финансова стабилност на Гърция, която първоначално бе обявена за 16,00 ч. в неделя, бе преместена последователно за 17,00, а сега – 18,00 ч., съобщават местните медии. Съветът трябва да реши дали да наложи капиталов контрол над частните банки от понеделник. Извънредното му свикване бе обявено в неделя сутринта преди срещата на управителния съвет на ЕЦБ, която трябваше да реши дали да удължи спешното финансиране за гръцките банки.

16:04 ч. "Банката на Гърция ще предприеме необходимите действия, за да гарантира финансова стабилност за гръцките граждани при трудни обстоятелства", заяви часове преди срещата на съвета за финансова стабилност гуверньорът на централната банка Янис Стурнарас, цитиран от местните медии. Коментатори спекулират с това, дали мерките, които се очакват след срещата в 17,00 ч., включват строг капиталов контрол или направо банкова ваканция, т.е. временно затваряне на частните трезори.

15:52 ч. Гръцкият в. "Катимерини" описва как може да бъде наложен капиталов контрол. Първо гуверньорът на централната банка трябва да уведоми премиера, че това се налага, за да се предотврати колапс на финансовата система в страната. Това може да се случи, ако частните трезори, които разчитат за ликвидност единствено на централната банка и на спешната помощ от ЕЦБ, спрат да получават пари, а вложителите продължат да теглят със същите темпове. След това централната банка известява финансовото министерство, ЕЦБ, единния надзорен механизъм и Еврокомисията. Премиерът подписва указ за незабавно въвеждане на мярката. Тя трябва да бъде след това одобрена от парламента. Междувременно, за да спечелят време, централната банка и финансовото министерство искат от Еврокомисията разрешение за налагане на капиталов контрол с цел да се гарантира стабилността на финансовия сектор. ЕК одобрява искането с бележката, че Гърция трябва да отмени забраните веднага щом те влязат в нарушение на европейските договори.

Цялата процедура трае най-много два часа. Централната банка праща подробни инструкции до банките за налагането на капиталов контрол и свързаните с това ограничения и изключения. Ако има паника, трезорът може да поиска банките да останат затворени за ден-два, докато вложителите се успокоят.

15:35 ч. Пред BBC Radio 4, чийто запис тече в момента, Варуфакис настоява, че Гърция не трябва да бъде гонена от еврозоната. Още повече, че няма предвиден механизъм за напускане на еврозоната, настоява министърът. На въпрос обаче, дали Гърция ще плати на 30 юни дължимите почти 1,6 млрд. евро на МВФ, той отговаря, че Атина чака в същото време 1,9 млрд. евро от печалбите, които ЕЦБ е направила с гръцки ценни книжа. "Виждате ли, дължим пари на една част от тройката, а друга част дължи на нас."

15:25 ч. ЕЦБ удължава с 48 часа спешната ликвидна помощ за Гърция, съобщиха от централата във Франкфурт на сайта на банката. Това означава, че поне още два дни гръцките банки няма да страдат от ликвидност.

15:17 ч. Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис обяви в неделя пред радио ВВС 4, че правителството обмисля възможността да наложи капиталов контрол от полунощ в неделя и временно затваряне на банките от понеделник. Изявлението на Варуфакис идва в момент, когато управителният съвет на ЕЦБ решава дали да прекрати спешната помощ, която държи гръцките банки ликвидни. Гръцкият съвет за финансова сигурност заседава в 17,00 ч, а по-късно гуверньорът на Гръцката централна банка свиква представители на основните банки. Съветът за финансова сигурност се състои от финансовия министър Варуфакис, гуверньора на централната банка Янис Стурнарас, председателя на банковата асоциация, председателя на Гръцкия фонд за финансова стабилност и председателя на комисията за капиталови пазари.

Съветът за финансова стабилност в Атина реши да остави затворени банките в страната от понеделник, за неопределен период от време. Решението съобщи тази вечер председателят на "Пиреус банк", след среща на съвета. Гръцката борса също ще остане затворена. Малко по-рано, Европейската централна банка (ЕЦБ) удължи извънредната помощ, която оказва чрез програмата за спешна ликвидност ELA на гръцките банки, само с 48 часа. Банката също така отказа увеличаване на помощта. Това означава, че гръцките банки биха останали без животоспасяващата ликвидна линия, която им помагаше досега.

Не е ясно докога ще продължи тази ситуация, но е вероятно да остане в сила до референдума за споразумението с кредиторите на 5 юли.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Ееех, отново ще спасят мазните и мързеливи гърци! А нас като ни фалираха комунистите няколко пъти, никой не се поинтересува как се оправяме.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  Consumer avatar :-P
  Consumer

  На всяка точка от земното кълбо където има или управляват комунистите резултатите са незавидно трагични. Капитализмът може да разпределя благата несправедливо докато комунизмът разпределя мизерията поравно!

 • 3
  dann5 avatar :-|
  dann5

  Защо пишете неверни неща, наротив, ЕЦБ ПРОДЪЛЖИ ЕЛА.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  staska avatar :-P
  staska

  До коментар [#2] от "Consumer":
  [quote#2:"Consumer"]На всяка точка от земното кълбо където има или управляват комунистите резултатите са незавидно трагични. [/quote]
  Социалисти, но в случая е все едно. Резултатът винаги е фалит.

 • 5
  varum avatar :-|
  Х

  Дали това по някакъв начин ще се отрази на българските клонове на тези банки?

 • 6
  tolex avatar :-|
  tolex

  Кой каквото сами си направи, никой ме може.
  Ум царува, ум робува, ум патки пасе.

 • 7
  tolex avatar :-|
  tolex

  Мисля, че няма да издържат до 6-ти Юли.
  Още утре ще има погроми и палежи в Гърция.
  И банките ще бъдат отворени, насила.
  И изпотрошени, ограбени, плячкосани от същите вандали, които наивно гласуваха за Сириза.

 • 8
  kilmer avatar :-|
  kilmer

  Е то какво друго да направят освен да ги затворят при положение че от известно време теглят по милиард на ден, а кранчето бе спряно? Пари просто няма...

  Публикувано през m.capital.bg

 • 9
  rxb1418346119385170 avatar :-|
  Nikolai Tsekov

  Ами бая грешни пари са налели от Еврозоната в Гърция, щом като вече цяла година теглят по милиард на ден и свършване няма! Как няма да правят референдум - този гювеч кой ще им го дава вече?

 • 10
  bulgarian_lev avatar :-P
  bulgarian_lev

  До коментар [#9] от "Nikolai Tsekov":

  Това значи че имат доста пари и сега като са ги изтеглили могат ако харчат разумно да изкарат 10 години поне. Живеят от спестявания докато уврат главите на матриала им и кои политици и какви позиции да избират.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.