Какво следва за Гърция

Страната има възможност до 20 юли да избегне фалита

Служители на финансовото министерство на Гърция са разпънали банер с призив в неделя да се гласува против предложенията на тройката.
Служители на финансовото министерство на Гърция са разпънали банер с призив в неделя да се гласува против предложенията на тройката.
Служители на финансовото министерство на Гърция са разпънали банер с призив в неделя да се гласува против предложенията на тройката.    ©  Reuters
Служители на финансовото министерство на Гърция са разпънали банер с призив в неделя да се гласува против предложенията на тройката.    ©  Reuters

Краят на срока, в който Гърция можеше да получи последните 7.2 млрд. евро по кредитното си споразумение с тройката, не означава, че Европейската централна банка (ЕЦБ) автоматично ще прекрати захранването на гръцката финансова система, пише в. WallStreet Journal.

Това е защото водената от Марио Драги институция не желае да оставя впечатлението, че се намесва в политиката, пише изданието. Според него краят на кредитното споразумение на 30 юни не засяга автоматично платежоспособността на банките. Дори и някои в управителния съвет на ЕЦБ да мислят обратното, Франкфурт може да отпуска пари по програмата за ликвидна помощ (ELA) най-малкото до провеждане на референдума.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  npi avatar :-|
  npi
  • - 7
  • + 4

  Чрез икономии и заеми към фалит – гръцката сага през погледа на Майк Статис

  Анализът е от октомври, 2012 година, верността му се потвърждава от днешния развой на ситуацията в Гърция.

  След пет години на много тежка рецесия, най-лошото за гръцкия народ тепърва предстои. Изчислихме, че на Гърция ще са й нужни 18 -20 години, за да тръгне икономиката й нагоре.

  Дори Гърция да започне възстановяването си в края на тази година, ще са загубили повече от 16% от БВП, което я прави една от най-тежките икономически и финансови катастрофи през 20. и 21. век.

  Разбира се, Гърция няма да започне възстановяване през 2012 г., 2013 г. или 2014 г., но ще постави нов световен рекорд по икономическо унищожение.

  Коя е основната причина за разпадането на гръцката икономика?

  Дали това се дължи на нацията, на високата ставка на данъка, ниска конкурентоспособност, щедрите пенсии, лошо участието на трудовия пазар, данъчна политика, и стратегиите на техните „експертни“ консултанти?

  Ако смятате, че това са истинските причини за краха на Гърция, може да продължавате да вярвате и на други митове и лъжи, разпространявани от банковия картел и техните медии.

  Голямата тайна е, че еврото до голяма степен е отговорно за икономическите проблеми, наблюдавани в много държави-членки на еврозоната.

  Многобройни икономически организации и анализатори признаха, в че спадът в икономическата стабилност на страните в Югоизточна Европа съвпадна с влизането им в Икономическия паричен съюз /ИПС/ и еврозоната. В изследователски доклад, публикуван преди три години, МВФ призна, че точно преди влизане в ИПС, няколко европейски държави са отбелязали дефицит, заради различните икономически и инфраструктурни възможности на страните в еврозоната.

  Веднага след въвеждането на еврото, банките на Уолстрийт и техните сътрудници в Европа, започнаха да заливат Гърция и други държави от ЕС със свои банки, щедро раздаваха потребителски и бизнес кредити. Но много от тези народи имат икономически затруднения, не могат да погасяват дълговете си, и банкерите ще се възползват от техните активи.

  Едновременно с това Банковият картел заложи на МВФ като на своя троянски кон за навлизане в различни страни.

  Представители на МВФ са проникнали в много страни от ЕС, предлагат подкрепа с финансовия капитал, натрупан от данъкоплатците от целия свят. В замяна на това народите са длъжни да спазват специфични критерии, за да получат нови финансови траншове.

  Но с всеки нов заем се ускорява икономическото унищожение на задлъжнялата страна, която ще бъде длъжна да спазва редица условия за икономии, които ще произведат нови безработни, а потреблението ще се свие до критични граници.

  След като една държава се съгласи да приеме средства от МВФ, тя на практика се съгласява чужди банки да контролират живота в страната.

  Именно мерките за строги икономии са основна причина за кончината на гръцката икономика през 2010 г.

  Историята показва, че в почти всяка ситуация с участието на МВФ, народите стават по-зле. Попитайте длъжностни лица в Бразилия, Исландия, Унгария, Аржентина, както и много други народи, какво им е струвала подкрепата на МВФ.

  Гърция сега ще научи как работи МВФ.

  Политиката на МВФ за строги икономии е структурирана като проциклична фискална политика, предназначена за затягане на бюджета. Този подход обещава засилване на инвестициите, търговията и раздвижване пазара на труда, но в действителност води до намаляване на разходите за труд, до вътрешна девалвация на икономиката.

  Политиката на МВФ е базирана на принципа, че икономиката се развива на цикличен принцип – след всеки спад идва възход. Но той важи само за страни с нормално развита и стабилна икономика, изпитваща временни затруднения.

  В останалите случаи нещата се влошават.

  Като цяло, икономическият подход, възприет от МВФ, е вид приватизация.

  Това не е случайно, тъй като МВФ служи като ръка на еврейския банков картел.

  Както винаги, западните медии си партнират с определени икономисти, за да убедят хората, че МВФ действа в техен интерес. Да си припомним как медиите в САЩ настройваха обществото срещу „алчните“ и „измамни“ купувачи на жилища, като причина за рухването на пазара за недвижими имоти, но мълчаха за широко разпространените измами от банките на Уолстрийт.

  Западните медии монополисти винаги обвиняват жертвите и никога злодея. Тази манипулация цели предотвратяване на бунтове в отговор на престъпни дейности, извършени от банкери, корпорации и правителства.

  Вярно е, че в Гърция има високо ниво на укриване на данъци, не са отворени към външната търговия, в сравнение с повечето държави-членки на ЕС.

  Но е факт, че нейната търговска система даваше добър резултат в продължение на векове.

  Същото може да се каже и за Италия, Испания, Португалия и други държави, чиито икономики се самовзривиха след присъединяване към ИПС. Всеки един от тези народи допусна жизненоважната грешката да се присъедини към ЕС. След като приеха философията на глобализацията, държавите загубиха своя суверенитет и контрол над съдбата си.

  Гърция е нагледен пример какво ще бъде бъдещето и на други нации в ЕС.

  Поради продължаващата строгост на МВФ, икономиката на Гърция ще продължи да се влошава.

  Равнището на безработицата в Гърция е близо до рекордните върхове, разходите за единица труд остават сред най-високите в еврозоната, а валутния курс остава по-висок от рецесията през 2006 година.

  Но вместо да се търси дългосрочно решаване на проблемите, кредиторите продължават да изискват намаляване на държавните разходи за заплати.

  МВФ „убеди“ гръцките власти да съкратят 150 000 държавни работни места до 2015 г. и да отслаби колективните трудови договори. Минималната работна заплата да бъде намалена с 20% .

  2013-2014 ще причини много повече болка на гърците, като МВФ тласне Гърция към съкращаване на още разходи – пенсии, социални плащания и отбрана. Безработицата сред гръцката младеж ще стигне 50%, пенсиите, намалени с до 40%.

  Краят в изнасилването на страната от банковия картел, не се вижда.

  При внимателно разглеждане на икономическите данни на Международния валутен фонд, стигнах до заключението, че няма икономическа организация, допуснала толкова много грешки, в продължение на по-малко от две години. Най-малкото, Кристин Лагард, трябваше да подаде оставка заради тях.

  Какъв може да е мотивът на МВФ да подведе гръцките официални власти?

  Част от плана на еврейския банков сектор е да приватизира голяма част от публичните активи на Гърция. Този план ще пренасочи ценни държавни активи към частните пазари, което дава възможност на лешоядите да изтръгнат толкова пари от гръцките граждани, колкото е възможно.

  МВФ има интерес да срине икономиката на Гърция, защото това ще даде възможност на еврейската банков картел да грабне гръцките летища, морски пристанища, комунални дружества и други апетитни активи. На практика те ще станат собственици на гръцкия народ, ще го принудят да спазва техните условия.

  В момента / 2012г.-б.р./ сме свидетели на изнасилването на Гърция от еврейския банков картел, което още не е приключило.

  Гърция ще направи фаталната грешка, ако приеме по-нататъшна помощ от МВФ и ЕС. Това ще й донесе много по-тежка депресия през следващите години, ще я превърне в жертва на още по-засилен рекет.

  Както съм казвал и в миналото, единственото решение за Гърция е да излезе от Европейския валутен съюз, и по-късно и Европейския съюз.

  Това е и единственото решение за Италия, Испания и Португалия, ако в действителност хората от тези държави желаят да възстановят своята независимост.  Автор: Майк Статис, главен инвестиционен стратег на AVA Инвестиционни Aналази

  Нередност?
 • 2
  pag avatar :-P
  pag
  • - 3
  • + 9

  До коментар [#1] от "npi":

  Кой ми сра в гащите? Банковият еврейски илюминатски рептилоиден корпоративен картел, естествено.......

  Нередност?
 • 3
  npi avatar :-|
  npi
  • + 1

  До коментар [#2] от "pag":

  Доста интелигентен отговор към един утвърден инвестиционен стратег.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал