Серхий Лешченко: Путин иска босненски сценарий в Украйна

Депутатът от украинската Рада пред "Капитал"

Роденият през 1980 г. в Киев Серхий Лешченко прави съвсем скоро скока от журналистиката в политиката, което вероятно обяснява критичния му поглед към случващото се в Украйна. Преди д стане депутат във Върховната рада от пропрезидентската партия "Блок на Петро Порошенко", той работи като разследващ журналист и заместник-главен редактор на "Украинска правда". Лешченко е и преподавател в Училището по журналистика на Украинския католически университет. Повече от една година след Майдана и "Революцията на достойнството" изкоренени ли са практиките от времето на Янукович, или старата система още продължава да действа?

Страната е в процес на трансформация и това ще отнеме години. В някои отношения Украйна не се е променя толкова бързо, колкото се надявахме по време на Майдана. Просто няма как да се случи така. Дори в Грузия бяха нужни години, а тя е президентска република. В Украйна, която има парламентарна система, процесът на реформи изисква политически консенсус. Няма как да се случи просто защото някой лидер е решил да приложи железен юмрук и да започне всичко отначало. Хубавото е, че така реформите са по-устойчиви. Но обществото, разбира се, иска бързи и драматични трансформации. По отношение на политическите промени вече сме постигнали много - имахме свободни и демократични президентски и парламентарни избори, а през октомври ще имаме и местни. Това е едно от големите предизвикателства, тъй като ситуацията в Източна Украйна е много трудна, но правителството реши да не отлага местния вот, за да покаже, че страната е на демократичен път. Обяснимо е, че хората не са доволни от реформите, свързани с корупцията, и съм съгласен, че е нужно много повече.

Но, от друга страна, парламентът прие много мерки и те са в процес на изпълнение. Например вече има нов закон срещу корупцията и сега създаваме нова агенция, която ще има разследващи функции и ще се занимава с фигури от много високите етажи на властта. Служителите в тази агенция ще имат много високи заплати и ще разполагат с нужните правомощия да разследват случаи на корупция. Това стана възможно заради комбинацията от Майдана, исканията на хората, натиска от журналисти, от неправителствени организации и от Запада. Това е и едно от условията на ЕС и САЩ, за да продължават да подкрепят Украйна. Сега тази агенция има ръководител, който беше избран по прозрачен начин, и той вече наема следователи за екипа си.

Грузия ли е моделът, който Украйна иска да следва, и затова ли толкова грузинци, включително бившият президент Михаил Саакашвили, бяха назначени в управлението?

В Украйна, разбира се, има множество добре образовани и демократично мислещи хора, но целта на новото управление в Киев е да вземе хора без типичния украински бекграунд, които никога не са били в местната политика и не са участвали в схеми с олигарси и корумпирани чиновници. В същото време Грузия е съседна на Украйна страна, която показа положителен напредък с реформите. Това е причината тези хора да бъдат поканени.

Самият Саакашвили е близък до демократичните лидери в Украйна, той беше избран една година преди Виктор Юшченко да дойде на власт в Украйна след Оранжевата революция. Идеята е да се поканят грузински професионалисти, които са показали успех с реформите в страната си, да приложат своя опит в Украйна. Наскоро Саакашвили беше назначен за губернатор на Одеска област и за мен това е позитивен сигнал към обществото, към местното население, към западните донори и към антикорупционните инсититуции. Защото той беше успешен в Грузия и сега има шанс да покаже уменията и опита си в Одеса. Това е много труден регион, тъй като граничи с Приднестровието, където има напрежение. Същевременно в Одеса се развива много бизнес заради пристанищата и туризма, и съответно има и контрабанда и корупция. Това е голямо лично предизвикателство за Саакашвили, той иска да успее, да покаже, че е оцелял, че още е значима фигура. Срещал съм се с него преди време, тогава той мечтаеше за нов голям политически проект, в който да вложи познанията и енергията си, и мисля, че ще бъде успешен.

Както знаем, и в България битката с корупцията е трудна и сложна. Какви са гаранциите, че новата агенция ще работи добре?

Зная, че всички искат прости отговори, но такива просто няма. Нужни са съвместни усилия на всички нива. Първото е ясна политическа воля от самия връх - от президента и парламента, които два покажат, че корупцията е неприемлива и битката срещу нея е задача на едно цяло поколение, ще е нужно много време. Второ, това нещо, което обществото иска. Хората бяха на Майдана не само за да се изправят срещу корумпираното управление на Янукович, а заради усещането, че корупцията е начинът, по който функционира всичко в Украйна. И трето, това е много важен въпрос за западните партньори на Украйна и те няма да приемат нещата да останат така. Защо биха давали пари на страната, ако тя не може да се справи с корупцията и не е ясно къде отиват тези средства, а същевременно Киев не може да накара олигарсите да внасят своя дял в бюджета? Без да постигне напредък в това отношение, Украйна няма да получава средства от ЕС и МВФ, защото това е едно от техните условия за помощ. В споразуменията с тях например има едно изречение, че Киев трябва всеки месец да докладва на ЕС за броя разследвания срещу корумпирани чиновници, за броя данъчни декларации и отчети, проверени от антикорупционната агенция, и т.н.

Според мен е възможно да бъде намалено влиянието на олигарсите в Украйна, сега те са по-слаби отколкото преди няколко месеца. Някои от тях бяха отстранени, като Игор Коломойский, който беше уволнен като управител на Днепропетровск. За мен това беше силен сигнал. Много е важно да не се допуска възходът на нови олигарси, които да заменят сегашните.

Процесът на деолигархизация на политиката е ключов. За това са нужни инситуционални мерки. Една от тях е споменатата антикорупционна служба. Има и други идеи за справяне с този проблем - например установяването на система за финансиране на политическите партии от държавния бюджет. Ако те получават средства от хазната, ще имат по-малък стимул да вземат пари от олигарсите, за да защитават техните интереси. Осигуряването на алтернативни източници на финансиране ще направи политиката по-прозрачна и по-малко корумпирана. Но, разбира се, партиите могат да получават пари от данъкоплатците само ако отчетите им са напълно прозрачни и подлежат на одит и контрол.

Какво трябва да се направи, за да се ограничи ролята на олигарсите в икономиката?

Това е друго предизвикателство. Трябва да ги изтласкаме от икономиката, но според мен е утопия да мислим, че може да вкараме олигарси в затвора. Никой от тях няма да се озове там. Но трябва да изградим институционални бариери, които да ограничат влиянието им в политиката. Не трябва да има едри бизнесмени, които работят в полето на законодателството. И които да нарушават това законодателство заради своите корупционни интереси. Нужно е да се пресекат каналите за вливане на пари в политиката и да се ограничи властта им в медиите. Сега украинските медии са концентрирани в ръцете на няколко олигарси. Същото е и в енергетиката, там пазарът е поделен между четирима олигарси. Трябват антимонополни мерки, за да се разбие тази концентрация. И не бива да се допуска компаниите да минават от ръцете на един олигарх в тези на друг.

Защо въпреки смяната на управлението след парламентарните и президентски избори реформите в Украйна продължават да вървят бавно и трудно?

Съгласен съм, че имаше много високи очаквания след Майдана. Не бива да забравяме, че тогава срещу Украйна започна война и тя поглъща много усилия. Но за мен това е лошо извинение, смятам, че въпреки конфликта правителството трябва да прави много повече. От друга страна, не бива да забравяме, че Украйна беше една тотално корумпирана държава в продължение на повече от две десетилетия. След разпада на СССР Украйна никога не е имала ясна цел и перспектива да се присъедини към ЕС. Тя не тръгна по този път, и нямаше мотивция да се бори с корупцията.

Беше направена и грешка в средата на 90-те години на миналия век, когато протече сенчеста приватизация и държавните активи попаднаха в ръцете на олигарси. Много по-добре щеше да бъде, ако те бяха продадени на западни компании дори за един долар, както например в Полша. Украйна така и не получи кой знае какви средства от продажбите на активи на олигарсите и от днешна гледна точка е ясно, че ако бяха попаднали в ръцете на западни компании, те щяха да имат стимул да интегрират страната в ЕС и тя щеше да е по-високо в дневния ред на европейските политици. 

Мислите ли, че сега Украйна е мотивирана да се промени? И дали ще е по-лесно, отколкото преди?

Съгласен съм, че е трудно да се промени манталитетът на политическия елит. Но все още вярвам, че обществото е друго след Майдана и няма да позволи политиците да продължават както досега. Ако сегашният президент Петро Порошенко не демонстрира курс на ефективни реформи, ще бъде заменен от друг. Това е и лична промяна, която трябва да направи в себе си всеки от нас.

Как ще има избори в Източна Украйна при продължаващата война там?

Изборите ще се проведат в териториите, които са под контрола на украинската държава. Няма да има гласуване в окупираните територии, защото е невъзможно да се гарантира прозрачност и честност в тези условия. Киев е готов да направи избори и там само ако Русия оттегли войските си, ако украински партии имат възможност да участват във вота, ако се прилагат украинските закони, ако има украински наблюдатели и ако украински журналисти имат възможност да отразяват вота. В противен случай не е възможно да има истински избори. Същевременно да не забравяме, че окупираните райони са по-малко от една трета от територията на Донбас, което е под 10% от цялата територия на страната. 

Какво е бъдещето на Донбас, как си представяте да се развият нещата там?

Проблемът е, че Украйна е жертва на мръсна игра, водена от руския президент Владимир Путин.  Той играе чрез сепаратистите, които са марионетки на Кремъл, и манипулира ситуацията. Те казват: "Ние искаме мир", но същевременно продължават терористичната си дейност. А Путин казва: "Аз правя всичко, каквото зависи от мен, но Украйна не иска да приеме исканията на хората от окупираните територии." Това е тотално манипулативна технология.

Основната цел на Путин не е да присъедини тези окупирани територии към Русия. Той не желае да харчи пари на руските граждани за възстановяване на Донбас, той просто иска да превърне Украйна в провалена държава и да създаде постоянен проблем на нейна територия, който да не й позволи да продължи развитието си. В момента Украйна е изправена пред два избора. Единият е прилагане на мирните споразумения от Минск, изтегляне на войските и провеждане на нормални местни избори в Донбас. Втората опция е да замрази конфликта и да запази настоящото статукво.

Първата опция включва ли и някаква форма на федерализация на Украйна?

Украйна никога няма да приеме федерализация. Лидерите на страната не могат да го направят, защото това е целта на Путин - да приложи в Украйна босненски сценарий. Тогава част от Украйна ще блокира развитието на цялата страна. Той иска да превърне държавата във втора Босна. По-скоро ще имаме замразен конфликт, отколкото да приемем това. По-приемливо е да имаме второ Приднестровие вместо федерална република, където окупирани територии, контролирани от Путин чрез лидери марионетки, ще диктуват условията на останалите 90% от страната. Това не е приемливо и затова Путин продължава да нагнетява ситуацията и се опитва да накара Украйна да приеме неговия сценарий. Украйна води истинска битка и по-скоро ще наложи извънредно положение и особен статут, отколкото да се съгласи. А и това е против конституцията ни, според нея Украйна не е федерална държава.

Украинската икономика беше в критична ситуация дори преди войната. Какво е нужно сега, за да се изправи на крака?

Когато критикуваме правителството, трябва да сме честни и да признаем, че голяма част от нещата са лошо наследство от предишното управление. Украйна изгуби голяма част от индустриалната си база и това не е по вина на сегашното правителство. Второ, от началото на войната няма никакви инвестиции в страната. И трето, много от проблемите на украинската икономика бяха игнорирани от Янукович в продължение на четири години.

Това са обективни предпоставки за сегашната ситуация и не трябва да ги забравяме, когато обвиняваме правителството в Киев. Но то трябва да направи много повече, за да реформира страната. Има и доза популизъм - лидерите не правят нужните стъпки, защото се притесняват от реакцията на хората. Но сега има много ясни условия за заемите от МВФ и ЕС и ако не ги изпълним, украинската икономика няма да оцелее.

Има ли усещане сред украинците, че Западът може да помогне повече на Украйна, отколкото го прави сега?

Разбира се, че се надяваме на по-голяма подкрепа. Същевременно трябва честно да признаем, че Украйна трябва да бъде по-ефективна в реформите. И ако го направи, западните донори трябва да я подпомогнат много повече. Включително във военно отношение.

Това няма ли да разпали още повече конфликта с Русия?

Няма как да знаем, но със сигурност ще се натрупа умора в и Украйна и в Европа. Не бива да допускаме да се стигне дотам.