Бъдещето на Европа е в гръцки ръце
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бъдещето на Европа е в гръцки ръце

Със сегашния премиер Алексис Ципрас на Гърция ще й е трудно да остане в еврозоната

Бъдещето на Европа е в гръцки ръце

Ако еврозоната не проумее нуждата от реформа, тогава тази или някоя следваща криза ще произведе нови Гърции

11285 прочитания

Със сегашния премиер Алексис Ципрас на Гърция ще й е трудно да остане в еврозоната

© Reuters


Вместо кредити еврозоната се нуждае от общо споделяне на риска и отговорността – общ гарантиран суверенен дълг, който да се управлява от по-строги и обвързващи правила, отколкото днес.

Досега Европейският съюз (ЕС) не е виждал нищо подобно на това, което се случва в Гърция в последните осем дни: затворени банки, капиталов контрол, първият дефолт на развита страна към Международния валутен фонд (МВФ), срив на многомилиарден кредитен пакет, планове за референдум, който може да тласне Гърция извън единната валута, бедстване на обикновените хора. Това пише британското сп. The Economist в последния си брой, посветен на Гърция.

Задава ли се катастрофален хаос

При толкова високи залози всички онези извънредни срещи и искания в последната минута изглеждаха като фарс. Тук обаче става дума за трагедия, която при това може да има завършек, за който всички страни казват, че не желаят – излизане на Гърция от еврозоната.

Хаосът е доказателство, че излизането ще бъде катастрофално за Гърция, най-малкото защото скромните предимства от фалита и обезценяването на новата национална валута ще останат на заден план заради политическата и икономическата нестабилност. За останалата част от Европа един Grexit също крие добре известни рискове, най-вече от това да има провалена държава по югоизточната си граница.

Колкото повече драмата се заплита, толкова по-малко загрижени изглеждат европейците. Те се успокояват с факта, че Гърция е неподражаемо дисфункционална. Сега мнозина смятат, че еврозоната ще бъде по-стабилна без Гърция. За нещастие това не е вярно. Ако погледнем отвъд Гърция, опасността от следващи конфликти в еврозоната изглежда неизбежна. Въпреки че напускането на Гърция би доказало, че приемането на еврото не е необратимо решение, никой няма да узнае какви са провиненията, довели до изгонване. Нито пък ще разреши неизбежната поляризация между правителствата кредитори и кредитополучатели при нови кредити. Ако еврозоната не проумее нуждата от реформа, тогава тази или някоя следваща криза ще произведе нови Гърции. Това с течение на времето ще потопи еврото и дори ЕС. Точно сега този дебат е затъмнен от воденото от крайнолявата СИРИЗА гръцко правителство и абсурдния му референдум.

Абсурдният вот

Вотът в неделя иска от гърците да оценят плана на кредиторите за преструктуриране (който вече не е валиден) и анализа на кредиторите за устойчивостта на гръцкия дълг (за което се иска диплома по икономика). Премиерът Алексис Ципрас казва, че гласуване с "Не" ще засили преговорните му позиции и ще задържи Гърция в еврозоната. Европейските лидери твърдят, че глас против е глас за излизане от еврото. В истинския свят обаче Гърция е останала без пари. ЕЦБ отказва да предостави допълнителна ликвидност на местните банки. Ако Гърция не успее да върне и вноската от 3.5 млрд. евро на ЕЦБ на 20 юли, ще се усили натискът да се спре дори и сегашното финансиране от Франкфурт за Атина. Правителството ще започне да плаща със своеобразни купони, които ще станат паралелна валута. Всяка следваща стъпка прави един Grexit по-вероятен. Нещо повече, връщането на Гърция към нормалността ще изисква още повече разум и умения. Липсата и на двете у Ципрас е сред причините за днешното състояние на страната. Безполезността на Ципрас е негова грешка.

Нищо случайно

Но нито изборната победа на СИРИЗА през януари, нито катастрофалният курс след това бяха случайност. Гръцкият БВП се сви с една четвърт за последните пет години, безработицата е над 25%, а при младежите – над 50%. Частично вината за това са строгите мерки на икономия, наложени от кредиторите, особено в първите години. След като в последната година икономиката започна да расте, СИРИЗА дойде на власт с идеята, че Гърция може да отхвърли тежките условия на кредиторите и да остане в еврозоната. Ципрас смяташе, че може да преговаря, но беше излъган. Грешната му преценка породи напрежение в сърцето на европейския проект. Той смяташе отстъплението на кредиторите за сигурно, защото те са решени да не допуснат пропукване в еврото. Те обаче не допуснаха подобно изнудване, защото смятат преди всичко, че системата се нуждае от дисциплина.

Сега Гърция се нуждае от нов премиер. Със сегашния на Гърция ще й е трудно да остане в еврозоната. В дългосрочен план пък еврозоната се нуждае от промяна. Еврогрупата трябва да създаде автоматични механизми, като например колективни гаранции за безработица, които да предоставят допълнително пари за страни в рецесия. Вместо кредити еврозоната се нуждае от общо споделяне на риска и отговорността – нещо като евробондове или общо гарантиран суверенен дълг, който да се управлява от по-строги и обвързващи правила, отколкото днес. Блокът е наясно, че трябва да се промени. Поуката от гръцкия провал е, че европейците трябва да се справят с противоречията в еврото сега. Или да търпят последствията от следващи подобни провали.

Вместо кредити еврозоната се нуждае от общо споделяне на риска и отговорността – общ гарантиран суверенен дълг, който да се управлява от по-строги и обвързващи правила, отколкото днес.

Досега Европейският съюз (ЕС) не е виждал нищо подобно на това, което се случва в Гърция в последните осем дни: затворени банки, капиталов контрол, първият дефолт на развита страна към Международния валутен фонд (МВФ), срив на многомилиарден кредитен пакет, планове за референдум, който може да тласне Гърция извън единната валута, бедстване на обикновените хора. Това пише британското сп. The Economist в последния си брой, посветен на Гърция.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

26 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  'Сега Гьрция се нуждае от нов премиер..."

  Това е призив за преврат и за сваляне на легитимно правителство. Неолибералите искат отново едно Чили, ли?
  Не, ЕС се нуждае от друг икономически модел. Протестантският не работи.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  selofia avatar :-P
  Селофия

  Ципрас е новият Леонид на Гърция...
  Даже се подготвял нов филм, продължение на 300, произведен в Брюксел... Работно заглавие 300 милиарда...

  Обърнете за момент вниманието си към Албиона... миналата година за чакти от процента да се разпадне кралството...
  Какво имаме там? От започването на остерити мерките през 2009 досега официалният публичен дълг на УК е 576% от БВП .. това значи, че ако е нужно този дълг да се заличи, за да спадне до 60% /позволения от Маастрихт/ британците 5 г. трябва да работят, без да получават доход /и то без да смятаме лихвите/... иначе 6г..
  Камерън така щедро приложи остерити, че редовите бели британци не им се работи - да не са будали, когато могат да си джиткат игри в нета, да бачкат за малко повече от социала? То маляките ги гони мързел, ама у Манчестър ги надминават местните... работят имигрантите, плащат си данъка, а уайт траш се чуди как да му бъде увеличена компенсацията... Стигна се дотам да измислят официални начини да суспендират европейското право, за да ограничат източноевропейците да се възползват от правата си...
  Поне удариха балтията на оня тиквеник Фараш...
  А според едни паралелни сметки, дългът е всъщност ... 900% БВП.
  Просто младите британци са така прецакани, че малките им деца дъъълго ще ги попържат... и ще пикаят на гроба на Тачър...
  Не вярвате? Вижте това:
  https://www.youtube.com/watch?v=w0Jcisgw8Hs
  За сравнение дългът на Гърция е към 300% нейния БВП!

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#3] от "por.traktorist":

  След като подхвърлихте в пространството изблика на комплексираната си личност, по-леко ли ви стана?

  Ако продължавате да усещате тревожност и изблици на гняв, потърсете специалист навреме, защото анонимното ругателство във форума на един психиатър говори много ясно, че душата ви страда...

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#3] от "прост.traktorist":

  А, пропуснах - правописът ви е убийствен.
  Ниската езикова култура не предполага усвояване на знания, защото е белег на ниска степен на възприятие.

 • 6
  selofia avatar :-P
  Селофия

  До коментар [#5] от "D-r D":

  Когато Аристотел измислил риториката като наука, принесъл в жертва 100 овена... оттогава уфсъитИ мразят правописа...

 • 7
  selofia avatar :-|
  Селофия

  До коментар [#3] от "por.traktorist":

  Кифльо, за ТЕБЕ тоя виц, който много илюстрира протестантския "морал"..

  Евреин обяснява на равина:
  - Рави, намерих един портофел - ма пълен с долари.... хийй... ми ко да прая сиа? Помолих се на нашия Господ... И ТОЙ ме чу!!
  Оглеждам се - наляво, надясно - отвсякъде събота - само около мен - понеделник...

 • 9
  okk04315801 avatar :-|
  okk04315801

  До коментар [#8] от "keizer":

  Другаря Путин ще плаща.
  Ама не на гърците масрафа, а на тролове като него.

 • 10
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  Отговорността за даването на заеми, които не могат да се върнат е основно на кредитора. На мен никоя банка няма да ми даде заем без обезпечение. Затова сега кредиторите ще ритат и плюят, но подстригване ще има. Иначе Германия ще загуби 70 милиарда вместо 20. Но това не е най-лошото. Излизането на Гърция от еврозоната и евентуално евросьюза означава край и за двете. То ще демонстрира, че "европейския проект" не е необратим и ще накара други държави, по други причини да решат да напуснат Евросьюза. Прецедентът тук, както и навсякъде е от изключително значение.
  Ето защо на Гърция ще бъдат направени нужните отстъпки, макар и неафиширани. Дали това ще спаси "европейския проект"( каквото и да означава това) е твърде рано да се каже. Според мен все по-очевидните противоречия заложени в системата ( уж суверенни държави с несуверенна външна политика, единна валута без унитарна финансова и банкова система, различни езици и култури и пр.) свеждат шансовете до под 50%.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK