Гърция направи още една крачка към изхода от еврозоната

След гласуването с "не" на референдума, сключването на сделка с кредиторите ще е много трудно

През последните месеци гръцкият премиер Ципрас и финансовият му министър Варуфакис изнервиха и раздразниха до краен предел всички в Брюксел.
През последните месеци гръцкият премиер Ципрас и финансовият му министър Варуфакис изнервиха и раздразниха до краен предел всички в Брюксел.    ©  Christian Hartmann
През последните месеци гръцкият премиер Ципрас и финансовият му министър Варуфакис изнервиха и раздразниха до краен предел всички в Брюксел.
През последните месеци гръцкият премиер Ципрас и финансовият му министър Варуфакис изнервиха и раздразниха до краен предел всички в Брюксел.    ©  Christian Hartmann

Едно "не" ще "изпрати сигнал за решителност не само, че искаме да останем в Европа, но и че искаме да живеем с достойнство в Европа," заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас днес, след като пусна бюлетина в свикания набързо референдум за одобряване или отхвърляне на условията по сделката с международните кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ. Само че точно този отговор прави проблемно оставането на страната не само в еврозоната, но може би и в ЕС.

Гръцкото "не" идва с висока избирателна активност (нужните 40% за валидност на референдума бяха постигнати още в ранния следобед) и немалка разлика - 61% срещу 39%, сочат първите официални прогнозни резултати. Това изглежда като решителната преднина, на която вероятно се надяваше управляващата радикално лява партия "СИРИЗА".


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • Victoria
  • -16
  • +143

  1. Гърция е укривала дълг за да влезе в еврозоната
  2. Гърция не иска да прави реформи
  3. Гърция иска да харчи парите на европейските граждани
  4. Гърция отново иска ПОРЕДНО опрощаване на дълговете им (30% е 12 пъти колкото целият външен дълг на България)
  ТЕЗИ ЗА КАКВИ СЕ МИСЛЯТ!?
  OXI на тази наглост

 • 2
  skitnikapozemqta avatar :-|
  skitnikapozemqta

  До коментар [#1] от "Victoria":

  Съгласен съм. Не може да се бият в гърдите от гордост и да им опрощават дълга само, защото са люлката на Европа. Все пак никой друг освен те самите не е виновен за положението им. Все още Европа е съюз а не Съединени Европейски Щати.

 • 3
  v_l avatar :-|
  v_l

  Като са казали А, айде сега и Б ...
  Защо се чудим дали ЕС ще позволи да излезнат от €-зоната. Да си поискат сами излизането.

 • 4
  v_v avatar :-|
  v_v

  МАЙ Е ВРЕМЕ ГЪРЦИЯ ДА СИ ВЛЕЗЕ В РЕЗОННИТЕ ГРАНИЦИ ОТ ЛАРИСА НА ЮГ. СЕВЕРНАТА И ЧАСТ ЛЕСНО ЩЕ БЪДЕ ДИСЦИПЛИНИРАНА.
  П.С. НА ТЕХНИЯ ФОН ПОБЪЛГАРЯВАНЕТО ЩЕ ИЗГЛЕЖДА КАТО КАЗАРМЕН РЕЖИМ. ГЕРМАНСКИЯ ВАРИАНТ СИ Е НАПРАВО КОНЦЛАГЕР.

 • 5
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  А сега ще бъде справедливо да попитат гражданите на останалите държави от еврозоната дали искат да продължават да плащат чрез своите данъци сметките на гръцките тарикати.

 • 6
  gorid avatar :-|
  gorid

  До коментар [#5] от "karen_walker":

  Олигархията не се интересува от гражданите. Тя се интересува единствено от парите. Господството на олигархията няма нищо общо със справедливостта.

 • 7
  selfmade avatar :-|
  selfmade

  Глас народен - глас божий. Явно така е решил Господ за Гърция.

 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Заглавието и подзаглавието са манипулативни и нямат нищо общо с логиката на процесите.
  И Гърция, и ЕС нямат никакво намерение страната да напуска както съюза, така и зоната. За Гърция това не е решение, а за Тройката е прекалено опасно. Едно, защото кредитите стават проблемни и реално неиздължими, и второ - защото излизането на една държава е опасен прецедент, който може да се повтори.

  Сключването на нов помощен пакет неминуемо предстои.
  От 5 г кредиторите с нови дългове към Гърция рефинансират единствено лихвените си плащания. Правителствата режат драстично: съкращенията в обществения сектор са 1/4, заплатите и пенсиите са свити с 40%, в резултат на което бюджетният дефицит за 2014 е 0%, но БВП се срина с 25%, а безработицата скочи 2 пъти. Гърция се самоиздържа, но не може да плаща лихвите по кредитите. Затова лихварите отпускат нови кредити - точно толкова, колкото са предстоящите плащания.

  Г-жо Гюрова, не вярвам да не познавате документите и цифрите. Те са както на гръцкото правителство, така и на МВФ и ЕС.
  Допускам, че заглавието е на редакцията и то е в унисон с политиката на Икономедия да се внушават емоции и настроения, които намират излив и в горните коментари.
  Не ви прави чест.

  Капитал беше сериозно издание и се облягаше на анализи, а не на чувства. Явно е било...

 • 9
  greek4you avatar :-|
  greek4you

  Много завист за Гърция... Ама винаги такива бяхте .... и от ум ... невероятни също...каквото ви показват на медиа ги гълтате и готово .... не ме интересува мнението ви ... ама винаги да лижете мощният ...800год робили във Византиум 500год робили от турците ....двайсет години с фасистите 55 год съозници ... и от 97 пак по немски навици ....елате сега ... Оставете Гърция да бъде пионер за още един път...и вие както винаги знаете по наклон пред мощните .... Ние сме свикнали да казваме ΟΧΙ и за това съществуваме 3000год от Леонидас до Колокотронис и от Метаксас (1940) до Ципрас 2015.... Добър Ден на Всички ...

 • 10
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Не виждам никакви основания за отказ на Гърция и нейното не "излизане", а изпадане от еврозоната след тоази референдум. Ако Гърция "извоюва"по този по същество инфантилен начин някакви допълнителни облекчения, опростяване на дълга и т.н., какво ще попречи на коя да е друга страна, да поиска същото, по съшия начин и въобще борбата за налагане на дисциплината от страните които ползватодължат та прази валута, да продължат да следват тази политика или иначе казано, по същество край на еврото.
  За мен това е глупаво, недопустимо и най-вероятно сама или с чужда помощ, излизането на страната от валутния съюз е вече решено с референдума.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал