"Nein, danke" на търговския договор със САЩ

Малки германски производители смятат ТПТИ за заплаха

Германските медии се фокусират основно върху протестите на антиглобалисти и профсъюзи срещу ТПТИ, докато истинската съпротива идва от малкия и средния бизнес
Германските медии се фокусират основно върху протестите на антиглобалисти и профсъюзи срещу ТПТИ, докато истинската съпротива идва от малкия и средния бизнес    ©  WOLFGANG RATTAY
Германските медии се фокусират основно върху протестите на антиглобалисти и профсъюзи срещу ТПТИ, докато истинската съпротива идва от малкия и средния бизнес
Германските медии се фокусират основно върху протестите на антиглобалисти и профсъюзи срещу ТПТИ, докато истинската съпротива идва от малкия и средния бизнес    ©  WOLFGANG RATTAY

Мартина Рьомелт-Фела, която притежава семейна фабрика за производство на турбини в Бавария, би трябвало да е сред най-разпалените поддръжници на търговския договор между САЩ и ЕС, който ще улесни движението на стоки и услуги от двете страни на Атлантика, разказва Reuters.

Тя обаче се страхува, че Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), което сега се кове в Брюксел и Вашингтон, ще даде твърде много сила за мултинационалните компании за сметка на малки фирми като нейната. "Предложенията се обсъждат при закрити врати с помощта на 50-60 големи корпорации", казва Рьомелт-Фела. Нейната фирма е една от хилядите малки и средни предприятия в Германия, които представляват 89% от германския износ и са гръбнакът на икономиката.

Ползи за големите

"ТПТИ може да донесе огромни ползи за мултинационалните компании, но не мисля, че ще има големи предимства за малкия и средния бизнес", добавя тя. Думите й отразяват корените на скептицизма към ТПТИ в Германия, където медиите се фокусират основно върху протести на профсъюзи и антиглобалисти срещу споразумението. Тези думи очертават също предизвикателствата пред канцлера Ангела Меркел, която се опитва да изглади подозренията на обществото спрямо договора.

Поддръжниците на договора казват, че той ще създаде единен пазар от 800 млн. души, ще даде тласък на производството и ще балансира нарастващата икономическа мощ на Китай. Въпреки това Германия не е единодушна. Това е разбираемо, защото тя е сред малкото водещи държави в света, които в последните 15 години са увеличили своя пазарен дял. "Аз съм в този бизнес от 30 години и германците никога не са били проблем", казва Паскал Лами, бивш директор на Световната търговска асоциация. "Германците тласкаха французите в правилната посока. Сега трябва да отида и да кажа на французите да помагат на германците."

Притеснение как ще се разрешават споровете

Рьомелт-Фела, чиято компания прави турбини за водноелектрически централи, не е сама в притесненията си. Проучване на Commerzbank отпреди година сочи, че едва 15% от малкия и средния бизнес в Германия одобряват ТПТИ. Проучване на асоциацията на малките и средните предприятия BVMW Mittelstand сочи, че над 80% от членовете й са на мнение, че Берлин не прави достатъчно, за да защити интересите им в преговорите.

Основното притеснение е как ще се разрешават евентуални спорове. Те се страхуват, че американските мултинационални компании ще използват клаузата за уреждане на спорове между инвеститор и държава, за да заобиколят националните съдилища и да изнудват правителствата в своя полза.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие оценява, че средните правни и арбитражни разходи по подобни дела ще са около 7.1 млн. евро. Това е непосилна сума за повечето малки и средни предприятия.

Те не са против свободната търговия и много от тях подкрепят целта на ТПТИ да премахне тарифите и да създаде общи технически стандарти, защото това ще премахне необходимостта от отделна развойна дейност и сертифициране за двата континента.

Тази либерализация обаче ще помогне и на американски фирми, които искат да продават в Европа, да се възползват от по-ниските прагове за влизане. Това притеснява някои малки и средни предприятия. Хайнрих Людеке, директор на PacTech, която произвежда опаковки, смята, че американските фирми ще се окажат в благоприятна позиция заради по-лесния достъп до ресурси и по-малките разходи за енергия.

"Това, че вече няма да има тарифи, не означава, че ще ядем повече пилета или ще строим повече машини. Обемът на потребление ще остане същият", казва той.