Гърция се върна за преговори, но с празни ръце

Очакваният от еврозоната план за реформи ще бъде предложен в сряда

Новият гръцки финансов министър Евклидис Цакалотос трябваше да представи пред колегите си в Брюксел новия план на Гърция за реформи, но вместо това е представил идеите си устно.
Новият гръцки финансов министър Евклидис Цакалотос трябваше да представи пред колегите си в Брюксел новия план на Гърция за реформи, но вместо това е представил идеите си устно.
Новият гръцки финансов министър Евклидис Цакалотос трябваше да представи пред колегите си в Брюксел новия план на Гърция за реформи, но вместо това е представил идеите си устно.    ©  YVES HERMAN
Новият гръцки финансов министър Евклидис Цакалотос трябваше да представи пред колегите си в Брюксел новия план на Гърция за реформи, но вместо това е представил идеите си устно.    ©  YVES HERMAN

Броени дни след референдума Гърция и еврозоната възобновиха преговорите, но Атина не направи чаканото от партньорите й ново предложение за реформи срещу пари. Офертата се очакваше първо от Еврогрупата, или 19-те финансови министри на страните от еврозоната. Въпреки че председателят на еврогрупата Йерун Дейселблум и негови колеги заявиха, че без ново предложение е невъзможно да се подновят преговорите, новият им гръцки колега Евклидис Цакалотос донесе старата оферта на Гърция, която така и не беше разгледана преди седмица.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
13 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 27
  • + 3

  "... както и да не вдига данъка за ресторанти..."

  В редакционната статия (която би трябвало да изразява позицията на издателите по въпроса, а не просто да се скрива името на написалия текста), се пишат глупости.

  В Гърция данък за ресторанти няма.
  Има по-ниски ДДС-ставки върху лекарствата, храните и туризма. Искането на кредиторите е тя да се увеличи двойно, както и основната ставка да стане 26%.

  Какви реформи иска ЕС?
  В българския обществен говор понятието "реформа" по смисъл достигна универсалността на понятието "такова". Затова нека Капитал да оповести конкретно реформите, които се очакват от Гърция, защото:
  - Съкращенията на ангажираните в обществения сектор там са достигнали почти 25% ;
  - Доходите от заплати са паднали с 40%, а от пенсии - с 45%;
  - Безработицата при младежите е 50%;
  - БВП се е свил с 25% спрямо 2009 г.

  Не Ципрас докара проблемите на ЕС, а "геният" Жан-Клод Трише, дето им изтипоса риска на Голдмън Сакс.

  Нередност?
 • 2
  jazzi avatar :-|
  jazzi
  • - 1
  • + 17

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Реформи ще рече преструктуриране, оптимизиране, намаляване, съкращаване, закриване, приватизация, ликвидация...в централната и местната администрация, в държавния публичен и частен сектор, производители, доставчици, превозвачи, банки, телекоми, обществени услуги...изобщо НАВСЯКЪДЕ където анализите и практиката показват, че би могла да се обърне тенденцията кредитите да водят до повече дълг и в бъдеще да се стигне до стабилна перспектива за растеж, възстановяване на икономиката и в крайна сметка до управляем дълг. Загуба на работни места, закриване на производства, фалити, обедняване, емиграция, спад в качеството на услугите, здравеопазване, образование...за българите това не само звучи познато, а и сме го преживели. Няма как гръцкия народ да не понесе най-тежко последиците на подобен план и никой не твърди, че ще е лесно и просто, но поне опитът е доказал, че при спазване на разписаните правила и финансова дисциплина, за няколко години може да се постигане относителна стабилност и полагане на основа за по-добро планиране на бъдещи мерки. Стига само да се поеме по този път...в идните години може да се отпише още дълг, може да се подобрят условията на кредитите, да се договорят по добри условия, срокове, но при съседите ни явно е трудно да се тръгне доброволно в тази посока и те предпочитат да разиграват театър. Изборът е техен - ако не тръгнат доброволно и с помощта на европейските партньори, ще трябва да го сторят под натиск отвън, което
  сякаш е по-скоро невъзможно, а ако и тогава го увъртат все така - хаосът и разрухата са неизбежни...наистина нямат много голям избор пред себе си гърците, нито време и място за пазарлък.
  Не съм оптимист защото от всичко показано досега от гърците не ми е направило впечатление разумът да е водещото начало. На ръба на пропастта тръгнали да тръбят, че ако паднат те, повличат и останалите, но все си мислех, че не може да не си дават сметка, че в един момент просто ще ги отрежат от свръзката ако продължават така.

  Нередност?
 • 3
  timur_commandos avatar :-(
  Timur&commandos
  • - 3
  • + 23

  Вчера в друга статия бе написано - "местата на повечето българи в Гърция не са застрашени, понеже са непривлекателни за гърците".
  Опа! Значи безработицата сред гръцките младежи не се дължи на липса на работни места, а на нехаресването на определен тип работа и заплащането за нея. Само че това изобщо не е безработица - когато всички искат да си клатят краката на държавна служба за много пари. Това е разглезеност с европейски пари.
  Обаче нормално е много хора да съчувстват на гърците - все пак, там има стотици хиляди българи, които издържат семейства тук. А децата им, здрави и прави млади хора, седят пред клавиатурите и треперят да не се върне мама от гурбет, понеже тогава и на тях може да им се наложи да работят. Та оттам и яростната защита на Ципрас - да не изгонят слугините.

  Нередност?
 • 4
  peter1946 avatar :-|
  Peter Stoychev
  • + 5

  Ако джобовете ти са празни за каква гордост се хващат.Хайде на ляво и край на театрото!

  Нередност?
 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 3

  До #2 jazzi

  Благодаря за отговора. За пореден пьт се убеждавам, че в коментарите от форума има повече анализ и инфо, отколкото в текстовете отгоре.

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
 • 6
  m.c.marinoff avatar :-|
  m.c.marinoff
  • + 2

  До коментар [#1] от "D-r D":

  До коментар [#2] от "jazzi":

  До коментар [#3] от "Timur&commandos":

  Моето пък виждане е сглобка от вашите коментари по-горе, колкото и да е трудно да бъдат сглобявани. Факт е, че гърците са направили много от реформите (със съкращение на държавен персонал - 25%, намаление на заплати и пенсии). Факт е, че тези реформи не са довели до излекуването, което кредиторите предвидиха ако се направят тези реформи. Т.е., лекарството не работи. Но пък затова не съм чул кредиторите да са признали грешно лечение. От друга страна е факт, че има емигранти на позиции, които гърците не харесват. Там нещата седят и по-сложно според мен. Например не е престижно и в Бг да се работи на местоработи, където работят малцинства у нас - например в чистотата. Въпрос към Тимур, ама ако може с истински отговор - ако ти нямаш работа, би ли започнал в чистотата? за 400 лв.? Въпросър не е риторичен, ще се радвам да чуя отговор. За себе си бих казал - трудно. Защото има и понятия като "престиж". Аз вероятно бих бил поизоставен от сегашната си среда при подобна работа. Не е престижно за мен, не е престижно за хората около мен. Суета. Така е, ама и тя не е изтрита от земята. Аз не го разбирам понятиято "срамна работа няма".
  И в заключение - да, много българи (даже основно българи, а не гърци) ще пострадат, ако гърците започнат работа на местата на емигрантите. Тогава да го чуя Боце отличника как ще мънка, че има излишъци, перфектна финансова дисциплина и въпреки всичко безработицата му е от най-високите в Европа...

  Нередност?
 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 2
  • + 2

  До коментар [#6] от "m.c.marinoff":

  Радвам се, че опитвате да инициирате дискусия, където питомно да се срещнат мнения.

  Току-що изтече инфо, че видни икономисти, от които ми е познато само името на Джефри Сакс, са написали отворено писмо до Меркел, публикувано във водещи европейски издания, с които я призовават да смекчи курса спрямо Гърция, защото сегашния сравняват с пистолет, опрян до главата на жертвата.

  Без да съм икономист, на основанние на информацията и впечатленията, които имам, смятам, че гръцкия казус е практически нерешим без компромиси от двете страни. В момента тече играта кой ще мигне пръв.

  Населението в Гърция е масово олевяло и шанс там в обозримо бъдеще в управлението да се появи нова дясна партия е съмнително. Неа демократия, която се води такава, е адски компрометирана, защото Караманлис, Мицотакис и останалите от семейния кръг са толкова виновни за това дередже на страната си, колкото и семейната партия на Папандреовци - ПАСОК. Т.е. отвътре смяна на политиката няма как да стане. До неделя ЕС силно се надяваха да се случи това чудо и десните да обърнат тренда на преговорите, ама резултатите от референдума убиха тая надежда.

  Когато става въпрос за "огромното" количество заети в обществения сектор (макар че то бе хранилката на синекурите на горните две партии до 2009 г), не трябва да се пропуска от внимание факта, че в Гърция основни сфери са държавни, за разлика от другите страни от ЕС. Образованието, здравеопазването, транспорта е почти изцяло държавна или общинска собственост. В 100% това се отнася за пристанищата, газовата, електрическата, водната компании, железниците, отбраната и полицията, та и поповете са държавни служители...
  Гърците не желаят да продават стратегически обществени активи и аз не виждам липса на логика в това, като имам пред очите си какво става в БГ с ЕРП-тата и Лукойл, където правителството не може или не иска да монтира измервателни уреди на входа и изхода вече години.
  Въпреки тази специфика в сравнение с 2009 г от обществения сектор са съкратени към 250 хил души и работещите са сведени до около 650 хил.

  Що се отнася до младежката заетост. Знам го от собствен опит, защото сина ни учи в Атина 4 г. Натисках доктора да хване някаква работа с чисто педагогически ефект. Опитите му - в кафенета, таверни, ресторанти, в магазини от големи вериги и малки махленски удариха на камък, а освен английския говори и мн.добър гръцки. Като разберат, че си чужденец, хеле пък българин - охи. Накрая със зор го уредих за няколко месеца при приятел в една болница на рецепцията нощем.

  Олигарсите изнесоха парите си още след 2009 г. Клановете Караманлис и Папандреу имат още векове да ядат натрупаното по време на управлението си. Сега кредиторите предоставят сметката с многото нули на връстниците на сина ми...
  Те няма да платят.

  Нередност?
 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 2
  • + 2

  До коментар [#6] от "m.c.marinoff":

  Извинете - прекъсна.
  В Гърция, мисля, че го няма така ясно германския или английския синдром по отношение на "непрестижната" работа, която там оставят на турците или на пакистанците и поляците.

  Имам приятел, който отклежда промишлено домати край Лариса. Беше наел 2-3 семейство нашенски цигани. Сигурно им плаща по-малко, отколкото на гърци. Един ден, както си приказвахме, телефонът му звънна - станало било 5 ч и циганите спрели работа. Взе ме да му превеждам и отпрашихме с пикапа из нивите. Циганите бяха насадили (с машина) разсада по едната дължина на масива и не искаха да обърнат и да набоцкат и другата, защото работния им ден бил свършил. Янис ги убеждаваше, че няма как за полее след тях разсада, защото ще разкаля и незасятото място и на другия ден тракторът няма да може да влезе. Циганите вдигнаха рамене. Гръка бръкна в джоба, разплати се и ги изгони. След половин час дойдоха десетина гърци, седнаха на редосеялката и довършиха работата.

  Само пример. Видял съм го е очите си. Така че градските легенди за работливите българи да ги говорим на някой, дето не е виждал българин...
  Какво работят българите в Гърция? Масово са чистачки и гледат възрастни. Колко са инженерите, ай ти специалистите?

  Разприказвах се. Сори.

  Нередност?
 • 9
  m.c.marinoff avatar :-|
  m.c.marinoff
  • - 1
  • + 1

  [quote#7:"D-r D"]не трябва да се пропуска от внимание факта, че в Гърция основни сфери са държавни, за разлика от другите страни от ЕС. Образованието, здравеопазването, транспорта е почти изцяло държавна или общинска собственост. В 100% това се отнася за пристанищата, газовата, електрическата, водната компании, железниците, отбраната и полицията, та и поповете са държавни служители... [/quote]

  Ами то това може да е част от проблема. Или част от решението. Една от обичайните либерални мерки е приватизацията, тъй като се твърди, че държавата е лош собственик на активи. Та, при създалата се ситуация подозирам, че като нищо може да натискат гърците да продадат някои от активите, за да си платят част от борчовете. Проблемът обаче е, че в такава ситуация гърците няма да могат да вземат добра цена на тези активи. А кой бяга от ЕРП-та, телекоми и разни други инфраструктури на добра цена (или безценица)? Очаквано кредиторите може да се обзаведат (Е.ОН например) с подобни активи. Разбира се, след 2-3-5 години, когато пазара се нормализира (на което те ще кажат "направихме оздравителни реформи") могат да ги шитнат на 2-3 по-голяма цена. От което да направят прилична "гуша". :) Пример с Е.ОН - от Бг. Продадено на Енерго Про.
  Разбира се, тази теория допира и до конспиратвините малко, но не е много далече като логика и потенциално развитие на нещата.
  Снощи по Референдум на БНТ Светльо Терзиев каза също интересни неща - кредитите са дадени от частни банки. Защо Германия и Франция ги търси, след като става въпрос за частни финансови институции? Защото национализират кредитите и те стават вече кредит на Германия и Франция, а не на Шпар касе и Сосиете Женерал (примерно). На всичкото отгоре, солидаризират и по-късно влезлите страни-членки на ЕС като Словакия и балтийските, като Словакия трябва да гарантира 5 млрд. евро по гръцкия кредит. Значи Шпар касе дава, после (и) Словакия плаща. :) Зер гут. :) Солидарност му казваме. :)

  [quote#8:"D-r D"]В Гърция, мисля, че го няма така ясно германския или английския синдром по отношение на "непрестижната" работа, [/quote]

  Ами аз не съм прекалено вещ в действителността вътре, в Гърция. Нямам преки впечатления (освен ежегоднотното ходене на море, което дава някакви, но предимно косвени такива), боравя на база на някои схващания. Но пък нека тогава си зададем въпроса - а защо не уволняват българите, които се занимават с чистотата и гледането на възрастни, за да назначават гърци, ако го нямат притеснението на непрестижната работа? Това е въпрос, който ме учудва наистина и би ми било интересно какво мислите по въпроса. Защото не е ли това нормалната логика да спасяваш своите и да разритваш чуждите? Т.е. ефекта не би ли следвало да се усети наистина по отлив на нашите, работещи там, наместо техните без работа?

  А за квалифицирани наши специалисти - то е ясно, че няма кой да ги набира там - всеки гледа да тика неговите кадри и смятам е напълно нормално. Чужди кадри биха тикали, ако нямат собствени или има дефицит на такива (както с лекари и мед. сестри в Западна европа). За българина и трудолюбието му - друга тема, не е за отваряне изобщо. Пък и то такова няма, тъй че какво да се говори по въпроса. :)

  Нередност?
 • 10
  m.c.marinoff avatar :-|
  m.c.marinoff
  • - 2
  • + 1

  [quote#7:"D-r D"]Току-що изтече инфо, че видни икономисти, от които ми е познато само името на Джефри Сакс, са написали отворено писмо до Меркел, публикувано във водещи европейски издания, с които я призовават да смекчи курса спрямо Гърция, защото сегашния сравняват с пистолет, опрян до главата на жертвата. [/quote]

  И още - когато Варуфакис каза, че внушаването на страх на гърците от страна на всичките кредитори е тероризъм, стана персона нон-грата на секундата. А в това писмо се споменава: "В момента от гръцкото правителство се иска да си опре пистолет в главата и да дръпне спусъка".
  Дали се различават много изказванията? :)

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал