ИДИЛ-ичен рожден ден
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ИДИЛ-ичен рожден ден

Иракски войници пазят муниции, завзети от ИДИЛ след изтласкването на групировката от Тикрит

ИДИЛ-ичен рожден ден

Една година след като обяви създаването на халифат в Близкия изток, групировката е тук, за да остане

Марина Станева
9390 прочитания

Иракски войници пазят муниции, завзети от ИДИЛ след изтласкването на групировката от Тикрит

© reuters


Кога едно джихадистко движение става държава? Въпросът е сложен и различните експерти имат различни отговори. Да се твърди категорично, че "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) е наистина държава, е пресилено. Но едно е сигурно - ИДИЛ не е "Ал Каида". Въпреки че и двете групировки са флагмани на глобалния джихад, "Ал Каида" сее хаос чрез отделни удари. Докато ИДИЛ разпределя жито, събира данъци и сече монети – или с други думи, опитва да управлява завзетата територия в Ирак и Сирия, на която живеят около 10 млн. души.

Откакто преди една година провъзгласи създаването на халифат в Близкия изток, тя прилага на практика визията си – да контролира все повече земя, която да прочисти от неверниците. Отначало бе една от многото групи под шапката на "Ал Каида", а днес е страшилище за Запада и привлича хиляди чуждестранни бойци чрез ефективната си пропагандна машина, включваща социалните мрежи и професионално заснети видеоклипове на извършените зверства. Посланието е ясно - ИДИЛ е тук, за да остане.

Стратегия, която се проваля

Във вторник американският президент Барак Обама призна, че кампанията срещу ИДИЛ няма да донесе бърз успех. И преповтори тезата си, че тежестта за боевете се пада основно на местните сили за сигурност, които се намират на терен. "Водената от нас международна коалиция извърши около 5000 въздушни удара над групировката. Извадихме от строя хиляди бойни постове, танкове, превозни средства, фабрики за бомби и тренировъчни лагери", посочи Обама. Той допълни, че кампанията срещу ИДИЛ в Сирия ще стане по-интензивна. "Нашите удари ще продължат да вземат на прицел петролни и газови съоръжения, които финансират голяма част от операциите на ИДИЛ", коментира американският президент. Същевременно миналата седмица стана ясно, че Великобритания може да започне въздушни удари срещу ИДИЛ в Сирия до месеци, след като лейбъристите намекнаха, че може да подкрепят по този въпрос консерваторите в парламента. Това става на фона на скорошната терористична атака в Тунис, за която отговорност пое ИДИЛ и при която тридесет от жертвите са британски граждани. Лондон обаче се притеснява, че ударите по групировката в Сирия може индиректно да помогнат на режима на президента Башар ал Асад.

САЩ харчат над 9 млн. долара на ден във войната срещу ИДИЛ. До момента стратегията им се гради върху три елемента - обучение на иракската армия, извършване на въздушни удари без изпращане на американски наземни войски и натиск над Багдад да се помири със сунитите в Ирак, които, маргинализирани от шиитското управление, подхранват групировката. Но засега американските усилия не успяват да спрат марша на джихадистите. Въпреки заявките на Обама миналото лято да ги "деградира и унищожи" напредъкът е малък. "ИДИЛ понесоха някои териториални загуби, особено в Ирак. Но в същото време напреднаха другаде и успяха да запазят влиянието и контрола си над районите, които държат. Като абсолютна територия претърпяха спънки, но това не бе значително и не ги отслаби. Въпреки интензивните въздушни удари и опитите в Ирак да бъдат изтласкани на терен те отстояват своето. И е ясно, че пътят до всеки ефективен опит групировката да бъде победена ще е дълъг", казва пред "Капитал" анализаторът от Европейския съвет по външна политика (ECFR) Джулиън Барнс-Дейси.

Една година по-късно ИДИЛ празнуват вместо с торта с нова територия. Завземането на иракския град Рамади от групировката в средата на май повдигна болезнени въпроси за ефективността на американската антитерористична стратегия и особено за неспособността на иракската армия да се противопостави на джихадистите, което само показва зависимостта й от подкрепяните от Иран шиитски милиции. В момента те са най-мощната военна сила в Ирак в борбата с ИДИЛ, но това рискува увеличаване на сектантското насилие. Затова, за да не се разгори допълнително разделението сунити - шиити, някои висши американски представители смятат, че трябва да се ускори въоръжаването на сунитските племена и интегрирането им в редиците на доминираните от шиити иракски сили за сигурност. Причината е, че в момента ИДИЛ експлоатира усещането на много сунити, че подкрепяните от Иран шиитски милиции водят кампания срещу тях. Иракското правителство обаче се страхува, че ако даде на оръжие на сунитските племена, то може да се озове при джихадистите. Междувременно подкрепяните от Иран шиитски милиции се опитват да отвоюват обратно Рамади, който се намира само на 110 км от столицата Багдад. САЩ пък обявиха, че изпращат допълнителни 450 войници, които да съветват иракчаните как да поемат отново контрола над града.

Фокусирани върху битката в Ирак, международните сили засега оставят Сирия на по-заден план. Но двата конфликта са неразделно свързани и решението на единия минава през решението на другия, тъй като, ако ИДИЛ бъдат победени в Ирак, те ще намерят пристан в съседната държава. Проблемът е, че в Сирия Обама няма съюзник, с когото да работи – от едната страна са ИДИЛ, от другата е президентът Башар ал Асад. "Белият дом имаше партньор в лицето на кюрдите, но стратегията да бъдат използвани срещу ИДИЛ се изчерпва, тъй като те вече завзеха по-голямата част от територията, на която има кюрди, и не искат да завземат арабска територия. И американците не бива да ги насърчават да го правят. Някои в САЩ казват, че "Джабхат ан Нусра" може да се дистанцира от лидера на "Ал Каида" Айман аз Зауахири и да не напада американски цели, така че Вашингтон да може да си партнира с тях. Но смятам, че всеки, който предлага това, е откровено глупав", казва пред "Капитал" проф. Джошуа Ландис от Университета в Оклахома. Така Обама реално няма на кого да разчита в Сирия. "Това означава, че САЩ ще продължават да следват следната стратегия – да убиват лидерите на ИДИЛ, да деградират мунициите им и да ги направят колкото се може по-слаби, така че да не могат да бъдат в офанзива и да превземат Дамаск. Като същевременно американците ще целят да унищожат и "Джабхат ан Нусра", и Асад", твърди Ландис.

Държава на терора

Преди една година лидерът на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади призова мюсюлманите от цял свят да дойдат да живеят на контролираната от групировката територия с думите: "Дръжте главите си високо вдигнати, тъй като от днес имате халифат, който ще възстанови вашите достойнство, сила, права и водачество. Мюсюлманите ще живеят навсякъде като господари." Той се погрижи "държавните" функции на ИДИЛ като здравеопазване, образование и поддръжка на инфраструктурата да бъдат широко пропагандирани, макар и често да са привидни. В сирийски град Рака, който на практика представлява столицата на ИДИЛ в страната, групировката е сформирала комитети, които отговарят за целия процес от прибирането на реколтата до разпределянето на брашното. "С времето ИДИЛ установиха ясни структури на управление. Някои от тях са ефективни, други – не толкова. Но е очевидно, че колкото по-дълго поддържат контрола си над територията, толкова повече ще успяват да институционализират управлението си. А в момента изглежда, че няма изгледи за наземни сили, които да ги изтласкат", твърди Барнс-Дейси.

И докато местните хора все по-често се оплакват от лошите условия на живот и суровите наказания в контролираната от джихадистите територия, някои данни показват, че около 20 000 чужди бойци от над 100 страни са се присъединили към ИДИЛ, като една четвърт идват от западни държави, а мнозинството – от съседни страни като Тунис, Йордания, Мароко и Саудитска Арабия. Същевременно групировката разширява присъствието си във все повече държави, като през последните две седмици направи това още по-видимо. Тя пое отговорността за атентата срещу туристи в Тунис и за атаката срещу шиитска джамия в Кувейт на 26 юни. Същия ден Франция заяви, че ИДИЛ може да е свързана с обезглавяване в Гренобъл. Малко след това групировката извърши нападение срещу джамия в столицата на Йемен. Има спекулации, че тя може да стои зад бомбената атака в Кайро, при която загина главният прокурор на Египет Хишам Баракат. На 1 юли свързана с ИДИЛ египетска групировка уби десетки войници на Синайския полуостров.

Еволюирай и владей

ИДИЛ са смятани за най-богатата джихадистка формация в света. Първоначално тя зависи от богати частни донори и ислямски фондации в Близкия изток. Но в момента, въпреки че тяхното финансиране все още се използва, групировката разчита основно на себе си. Тя получава доход от продажбата на петрол от завзетите находища, от рекет, грабежи, банкови обири и отвличания на хора. Освен това според ЮНЕСКО джихадистите не само унищожават исторически артефакти, но и ги продават контрабандно, което им носи милиони. Не всичко обаче е толкова безоблачно. В анализ за Reuters Ора Зекели от американския Clark University твърди, че на ИДИЛ може да й се наложи да промени източника си на средства, тъй като достъпните ресурси – петрол, пари от местни банки и заложници, вече се изчерпват. Затова групировката постепенно отново се насочва към даренията. За да постигне успех обаче, тя би трябвало да се хареса повече както на местното население, като смекчи авторитаризма, така и на потенциалните си регионални съюзници. А това ще означава да стане напълно различна формация от тази, която е в момента - да ограничи амбициите си за експанзия, да тушира крайната риторика и да изглежда по-малка заплаха за държавите в региона.

За една година, откакто обяви своето съществуване, ИДИЛ се доказа като трудна за побеждаване. И според Барнс-Дейси успешната стратегия срещу нея се състои от два ключови елемента. "Първият е изграждане на алтернативен представителен глас на сунитите в региона. Вторият е свързан с наземните сили, които да успеят да поведат борбата срещу групировката, защото само въздушните удари няма да бъдат достатъчни. И двата елемента трябва да дойдат от самите Ирак и Сирия, от региона. Това не е битка, която Западът може да поведе, и колкото по-дълбоко той се намесва военно, толкова по-контрапродуктивна ще бъде тази стратегия", смята анализаторът от ECFR. По думите му в момента наблюдаваме провала на военните планове заради прекаленото разчитане на американската въздушна мощ. "За решаването на кризата ще са необходими иракски и сирийски наземни сили, както и другите арабски сили. Западните войски само ще предизвикат онази поляризация, която ИДИЛ се опитва да провокира", казва Барнс-Дейси. А групировката е доказала, че се храни най-вече от разделението.

Автор: Капитал

Кога едно джихадистко движение става държава? Въпросът е сложен и различните експерти имат различни отговори. Да се твърди категорично, че "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) е наистина държава, е пресилено. Но едно е сигурно - ИДИЛ не е "Ал Каида". Въпреки че и двете групировки са флагмани на глобалния джихад, "Ал Каида" сее хаос чрез отделни удари. Докато ИДИЛ разпределя жито, събира данъци и сече монети – или с други думи, опитва да управлява завзетата територия в Ирак и Сирия, на която живеят около 10 млн. души.

Откакто преди една година провъзгласи създаването на халифат в Близкия изток, тя прилага на практика визията си – да контролира все повече земя, която да прочисти от неверниците. Отначало бе една от многото групи под шапката на "Ал Каида", а днес е страшилище за Запада и привлича хиляди чуждестранни бойци чрез ефективната си пропагандна машина, включваща социалните мрежи и професионално заснети видеоклипове на извършените зверства. Посланието е ясно - ИДИЛ е тук, за да остане.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  vadrigar avatar :-P
  vadrigar

  "групировката е тук, за да остане"

  Маринче, чия статия преписа? Помъчи се малко повече с превода, че да не е толкова очевадно. Ако пък си го писала ти, още по-голям срам за "журналистиката". Никакво уважение към езика... тцък тцък

 • 2
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Не е проблем толкова езика колкото остарялата информация. От повече от година базите за подготовка на сирийски бойци срещи ИДИЛ, поддържани от Пентагона, искат кандидатите да подписват декларация че няма да използват оръжие срещу Асад. Оттам ниският брой, малко на 50 завършили курсисти. Преговорите с Иран също имат за допълнителна цел атаката от Север (от Хезбула, Иранската гвардия и други шийтски групи) са общо взето сунитската ИДИЛ. Просто Обама не иска да заангажира пехотни части в тези непопулярни войни в Близкия Изток.

 • 3
  rosko11 avatar :-|
  Rossen Roussanov

  Проектът за Ислямски халифат (държава) е създаден от тези, които в миналото създадоха империята на Бонапарт, извършиха болшевишкия преврат в Русия през 1917 г. в Русия и доведоха Хитлер на власт през 1933 г. в Германия. Идеята е 1. да бъдат взети като средство някакъв проблем (дразнещ създателя на съответните проекти) или характерна черта в религията или общността на съответния явно непокорен народ (население), който е нарочен за унищожение и/или покоряване, 2. да бъде създаден СОБСТВЕН послушен псевдоносител на съответната идея, която се "присажда" в религиозния и обществения живот на населението -жертва 3. Проблемът или характерната черта в религията или общността на непокорните се раздуват и деформират до сатанизъм и вече съвсем справедливо са демонизирни пред света, защото нямат нищо общо с първоначалното си състояние 4. Наливат се огромни финансови, материални и човешки ресурси в сатанизирания проект, който върши мръсната работа на създателя на проекта, като унищожава варварски и до корен първоначалните носители на непокорството.5.Накрая, създателят унищожава творението си, като се явява спасител на цялото прогресивно човечество...ОТНОСНО ИДИЛ - Защо целият Близък Изток гори, но главорезите от новия халифат мълчат като неми и заобикалят Израел? Кой изкупува нефта от Ирак и Сирия и уж разрушените от фундаменталистите артефакти от древното историческо минало? ИДИЛ тепърва ще крепне, докато не бъде създаден халифат (нещо като мюсюлмански Райх или СССР) на сунитите включващ териториите подконтролни на Дамаск и Багдат, а вероятно и в Африка и даже Европа (Турция, Албания, Босна). А след това този сунитски халифат на ИДИЛ преди да бъде унищожен от създателя си ще трябва да свърши това, за което е създаден - да нападне шиитски Иран...и да го обезкърви и омаломощи...

 • 4
  plaats avatar :-?
  Луд Общественик

  На картата не се вижда България? Знае ли се има ли и колко бойци са от България?

 • 5
  plaats avatar :-P
  Луд Общественик

  До коментар [#3] от "rosko11":

  Рептилите брат, не забравяй рептилите....

 • 6
  vegano avatar :-|
  Vegano

  До коментар [#4] от "Луд Общественик":

  приятел, доста добре се вижда България на картата, ама ти явно не знаеш как изглежда и къде е.

 • 7
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  Пак ни пързалят.
  Иран отдавна говори ,че американски самолети често кацат на летища държани от идел . Дали курабийки им носят ?
  Най-близките приятели на САЩ - Сауди Арабия и Катар щедро поддържат Идил.
  И какво искат от Сирия ? И Асад да го няма , и Идил ...

  и опозицията ?

 • 8
  led_zep.23 avatar :-|
  Lady Zeppelin

  "Тя получава доход от продажбата на петрол от завзетите находища, от рекет, грабежи, банкови обири и отвличания на хора.  Продажба на антики" Търговия с памук, също.
  Ирак продължава да плаща заплатите на държавните чиновници, останали на територията на ИД.
  Петролът и памукът минават през Турция и заминават по законни пътища за ... ЕС.
  Най - добри резултати в борбата с ИД ще бъдат постигнати с ограничаване и спиране на приходите им.

 • 9
  rosko11 avatar :-?
  Rossen Roussanov

  До коментар [#5] от "Луд Общественик":

  Не съм те забравил - виж точка 3 от поста ми - тя се изпълнява от рептили-апологети на ИДИЛ като тебе.

 • 10
  sara_4ifutkata avatar :-|
  sara_4ifutkata

  Допреди няколко месеца, ситуацията изглеждаше наистина апокалиптична. Но, сега за пръв път от доста месеци изглежда сякаш ИДИЛ наистина вече залязва:

  1) Фалуджа е обсаден от всички страни и вече текат боеве за превземането му.

  2) Сирийската армия настъпва към загубения преди месец Палмира.

  3) Офанзивата на ИДИЛ към Хасака се провали.

  4) ИДИЛ не може да се похвали с нито един успех, колкото и дребен, от два месеца насам.

  и т.н.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK