Мъртвородена ли е сделката с Гърция

Парламентът в Атина подкрепи условията на кредиторите, но МВФ и Citi смятат споразумението за нереалистично в дългосрочен план

Гръцкият премиер Алексис Ципрас и финансовият министър Евклидис Цакалотос слушат дебата в гръцкия парламент, продължил до ранните часове на четвъртък.
Гръцкият премиер Алексис Ципрас и финансовият министър Евклидис Цакалотос слушат дебата в гръцкия парламент, продължил до ранните часове на четвъртък.    ©  Alkis Konstantinidis
Гръцкият премиер Алексис Ципрас и финансовият министър Евклидис Цакалотос слушат дебата в гръцкия парламент, продължил до ранните часове на четвъртък.
Гръцкият премиер Алексис Ципрас и финансовият министър Евклидис Цакалотос слушат дебата в гръцкия парламент, продължил до ранните часове на четвъртък.    ©  Alkis Konstantinidis

С викове, спорове и ръкопляскания, гръцкият парламент одобри късно в сряда споразумението с кредиторите за трети кредитен меморандум. Управляващата СИРИЗА се разцепи, но Алексис Ципрас успя да прокара сделката.

Част от депутатите от Сириза обявиха новото споразумение за "Версайски договор" и "надгробен камък на демокрацията". Процедурата изискваше нейният парламент да одобри в сряда преди полунощ параметрите на меморандума. Воденият от военния министър Панос Каменос коалиционен партньор "Независими гърци" гласува против предложението на премиера Алексис Ципрас. Същото направиха и 32 депутати от СИРИЗА, предимно последователи на радикалната "Лява платформа", водена от енергийния министър Панайотис Лафазанис. Против гласува и бившият финансов министър Янис Варуфакис, както и председателката на парламента Зои Констандопулу.

Въпреки това сделката беше подкрепена с 229 гласа "за" срещу 64 "против" в 300-местния парламент. Парадоксално, заедно гласуваха депутатите на гръцката комунистическа партия и на неофашисткото движение "Златна зора". По време на дебатите в парламента, продължили до ранните часове на четвъртък, отвън течаха демонстрации, прераснали в сблъсъци с полицията.

Ще има ли обаче полза от гласуваната сделка?

Първо Международният валутен фонд (МВФ), а после и американската банка Citi недвусмислено обявиха бъдещото споразумение за мъртвородено, а бъдещето на Гърция в еврозоната – за кратко.

Базираният във Вашингтон МВФ разпространи във вторник, ден преди критичния вот в Атина, свой поверителен доклад, предназначен за лидерите на 28-те еврочленки. Текстът сочи, че след готвения кредит за 82-86 млрд. евро, гръцкият дълг ще бъде неустойчив и следователно фондът няма да може да участва в поредното спасяване на Атина. Според краткият, но доста ясен анализ, за да се избегне крах, европейските партньори трябва да склонят на значително орязване на гръцки дълг, или да разсрочат с десетилетия плащанията на Атина към тях, като финансират страната при по-ниски от сегашните лихви.

МВФ посочва ясно къде стои вината - до нуждата от ново орязване на дълг се е стигнало изключително заради самата Гърция и главно последното правителство, дошло на власт през януари. "Ако преди около година програмните политики бяха приложени, както бяха договорени, нямаше да има нужда от допълнително орязване на дълг, за да се постигнат поставените в рамковия договор от 2012 г. цели на дълговите нива (или дълг 124% от БВП през 2020 и под прага на устойчивостта от 110% през 2022 г.)."

"Но значителните пропуски в прилагането на програмата през последната година доведе до значително увеличение в нуждата от финансиране", посочва още МВФ.

Фондът посочва още, че занапред е единствено в ръцете на Гърция и европейските й партньори да решат дали страната ще може да обслужва дълга си или не.

Citi залага на Grexit

МВФ, който обединява освен ЕС, САЩ и големите развиващи се икономики, не е единствената не-европейска институция, която се съмнява в жизнеспособността на споразумението. В доклад до клиентите си голямата американската банка Citi посочва, че работи с базовото предположение, че Гърция ще излезе от еврозоната. Анализаторите на банката очакват това да се случи най-рано до година, а най-късно – до три години.

"Дори и с ново споразумение да бъдат избегнати краткосрочните рискове за Grexit, това не е нищо повече от подритване на 5-годишно консервна кутия надолу по склона", казва в своя бележка по доклада Уилям Бюйтер, главен анализатор по глобални теми в Citigroup и съавтор на доклада. "Без фундаментални политически и икономически промени, не е вероятно Гърция да бъде в състояние или да има желание да изпълни условията на каквато и да е дву- или тригодишна програма, която договори."

Като също подчертава главната вина и отговорност на Гърция, Citi казва, че има два начина да се предотврати Grexit. "Единият е съживяване на ръста в Гърция чрез комбинация от орязване на дълг, ново финансиране и смяна на политическия режим в Гърция. Това може да доведе бюджетна дисциплина и фундаментални реформи на неработещите политически и икономически институции и изкривени пазари. Другият сценарий е една нереформирана Гърция да се превърне на практика трайно в стационарен пациент на еврозоната и на ЕС, с ограничена непрекъсната външна подкрепа, при което продължаващият икономически спад и политическа нестабилност да се избягват посредством мащабна емиграция на млади хора с образование и квалификации."

Шойбле продължава да е за Grexit

Идеята за Grexit вече не е чужда и на европейски държавници, като един от най-гласовите й поддръжници е германският финансов министър Волфганг Шойбле. Пред радио Deutschlandfunk той заяви, че едно временно излизане от еврозоната вероятно ще е най-добрият сценарий за Гърция.

"Много експерти имат съмнения относно това дали без едно същинскo "подстригване" гръцките проблеми могат да бъдат решени", каза той. Такова орязване на дълга обаче не е съвместимо с членството в паричния съюз, потвърди за пореден път Шойбле. Той отбеляза, че само за няколко седмици нуждите от финансирае на Гърция са нараснали значително - от 10 млрд. до над 80 млрд. евро. "Никой не знае как ще се справим без "подстрижка". Това е положението", заяви Шойбле.

ЕЦБ увеличи с 900 млн. евро спешната помощ за гръцките банки

Европейската централна банка (ЕЦБ) е увеличила размера на спешното кредитиране за гръцките банки. Това съобщи управителят на ЕЦБ Марио Драги след заседанието днес във Франкфурт. Таванът по програмата за спешна ликвидна помощ ELA за гръцките банки е повишен с 900 млн. евро за една седмица. Така ЕЦБ одобри молбата на Гръцката централна банка, заяви Драги. Досега горната граница за финансиране беше 89 млрд. евро. Заради голямото теглене на депозити и кризата в страната преди повече от две седмици Атина въведе банкова ваканция и капиталов контрол. Банките бяха затворени на 29 юни, за да се предотврати банков срив. В момента има наложено ограничение за теглене от банкомат до 60 евро на ден, а преводите от чужбина трябва да се одобряват предварително. Въпреки това ликвидните средства на банките в Гърция продължават да намаляват.

Еврогрупата одобри принципно третия спасителен пакет

Финансовите министри от еврозоната дадоха в четвъртък принципно съгласие за новата помощна програма за Гърция със срок на действие от три години. За да може да започнат преговорите за нея, националните парламенти в редица държави - членки на еврозоната, трябва да дадат своето съгласие, заявява групата. Еврогрупата приветства приемането от гръцкия парламент на всички ангажименти, посочени в споразумението от 12 юли. След завършването на съответните национални процедури и официалното решение от ESM, което се очаква до края на тази седмица, институциите ще бъдат натоварени със задачата да създадат бързо Меморандум за разбирателство с подробно описание на условията, свързани с предоставянето на финансовата помощ.

По-рано през деня положителна оценка даде и Европейската комисия (ЕК). Правителството прие първия пакет с четири мерки навреме и "по един като цяло задоволителен начин", заяви говорителката на ЕК по икономическите въпроси Аника Брейдхарт.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


23 коментара
 • 1
  fras avatar :-?
  fras

  Според мен е ясно, че Гърция не може да върне този огромен дълг.
  Т.е. орязване ще има.
  Проблемът е, че гърците не искат да постигнат даже първичен бюджетен баланс, т.е. да харчат толкова(без лихви по дълга), колкото произвеждат.
  Т.е. те хем не могат(а и не искат) да си плащат дълговете, хем искат нови.
  И не разбират защо Европа не е съгласна с това.
  За тях европейската солидарността е нещо такова - немеца да произвежда конкурентна продукция, да печели, да плаща данъци. И да дава част от заработеното на гърка. И тъй като го прави добре, да работи до 67 г.
  В същото време този грък да е на държавна работа или кафеджия. И да се пенсионира на 55.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  "Ако преди около година програмните политики бяха приложени, както бяха договорени, нямаше да има нужда от допълнително орязване на дълг..."

  Помнещите знаят, че преди година управляваше "проевропейската" Неа демократия с премиер Самарас, един от роднините в клана Караманлис, който носи половината от вината за затъването на Гърция. Другата половина е на левия фамилен клан Папандреу.

  Галениците на Запада не предприеха нищо съществено, но и никой не ги натискаше, а Ципрас, който е на власт от 5 (пет) месеца стана виновен за всичко от падането на хунтата през 1974 г. насам.!
  Егати логиката! Нещо като приказката за вълка и агнето, дето пиело вода по-надолу по течението на реката, но било обвинено, че му мъти водата и обречено на изяждане.

  Гърция е "сготвена" назидателно от властващата евродесница, защото е единствена в ЕЗ с ляво провителство. Всяка отстъпка пред Гърция би дала тласък не толкова на опитомената евролевица, а на антисистемните леви народни движения, които ще катурнат на задаващите се избори самодоволните десни партии в Испания, Португалия...

  Рано е да се палят свещи за Гърция.

  Носещите историческите комплекси от вината за двете световни войни, десетките милиони човешки жертви, колосалните разрушения и човеконенавистничество, днешните германски политици отново втвърдяват тона, както през 1913 и 1933 г.
  Задава се нов, четвърти "хидолетен райх" на торището на ЕС, май... Хайл Мерк..

  Както казва Чърчил: "През 30 г. Германия трябва да се бомбардира. Винаги има защо..."


 • 3
  wood123 avatar :-|
  Арон

  Ангела Меркел към гръцкия премиер:
  - Как става така, че изкарвате под 4 000 евро, а харчите над 10 000?
  - Нали ви казах, едвам свързваме двата края.

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#1] от "fras":

  [quote#1:"fras"]не искат да постигнат даже първичен бюджетен баланс, [/quote]

  Говорите наизуст. За 2014 г бюджетът на Гърция е балансиран и няма дефицит.

 • 5
  fras avatar :-|
  fras

  До коментар [#4] от "D-r D":

  Да-а! За 2014 беше балансиран, защото предното правителство направи нещо по въпроса.
  Вследствие на което гърчолята си избраха Ципрас. И бюджета е на дефицит.
  Т.е. гърците могат, но не искат бюджетен баланс.
  Така пише и в доклада на МВФ в статията.

 • 6
  demian avatar :-|
  Дамян

  До коментар [#4] от "D-r D": Точно така, но за 5 мес. управление на Сириза бюджетния дефицит отново набъбна с 1.5 млрд. евро. Сириза едновременно повиши нивото на харчане спрямо 2014 г. и понижи събираемоста на данъците (в условия на спад на БВП)

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Дл #4;#5

  Моля, пратете линк или цитирайте източника на данните за дефицита, на които се позовавате.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 8
  2.5 avatar :-?
  2.5

  "Идеята за Grexit вече не е чужда и на европейски държавници, като един от най-гласовите й поддръжници е германският финансов министър Волфганг Шойбле. Пред радио Deutschlandfunk той заяви, че едно временно излизане от еврозоната вероятно ще е най-добрият сценарий за Гърция.”

  Остава да разберем, защо надделя позицията на Меркел?!
  И след като не са не едно мнение с Шойбле, единият от двамата не трябва ли да си ходи? Тук Борисов разглежда допълнителни харчове в съчетание с депозирана оставка, така че Меркел може да се замисли дали да не сюрпризира хер Шойбле...

 • 9
  tyankata avatar :-P
  tyankata

  Този Шойбле е като Ципрас - не му харесва споразумението, но трябва да го приеме. И хем му се иска да изкара Гърция от еврозоната, хем не иска подстрижка на дълга. Щото ако си мислят германците, че могат просто да изкарат Гърция и пак да си искат всичките заеми обратно и да очакват че ще ги получат - Грешат!

 • 10
  alex.p.ivanov avatar :-P
  alex.p.ivanov

  До коментар [#2] от "D-r D":

  Коментарът ти предполага, че Гърция е имала правителство с нелеви политики през последните 30тина години (за десни не може дори да се говори, при положение, че те дори центъра не са стигали).


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход