Последен шанс преди "сбогом"

Гърция капитулира, еврозоната не спечели, а резултатът е сделка, която трудно ще проработи

Срещу Меркел се посипаха обвинения, че извършва праврат в Гърция
Срещу Меркел се посипаха обвинения, че извършва праврат в Гърция    ©  reuters
Срещу Меркел се посипаха обвинения, че извършва праврат в Гърция
Срещу Меркел се посипаха обвинения, че извършва праврат в Гърция    ©  reuters

"Ако сте пропуснали нещо от гръцката криза, тя ще бъде повторена след няколко месеца." Този надпис на карикатура, на която седнал на фотьойл човек гледа новините по телевизията, е добро обобщение на последните бурни дни.

В тях еврозоната избегна излизането на Гърция - т.нар. Grexit, един от родените от дългата драма неологизми - и започна да подготвя нова спасителна програма за страната в размер на между 82 и 86 млрд. евро. Но цената за това е най-бруталното външно вмешателство, изисквано някога от държава от ЕС като условие за получаване на помощ. А резултатът е сделка, в която толкова много неща могат да се объркат, че ще бъде почти чудо да се развие по план. Дори и тогава е малко вероятно тя да помогне на Гърция да се изправи на крака и е напълно възможно да се окаже, че въпросът с връщането към драхмата е само временно отложен. Предвид дълбоките разломи и болезнените рани, останали след последния епизод, следващия път раздялата с еврото може да се окаже неизбежна.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  jonson avatar :-|
  jonson

  Възниква въпроса какви ще са загубите за кредиторите, ако новия пакет не сработи. Колкото и да е парадоксално - почти никакви. В смисъл, че новите кредити всъщност ще изплатят вноски по старите, които са към същите кредитори, тоест имаме по същество отлагане на плащането. Плащане, което и без това няма никакъв шанс да се случи. Единственото, което реално ще се случи е трансфер на милиард и половина от ЕС към МВФ. Това отлагане на неизбежния фалит обаче носи съществени преимущества на кредиторите. Първо - прословутия 50 милиарден фонд от държавна собственост ще бъде хванат здраво. Второ, гръцките банки, а там са заложени сума съвсем читави имоти и други обезпечения ще бъдат прибрани предварително, а не в условията на крах и хаос. С две думи - политиката на кредиторите е следната: ще изчакаме още малко, ако гърците тръгнат на добре - ок, ако не ще заемем възможно най-изгодна позиция преди фалита.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#1] от "jonson":

  Забележително логичен анализ. Поздравления.

  Експертите скромничат: "...въпросите как страната пак ще стане платежоспособна, каква ще е новата структура на колабиралата банкова система и откъде ще дойдат импулсите за икономически растеж засега остават без отговор..."

  Всъщност отговорът е на повърхността: лихварите ще отмъкнат на безценица всичко ценно: банки, пристанища, комунални компании, магистрали, рафинерията...
  Гърция ще бъде доведена до състоянието на България - без собственост, с обедняващо неселение, с емигриращи млади хора и марионетни правителства.
  А, има и разлика - Гърция щяла да остане в ЕЗ...

  След касапницата с Гърция ЕС е целият в бяло...

 • 3
  slex avatar :-|
  Slex

  Изненадващо добра статия на фона на всичко, което се изписа напоследък.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  bobsyn avatar :-|
  Batezuzi

  Даваш пари срещу обещания получаваш присмех. Втори пут даваш пари срещу обещания обвиняват те, че си враг. Идват трети път да искат пари от тебе. Еми всеки нормален човек ще откаже или поне ще иска поне някакви гаранции. Меркел просто каза, че вече не вярва на Гърците, но заради добрите си отношения с останалите страни ще склони да не напъди Ципрас като мръсно коте

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  tnv1422179723388859 avatar :-|
  Димитър Димитров

  Катастрофата от 2008 г. изтри 13% от световното производство и 20% от световната търговия. Глобалният растеж е отрицателен - по скалата където всичко под + 3% се брои като рецесия. Това причинява, на запад, депресия по-дълга, отколкото през 1929-33, а дори и сега, на фона на бледото възстановяване, ужасът от перспективата на дългосрочната стагнация не напуска водещите икономисти Вторични трусове в Европа разкъсват континента.http://www.theguardian.com/books/2015/jul/17/postcapitalism-end-of-capitalism-begun?CMP=share_btn_fb

 • 6
  adamweishaupt avatar :-|
  adamweishaupt

  иска ми се да прочета толкова добре премерен анализ за причините гръцките дългове от частни да се превърнат в държавни и причината за мълчанието по темата.

  Публикувано през m.capital.bg

 • zloobodnevko

  "...някои се питат коя държава в този нещастен валутен съюз, носещ мизерия и раздори вместо благоденствие и сближаване, ще бъде следващата, подложена на гръцката шокова терапия"...
  -АМИ РАЗБОЙКО СЕ НАТИСКА , ЗА ДА НИ ПОГУБИ...СЪВСЕМ И ДА СЕ РОДИ ВТОРОТО КОСОВО...НА НАШЕ МЯСТО !!!

 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#6] от "adamweishaupt":

  Много добър въпрос. И аз го задавах непрекъснато.
  Отговорът, който получих вчера от човек, който разбира, е:

  Голям дял от обезценените гръцки ДЦК са купени от европейски частни банки чрез четирите гръцки банки. Когато се вижда, че през 2009-2010 г. Гърция няма пари да изкупи обратно книжата, което ще застраши стабилността на банковата система в Европа при още пресния спомен от банковата криза от 2008 г, ЕЦБ включва печатницата и по поредния стабилизационен план налива целево чрез гръцката централна банка евра в четирите гръцки банки, с които те да си изкупят обратно ДЦК-тата.
  Така ЕЦБ отпуска нови около 200 млрд. евро кредити на Гърция, с които тя е задължена да се разплати с банките, които са закупили нейни книжа.
  Реално дългът от частен става държавен, но била спасена от колапс банковата система в Европа.


 • 9
  1mp avatar :-|
  1mp

  "нещастен валутен съюз, носещ мизерия и раздори"
  Пишете поразителни глупости.
  След като съюзът е толкова лош, защо всички се натискат да са вътре.
  И най-вече Гърция.
  След като на референдума гърците казаха "не", защо правителството на Ципрас просто не въведе в страната драхмата. Вместо това прие условията на кредиторите.

 • 10
  1mp avatar :-|
  1mp

  До коментар [#1] от "jonson":

  Може ли да ми дадете назаем някаква сума? Примерно 100 000 лв?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход