Гърция и кредиторите се връщат на масата на преговорите във вторник

Разговорите за третия спасителен пакет трябваше да започнат в петък, но организационни въпроси ги отложиха

Атина има време до 20 август да постигне споразумение по третата спасителна програма.

Преговорите между Гърция и нейните международни кредитори за третия спасителен пакет бяха отложени с няколко дни заради организационни въпроси, съобщи Reuters в неделя, като се позовава на източник от финансовото министерство. Срещите в Атина с представители на Европейската комисия, Европейската централна банка, Международния валутен фонд и Европейския механизъм за стабилност се очакваше да започнат в петък, но бяха отложени заради организационни въпроси, включително мястото на разговорите и сигурността на участниците. Източник от финансовото министерство заяви, че преговорите се очаква официално да стартират във вторник, след като са решени логистичните въпроси. Причините за отлагането не са нито политически, нито дипломатически, твърди източникът на агенцията.

Друг източник от финансовото министерство отрече, че правителството се опитва да държи преговорния екип на кредиторите "далеч от държавните ведомства".  Присъствието на представители на тройката в Гърция е чувствителна тема, след като премиерът Алексис Ципрас беше обещал на гърците да не позволява никога кредиторите да идват на проверка в Атина. Разговорите за третата спасителна помощ на Атина, която се очаква да бъде в размер на 86 млрд. евро, започват, след като през миналата седмица гръцкият парламент одобри и втория пакет необходими реформи. Атина има време до 20 август да постигне споразумение, тъй като тогава е крайният срок за плащане на 3.4 млрд. евро задължения към Европейската централна банка (ЕЦБ). Financial Times обобщава какво следва оттук нататък.

Кога ще бъде договорена сделка

Eврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси заяви, че Брюксел се цели в ново споразумение през втората половина на август. Но датата 20 август трябва да бъде следена отблизо, тъй като, ако Атина обяви фалит по плащането на задълженията си към ЕЦБ, вероятно ще бъдат спрени извънредните заеми, които в момента поддържат гръцката финансова система жива. Някои са скептични, че преговорите за тригодишната програма, които иначе отнемат месеци, могат да бъдат приключени за няколко седмици. Но пожелал анонимност дипломат от еврозоната казва, че 11 август е евентуалната дата, на която да се срещнат финансовите министри от еврозоната, за да финализират сделката. Ако нещата се проточат, се обмисля нов мостов заем за Гърция.

Какви ще бъдат централните теми

През по-голямата част от изминалите два месеца преговорите бяха фокусирани върху две теми – опростяването на гръцката система за ДДС и реформата на пенсионната система. Мерките, прокарани от парламента в Атина през миналата седмица, имаха за цел да превърнат реформите в закони. Преговорите сега ще се разширят до две други области, в които кредиторите смятат, че има значително място за либерализация – пазара на труда и рестрикциите в търговията с основни стоки. Либерализирането на гръцките трудови закони ще бъде особено сложно предвид това, че управляващата СИРИЗА е против облекчаването на правилата за колективното договаряне и против законите, позволяващи мащабни уволнения. Тя все пак обеща "модернизиране на колективното договаряне", както и да приеме закони за "колективното освобождаване от работа", които са в унисон с нормите на ЕС. Брюксел призовава и за отваряне към конкуренция на продажбите на мляко и хляб и за отваряне на т.нар. затворени професии.  

Откъде ще дойдат парите

Това е друг въпрос, който трябва да бъде изгладен. Въпреки че спасителната програма е уточнена за 86 млрд. евро, ръководителят на спасителния фонд на еврозоната от 500 млрд. евро Клаус Реглинг заяви, че може да отпусне само около 50 млрд. евро. За останалото има три потенциални източника – Международният валутен фонд (МВФ), частните пазари и самата Гърция. Но и при трите има проблеми. МВФ посочи, че няма да отпуска никакво финансиране, ако няма значително преструктуриране на гръцкия дълг. Пазарите пък са изплашени от правителството на СИРИЗА. Що се отнася до самата Гърция, анализатори смятат, че последните три седмици на хаос са заличили всеки шанс за Атина да има първичен бюджетен излишък за тази година и следващата. Средства мога да дойдат и от приватизацията на гръцки активи. В началото беше прогнозирано, че така страната може да събере 50 млрд. евро, но това се смята за драстично завишено. Според Европейската комисия Атина може да събере 2.5 млрд. евро през следващите три години.

Ще има ли отписване на дълг

Спорният въпрос с облекчаването на гръцкия дълг няма да бъде на масата за преговори, въпреки че Атина настоява това да бъде част от сделката. Вместо това лидерите на еврозоната дадоха смътното обещание да "обмислят" темата, ако е "необходимо", но само след първата оценка на спасителната програма, която вероятно няма да се случи преди ноември. Дори тогава те посочиха, че могат само да увеличат периода на изплащането на задълженията и да облекчат лихвите, но не и да отпишат дълг, за което лобира МВФ.

Колко стабилно е правителството на Ципрас

От правителството и депутатите на СИРИЗА се отцепиха значително количество хора по време на двата вота за необходимите реформи в парламента. Това принуди премиера Алексис Ципрас да направи ремонт на кабинета. Много анализатори смятаха, че ще му бъде трудно да остане на власт, когато вече няма мнозинство сред своите депутати, които да гласуват за реформите. Но засега опозиционните партии като "Нова демокрация", ПАСОК и "То Потами" подкрепят мерките, което позволи на Ципрас да избегне засега предсрочни избори. Дали това ще продължи? "Нова демокрация" е в разгара на вътрешна борба за лидерство, а ПАСОК току-що избра нов лидер, който не е утвърден. Това означава, че е малко вероятно да окажат натиск за предсрочни избори.

 

Атина облекчи капиталовите ограничения

Гърция разхлаби леко капиталовите ограничения в края на миналата седмица. Атина позволи на компаниите да правят плащания в чужбина и облекчи правилата за количеството пари, които гърците могат да носят по време на пътуване, съобщи ДПА. Строгите мерки бяха въведени на 29 юни, тъй като банките в страната бяха на път да останат без ликвидни средства и правителството на Ципрас се опитваше да постигне споразумение с международните си кредитори, за да получи допълнително финансиране. След промените в постановлението на финансовото министерство гърците могат да носят по 2000 евро, когато пътуват в чужбина, или два пъти повече от предишния лимит. Корабните компании пък получават разрешение да теглят до 50 хил. евро дневно. Централната банка на Гърция увеличи двойно и лимита на трансфери в чуждестранна валута за компаниите, като той вече е 100 хил. евро. Управителят на гръцката централна банка Янис Стурнарас заяви, че промените ще покрият 70% от транзакциите. Гръцките банки отвориха в понеделник след три седмици банкова ваканция.