Опасната игра на Ердоган

Анкара започна война срещу ИДИЛ, но истинската й цел са кюрдските бунтовници, които реално са най-ефективният противник на джихадистите

Турция предприе военновъздушна кампания срещу ИДИЛ в Сирия и срещу ПКК в Ирак
Турция предприе военновъздушна кампания срещу ИДИЛ в Сирия и срещу ПКК в Ирак    ©  Reuters
Турция предприе военновъздушна кампания срещу ИДИЛ в Сирия и срещу ПКК в Ирак
Турция предприе военновъздушна кампания срещу ИДИЛ в Сирия и срещу ПКК в Ирак    ©  Reuters

Турция бомбардира "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) в Сирия. Турция бомбардира бунтовниците от Кюрдската работническа партия (ПКК) в Ирак. Кампанията на двата фронта се случва едновременно и изненадващо. И докато в първия случай въпросът е защо на Анкара й отне толкова време, за да удари джихадистите, то във втория ситуацията е далеч по-неясна, тъй като кюрдите реално са най-ефективният противник на ИДИЛ. А подозренията са, че Турция може и да е започнала война срещу групировката, но целта й всъщност е унищожаването на ПКК. Президентът Реджеп Тайип Ердоган твърди, че кампанията ще бъде непоколебима. Но неговите опоненти смятат, че тя рискува разразяването на сериозна криза в страната. Ударите срещу ПКК подновяват конфликта между кюрдите и турското правителство и зад тях прозират вътрешнополитически мотиви.

Всеки срещу всеки

Всичко започна миналата седмица, когато при атентат на ИДИЛ в турския град Суруч, който е близо до сирийската граница и е с предимно кюрдско население, загинаха 32-ма души. Тогава кюрдски демонстранти обвиниха турските власти, че не правят достатъчно срещу групировката и дори си сътрудничат с нея. В резултат кюрдски бунтовници от признатата в редица страни за терористична ПКК убиха двама турски полицаи, за които твърдяха, че са подпомогнали атентата. В същото време при сблъсък между ИДИЛ и турската армия по сирийска граница бе убит един войник.

В отговор Анкара предприе масови арести на заподозрени поддръжници на джихадистите, ПКК и леви групи. След което започна военновъздушна кампания срещу ИДИЛ в Сирия, като така на практика се присъедини към оглавяваната от САЩ международна коалиция след една година на колебание и позволи на американски изтребители да нанасят удари срещу групировката от турската база "Инджирлик". Но едновременно с това Анкара започна да бомбардира и позициите на ПКК в Ирак. Кюрдските бунтовници бяха обвинени от турските власти, че за отмъщение са убили двама войници, което на практика сложи край на примирието с Анкара, постигнато с много усилия през 2013 г.

Какъв ще е изходът от този многопластов конфликт не е ясно. Турското правителство твърди, че ще защитава интересите си с всички сили. Но какво точно означава това? Дали Анкара ще се включи с пълната си мощ в кампанията срещу ИДИЛ и ще удари по ПКК само символично? Или, напротив, ще се концентрира върху кюрдите и ще атакува джихадистите минимално?

"Турция смята и ПКК, и ИДИЛ за терористични организации. Но за Ердоган първите са по-голяма заплаха за турската сигурност и териториален интегритет от вторите. Затова сегашната кампания е много повече фокусирана върху цели на ПКК, отколкото на ИДИЛ. Като цяло изглежда, че президентът се възползва от проблема с джихадистите, за да възроди военната офанзива срещу кюрдските бунтовници", казва пред "Капитал" Фади Хакура от британския аналитичен институт Chatham House.

Според Керем Йоктем, професор от университета в Грац, Австрия, Турция се преструва, че влиза в кампанията срещу ИДИЛ, докато същевременно следва друга цел, а именно да ликвидира ПКК. "Виждаме, че повечето операции досега както вътре, така и извън страната не са срещу джихадистите, а срещу ПКК. Много хора бяха задържани и само трябва да се сравнят различните начини, по които това беше направено. Хората от ИДИЛ бяха арестувани по начин, по който са свикнали западните държави. Докато социалистите и подозираните в поддръжка на ПКК, които демонстрираха срещу атентата в Суруч, бяха подложени на физическо насилие. Всичко това предполага, че правителството все още не смята ИДИЛ за основната си заплаха. Изненадващо е, че турските власти и ПКК бяха много близо до сделка относно кюрдския конфликт, а сега нещата се върнаха към военна ситуация", обяснява Йоктем пред "Капитал".

ИДИЛ - "полезният враг"

Отношенията между Турция и кюрдите са сложни и натоварени с история. Анкара обвинява ПКК, която в продължение на десетилетия се бори за кюрдска автономия и допреди две години водеше въоръжена кампания срещу турските власти, за смъртта на множество цивилни. Загиналите по време на 30-годишния конфликт са 40 000 души. Сега ситуацията се нагнетява от факта, че YPG - въоръженото разклонение на ПКК в Сирия, набира сили насред сирийската война, оглавява борбата срещу ИДИЛ, подкрепяна от американските въздушни удари, и контролира обширна територия до турската граница, което тревожи Анкара. Турското правителство, подобно на редицата бунтовнически групи, включително иИДИЛ, иска да свали от власт сирийския президент Башар ал Асад. Затова е обвинявано, че толерира джихадистите като "полезен враг" и второстепенен проблем, който ще изчезне след падането на сирийския режим. А кюрдите твърдят, че всъщност Анкара използва джихадистите, за да ограничи тяхното влияние.

Анкара и Вашингтон се договориха да си сътрудничат по-задълбочено, за да се пресече трафикът на бойци, финанси и доставки от Турция в Сирия. Освен това турски правителствени представители твърдят, че са постигнали споразумение със САЩ за създаването на буферна зона в Сирия по протежението на турската граница.

 "Анкара смята и ПКК, и ИДИЛ за терористични организации. Но за Ердоган първите са по-голяма заплаха за турската сигурност от вторите", Фади Хакура, анализатор от Chatham House

Планът е джихадистите да бъдат изтласкани от района и на тяхно място да дойдат умерени сирийски опозиционни групи, подкрепяни от Турция и САЩ, които да възпрат кюрдското настъпление. Спекулациите са, че именно то е причината Анкара да се намеси в сирийската главоблъсканица, тъй като е осъзнала, че подходът й към ИДИЛ е грешен и с бездействието си е позволила на YPG да се развива. Освен това атентатът в Суруч също е спомогнал за преразглеждането на досегашната турска позиция и е засилил вътрешния натиск за мерки срещу джихадистите.

Стратегията с буферната зона обаче може да се обърка, тъй като бунтовническите групи, които трябва да запълнят вакуума след изтласкването на ИДИЛ, са доминирани от ислямисти и не са точно онези, които САЩ желаят да подпомагат. От своят страна кюрдите вече заявиха, че буферната зона не е нищо повече от опит на Анкара да ги спре да "сформират своя собствена територия".

Във вторник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свика извънредна среща на държавите - членки на алианса, по искане на Турция. Анкара уведоми съюзниците си за мерките, които е предприела, а те изразиха своята "силна солидарност" със страната. Но западните медии цитираха представители на НАТО, които посочиха, че зад затворени врати членовете на алианса са призовали Турция да не използва непропорционална сила и да продължи мирните преговори с кюрдското си малцинство.

Ердоган обаче явно е уверен, че кампанията срещу ПКК няма да застраши в голяма степен отношенията със САЩ, чийто важен партньор срещу ИДИЛ са сирийските кюрди. Говорител на Държавния департамент на САЩ отхвърли твърденията, че Вашингтон толерира турските удари срещу ПКК в замяна на участието на Анкара в коалицията срещу ИДИЛ, и нарече съвпадението на двете операции случайност. "ПКК е чуждестранна терористична организация и турците имат право да се защитават срещу нея", заяви говорителят.

Същевременно Анкара посочи, че атаките на ПКК по Турция правят невъзможни опитите за постигане на мир. И офанзивата срещу кюрдските бунтовници ще продължи, докато те не свалят оръжие. "Или техните оръжия, или демокрацията. Двете са несъвместими", каза премиерът Ахмет Давутоглу. Говорител на управляващата Партия на справедливостта и развитието (AKP) коментира, че все пак мирният процес може да продължи, ако "терористичните елементи" се разоръжат и напуснат страната. "Не можем да кажем, че мирният процес де факто е приключил. В момента има застой в механизма, но той може да рестартира оттам, където беше", заяви говорителят.

Тактическа цел?

Не липсват и мнения, че Турция е сериозна относно участието си в кампанията срещу ИДИЛ и демонстрира енергичност, каквато не е показвала досега. "Американците определиха решението на Анкара да позволи американски удари срещу ИДИЛ в Сирия от нейна база като способно да промени правилата на играта. Това ще позволи една много по-интензивна и ефективна кампания срещу джихадистите", казва Фади Хакура.

Според Синан Юлген, председател на Центъра за икономически и международни изследвания в Истанбул (EDAM) и гост-анализатор в института Carnegie Europe, въпреки че на пръв поглед турската реакция към ИДИЛ и ПКК може да изглежда еднаква, всъщност има фундаментални разлики. "Борбата срещу джихадистите ще бъде част от дълга кампания. Ударите ще продължат, докато ИДИЛ не бъде първо отслабена и после елиминирана. Това може да отнеме от три до пет години. Докато сегашните удари по ПКК са по-скоро с тактическа цел. Те са реакция на скорошната ескалация на кюрдската бунтовническа дейност в страната. Но може да са краткосрочни, тъй като новото правителство ще иска да възроди кюрдските разговори и очаквам ново примирие в идващите седмици", прогнозира Юлген пред "Капитал".

За кампанията срещу ПКК има и вътрешнополитически фактори. На Ердоган може и да се наложи да свика предсрочни парламентарни избори през есента, след като на последния вот през юни прокюрдската Партия на демокрацията на народите (разглеждана като легалното крило на ПКК) за пръв път прескочи десетпроцентната бариера за влизане в парламента и разбърка плановете на президента. С втвърдяването на официалната линия към кюрдските бунтовници той вероятно се надява да спечели гласовете на националистите, което да отвори пътя към нова ера на доминация на AKP в турската политика. Но с ударите по ПКК и края на примирието призраците на въоръжения конфликт може да се разбудят отново и Турция да се върне към мрачните дни от недалечното минало. А това е наистина опасна игра.