МВФ поставя условия за кредита към Гърция

Иска реформи от Атина и орязване на дълг от еврозоната

Експертите на МВФ са предупредили управляващия директор Кристин Лагард и членовете на борда, че фондът не може да участва на този етап в споразумението за кредит от 86 млрд. евро, подписано от гръцкия финансов министър Евклидис Цакалотос.
Експертите на МВФ са предупредили управляващия директор Кристин Лагард и членовете на борда, че фондът не може да участва на този етап в споразумението за кредит от 86 млрд. евро, подписано от гръцкия финансов министър Евклидис Цакалотос.    ©  Reuters
Експертите на МВФ са предупредили управляващия директор Кристин Лагард и членовете на борда, че фондът не може да участва на този етап в споразумението за кредит от 86 млрд. евро, подписано от гръцкия финансов министър Евклидис Цакалотос.
Експертите на МВФ са предупредили управляващия директор Кристин Лагард и членовете на борда, че фондът не може да участва на този етап в споразумението за кредит от 86 млрд. евро, подписано от гръцкия финансов министър Евклидис Цакалотос.    ©  Reuters
Германия е изправена пред перспективата да прокара кредитното споразумение през скептичния Бундестаг, и то за броени седмици, но без санкция от МВФ.

Управителният съвет на Международния валутен фонд е уведомен от експертите си, че заради високите нива на публичен дълг и ниския темп на реформи Гърция не отговаря на критериите за участие на МВФ в третия кредитен меморандум на страната, твърди Financial Times. Вестникът се позовава на изтекъл документ от двучасова работна среща на борда в сряда. Решимостта на институцията означава, че макар нейни представители да участват в течащите в Атина преговори, фондът няма да бърза да реши дали ще участва в спасяването на страната.

Сериозни последствия

Това забавяне може да има значителни последствия особено в Германия, където част от управляващите отдавна твърдят, че Бундестагът едва ли ще одобри сделката за кредит от 86 млрд. евро, ако МВФ не е част от нея. Също така успоредно с изтичането на документа гръцкият премиер Алексис Ципрас постави ултиматум пред изпълнителното бюро на СИРИЗА. Той отправи пред 200-те членове на бюрото или да решат с референдум дали подкрепят предварителното кредитно споразумение от 13 юли, или да гласуват с вътрешен вот през септември дали Ципрас да остане партиен лидер. Според "строго поверителния" документ от срещата на борда на МВФ в сряда представителите на фонда ще участват в обсъждането на условията по кредита от 86 млрд. Евро, колкото да се уверят, че сделката "е в съгласие с представите на фонда за нея". Към настоящия момент обаче представителите на МВФ "не могат да постигнат споразумение на експертно ниво". Институцията ще реши дали да участва в кредита за Гърция, след като страната "се съгласи да проведе изчерпателен пакет реформи" и след като нейните кредитори от еврозоната "се договорят за орязване на дълг". Последното условие може да се окаже препъникамък, защото Берлин и други правителства от еврозоната до момента отказват енергично да опростят каквато и да било част от дълга на Гърция.

Според документа германският представител в борда на МВФ е посочил, че Берлин иска "фондът да се движи успоредно" с преговорите за кредит от еврозоната. При сегашното споразумение Германия е изправена пред перспективата да прокара кредитното споразумение през скептично настроения Бундестаг, и то за броени седмици, но без санкция от МВФ.

Намеренията на Германия

Някои от гръцките управляващи подозират, че МВФ и германският финансов министър Волфганг Шойбле са твърдо решени да осуетят спасяването на Гърция въпреки предварителното споразумение от 13 юли за сключване на трети кредитен меморандум. В частна телеконференция миналата седмица бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис сподели опасението си, че Гърция ще приеме нов кръг от икономически реформи само за да може по-късно МВФ да бламира новото кредитно споразумение.

"Съгласно правилата си МВФ не може да участва в нов кредит. Вярно че вече нарушиха правилата си два пъти, но не мисля, че ще го направят трети път", каза Варуфакис. "Доктор Шойбле и МВФ имат общ интерес: те не искат сделката да се реализира."

Според резюмето на срещата от сряда на МВФ няколко членове на борда извън Европа - включително от Азия, Бразилия и Канада, са обърнали внимание на нуждата от "защита репутацията на фонда", а управляващият директор на фонда Кристин Лагард се е съгласила с позицията им.

"Госпожа Лагард подчерта, че преди да поемат ангажимент, те трябва да държат сметка за репутацията на МВФ", пише в документа. Според него експертите на МВФ са стигнали до заключението, че Гърция вече не отговаря на две от четирите условия, поставени от МВФ като задължителни за участие в мащабно кредитиране. Според тези критерии получателят на кредит трябва да докаже, че има "институционален и политически капацитет" да проведе икономически реформи, както и "че има голяма вероятност публичният дълг на съответната страна да е устойчив в средносрочен план". Експертите на МВФ заключават, че Атина не отговаря на двете условия и се съмняват, че може да ги покрие до есента.

Фондовата борса отваря в понеделник

Гръцкият фондов пазар ще отвори в понеделник, след като пет седмици не работеше заради наложения капиталов контрол. На местните инвеститори обаче ще бъдат наложение ограничения при търговията, съобщи говорителят на борсата в Атина, цитиран от Reuters. Ограничения за чуждестраннните участници няма да има. Агенцията съобщи още, че гръцките власти може да поискат до 24 млрд. евро в рамките на първи транш помощ от международните кредитори. Средствата щели да отидат за подкрепа на банките и за погасяване на дългове към ЕЦБ.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 3
  selofia avatar :-|
  Селофия

  Така ли мислите?
  Да, доверието в еврото е ниско, но това е поради магарешкият инат на Шойбле... само протестантските страни имат полза от еврото - всъщност само тези с експортно ориентирани икономики. Измамниците на Уолстрийт и Сити обаче еврото като алтернативна на долара световна валута им е трън в задника.. и правят всичко възможно, за да го сринат.
  Гърция е само повод, брънка в плана..
  МВФ са изпълнители на американските желания - нека си спомним Аржентина, че и България 1997... Лагард не беше от тях, докато не компрометираха Доминик Стросс-Кан, за да не се кандидатира за президент на Франция срещу джуджето Саркози... Дори, ако сте се интересували, съществува Листът Лагард - списък, който тя лично е предала на гръцкото правителство - с имената на гърци, притежаващи особено големи авоари извън гръцките банки... Тройката преследва ли такива - почитатели на райове с данъчни облаги и анонимност? - не, не! Дори пречат на Ципрас да предприеме мерки!
  Шойбле си създаде /и затова ще бъде в историята като един от най-злобните и вредни банкери/ неразрешим проблем - ако изхвърли Гърчия от ЕЗ, губи еврото, от което Германия има най-много полза. Също другите протестанти /Холандия, Люксембург, Белгия, Дания/. Какво би станало след изхода на ОЩЕ една страна - напр. Ирландия или Портокалия? След нея Испания, Италия... Франция... В един момент еврото е новата райхсмарка, а ползите от нея - никва...
  2. Ако се запази Гърчия / понеже Шойбле иска гърците за назидание да страдат, плачат, гърчат/ в ез, неминуемо ще е нужно голямо подстригване /към 70%, толкова, колкото и немското през 53г./ на дълга им, за да стане обслужваем. Да, той спаси ДойчеБанк и СЖ, БНП и други немски институции, но прехвърли дълга на цялата ЕЗ.
  Подстригването, както и действията на Тройката в другите прасенца - Испания, Ирландия, Портокалия - незабавно ще доведе до искания за подстрижка и на техните дългове... да не са луди ирландците с 22 000 евра на глава и със насилствено наложено споразумение за държавен заем за обслужване на заеми към ДойчеБанк да го приемат като овци, като гледат към Егейско море?
  Пък това Трансатлантическо споразумение - те самите шваби не го харесват... американците искат пак парите на света да се въртят през Ню Йорк и ТЕ да казват къде да се влагат...
  За повече БОНУС, разбира се... предната криза с събпрайм ипотеките и измислените им деривати показа, че те само към това се стремят...
  Като едни добри протестанти... Богат си - значи си праведен, обича те Исус.. Беден си - грешен си, моли се на бога, работи без пари и се гърчи и поти... Плачи.. и Той... може да те пожали и да ти даде една ... колония, каквато е Източна Европа за тях, откъдето да избиеш за добри дела и за слава на бога..

 • 4
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Не мислите ли, че трябва да се спасява някой, който може да се спаси, както и иска да бъде спасен. За съжаление Гърция доказа, че нито може да бъде спасена, нито иска да бъде спасена. Вариантът - дайте ни пари - не е спасяване.

  По-добре усилията на ЕС да бъдат насочени към другите държави, които са заплашени, но искат да бъдат спасени.

  А, че еврото в този си вид помага на силните, а слабите унищожава е вярно. Трябва да има начин за въвеждане на паралелна валута в някои държави. А защо не и в целия ЕС? А еврото да е резервна валута.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход