Имигранти са направили 1700 опита да преминат Ла Манша за една нощ

Великобритания и Франция въведоха нови мерки в опит да се справят със ситуацията

Според френската полиция 70% от имигрантите в Кале напускат града в рамките на четири месеца
Според френската полиция 70% от имигрантите в Кале напускат града в рамките на четири месеца    ©  Pascal Rossignol
Според френската полиция 70% от имигрантите в Кале напускат града в рамките на четири месеца
Според френската полиция 70% от имигрантите в Кале напускат града в рамките на четири месеца    ©  Pascal Rossignol

Имигрантите в Кале са направили 1 700 опита тази нощ да преминат през тунела под Ла Манша в опит да стигнат до Великобритания. Това заявиха от френската полиция, цитирана от британската ВВС. Този път обаче ситуацията е овладяна по-добре от предишни вечери, като са били мобилизирани още органи на реда.  

Информацията идва на фона на изчисленията на френската полиция, че 70% от имигрантите в Кале напускат града в рамките на четири месеца. "Не може да се потвърди дали те отиват другаде във Франция или влизат във Великобритания", коментираха от полицейския участък в Кент.

Смята се, че в областта на Кале има 3000 имигранти и през последните седмици бяха регистрирани хиляди техни опити да стигнат до Великобритания, пресичайки тунела под Ла Манша. Девет души са загинали само от началото на юни досега.

Великобритания и Франция въведоха нови мерки в опит да се справят със ситуацията, включително допълнителни полицейски патрули, нови огради и видеонаблюдение. Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че нелегалните имигранти, които стигнат до страната, ще бъдат депортирани.      

Междувременно закъсненията на влаковете бяха частично облекчени, въпреки че някои от тях "тръгват по-късно от планираното" и се движат с 30 минути забавяне.

През изминалата година са подадени 626 хил. молби за закрила в държави от ЕС - двойно повече отколкото през 2011 г. Напливът към Европа става все по-силен, което е отражение на общата тенденция за увеличаване на населението, бягащо от войни и нестабилност в света. Върховният комисариат на ООН за бежанците отчете трагичен рекорд - 59.5 млн. души са били изселените през изминалата година, най-големият брой в 65-годишната история на агенцията и увеличение от 22 млн. спрямо 2005 г. Анализ за проблемите, които всичко това поставя пред Европа, можете да прочетете в този текст на "Капитал".