Престъпление и вето
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Престъпление и вето

Reuters

Престъпление и вето

Какви ще са последствията за Русия от разследването за свалянето на малайзийския боинг

6554 прочитания

Reuters

© Reuters


Изненада нямаше. На заседанието на Съвета за сигурност на ООН миналия четвъртък Русия наложи вето на резолюцията за създаване на трибунал, който да разследва фактите за сваления над Украйна през през юли 2014 г. малайзийски пътнически самолет. Официалният представител на страната в ООН Виталий Чуркин заяви, че позицията на Москва не означава блокиране на опитите да се намерят виновните за трагедията. Но извън Русия и в средите на руската опозиция ветото изглежда като своеобразен страх от понасяне на отговорност.

Като майстор на дипломатическата полемика посланикът на Русия в ООН Чуркин застана на категорична позиция и обясни, че разследването на свалянето на полет МН17 на Malaysia Airlines с 298 души на борда над Източна Украйна преди една година следва да се води в рамките на криминалното производство и самата идея за трибунал е безсмислена. "Русия е готова да продължи да съдейства за провеждането на пълно, независимо и обективно разследване на причините и обстоятелствата около гибелта на малайзийския самолет в съответствие с резолюция 2166 на Съвета за сигурност на ООН с цел разкриване на виновните и тяхното последващо наказание. Заетата днес от нас позиция няма нищо общо с поощряването на безнаказаността", заяви в своята реч руският посланик.

Формално руският дипломат действително е прав – ООН не създава трибунали за разследване на отделни, макар и страшни епизоди от войната в Украйна. Така и международният трибунал за бивша Югославия разглеждаше целия конфликт в страната, а не например клането в Сребреница по време на войната в Босна.

Но при гласуването позицията на Москва се оказа в малцинство – "за" резолюцията гласуваха 11 от 15-те държави в Съвета за сигурност с изключение на Китай, Венецуела и Ангола, които се въздържаха. Документът бе подкрепен и от САЩ, макар страната по принцип да се отнася крайно скептично към различните видове трибунали. Дори известният американски "ястреб" и бивш посланик на САЩ в ООН Джон Болтън заяви, че историята със свалянето на боинга, изпълнявал редовен пътнически полет по линията Амстердам - Куала Лумпур, трябва да бъде разследвана от правоохранителните органи на Холандия и Малайзия с участието на Русия и Украйна.

Опит за прикриване

Опонентите на руския президент Владимир Путин веднага възприеха Не-то като фактическо признание за вина. "Колко е срамно това вето", написа в своя профил във Facebook популярната журналистка и политическа активистка Олга Романова. Този кратък постинг бързо събра над 1500 харесвания и десетки коментари, повечето от които изразяващи солидарност с позицията на Романова.

Дори още преди публикуването на официалния доклад на холандските разследващи, което се очаква да стане през октомври, мнозинството от опонентите на Путин изразяват увереност, че полет МН17 е бил свален от воюващите срещу Киев проруски сепаратисти. В неотдавнашно интервю пред руския вестник МК посланикът на САЩ в Москва Джон Тефт заяви, че на Вашингтон е "известно" кой е разбил боинга, но е по-добре да се изчакат резултатите от разследването. Интересно е също, че бившият американски посланик и екссъветник на президента Барак Обама Майкъл Макфол още преди месеци сподели пред автора на тази статия, че самолетът е бил свален от сепаратистите и случилото се е резултат на "трагична грешка".

Към подобно мнение се придържа и известният руски адвокат и някогашен опозиционен депутат Марк Фейгин, който отбелязва, че руското ръководство се намира в сложна ситуация. "Макар никой да не говори за непосредствена вина на Русия, когато Москва налага вето на резолюцията за трибунала, това изглежда като опит за възпрепятстване на разследването и прикриване на престъпление", казва Фейгин пред "Капитал".

Любопитното е, че независимо от нескончаемия поток предавания по руската държавна телевизия, в които с различна степен на вероятност вината се хвърля върху Украйна, читателите на водещото онлайн издание "Газеты.Ru" не са на аналогично мнение. Данните от скорошна анкета показват, че 54% от отговорилите поддържат версията, че малайзийския полет е бил поразен от територия, намираща се под контрола на самопровъзгласилата се Донецка народна република. В същото време 30% смятат, че е бил свален от ракета въздух-въздух, изстреляна от украински военен самолет.

Главният редактор на изданието "Военно-промышленный курьер" и полковник от запаса Михаил Ходаренок призовава да се изчакат резултатите от разследването, но счита, че вече могат да бъдат направени предварителни изводи. "Аз например бих се въздържал да твърдя кой е прав и кой е виновен, докато не приключи проверката. Възможно е да са и едните, и другите, но много неща говорят, че все пак са сепаратистите", казва той пред "Капитал".

Ходаренок знае за какво говори – той има богат опит от работа със зенитноракетни комплекси от различен тип. Независимо от това, че не е управлявал зенитноракетна установка "Бук", с каквато според експертите е стреляно по боинга, по времето на СССР той е бил командир на подобен ракетен комплекс.

В случай че стрелбата е произведена без координация с ръководния център, е много вероятно командирът на установката да е сбъркал гражданския самолет с военнотранспортен. "Командирът не е получил данни от станцията за откриване на цели в този случай и трагичната грешка е напълно възможна. Ако му е поставена задача сам да прихване целта и да я порази, вероятността от подобна грешка нараства. Открил я е и е произвел огън – мислил е, че сваля украински АН-26, а се е оказал малайзийски боинг", предполага журналистът.

При това самата установка би могла да бъде управлявана от пенсионирани военни, които са служили на нея по-рано. Ходаренок разказва, че макар от престоя му в съветската армия да са минали вече много години, са му достатъчни няколко тренировки, за да си спомни как се действа. Докато говори за историята със самолета, той не сваля от Украйна вината за случилото се. "Подведе ги алчността, защото един район на бойни действия трябва да бъде затворен за полети на всякакъв тип граждански самолети, а на тях им се искаше и да воюват, и да получават пари за транзит", отбелязва експертът.

Кой е виновен

Близките на загиналите в полета на Malaysia Airlines смятат за виновен за трагедията конкретен човек - един от бившите командири на сепаратистите, Игор Стрелков-Гиркин, който по това време заема поста ръководител на Министерството на отбраната на Донецката народна република. Самият Стрелков вече отдавна не е в Украйна, живее в Москва и не се занимава с почти никаква дейност – както много от останалите лидери от "първата война" на изток той бе заменен в Донбас от по-лоялни на Кремъл хора. Друг от лидерите на сепаратистите, Александър Бородай, демонстративно дава да се разбере, че не се интересува от хода на разследването на случката с боинга.

В случай че вината на сепаратистите за свалянето на самолета бъде доказана, тя с пълна тежест ще легне и върху президента Владимир Путин. В очите на Запада той ще се превърне още повече в парий, макар отговорността му да не е пряка, а косвена като лидер на държава, активно въвлечена в украинския конфликт. Дотогава може да има само догадки какви ще бъдат действията на Путин, ако разследването излезе с подобно заключение.

За това как може да постъпи той разсъждава в свой коментар руският журналист Андрей Колесников, който пише за Путин във вестник "Комерсант". Неговото предположение се свежда до следното – в случай че сепаратистите са го извършили, никой няма да се опитва да ги оправдава и спасява. Вярно е, че този коментар бе написан още през лятото на миналата година, когато още не се говореше за никакъв трибунал. Но трябва да се отбележи, че самият Путин не отхвърля изцяло идеята за трибунала, а само я определя като "преждевременна", което може да е сигнал за възможност да се търси компромис.

Последствия или не

Близкият до Кремъл политолог и директор на Агенцията за стратегически комуникации Олег Бондаренко счита, че в историята със самолета се търси начин да се хвърли вината върху Русия дори при отсъствието на преки доказателства. "Ако имаше такива, те отдавна щяха да бъдат представени", посочва Бондаренко пред "Капитал". Според него целта на тези обвинения е да се засилят санкциите срещу Русия. Самият политолог се придържа към версията, че боингът е бил свален умишлено от украински самолет с цел провокация.

Друг руски политолог, Константин Калачев, смята, че няма да бъде учудващо, ако резултатите от разследването не са в полза на "децата от Изтока". "Сензация ще бъде, ако ги оправдаят. А за сегашния имидж на Русия навън окончателните изводи няма да донесат голяма промяна, освен ако отговорността не бъде хвърлена върху Украйна, което по принцип е невъзможно. Всичко вече се е случило. Въпросът с наказателното преследване на отделни хора опира до руското законодателство", казва Калачев пред "Капитал". И припомня, че Москва не съдейства за даване на заподозрени на международни органи. Руската конституция забранява предаването на собствени граждани за провеждане на следствени действия зад граница. Историята на Слободан Милошевич, когото сърбите предадоха на трибунала в Хага, в Русия се счита за позор.

Калачев отбелязва също, че самият Путин не е застрашен от нищо. "Той очевидно не се кани да напусне президентския пост и да си тръгне от Русия. Не се бои от морално осъждане. Населението за момента поддържа това противопоставяне и вижда в него проява на нашето величие. От какво да се безпокои Путин тогава", пита риторично политологът.

В историята на Русия имаше момент, когато под натиск Кремъл бе принуден да признае, че именно съветски самолет е свалил боинг на корейските авиолинии. Това беше през 1983 г., когато начело на страната беше управляващият с твърда ръка Юрий Андропов, към когото Путин се отнася с голямо уважение. Но ако тогава ставаше въпрос за редовна армия на една от двете световни сили, сега се касае за действия на хора, върху които Кремъл твърди, че няма особено влияние.

Адвокатът Марк Фейгин прави и друга аналогия – делото "Локърби" за атентата срещу граждански самолет през 1988 г. След много години Либия призна, че терористичният акт е извършен от нейни граждани, и се съгласи да изплати многомилионни обезщетения на семействата на загиналите в замяна на вдигане на икономическото ембарго. И все пак Фейгин е уверен, че Путин няма да направи нищо подобно, дори вината на сепаратистите да бъде доказана. "Той никога за нищо не е носил отговорност. Защо да е длъжен да го направи сега", пита експертът. И добавя, че материалните последствия в такъв случай биха били чудовищни. Моралните – също, но това едва ли притеснява руския президент.

* Александр Братерский е руски журналист, който работи за Gazeta.ru, Moscow Times и "Капитал"

Изненада нямаше. На заседанието на Съвета за сигурност на ООН миналия четвъртък Русия наложи вето на резолюцията за създаване на трибунал, който да разследва фактите за сваления над Украйна през през юли 2014 г. малайзийски пътнически самолет. Официалният представител на страната в ООН Виталий Чуркин заяви, че позицията на Москва не означава блокиране на опитите да се намерят виновните за трагедията. Но извън Русия и в средите на руската опозиция ветото изглежда като своеобразен страх от понасяне на отговорност.

Като майстор на дипломатическата полемика посланикът на Русия в ООН Чуркин застана на категорична позиция и обясни, че разследването на свалянето на полет МН17 на Malaysia Airlines с 298 души на борда над Източна Украйна преди една година следва да се води в рамките на криминалното производство и самата идея за трибунал е безсмислена. "Русия е готова да продължи да съдейства за провеждането на пълно, независимо и обективно разследване на причините и обстоятелствата около гибелта на малайзийския самолет в съответствие с резолюция 2166 на Съвета за сигурност на ООН с цел разкриване на виновните и тяхното последващо наказание. Заетата днес от нас позиция няма нищо общо с поощряването на безнаказаността", заяви в своята реч руският посланик.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

39 коментара
 • 2
  ivankodinov avatar :-|
  Иван K

  Поне на теория Путин може да се споразумее със западните политици, но с роднините на жертвите няма шанс на компромис.

 • 3
  dark_dirk avatar :-|
  Симо

  Путин до последно ще отрича свалянето на самолета от "опълченците", защото ако го признае, означава да признае и кой е виновен и кой е направил тази грешка. А тоя виновен после може да изпее много важна информация пред тоя трибунал кой какво му е бил наредил да прави в Украйна и от къде са му предоставили комплекса Бук. Дори руската пропаганда по руските сайтове вече осъзнава, че разследването категорично ще посочи ракета от Бук като виновник и още преди два месеца завъртяха 3Д видеа как Бук сваля самолета и "посочват" и територията, от която е стреляно. Не се учудвайте ако Стрелков изчезне безследно.

 • 4
  juliano95 avatar :-?
  Julian Mall

  [quote#3:"Симо"]Не се учудвайте ако Стрелков изчезне безследно. [/quote]
  Защо да изчезва нали точно в това е интригата да накарат Путя който го изостави в Славянск да умре като герой да го предаде на трибунала и да си измие ръцете като Пилат Понтийски.

 • 5
  juliano95 avatar :-?
  Julian Mall

  [quote#2:"Иван К"]Поне на теория Путин може да се споразумее със западните политици, но с роднините на жертвите няма шанс на компромис. [/quote]
  Да не си объркал Поросенко с Путин? Щото освен за жертвите от Боинга ще трябва да отговаря и за десетките хиляди избити украинци в Донбас.
  До коментар [#2] от "Иван К":

 • 6
  realist avatar :-|
  Realist

  Ветото показа колко е изолирана Русия! И всеобщото мнение е, че Русия използва тактиката на СССР да покрие престъплението си с процедура!

  Русия заслужава изключване от ООН заради участието във войната срещу независима Украйна! Свалилите малайзийският пътнически самолет са редовни руски войници, услужливо пенсионирани и уволнени от армията няколко дни преди да облечат безпагонестите зелени униформи и запрашат със зачислената им техника на "отпуска" в Украйна!

 • 8
  son_of_anarchy avatar :-|
  son_of_anarchy

  лъжеца джулиян пак бълва мантри
  няма никакво значение ти и подобните какво съчинявате тука в тоя форум
  има едни хора на запад които вземат решенията и те даже не знаят че съществуваш
  за тебе остава само безпомощно да скимтиш за "хунтата в Киев " и лошия запад

 • 9
  n.youroukov avatar :-|
  Един препатил

  "...материалните последствия в такъв случай биха били чудовищни. Моралните – също, но това едва ли притеснява руския президент."

  Май няма какво друго да се добави...

 • 10
  juliano95 avatar :-P
  Julian Mall

  До коментар [#8] от "son_of_anarchy":
  Я, синчето на анархията и говорител на истината от последна инстанция се появи! Приятелче, ето ти видеото което тръбеше че не съществувало. Открих го в архива на "Россия 1" от 19.06.2014г. Това е първият репортаж в който освен ранените айдаровци е показана и женщина-снайпер покрила лицето си с жълтата качулка с надпис "Самооборона Майдана". Това е Надежда Савченко!
  http://tv-novosti.ru/date/2014-06-19/rossiya/17-00


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Краят на черния Златен век

Краят на черния Златен век

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK