Главната грешка на прокурора

Как и защо Германия смени ръководителя на държавното си обвинение

Отстраненият от длъжност Харалд Ранге възропта срещу намесата на канцлерството в съдопроизводството, но се подчини на закона.
Отстраненият от длъжност Харалд Ранге възропта срещу намесата на канцлерството в съдопроизводството, но се подчини на закона.
Отстраненият от длъжност Харалд Ранге възропта срещу намесата на канцлерството в съдопроизводството, но се подчини на закона.    ©  reuters
Отстраненият от длъжност Харалд Ранге възропта срещу намесата на канцлерството в съдопроизводството, но се подчини на закона.    ©  reuters

5анцлерката на Германия Ангела Меркел не беше успяла да си отдъхне след отдалечаването на еврокалипсиса, когато я връхлетя нова буря - този път вътрешнополитическа. Миналия вторник правосъдният министър Хайко Маас инициира отстраняването на главния прокурор Харалд Ранге. Казусът наглед касае разследване за държавна измяна, а всъщност опира до фундаментални въпроси на демокрацията като това кой кого и как контролира.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 1
  • + 18

  Главният прокурор на Република България, който е съвсем пряко и неприкрито управляван от перача на Доган - Пеевски и когото Бойко Борисов (и дясната мъ ръка Цецо Голямото Ухо наложиха много енергично и ултимативно на този пост на времето) ТЕГЛИ БЪЛГАРИЯ КАТО ВОДЕНИЧЕН КАМЪК НАДОЛУ И ОСТАВАНЕТО МУ НА ТОЗИ ПОСТ Е ГИБЕЛНО НА БЪЛГАРИЯ!
  Дори и да приемем, че всичко, което направи досега са само и просто "гешки", както той твърди например при КТБ, или незаконните подслушвания (когато Роман Василев например му поднесъл изцяло лъжлива обосновка, а той пък взел че я разписал без да я прочете, И ВИНОВНИ И НАКАЗАНИ ОТНОВО НЯМА...!), или както се бе объркал да впише при копупка на недвижим имот с жена му много силно занижена цена на имота, ощетявайки държавата и общината... ТО ТЕЗИ ГРЕШКИ СТАНАХА ТВЪРДЕ МНОГО, ЗА ДА ОСТАНЕ НА ТОЗИ ПОСТ, А ДА НЕ ГОВОРИМ КАК ТОЛКОВА "СБЪРКАН" ЧОВЕК МОЖЕ ДА ДАВА АКЪЛ И ЗА ... ЗАКОНИ И СЪДЕБНАТА РЕФОРМА НА ДЕПУТАТИТЕ, на всичкото отгоре и това изобщои не му е работа, а неговата разбота епълен провал по всеобща оценка в и извън България!

  Цацаров трябва най-сетна да разбере нещо много просто - не може един човек сам да оценява обективно и справедливо работата си, ДРУГИ Я ОЦЕНЯВАТ, ТЕЗИ, ЗА КОИТО РАБОТИ!
  Над 90% от българите, 96% оценяват работата му като провал, категоричен провал, защото ... Е!
  Такава е оценката и на ЕС!
  Тогава какво чака още Цацаров та не со подава оставката, и защо поне един път не постави държавните интереси и тези на съдебната система и прокуратуратса над личните или нечии други - скрити и нелегитимни?

  Нередност?
 • 2
  ijj avatar :-|
  ijj
  • + 8

  "Най-съществената разлика между двете прокуратури е свързана с контрола и отчетността. В България те липсват по отношение на главния прокурор и този факт притеснява и повдига въпроси свързани с намирането на правилния баланс между трите власти и тяхното взаимно възпиране. Към момента, няма власт, която да може да възпре главния прокурор."

  Любопитно е, че у нас често се говори за "независимост на съдебната власт". Вероятно като реакция спрямо състоянието отпреди 1989 г., когато такава независимост липсваше. А може би наистина "правилния баланс между трите власти" - при който да има взаимно възпиране и отчетност във всяка една от тях, да е подходящ и за нашата ситуация.

  Нередност?
 • 3
  nia.nemtur avatar :-|
  Ния
  • + 1

  Светът не започва и не свършва с нас. В предишните коментари веднага се прави паралел с нашата действителност. А казусът Ранге и netzpolitik.org е много интересен и показателен сам по себе си. Ранге беше отстранен, защото се възпротиви против намесата в дейността му - възлагането на експертиза, дали публикуваните документи са държавна тайна. Експертизата отговори с ДА. Интересно е съдържанието на тези документи:да се изгради отдел за оценка на големи масиви от данни, събирани от социалните мрежи и да се установяват взаимовръзките между личностите. Ето, това е - за моите представи взривоопасното е не ДАЛИ информацията е държавна тайна, а ЩО ЗА ИНФОРМАЦИЯ представлява държавна тайна. Това за съжаление не биде доведено до край. А че разследванията срещу журналистите на netzpolitik.org са абсурдни, си беше ясно от самото начало. Сайтът е изключително популярен, радва се на много последователи, а сега след шума, вдигнат около него - в пъти повече, което мен лично особено ме радва!

  Нередност?
Нов коментар