Почти сделка и не съвсем спасение

Гърция и кредиторите направиха още една крачка към споразумение за трети меморандум. Вероятността той да сложи край на кризата не е голяма

Гърция приключва една криза и се готви за следващата. Това е заглавието на коментар, публикуван тези дни във в. The WallStreetJournal от Янис Палеологос, журналист от гръцкия всекидневник "Катимерини" и автор на книгата "Тринадесетият подвиг на Херкулес: Гръцката криза отвътре" (The 13th Labour of Hercules: Inside the Greek Crisis). Палеологос всъщност е оптимист, защото, ако малцина са тези, които се съмняват, че следващият епизод на драмата не е далече, все още не е съвсем сигурно, че настоящият е свършил.

Макар в петък сутринта гръцкият премиер Алексис Ципрас да успя да прокара през парламента с поредния изнервен вот и с помощта на гласовете на опозицията проектоспоразумението за трети кредитен меморандум, това съвсем не е краят. Германия продължава да е скептична към сделката и настоява да не се прибързва. Международният валутен фонд (МВФ) не желае да участва. А правителството, което трябва да я изпълнява, открито заявява, че не вярва в нея. И съвсем не е само то - преобладаващото мнение сред анализаторите е, че новата програма, предвиждаща 85 млрд. евро за Атина през следващите три години, няма да помогне на гръцката икономика да се излекува. Същевременно дори европейските институции вече признават, че гръцкият дълг е неустойчив и трябва да се помисли за облекчаването му, колкото и токсична да е подобна идея за политиците в Берлин.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал